HRW konačno posvetio nekoliko stranica Saudijskoj Arabiji

HRW
6 komentara

Danas je objavljeno izvješće ”međunarodne” organizacije za ljudska prava Human Rights Watch sa sjedištem u New Yorku u kojem se saudijski režim kritizira i navode se ”netolerantne” izjave nekih duhovnih vođa kraljevstva protiv vjerskih manjina u zemlji. U izvješću od 62 stranice pod nazivom ”Oni nisu naša braća – Govor mržnje saudijskih vlasti protiv manjina” HRW ukazuje na prisutnost ”diskriminirajućeg jezika u udžbenicima najveće arapske monarhije”, prenosi Associated Press.

”Unatoč čvrstoj osudi napada na šiitsku vjersku manjinu Saudijske Arabije, vlasti ne poduzimaju nikakve korake kako bi spriječile širenje govora mržnje koje potiče na nasilje”, stoji u izvješću koje je objavio Human Rights Watch.

Studija se također usredotočila i na diskriminaciju pripadnika vjerskih manjina u pravosudnom sustavu Saudijske Arabije, prenosi AP.

Usput se navodi kako takav govor mržnje može motivirati ISIL i Al-Qaedu za napade na pripadnike šiitske i sufijske zajednice.

”Takav govor mržnje može imati kobne posljedice kada ga oružane skupine kao što su Islamska država ili Al-Qaeda koriste za opravdanje napada na šiitske civile. Od sredine 2015. godine je ISIL napao šest šiitskih džamija i vjerskih objekata u istočnoj provinciji Saudijske Arabije i Najranu, ubivši više od 40 ljudi. ISIL je u priopćenju za javnost tvrdio da su ti napadi provedeni protiv “građevina širka”, grešnika i sljedbenika idolopoklonstva ili politeizma, te ”rafida”, pojmova koji se u udžbenicima saudijskih vjerskih obrazovnih institucija koriste za opis šiita”, stoji u izvješću.

Izvješće se ne dotiče tema kao što je saudijska agresija na susjedni Jemen ili posljedica širenja radikalnog islama na globalnoj razini, koji je u Saudijskoj Arabiji državna religija i fokusiralo se samo na ”prava manjina i njihovu diskriminaciju”.

HRW: They Are Not Our Brothers’: Hate Speech by Saudi Officials

Al-Qaeduassociated presshuman rights watchISILljudska pravaorganizacija za ljudska prava
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Izvjestaj reda radi..

davor
6 godine prije

u yemenu nema rata,to oni pale automobilske gume…..looooool

davor
6 godine prije

pogledajte na you tube…..tactical nuclear weapons in yemen 2015

Tadmur Palmirović
6 godine prije

VANREDNA VIJEST::: od ljeta 2018 god. žene u S.Arabiji smiju voziti auta.Da, dobro ste pročitali !!!???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI