Američki imperijalizam mijenja smjer?

SAD imperijalizam
54 komentara

Nedavno je Vladimir Putin izjavio kako su sankcije protiv Rusije oblik “skrivenog protekcionizma”, a nekoliko ključnih događaja proteklih tjedana mu daju za pravo. Međutim, nije u pitanju samo Rusija, nego je kategorički imperativ očuvati američku globalnu hegemoniju, što se današnjim uvjetima može pokušati postići samo na jedan način. No, da pojasnimo o čemu je riječ.

“Razvoj događaja posljednjih tjedana uklanja maglu koja je skrivala ciljeve vanjske politike vladajuće klase Sjedinjenih Država. Niz naizgled nepovezanih su rasvijetlili ciljeve kreatora američke politike i ulazak u razdoblje intenziviranja međunarodnog suparništva. Još više je postalo jasno da je predsjednik Trump sada uskladio vanjsku politiku s jednoglasnim željama vladajuće elite i njegovo distanciranje od te linije je u osnovi dovedeno pod kontrolu”, rekao je Putin.

Dugo poticani model koji je služio američkim imperijalističkim interesima i osiguravao zaštitu američkim saveznicima, ali i pristup izvorima energije u Hladnom ratu, sada je u potrazi za novim prilikama. Danas su američki interesi potraga za novim tržištima u globalnoj ekonomiji, konkurirati drugim energetskim divovima i stvaranje povoljnih političkih i ekonomskih uvjeta za američke izvoznike.

Nafta, plin i energija su dalje u središtu imperijalističke ekonomije, ali su se uloge dramatično promijenile, što će imati nesagledive posljedice po svjetsku sigurnost. Ključno je osigurati dominaciju ili barem kaos u energentima bogatim područjima, a to su u prvom redu Rusija i njene pogranične zemlje, širi Bliski istok i Venezuela sa svojim ogromnim naftnim rezervama.

To je svima koji prate geopolitiku trebalo biti jasno u trenutku kada su SAD prestale biti uvoznik energenata i kada su dosegle točku da su u stanju proizvesti nafte koliko je zemlji potrebno, a plina u mjeri da mogu postati treći izvoznici na svijetu, što Trump želi postići do 2020. godine.

Dakle, po pitanju nafte je SAD bliže autonomiji i od potrošača postaju proizvođač. No, istovremeno treba zaraditi udio na tržištu nafte, što znači da SAD moraju vršiti veliki utjecaj u svijetu i voditi strateške politike koje će slabiti ili intenzivirati odnose s drugim velikim proizvođačima nafte, kao što su Saudijska Arabija i Rusija.

Kako je Saudijska Arabija kraljevstvo koje je nastalo voljom Washingtona i Londona, koji su beduinskom plemenskom poglavaru u pijesku iscrtali granice nove države i dali mu je na “poklon”, intenziviranje neprijateljstva se moralo okrenuti prema Rusiji, Iranu i bizarnoj izolaciji Katara, što uz povećanu agresivnost u brojnim ratovima za destabilizaciju Bliskog istoka naglašavaju evoluciju vanjske politike u nastajanju, koja mora osigurati novih tržišta energenata.

Jačanje američke vojne prisutnosti u žarištima poput Sirije, Iraka i Afganistana obećava daljnju nestabilnost izvora energenata i ruta protoka ugljikovodika.

Prodaja velikih zaliha vojne opreme osigurava intenziviranje i nastavak saudijskih udara na Jemen, a svemu tome treba dodati “institucionalno svrgavanje” krunskog princa Saudijske Arabije Muhammada bin Nayefa i postavljanje na njegovo mjesto ministra obrane i vrlo agresivnog princa i sina kralja Salmana, Muhammada bin Salmana (31). Njegovim skorim dolaskom na vlast, SAD i dalje mogu računati na dugoročnu pomoć Rijada, čak i po cijenu  štete za saudijsku populaciju, koja je prešla nevjerojatnu brojku od 30 milijuna ljudi.

Neočekivano neprijateljstvo prema Kataru, koje je plod posjete Trumpa Rijadu, pokazatelj je drugim režimima u Perzijskom zaljevu da SAD moraju imati svoj udio na tržištu energenata.

Napad na Katar je bez sumnje usmjeren protiv njegovog globalnog vodstva u izvozu prirodnog ukapljenog plina, što je tržište koje elita u Washingtonu želi za sebe. Sve je bilo lakše za provesti, jer Katar plinska polja dijeli s Iranom i mora surađivati s Teheranom, ako ih želi eksploatirati i dalje ispunjavati ugovorne obveze kao zemlja izvoznik.

U isto vrijeme se “hrabri” saudijski režim predao u ratu cijena nafte, kojeg  je sa svoje strane vodio protiv američke industrije škriljca.

Najnovije američke sankcije protiv Rusije, odobrene od senata 15. lipnja, usmjerene su na tržištima ruskog prirodnog plina. Senat gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se “proširuju sankcije na ruski energetski sektor”.

I dok se ova poruka izgubila u mainstream medijima, na nju su oštro reagirali Europljani, a ne Rusija. Naravno, zakon je otvoreni napad na europske energetske divove koji sudjeluju u projektu plinovoda “Sjeverni tok 2“, a najveći gubitnici su Njemačka i Austrija.

I Njemačka i Austrija su odmah dali zajedničkom izjavom: “Mi ne možemo prihvatiti prijetnje izvanteritorijalnim sankcijama, koje su protivne prema međunarodnom pravu i protiv su europskih tvrtki uključenih u razvoj europske opskrbe energijom”.

O opskrbi energijom u Europi može odlučivati samo Europa, a ne Sjedinjene Američke Države, a ove sankcije za cilj imaju pružiti priliku za poslovanje američkoj industriji nafte i plina”, priopćili su iz Berlina i Beča.

Nakon toga Donald Trump dolazi u Varšavu, gdje na sastanku takozvane “Inicijative tri mora” predlaže Europi da postane kupac američkog ukapljenog plina. Prijedlog zdušno prihvaćaju Poljaci, baltičke zemlje i hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović, dok nije poznat jasan stav Bugarske i Rumunjske. No, protiv ovakvog scenarija su Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska, koje nemaju želju suočavati se s važnim gospodarskim partnerom kao što je Njemačka, ali ni kupovati plin višestruko skuplji nego onaj kojeg dobivaju plinovodima iz Rusije.

Dakle, treba “eliminirati” Njemačku i “Sjeverni tok 2”, nakon čega se ostatak istoka Europe neće imati na što osloniti. Dakle, sankcije protiv Rusije su priznanje suptilne i prikrivene američke akcije koja mora osigurati provedbu barem srednjoročnih imperijalističkih ciljeva Washingtona.

Mali privid da se prikrije konačni cilj je bilo glasovanje u Senatu, gdje je za sankcije glasalo 98 senatora, a protiv su bila dvojica. U članku objavljenom u The Washington Postu dva dan nakon glasanja, stoji kako su ova dva glasa “znakovi nade neovisnosti Trumpove vanjske politike”. Članak hvali tim za nacionalnu sigurnost predsjednika i njegov stav o Bliskom istoku i bili su posebno uzbuđeni zbog nekoliko agresivnih izjava i akcija protiv Sirije, koje su prokazane kao protivljenje Moskvi.

Međutim, Trumpova administracija u vanjskoj politici i dalje ponekad odstupa od linije vladajuće klase, koju možete prepoznati u člancima The New York Timesa ili The Washington Posta, ali je ona i dalje usklađena s temeljnim ciljevima i čvrsto je na liniji koju su provodile sve bivše administracije.

Beskrajan rat i eskalacija sukoba u energentima bogatim i važnim područjima nije hir američke vladajuće klase, nego je to nova linija globalne politike. Destabilizacija zemalja i promicanje sektaštva će dati manje neželjenih posljedica za SAD, a rezultat će biti isti i riječ je o svjesno izračunatoj taktici imperijalističke sile koja će iz kaosa izvući profit.

Kao što je bilo u vrijeme imperijalističkih nadmetanja prije Prvog svjetskog rata, američki imperijalizam agresivno napreduje u provedbi svog programa, koji uključujuće i kažnjavanje dojučerašnjih “saveznika”. Što se tiče energetske konkurencije koju SAD vidi u Rusiji i Iranu, Moskva i Teheran vjerojatno imaju spreman odgovor i alternative. Međutim, sukob s Njemačkom i Katarom, iza kojeg stoji Turska, može dovesti do intenziviranja tih suparništva, a onaj između Washingtona i Berlina prijeti da se pretvori u razorni sukob. On je trenutno ekonomske prirode, no u okolnostima velikih promjena ništa nije isključeno.

PlinprotekcionizamSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miki
6 godine prije

Ne vidim, da je neko toliko glup da će platiti skuplji ukapljeni plin ako ima jeftiniju alternativu. Što se mene tiće protiv sam Severnog toka 2 neću od Nemaca kupovati plin. Jebem Ruske budale što nisu uvjetovale Severni tok sa Južnim tokom i što imaju Nemca Milera za direktora Gazproma.

Miki
6 godine prije

Odustajanjem od Južnog toka zapravo se vidi da Rusi i nisu tolikoi pametni kako to večina misli.

Čardak
6 godine prije

Južni tok odnosno kasnije “Turski tok” dobro su poslužili da se ubrza provedba Sjevernog toka 2, posto se germanska poslovna klasa prepala da ne ostane bez mogućnosti ubiranja vrhnja od tranzita i preprodaje… Iz ruske perspektive, bolje je imati Njemačku kao plinski hub nego prevrtljivu Tursku i nestabilnu Grčku i Makedoniju. Tim vise sto će Njemačka svoju ekonomsku snagu i utjecaj u Europi iskoristiti da ruski plin “podvali” čak i onim genijalcima koji misle i dalje voditi antirusku politiku na vlastitu štetu. Pametni ili ne, Rusi su učinili jedino moguće i izvedivo u datim okolnostima.

Jim
6 godine prije

Ovoaj koncept koji nameće yankeeland europi se treba nazvati pravim imenom socijalni genoci, a drzave poput poljske i hrvatske ne treba uopce komentirati to ce građani najbolje osjetiti na svojoj koži.

Čardak
6 godine prije

Glede američkog (cionistickog) imperijalizma – je li ikada i postojao drugi smjer od “zavadi pa vladaj”, sijanja kaosa i profitiranja na istome, reketarenja slabijih, zastrašivanja i degutantnog manipuliranja zapadnim javnim mnijenjem? Smjer je drugi utoliko sto su te rabote do prije nekog vremena relativno uspješno zamatali u celofan, a danas to rade sve očitije jer im gori pod petama. Tim je situacija sada opasnija, na stranu par kurtoazija razmijenjenih na G20 koje u konačnici ne moraju značiti ništa – pogotovo u kontekstu svega drugog do sada rečenog i učinjenog… To je općenito. Međutim, promjene smjera gledano konkretnije moglo bi i biti – ukoliko se pokaže da SAD odustaju od puštanja pipaka na Siriju (i Ukrajinu, premda su se Rusi pobrinuli da im to vise ne bude previše bitno) – možda se fokus premjesti prema direktnijem obračunu sa Iranom. U svjetlu namjere da se izazove kaos u regijama bogatim resursima –… Čitaj više »

MilanCZ
6 godine prije

Dobar dan svima,imao nekih obaveza na poslu a už své to hospoda sa Logicno zablokovala Ip adresu dá nemogu komentirali.E Moja hospoda Logicno,predlagao sám vám dá se kao normální zaregistrováno,vi Nato serete,dalje opět sa anonimnim komenarima.Da vas previse negnjavim,za admina Logicno imám 20 Ip adresa,tako dá mě blokirati nemůžete a vidím dá mnogi komentátoři nemaju pravog rivala kojí bim davao kvalitetne informacije,vezane za vaše teme.Sto se tice teme,to su obicne gluparije a reálnost svega toga je sasvim drugacija.

Sovoranola
6 godine prije

Rusi su u poziciji da povećavaju svoj dio plinskog kolača jer imaju cijene,količine , tržište a i u ruci drže veliku batinu .Amerikanci ako žele svoj dio moraju to tražiti od Katara i drugih nejakih igraca.

Pen
6 godine prije

Gledu Trumpovog nastupa u Warshavi prije odlaska na G8 u Hamburg. Citao sam njegov govor i sve se svodi da treba igrati jednu stranu protiv druge. U svom govoru je Trump huskao Poljake na Ruse. Njegov govor je bio pun “povjesnih cinjenica” kao da se odnosi u EU gradu na tome tko je kome sto napravio u proslosti …a ne gradi se bolan ni odnosi izmedju Japana i USA …ni Meksika i USA sto je bilo u proslosti, zasto bi se gradili u Europi? Zar se ne bi mogli postavljati Rusi ili Francuzi naspram Njemacke na osnovu proslosti? Mogu ali ne radu, zato jer je kontraproduktivno, na taj nacin se ne gradi suradnja. Sve u svemu Trumpov govor je bio pun mrznje a cilj je ubaciti Amerikance u Poljsku i razviti mrznju naspram Rusije. Takav govor bi i Trump mogao odrzati u Londonu protiv Njemacke ili u Mexicu protiv Amerike,… Čitaj više »

Mate
6 godine prije

Ha ha..Njemačka i Austrija skupa s SADom prvi su uveli sankcije Rusiji. Sad igrač iz njihovog kluba uvodi snkcije njijma, Haa haaa, Ovo je presmiješno, a na što su spali ti Nijemci i Austrijanci, jad 🙁

Alen
6 godine prije

Veoma opasne igre se igraju , istina ameri nemaju ni puno izbora a pokusavaju kao i sve tlaciteljske imperije svoju moc zadrzati prevarom,ratom i smutnjom.. Ako imperija ovolike ratove proizvodi samo da bi bezuspjesno pokusavala ocuvati dominaciju sta mislite sta je sve kadra uciniti kad shvati da je istu izgubila….

lampa
6 godine prije

kakve vi pizdarije pisete po ovim komentarima, svi sve znaju , vidim svi su vidovnjaci, balkanski kmetovi vidljivo pro ruski orjentirani.Kmetovi jedni bili smo i ostat cemo ,kroz povijest su nas gazili, mlecani,austro – ugarska,turci,napoleon,..danas usra , eu,….sutra ko zna mozda vasa majka CCCP…??
Mislite da bi vam pod celavim KGB- ovim malim trtkom bilo puno bolje??

Čardak
6 godine prije

@Arkaj Pa ako ruši teoriju onda nije detalj nego bitan previd ;-). Gledam to ovako – Amerika je supersila u silaznoj putanji, Rusija je supersila koja se diže iz pepela, ali Kina je supersila koja nezaustavljivo hita naprijed i čiji su limiti rasta veći od ruskih i američkih zajedno… U sklopu tog rasta, Kina je izrazito potrebita resursa i sigurnih transportnih koridora te tržišta za plasman svojih roba i usluga. Te je nužne preduvjete razvoja spremna tražiti i dobiti milom ili silom. Za sada ide milom, ali kad potrebe porastu itd. možda to vise neće biti dovoljno. Ukoliko Rusija i Kina zajedno “slome” SAD, u dogledno vrijeme Rusija će imati susjeda ekonomski 8-10 puta jačeg od sebe (sada je 5 puta), koji ima oko 9 puta vise stanovnika, koji će joj biti najveći trgovinski partner, a koji će kroz 10-15 godina postići i vojni paritet (velikim dijelom upravo zahvaljujući ruskoj… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Opste prihvacena istorija nam govori da moc ostaje sile se smjenjuju pa isto se ovekuje i nakon pax americane ,ukoliko stvari ne zavrse totalnim samounistenjem a sto je velika vjerovatnoca..
Svijet moze uzajamno suradjivati i rrgovati ili otimati jedni od drugih.. Do sada uvjek biramo drugo ,a usput se hvalimo nekakvim pjudskim dostignucima dok smo u temelju malo bolji od zivotinjskog svijeta..
Jedino rjesenje je podjednako razvijanje svijeta gdje se dobija ogromna baza partnera za trgovinu .Ako toga nema sile ppput recimo kine ili ce s nekim trgovati ili ce porobiti .. Izbora nemaju..

wand
6 godine prije

…….Također nije ni dokaz činjenica da još nisu napravili ništa pogrešno – to bi bilo kao da kažemo za nekoga da nema šanse postati ubojicom zato sto još nije ubio……

Pa bas se tako i postavlja policija, javni tuzioc i sudovi od kad postoji grcko-rimsko pravo.
Inace bi mogli hapsiti gradjane po Hrvatskoj prema potrebi.
Sorry stari, postivam tvoje postove, ali stvarno se izgubis.

Da ne bi mnogo mudrovali, gdje bi bas danas bila Rusije bez potpore Kine, ajde odgovori mi?
Bi li Rusija uopce prezivila ove EU-americke sankcije i udare i izolaciju bez politicko-ekonomske podrske Kine?
Odgovor je jasan kao dan, ne bi.

Rusija bez podrske Kine, Rusija bi opstala mozda najvise pet godina.

wand
6 godine prije

Ne znam koliko treba dobiti udaraca Rusija ili koliko treba biti zategnuta situacija da ljudi jednom recu ovdje se Rusija bori na zivot i smrt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI