“Živimo u vremenu najveće krađe poslova u svjetskoj historiji” – upozorava Donald Trump

Donald Trump - relokalizacija poduzeća
0
0

Novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump ponovo je upozorio američke kompanije koje razmatraju izmještanje svojih poslovnih jedinica izvan te zemlje, prijeteći „kaznama ili posljedicama“ poput visokih carina za njihove proizvode.

Trump je napisao da namjerava podstaknuti kompanije da ostanu u Americi smanjujući privredne poreze i smanjenjem birokratskih prepreka, što su dvije ključne komponente njegovog ekonomskog plana. On je takođe upozorio kompanije koje izmjeste svoje proizvodne pogone van zemlje na suočavanje sa visokim porezom od čak 35% na proizvode koje pokušaju prodati u SAD-u.

Trumpovi komentari su uslijedili nakon njegove direktne intervencije u fabrici u saveznoj državi Indiana koju posjeduje kompanija Carrier, a koja se bavi proizvodnjom klima-uređaja i grijnih tijela. Proizvodnja fabrike je trebalo da bude izmještena u Meksiko. Trump je prošle sedmice saopštio da je uspio da dogovori da pogon ostane u državi. Indiana se obavezala na 7 miliona dolara podsticaja kompaniji Carrier, dok će ta firma investirati dodatnih 16 miliona dolara u fabriku tokom naredne dvije godine.

Ovim potezom je sačuvano 800 radnih mjesta. Ipak, od 300 do 600 radnih mjesta u Carrieru će biti ugašeno, uključujući i 700 radnih mjesta u jednom drugom pogonu te kompanije u istoj saveznoj državi.

Iako je Trumpova politika omekšala u vezi sa preispitivanjem međunarodnih trgovinskih sporazuma, čini se da novoizabrani američki predsjednik ne odustaje od svoje ključne namjere da kazni kompanije koje izmještaju svoju proizvodnju iz SAD-a.

„Živimo u vremenu najveće krađe poslova u svjetskoj historiji“, kazao je Trump prošle sedmice.

Trumpovi najbliži savjetnici i saradnici najavili su da će on i dalje biti direktno umiješan u donošenje svakodnevnih važnih odluka kompanija u Americi i to onako kako nijedan republikanac prije njega nije bio.

birokratske preprekeekonomska politikaprotekcionizamsmanjenje poreza
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI