IAEA izdaje upozorenje o najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi

nuklearna elektrana Zaporožje
9 komentara

Za nuklearnu elektranu Zaporožje “kritično” je da ima kontinuirani pristup vodi kako bi se spriječilo otapanje reaktora, rekao je u srijedu generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi.

Najveća evropska atomska elektrana oslanja se na rezervoar Kahovka za vodu za hlađenje svojih šest reaktora. Međutim, nivoi vode su pali za 2,8 metara otkako je brana Kahovka propala u utorak rano ujutru. Kada nivo vode bude ispod 12,7 metara, ZNPP više neće moći da crpi vodu iz rezervoara, upozorio je Grosi .

„Pošto je potpuni obim oštećenja brane i dalje nepoznat, nije moguće predvidjeti da li i kada bi se to moglo dogoditi“, rekao je direktor IAEA, ali po trenutnoj brzini od 5-7 centimetara na sat, to bi moglo biti „u okviru naredna dva dana.”

ZNPP stvara rezerve vode dok još može, naveo je Grosi, pozivajući se na izvještaje stručnjaka IAEA koji su na licu mjesta. On namjerava sljedeće sedmice posjetiti ZNPP i dovesti dodatne posmatrače kako bi pojačao prisustvo agencije u objektu.

„Sada više nego ikad, pojačano prisustvo IAEA u [ZNPP] je od vitalnog značaja za sprečavanje opasnosti od nuklearne nesreće i njenih potencijalnih posledica po ljude i životnu sredinu u vreme pojačanih vojnih aktivnosti u regionu“, rekao je Grossi.

Mogući gubitak glavnog izvora rashladne vode u elektrani dodatno komplikuje ionako izuzetno tešku i izazovnu nuklearnu sigurnosnu i sigurnosnu situaciju. Zaporožje je najveća atomska elektrana u Evropi, sa šest reaktorskih jezgara koje mogu proizvesti po gigavat električne energije. Ruske trupe ga kontrolišu od marta prošle godine. Region u kojem se nalazi izglasao je pridruživanje Rusiji u septembru 2022. godine, iako Ukrajina tvrdi da je nelegalno okupirana.

Rusija je optužila Ukrajinu da je uništila branu Kahovka i izazvala velike poplave u Hersonskoj oblasti. Predsjednik Vladimir Putin nazvao je to “varvarskim činom” koji predstavlja terorizam. Moskva kaže da Kijev pokušava da osigura bok svojih snaga kako bi mogao da podigne rezerve nakon niza neuspjelih napada na frontu Zaporožje.

IAEA je rasporedila posmatračku misiju u ZNPP u septembru 2022. Prije toga, stanica i njeno okruženje više puta su bili gađani ukrajinskom artiljerom, što je Kijev u jednom trenutku priznao . Neposredno prije dolaska misije IAEA, ukrajinski komandosi su također pokušali da zauzmu objekat, ali su vraćeni nazad. Rusija je pružila dokaze o ukrajinskim napadima UN-u, koji je tvrdoglavo izbjegavao pripisati krivicu.

Djelomično zbog ukrajinske artiljerijske aktivnosti, pet od šest reaktora u ZNPP je zatvoreno, a jedan nastavlja da radi na niskom nivou kako bi se održala struja u postrojenju. Svi oni zahtijevaju kontinuirano hlađenje kako bi se spriječilo topljenje goriva i moguće ispuštanje radioaktivnih tvari.

rusijaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zabrinuta
10 mjeseci prije

Tko god da je ovo napravio od tri zaraćene strane hebo mu ja mater! Ovo je takva katastrofa!

Max
10 mjeseci prije

Sačuvaj Bože sve dobre ljude. Nešto grdno spremaju.

Ivan
10 mjeseci prije

Neka bubne i sprzi pola glupe EU ali prvo Brisel i onu krmacu Ursulu..

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Ja sam vam jednom stavljala što bi značila havarija ove centrale.

Puno, puno gore od atomske bombe.
I naravno šire zahvaćeno područje.
Gore od Černobila.

Well,…ionako imaju u planu depopulaciju?

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Slike snimljene 7. lipnja pokazuju da je poplava značajno poremetila ruske obrambene položaje na rijeci Dnjepar, posebice prve položaje u Hola Pristanu i Oleškom…

U PONEDJELJAK NAVEČER DIGLI SU U ZRAK DIONICU CJEVOVODA ZA AMONIJAK TOGLIATTI-ODESA U REGIJI HARKOV.
O ovome nitko ne piše.
Znaju da gube. I vrag je odnio šalu.

Ukrajincima je sve noćas propalo na frontu od Orehova do Robotina” (sa srijede na četvrtak).

tuf
10 mjeseci prije

U međuvremenu (od zadnjeg posta na ovu temu) se pojavila informacija koliko dugo može služiti akumulacijski bazen koji posjeduje sama NE Zaporožje. Navodno mjesec dana. Nije specificirano u kojem režimu rada jer djeluje suviše optimistično da bi pokrilo potrebne kapacitete vode 6 aktivnih reaktora. No jučer su Rusi objavili informaciju da imaju spremne i alternative – podzemni izvori vode i druge rijeke, te po potrebi pumpe za hitno ubrizgavanje. Vjerojatno rezultat drila za LOCA slučaj na temelju Fukushima poučka. To bi trebalo biti dovoljno za prebacivanje preostalog reaktora iz hot shutdown u cold shutdown stanje unutar mjesec dana. Nakon toga su dovoljne puno manje količine vode za održavanje stabilne temperature goriva u šipkama.
No je*eš mu mater ako Britanci neće smisliti nekakvu sabotažu, barem na pomoćnim generatorima. Bilo bi poražavajuće za tu psihopatsku garnituru iznevjeriti tradiciju širenja kaosa, jada i smrti po svijetu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI