Iako prijeti zbog carina, Njemačka u protekcionizmu ne zaostaje za Trumpom

Angela Merkel
24 komentara

Od svih europskih zemalja, Njemačka je najviše kritizirala ekonomski protekcionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa. Međutim, tvrtka Euler Hermes je objavila izvješće koje govori da je Njemačka među prvih pet zemalja u svijetu s najvećim brojem mjera za zaštitu domaćeg tržišta.

Donald Trump je rekao kako želi zaštititi američku ekonomiju kroz uvozne carine, koje će prvo uvesti za čelik i aluminij. Njemačka i EU prijete strašnom osvetom koja će pogoditi brojne sektore američke ekonomije.

No, studija koju je objavila tvrtka Euler Hermes pokazuje da u pitanju protekcionizma Njemačka ne zaostaje od ostalih. Posljednje četiri godine je Njemačka uvela 185 novih mjera kako bi zaštitila svoje gospodarstvo.

Samo su SAD, Indija i Rusija, koje su na prva tri mjesta, prekoračile ovu brojku.

Njemačka država najaktivnije podržava inženjering, metalurgiju i kemijsku industriju, kažu rezultati studije. Kako objašnjavaju stručnjaci tvrtke Euler Hermes, njemačke vlasti ovim sektorima pružaju financijsku pomoć, daju kredite i jamstva za izvoz.

Isto tako, studija pokazuje da protekcionizam Sjedinjenih Država nije ništa novo i to je trend s kontinuitetom. SAD su prve na svijetu s 401 zaštitnom mjerom. Dakle, to što je Trump odlučio nastaviti braniti vlastito gospodarstvo, samo je nastavak politike koju je vodio i Obama, koji je 2014. uveo rekordan broj protekcionističkih mjera.

Na primjer, 2016. godine je u svijetu uvedeno 827 zaštitnih mjera, a godinu poslije 467. Jedna petina se odnosi na mjere Sjedinjenih Država.

Njemačka je 2017. pokazala suzdržanost i ograničila se na samo 18 novih mjera. Među tim mjerama je bila i pomoć kompaniji Air Berlin, zbog čega je 2017. bila najživlji primjer državnog intervencionizma u Njemačkoj.


FOTO – Uvođenje državnih intervencionističkih mjera u zemljama od 2014. do 2017. i njihov ukupan broj u prvih deset zemalja svijeta

Njemački protekcionizam

protekcionizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
6 godine prije

Interesantno je koliko mediji u Njemačkoj vode hajku protiv svega što dolazi iz vana.Bez obzira odakle.Samo ne protiv hrane jer svoje nemaju ništa hvale vrijedno,a pivo je ne može zamijeniti.Tuđu kuhinju vole ,moraju inače bi svaki dan jeli leberkez ,vaisvuršt i ili pomes.?

tuf
6 godine prije

Sjecam se kako su pred neku godinu naprasito zabranili uvoz kineskih solarnih ploca, koje su bile jeftinije – zbog zastite domacih proizvodjaca.
Malo stavimo na stranu generalnu ideju da treba stititi domace i nasmijmo se njemackom licemjerju u promoviranju “europskih vrijednosti” koje ukljucuju slobodno trziste i trgovinu, ukidanje protekcionizma i borbu za zelene tehnologije. U prijevodu – jesmo za ekologiju i zelene tehnologije – dok ih kupujete od nas ! Naravno, takav pristup je zabranjen manjim clanicama EU (one sto spadaju u II i III klasu).
I slucajna je bila ova najezda OBVEZNIH energetskih certifikata kod nas – pa znamo da su zapadnoeuropski proizvodjaci izolacije najvise zaradili na tome ! Boli njih ona stvar za ekologiju !

Laki Topalović
6 godine prije

Sad još nije uzela Sigmara Gabriela u kabinet, ima da vlada kao Marija Terezija

jetflash
6 godine prije

zato eu ne valja za male zemlje koje bi nešto proizvodile

Alen
6 godine prije

Dok njemacka misli samo na sebe ostalim prodaje velike kolicine magle…. Obilato….

SrdjanKs
6 godine prije

Upravo presecena Guta!!!
Samo jako!

SrdjanKs
6 godine prije

O nemackim glupanima je bezvredno pricati, okupirani od Amerike po tajnim klauzulama jos dugo vremena…

Ganicus Prvi
6 godine prije

Njemacka ekonomija je banditska ekonomija nek uvede razne regulative i namete u svoju zemlju koje namece nasim privredama nece njihovi proizvodi biti konkurenti.

mars
6 godine prije

DANKE LIEBE DEUTSCHLAND! Ti nama omokućila i potršala naša nesafisnost. Ti nama pomogla da se riješimo NAŠA trula socijalistička grosse und mala preduseća i dosfolila nam da tvoja preduseća i firme zafladaju kod nas. Mi sad isusetno sretna što mošemo raditi u tfoja (i za tfoja) a ne u sfoja preduseća i firma za mala para i bez flasničkih i uprafljačkih prafa, jer to sahtjefa felika umna napor a mi nemala mosak za to, ali zato imala gusica koju smo frlo rado ponudila i koju ćemo i dalje nuditi. Još jednom DANKE, DANKE, DANKE.

milan
6 godine prije

Samo budale idu da ruse SVOJU drzavu kakva je da je. Nevalja, popravite je dogradite je po vlastitom ukusu, jer je to nasa/tvoja drzava. Licemjerno je bilo to ta, svesrdna pomoc kako bi se od ponosnih drzavljana Hrvatske itd….i SFRJ preveli u slugenjare za saku skuda i crncenje od jutra do sutra. A siramsni da ne moze gore biti. Kako je bilo dokazati onima na drugoj strani politicke debate kada su kroz rusenje SFRJ vidjeli svoju sansu da se preko noci pljackajuci tvornice i financijske ustanove, obogate. Sve je to bilo aplauzima podrzano sa Zapada. Pernar pisa uz vjetar…u kravetu ce se probuditi, kako netko napisa, sa konjskom glavom!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI