fbpx

Američki imperijalizam mijenja smjer?

SAD imperijalizam

Nedavno je Vladimir Putin izjavio kako su sankcije protiv Rusije oblik “skrivenog protekcionizma”, a nekoliko ključnih događaja proteklih tjedana mu daju za pravo. Međutim, nije u pitanju samo Rusija, nego je kategorički imperativ očuvati američku globalnu hegemoniju, što se današnjim uvjetima može pokušati postići samo na jedan način. No, da pojasnimo o čemu je riječ.

“Razvoj događaja posljednjih tjedana uklanja maglu koja je skrivala ciljeve vanjske politike vladajuće klase Sjedinjenih Država. Niz naizgled nepovezanih su rasvijetlili ciljeve kreatora američke politike i ulazak u razdoblje intenziviranja međunarodnog suparništva. Još više je postalo jasno da je predsjednik Trump sada uskladio vanjsku politiku s jednoglasnim željama vladajuće elite i njegovo distanciranje od te linije je u osnovi dovedeno pod kontrolu”, rekao je Putin.

Dugo poticani model koji je služio američkim imperijalističkim interesima i osiguravao zaštitu američkim saveznicima, ali i pristup izvorima energije u Hladnom ratu, sada je u potrazi za novim prilikama. Danas su američki interesi potraga za novim tržištima u globalnoj ekonomiji, konkurirati drugim energetskim divovima i stvaranje povoljnih političkih i ekonomskih uvjeta za američke izvoznike.

Nafta, plin i energija su dalje u središtu imperijalističke ekonomije, ali su se uloge dramatično promijenile, što će imati nesagledive posljedice po svjetsku sigurnost. Ključno je osigurati dominaciju ili barem kaos u energentima bogatim područjima, a to su u prvom redu Rusija i njene pogranične zemlje, širi Bliski istok i Venezuela sa svojim ogromnim naftnim rezervama.

To je svima koji prate geopolitiku trebalo biti jasno u trenutku kada su SAD prestale biti uvoznik energenata i kada su dosegle točku da su u stanju proizvesti nafte koliko je zemlji potrebno, a plina u mjeri da mogu postati treći izvoznici na svijetu, što Trump želi postići do 2020. godine.

Dakle, po pitanju nafte je SAD bliže autonomiji i od potrošača postaju proizvođač. No, istovremeno treba zaraditi udio na tržištu nafte, što znači da SAD moraju vršiti veliki utjecaj u svijetu i voditi strateške politike koje će slabiti ili intenzivirati odnose s drugim velikim proizvođačima nafte, kao što su Saudijska Arabija i Rusija.

Kako je Saudijska Arabija kraljevstvo koje je nastalo voljom Washingtona i Londona, koji su beduinskom plemenskom poglavaru u pijesku iscrtali granice nove države i dali mu je na “poklon”, intenziviranje neprijateljstva se moralo okrenuti prema Rusiji, Iranu i bizarnoj izolaciji Katara, što uz povećanu agresivnost u brojnim ratovima za destabilizaciju Bliskog istoka naglašavaju evoluciju vanjske politike u nastajanju, koja mora osigurati novih tržišta energenata.

Jačanje američke vojne prisutnosti u žarištima poput Sirije, Iraka i Afganistana obećava daljnju nestabilnost izvora energenata i ruta protoka ugljikovodika.

Prodaja velikih zaliha vojne opreme osigurava intenziviranje i nastavak saudijskih udara na Jemen, a svemu tome treba dodati “institucionalno svrgavanje” krunskog princa Saudijske Arabije Muhammada bin Nayefa i postavljanje na njegovo mjesto ministra obrane i vrlo agresivnog princa i sina kralja Salmana, Muhammada bin Salmana (31). Njegovim skorim dolaskom na vlast, SAD i dalje mogu računati na dugoročnu pomoć Rijada, čak i po cijenu  štete za saudijsku populaciju, koja je prešla nevjerojatnu brojku od 30 milijuna ljudi.

Neočekivano neprijateljstvo prema Kataru, koje je plod posjete Trumpa Rijadu, pokazatelj je drugim režimima u Perzijskom zaljevu da SAD moraju imati svoj udio na tržištu energenata.

Napad na Katar je bez sumnje usmjeren protiv njegovog globalnog vodstva u izvozu prirodnog ukapljenog plina, što je tržište koje elita u Washingtonu želi za sebe. Sve je bilo lakše za provesti, jer Katar plinska polja dijeli s Iranom i mora surađivati s Teheranom, ako ih želi eksploatirati i dalje ispunjavati ugovorne obveze kao zemlja izvoznik.

U isto vrijeme se “hrabri” saudijski režim predao u ratu cijena nafte, kojeg  je sa svoje strane vodio protiv američke industrije škriljca.

Najnovije američke sankcije protiv Rusije, odobrene od senata 15. lipnja, usmjerene su na tržištima ruskog prirodnog plina. Senat gotovo jednoglasno usvojio zakon kojim se “proširuju sankcije na ruski energetski sektor”.

I dok se ova poruka izgubila u mainstream medijima, na nju su oštro reagirali Europljani, a ne Rusija. Naravno, zakon je otvoreni napad na europske energetske divove koji sudjeluju u projektu plinovoda “Sjeverni tok 2“, a najveći gubitnici su Njemačka i Austrija.

I Njemačka i Austrija su odmah dali zajedničkom izjavom: “Mi ne možemo prihvatiti prijetnje izvanteritorijalnim sankcijama, koje su protivne prema međunarodnom pravu i protiv su europskih tvrtki uključenih u razvoj europske opskrbe energijom”.

O opskrbi energijom u Europi može odlučivati samo Europa, a ne Sjedinjene Američke Države, a ove sankcije za cilj imaju pružiti priliku za poslovanje američkoj industriji nafte i plina”, priopćili su iz Berlina i Beča.

Nakon toga Donald Trump dolazi u Varšavu, gdje na sastanku takozvane “Inicijative tri mora” predlaže Europi da postane kupac američkog ukapljenog plina. Prijedlog zdušno prihvaćaju Poljaci, baltičke zemlje i hrvatska predsjednika Kolinda Grabar-Kitarović, dok nije poznat jasan stav Bugarske i Rumunjske. No, protiv ovakvog scenarija su Austrija, Češka, Slovačka i Mađarska, koje nemaju želju suočavati se s važnim gospodarskim partnerom kao što je Njemačka, ali ni kupovati plin višestruko skuplji nego onaj kojeg dobivaju plinovodima iz Rusije.

Dakle, treba “eliminirati” Njemačku i “Sjeverni tok 2”, nakon čega se ostatak istoka Europe neće imati na što osloniti. Dakle, sankcije protiv Rusije su priznanje suptilne i prikrivene američke akcije koja mora osigurati provedbu barem srednjoročnih imperijalističkih ciljeva Washingtona.

Mali privid da se prikrije konačni cilj je bilo glasovanje u Senatu, gdje je za sankcije glasalo 98 senatora, a protiv su bila dvojica. U članku objavljenom u The Washington Postu dva dan nakon glasanja, stoji kako su ova dva glasa “znakovi nade neovisnosti Trumpove vanjske politike”. Članak hvali tim za nacionalnu sigurnost predsjednika i njegov stav o Bliskom istoku i bili su posebno uzbuđeni zbog nekoliko agresivnih izjava i akcija protiv Sirije, koje su prokazane kao protivljenje Moskvi.

Međutim, Trumpova administracija u vanjskoj politici i dalje ponekad odstupa od linije vladajuće klase, koju možete prepoznati u člancima The New York Timesa ili The Washington Posta, ali je ona i dalje usklađena s temeljnim ciljevima i čvrsto je na liniji koju su provodile sve bivše administracije.

Beskrajan rat i eskalacija sukoba u energentima bogatim i važnim područjima nije hir američke vladajuće klase, nego je to nova linija globalne politike. Destabilizacija zemalja i promicanje sektaštva će dati manje neželjenih posljedica za SAD, a rezultat će biti isti i riječ je o svjesno izračunatoj taktici imperijalističke sile koja će iz kaosa izvući profit.

Kao što je bilo u vrijeme imperijalističkih nadmetanja prije Prvog svjetskog rata, američki imperijalizam agresivno napreduje u provedbi svog programa, koji uključujuće i kažnjavanje dojučerašnjih “saveznika”. Što se tiče energetske konkurencije koju SAD vidi u Rusiji i Iranu, Moskva i Teheran vjerojatno imaju spreman odgovor i alternative. Međutim, sukob s Njemačkom i Katarom, iza kojeg stoji Turska, može dovesti do intenziviranja tih suparništva, a onaj između Washingtona i Berlina prijeti da se pretvori u razorni sukob. On je trenutno ekonomske prirode, no u okolnostima velikih promjena ništa nije isključeno.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
54 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Ne vidim, da je neko toliko glup da će platiti skuplji ukapljeni plin ako ima jeftiniju alternativu. Što se mene tiće protiv sam Severnog toka 2 neću od Nemaca kupovati plin. Jebem Ruske budale što nisu uvjetovale Severni tok sa Južnim tokom i što imaju Nemca Milera za direktora Gazproma.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije
Reply to  Miki

nije samo Gazprom nemški… Direktor Sberbanke se zove German Gref. Bilo bi zanimljivo analizirati i dalje.. ali ne smije se

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Moza tajni.njemacko-ruski savez ?

Guest
Gost
Guest
3 godine prije
Reply to  Miki

Zasto protiv Njemaca? Pa skoro svaka carica je bila germanskog porijekla. Rusi i Njemci su odavno partneri sto i ima logike. Pa skim bi Rusija trebala biti bliska, s Australijom?!

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Odustajanjem od Južnog toka zapravo se vidi da Rusi i nisu tolikoi pametni kako to večina misli.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Miki

A kako si to zakljucio;uporedi gnjavazu oko Sjevernog toka sa onim sta su Rusi odbili za Juzni tok a sta su dobili sa Turskim tokom. Potrudi se malo covjece.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Miki

Bitno da ti kužiš. Poradi na gramatici malo.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Ivo

Procitao si,to ti je dovoljno.

Renato
Gost
Renato
3 godine prije
Reply to  Miki

Možda ti nisi toliko pametan kao što misliš.Možda ni Merkelica nije toliko pametna jer je Juznim tokom mogla imati sigurnu opskrbu plinom a ona ga prva minirala.Tek se sada ta “pametna” spodoba digla na stražnje noge.Naravno,ona je očekivala plin iz Katara ali se sve nekako izjalovilo,vrag će ga znat zašto…Zapravo se sada svi ti “saveznici” bore među sobom jer plan na Bliskom istoku je propao.Englezi izlaze iz EU,Poljaci protiv Njemaca zbog Sjevernog toka,Austrijanci i Njemci protiv Amerikanaca,Saudijci i sateliti protiv Katara,Turci protiv Njemaca i Amerikanaca….Baš su glupi ti Rusi!

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije
Reply to  Renato

Tko misli da Merkelicu kao takvu, osobno zanima bilo koji plin osim onog iz njenog sopstvenog probavnog otvora, taj ne zna ništa o stvarnim odnosima u današnjem svijetu:(

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

Južni tok odnosno kasnije “Turski tok” dobro su poslužili da se ubrza provedba Sjevernog toka 2, posto se germanska poslovna klasa prepala da ne ostane bez mogućnosti ubiranja vrhnja od tranzita i preprodaje… Iz ruske perspektive, bolje je imati Njemačku kao plinski hub nego prevrtljivu Tursku i nestabilnu Grčku i Makedoniju. Tim vise sto će Njemačka svoju ekonomsku snagu i utjecaj u Europi iskoristiti da ruski plin “podvali” čak i onim genijalcima koji misle i dalje voditi antirusku politiku na vlastitu štetu. Pametni ili ne, Rusi su učinili jedino moguće i izvedivo u datim okolnostima.

Matija Vlačić
Gost
Matija Vlačić
3 godine prije
Reply to  Čardak

Njemačka je stabilna koliko je poslušna, i koliko njenog zlata nema u američkim trezorima, i koliko američkih vojnika ima na njenom teritoriju. Lako bi se Njemačka razbila, ne samo na slavenske dijelove, nego i na islamske.. da nije suigrač…
Živjela Makedonija

Jim
Gost
Jim
3 godine prije

Ovoaj koncept koji nameće yankeeland europi se treba nazvati pravim imenom socijalni genoci, a drzave poput poljske i hrvatske ne treba uopce komentirati to ce građani najbolje osjetiti na svojoj koži.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

Glede američkog (cionistickog) imperijalizma – je li ikada i postojao drugi smjer od “zavadi pa vladaj”, sijanja kaosa i profitiranja na istome, reketarenja slabijih, zastrašivanja i degutantnog manipuliranja zapadnim javnim mnijenjem? Smjer je drugi utoliko sto su te rabote do prije nekog vremena relativno uspješno zamatali u celofan, a danas to rade sve očitije jer im gori pod petama. Tim je situacija sada opasnija, na stranu par kurtoazija razmijenjenih na G20 koje u konačnici ne moraju značiti ništa – pogotovo u kontekstu svega drugog do sada rečenog i učinjenog… To je općenito. Međutim, promjene smjera gledano konkretnije moglo bi i biti – ukoliko se pokaže da SAD odustaju od puštanja pipaka na Siriju (i Ukrajinu, premda su se Rusi pobrinuli da im to vise ne bude previše bitno) – možda se fokus premjesti prema direktnijem obračunu sa Iranom. U svjetlu namjere da se izazove kaos u regijama bogatim resursima – gdje ćeš bolje od općeg rata u Perzijskom zaljevu? U tom ratu sukob sa Katarom može poslužiti kao povod i okidač, a Saudi kao žrtveno janje, pijun čijoj vladajućoj klasi je svejedno: njih u svakom slučaju čeka lagodan život na “Zapadu”, gdje i sada rado provode vrijeme u raskalašenim terevenkama.… Pročitaj više »

wand
Gost
wand
3 godine prije
Reply to  Čardak

Stari, ti mislis deset poteza unaprijed.
Nema nego cekati pa vidjeti koliko ce se od toga ostvariti.
Ipak lucidno…ipak to sto ti pises je cista geopolitika.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Čardak

@Čardak- Odlično i vjerovatno proročanski. I SAD i Europa bi profitirali od rezanja krila Kini. Na dobitku bi bili i potrošači. Žalosna je činjenica da nas je upravo Kina zatrpala jeftinim i nekvalitetnim proizvodima. Od samoraspadajuće obuće, “pamuka” koji je većinom sintetika do tehnike koja traje užasno kratko, nepopraviva je a o njenom zbrinjavanju brine kupac. Na kraju i famozni Put svile je brži i jeftiniji način transporta sirovina u Kinu i u obrnutom smjeru dopremanje sitnog ili krupnog otpada (zananog i kao roba široke potrošnje). Američka i Europska industrija je uništene, doduše i iz vlastite pohlepe, na račun dalekoistočne iako je kvaliteta neupitno na strani zapada.

Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Čardak, u svojoj analizi ispuštaš vrlo važan detalj koji ruši cijelu teoriju o mogućnosti USA -Rusija saveza na štetu Kine. To je u principu neostvarivo jer bi takvim savezom Rusija definitivno ojačala američku hegemoniju i trasirala svoj put u pravcu gubitka suvereniteta te svođenja na američkog satelita – a upravo to je ono što rusija želi izbjeći. Savez tog tipa bio bi moguć tek nakon raspada američke imperije i nakom što bi se Kina htjela nametnut kao svjetski hegemon što ipak nije očito u dosadašnjim potezima kine niti se može pretpostavit u neposrednoj budućnosti….

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije

Dobar dan svima,imao nekih obaveza na poslu a už své to hospoda sa Logicno zablokovala Ip adresu dá nemogu komentirali.E Moja hospoda Logicno,predlagao sám vám dá se kao normální zaregistrováno,vi Nato serete,dalje opět sa anonimnim komenarima.Da vas previse negnjavim,za admina Logicno imám 20 Ip adresa,tako dá mě blokirati nemůžete a vidím dá mnogi komentátoři nemaju pravog rivala kojí bim davao kvalitetne informacije,vezane za vaše teme.Sto se tice teme,to su obicne gluparije a reálnost svega toga je sasvim drugacija.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Tko zelí moze platiti kvalitetne země oko geopolitické na blogu www.***************************.cz, umjesto

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Milanče evo probamo sam vidjeti ovu domenu sa zvijezicama ali kaže da stranica ne postoji. Šta se dešava? 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Jing-sung
Gost
Jing-sung
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Milenko priznaj da nemas sto pametno reci, samo dosadjivas.

Ivan1
Gost
Ivan1
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Bravo!

Fudo
Gost
Fudo
3 godine prije
Reply to  Ivan1

Sad je jasno zašto je propala Jugoslavija. Ako su u službama radili ovakvi retardi kao MilanCZ onda takva zemlja nikad nije treba ni postojati. Milanče je takav prepisivač, da ga se ne bi postidili ni najgori učenici koji su cijeli život prepisivali.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

Opet sereš Milane Jurčeviću!!!Vrati se na indeks pa tamo promoviši svoj( pardon- gazdin blog)…

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

@Fudo..hehe naklepao si se brate minusa.Izgleda da je Mile Jurčević stvorio respektabilnu bazu fanova na Logično.Jebo te,šta čovjek piše…i ljudi mu vjeruju.Gazda mora odriješiti kesu ,nema dalje.Milan ga je stjerao uza zid.??

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  MilanCZ

dž se milančeto, momčeto balkanskoto, ovi zle zakrpe će ti samo da napakoste. za te su niža bića!!

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Bitno je da si ti njegov nivo. Nemojte se hvaliti.Nije pristojno.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Sad zaozbač. Imamo polupismenog šatrostručnjaka s prepisanim ekspertizama i nekoliko dežurnih zakrpi ili poklopaca koji se stalno lijepe za komentare dotičnog i to s istim napadima grubog vrijeđanja koje začudo se ne sankcionira. Pa po čemu je to različito od dotičnoga ili koliko to govori o vašem odgoju? Kakva su vremena, još će mi zafaliti raznorazni hiberi, kolinsi, zarini, dallape i slični sveznadari.

Tadmur
Gost
Tadmur
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Zvrk, brate vidiš li šta on radi ovdje?Uvreda za zdrav razum.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Tadmur

Kao i uvrede na osobnoj razini. Jesmo’l malograđani ili seljačine?

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije

Rusi su u poziciji da povećavaju svoj dio plinskog kolača jer imaju cijene,količine , tržište a i u ruci drže veliku batinu .Amerikanci ako žele svoj dio moraju to tražiti od Katara i drugih nejakih igraca.

Pen
Gost
Pen
3 godine prije

Gledu Trumpovog nastupa u Warshavi prije odlaska na G8 u Hamburg.
Citao sam njegov govor i sve se svodi da treba igrati jednu stranu protiv druge.
U svom govoru je Trump huskao Poljake na Ruse.

Njegov govor je bio pun “povjesnih cinjenica” kao da se odnosi u EU gradu na tome tko je kome sto napravio u proslosti …a ne gradi se bolan ni odnosi izmedju Japana i USA …ni Meksika i USA sto je bilo u proslosti, zasto bi se gradili u Europi?

Zar se ne bi mogli postavljati Rusi ili Francuzi naspram Njemacke na osnovu proslosti?
Mogu ali ne radu, zato jer je kontraproduktivno, na taj nacin se ne gradi suradnja.

Sve u svemu Trumpov govor je bio pun mrznje a cilj je ubaciti Amerikance u Poljsku i razviti mrznju naspram Rusije.

Takav govor bi i Trump mogao odrzati u Londonu protiv Njemacke ili u Mexicu protiv Amerike, a cemu?

Pen
Gost
Pen
3 godine prije
Reply to  Pen

Ispravak – Takav govor bi i Putin mogao odrzati u Londonu protiv Njemacke ili u Mexicu protiv Amerike, a cemu?

Mate
Gost
Mate
3 godine prije

Ha ha..Njemačka i Austrija skupa s SADom prvi su uveli sankcije Rusiji. Sad igrač iz njihovog kluba uvodi snkcije njijma, Haa haaa, Ovo je presmiješno, a na što su spali ti Nijemci i Austrijanci, jad 🙁

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Veoma opasne igre se igraju , istina ameri nemaju ni puno izbora a pokusavaju kao i sve tlaciteljske imperije svoju moc zadrzati prevarom,ratom i smutnjom.. Ako imperija ovolike ratove proizvodi samo da bi bezuspjesno pokusavala ocuvati dominaciju sta mislite sta je sve kadra uciniti kad shvati da je istu izgubila….

fisherman
Gost
fisherman
3 godine prije
Reply to  Alen

zeznuto je igrati se sa amerima kojji gube tlo pod nogama, oprezno treba sa njima i nikad sa đonom a to znaju svi…zvijer na umoru se najviše koprca a nitkom nije u interesu izazvati apokalipsu …moguće da ih puštaju da još neko vrijeme rade zvizdarije po planeti jer znaju da im je kraj neizbježan i pokušavaju minimalizirati štetu ..naravno mi obični smrtnici nikad nećemo saznati stvarnu igru i uloge ali mi se čini da sadiste puštaju da serkaju a plan xy je u tijeku …jer nikom ne treba amerika bez nadzora tisuća nuk glava ukoliko nastane kaos iznutra…

lampa
Gost
lampa
3 godine prije

kakve vi pizdarije pisete po ovim komentarima, svi sve znaju , vidim svi su vidovnjaci, balkanski kmetovi vidljivo pro ruski orjentirani.Kmetovi jedni bili smo i ostat cemo ,kroz povijest su nas gazili, mlecani,austro – ugarska,turci,napoleon,..danas usra , eu,….sutra ko zna mozda vasa majka CCCP…??
Mislite da bi vam pod celavim KGB- ovim malim trtkom bilo puno bolje??

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  lampa

Zanimljivo. Zaboravio si da smo vec okupirani od strane Nato i MMF-a, gotovo cela planeta, a oni koji nisu izlozeni su krvavoj torturi. Umesto da sebe projektujes u nas, nazivajuci nas vidovnjacima, drugim recima, umesto da prorices neku eventualnu rusku okupaciju i trosis se na moguce buduce dogadjaje, kreni od toga da dignes glavu, “aristokrato” iz tanjira punog fekalija koje sad slasno i strasno kusas. To sto je crno i u obliku kuglica ne mora biti kavijar.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Helena

@Helena- Ako nisam krivo shvatio ti to zazivaš “eventualnu rusku okupaciju”. E pa bravo. Kad nađeš malo vremena prouči čehoslovačka i mađarska iskustva od prije 50-60 god. Nauživali se ljudi, pa to ti je. A i kulinarski recept ti nije nešto.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Piretis

Vrlo si krivo shvatio. Helena ne zagovara niciju okupaciju, kao sto je niko drugi na ovom portalu ne zagovara. Poenta mog odgovora je bila da samo oni koji su saglasni sa nato okupacijom, misle da drugi ljudi zagovaraju nesto slicno. Poenta mog komentara bila je i da ljudi ne umeju da citaju, jer je za njih citanje puko sricanje slova na papiru. Tako da ne znam otkud lampi to da neko zagovara iciju okupaciju. A ni tebi da je ja zagovaram.

Hvala na preporuci, kao profesoru istorije, ona mi je omiljeno stivo.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Helena

@Helena- OK. Shvatio sam.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  Piretis

Apsolutno si u pravu kolegice Helena. Teško je promijeniti ljudski “mindsetting” – zar je jedina alternativa jednoj okupaciji neka druga okupacija… Gdje je nestao “suverenitet”? A ne moram ni reci gdje je nestao, svi dobro znamo odgovor. Prodan je od strane veleizdajnika za sitne pare i mogućnost da se omasti brk lovom u mutnom. A narod je (opet) popušio najnižu nacionalisticku propagandu. I opet će popušiti. Nema pomaka, ni na Balkanu ni igdje, samo se mijenjaju parole i neprijatelji, ista sorta gamadi kolo vodi i profitira na tuđoj nesreći, a ovce se muzu, strižu i kolju.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

@Arkaj Pa ako ruši teoriju onda nije detalj nego bitan previd ;-). Gledam to ovako – Amerika je supersila u silaznoj putanji, Rusija je supersila koja se diže iz pepela, ali Kina je supersila koja nezaustavljivo hita naprijed i čiji su limiti rasta veći od ruskih i američkih zajedno… U sklopu tog rasta, Kina je izrazito potrebita resursa i sigurnih transportnih koridora te tržišta za plasman svojih roba i usluga. Te je nužne preduvjete razvoja spremna tražiti i dobiti milom ili silom. Za sada ide milom, ali kad potrebe porastu itd. možda to vise neće biti dovoljno. Ukoliko Rusija i Kina zajedno “slome” SAD, u dogledno vrijeme Rusija će imati susjeda ekonomski 8-10 puta jačeg od sebe (sada je 5 puta), koji ima oko 9 puta vise stanovnika, koji će joj biti najveći trgovinski partner, a koji će kroz 10-15 godina postići i vojni paritet (velikim dijelom upravo zahvaljujući ruskoj pomoći)… SAD naprotiv nikada ne može biti vise nego 4-5 puta ekonomski snažniji, sa 2-2,5 puta vise stanovnika, nikada neće biti najvažniji ruski trgovinski partner, vojno jest al pari sa Rusijom, ali ga od nje dijeli dosta značajno morsko i kopneno prostranstvo. Također, SAD nema potrebe za korištenjem Rusije kao… Pročitaj više »

wand
Gost
wand
3 godine prije
Reply to  Čardak

Sve sam procitao….Prema tome, i dalje smatram kako je rusko-američka suradnja po pitanju nezaustavljivog kineskog rasta sasvim razumna opcija…….da, tako ti smatras, i ja i svaki razumni Hrvat i svaki razumni Europljanin, ali tako nece biti.
Ovo ti je prvi i zadnji axiom koji ti dolazi iz Washingtona.
– Rusija mora biti unistena poput Kartage.
Stoga, podrzavam jaku Kinu. Samo Kina moze spasiti da Rusija ne zavrsi kao Kartaga.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  wand

To bi kratko rečeno značilo da potezima trenutno još uvijek najmoćnije supersile ne upravlja geopolitika nego psihijatrija. Skoro da nema užasnije pomisli od te da je vodstvo takve države možda sasvim sišlo s uma. Onda nema ni smisla analizirati nego možemo samo čekati armagedon…

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Čardak

@Čardak- Izgleda da te samo ja potpuno razumijem i slažem se do u detalj s tobom. Doduše, u politici ne igra uvijek ono što je logično. Naš problem, mislim na čitatelje ovog portala, je taj da smo emotivni. Kao Kina je pružila Rusiji ruku kad joj je bilo najteže pa sad imamo vječno prijateljstvo. Da bar. Kina oskudijeva energentima i resursima uopće i teško da neće pogledavati na ogromna i bogata a nenaseljena sibirska prostranstva. Na kraju, te dvije zemlje imaju dugu povijest neprijateljstva uzajamnog nepovjerenja. U svakom slučaju, meni se čini logičniji savez SAD-RF nego npr SAD-Kina.

wand
Gost
wand
3 godine prije
Reply to  Piretis

U svakom slučaju, meni se čini logičniji savez SAD-RF nego npr SAD-Kina…..svima i meni…hebesga objasni onima u Washingtonu…Zar mislis da ja znam rijec kineski ili da mi je stric emigrirao u Kinu?……Ali ne vrijedi ikakva logika onim u Washingtonu. Cekajte kad Rusi napravu odmazdu za 35 ruskih diplomata. To ce biti vijest godine 2017 u geopolitici a to dolazi…valja se iza brda kao tcunami, pa Ukrajina prikljucena u EU pa priprema za NATO, te postavljanje patriota uz rusku granicu, pa manevri u Crnom Moru…. i jos nisu otpali svi zubi Izraelu i Americi na Bliskom Istoku. Bit ce cirkusa a Trump je postao sitting duck.
Rusi shvacaju i da je bolja Hillari nego paralizirani Trump.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  wand

Jedino kvazi-smisleno objašnjenje za ono sto se čini kao neka vrsta “rusogene psihoze” unutar američke vladajuće kaste – bilo bi da Ameri smatraju kako je Rusija Kini potrebna mnogo vise nego Kina Rusiji (sto bi moglo biti i točno), te da bi rušenje/slabljenje Rusije po principu domino efekta pokosilo i Kinu. Bilo bi to dva jednim udarcem. Ili tri ako računamo i Iran.

Jesu li kauboji zbilja toliko snažni? Jesu li se preračunali – i kako bi toliko kriva procjena pored svih stručnjaka uopće bila moguća? Ili su ipak umobolni? Ili su i oni sami samo pijuni u sklopu nečijeg globalnog plana preustroja civilizacije koji mora izazvati katarzu iz koje bi se onda rodio “vrli novi svijet”? No to su već domene naklapanja, a ono sto ja pokušavam je iznijeti logičnu i argumentima potkrijepljenu tezu i u tome sam, mislim, uspio. A sad, hoće li se pokazati točnom ili krivom nitko još ovdje prisutan ne može sa sigurnošću reći…

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  Čardak

@wand
Sve to stoji oko vojnih vježbi i sl, no u slučaju koji sam opisao i takve su radnje moguće u sklopu “bacanja dimne zavjese” trećim stranama, a bez stvarne namjere pokretanja potencijalno kataklizmičkog sukoba…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Opste prihvacena istorija nam govori da moc ostaje sile se smjenjuju pa isto se ovekuje i nakon pax americane ,ukoliko stvari ne zavrse totalnim samounistenjem a sto je velika vjerovatnoca..
Svijet moze uzajamno suradjivati i rrgovati ili otimati jedni od drugih.. Do sada uvjek biramo drugo ,a usput se hvalimo nekakvim pjudskim dostignucima dok smo u temelju malo bolji od zivotinjskog svijeta..
Jedino rjesenje je podjednako razvijanje svijeta gdje se dobija ogromna baza partnera za trgovinu .Ako toga nema sile ppput recimo kine ili ce s nekim trgovati ili ce porobiti .. Izbora nemaju..

wand
Gost
wand
3 godine prije

…….Također nije ni dokaz činjenica da još nisu napravili ništa pogrešno – to bi bilo kao da kažemo za nekoga da nema šanse postati ubojicom zato sto još nije ubio……

Pa bas se tako i postavlja policija, javni tuzioc i sudovi od kad postoji grcko-rimsko pravo.
Inace bi mogli hapsiti gradjane po Hrvatskoj prema potrebi.
Sorry stari, postivam tvoje postove, ali stvarno se izgubis.

Da ne bi mnogo mudrovali, gdje bi bas danas bila Rusije bez potpore Kine, ajde odgovori mi?
Bi li Rusija uopce prezivila ove EU-americke sankcije i udare i izolaciju bez politicko-ekonomske podrske Kine?
Odgovor je jasan kao dan, ne bi.

Rusija bez podrske Kine, Rusija bi opstala mozda najvise pet godina.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  wand

Da je Kina pomogla, jest – ali je i debelo profitirala, prvenstveno u sferi transfera (i čak krađe) vojne tehnologije i dobivanja alternative u opskrbi prirodnim resursima. No i o iznosu te “pomoći” može se diskutirati – statistike su tu vrlo nezahvalne zbog činjenice kako mnoge investicije idu preko trećih zemalja, no prosjek vise izvora daje direktna kineska ulaganja u Rusiju u čitavom periodu 2014-2016 ne osobito značajnih 20-ak milijardi dolara sto je oko 0,2% ukupnog ruskog BDP-a u istom razdoblju, dok je ukupan iznos ruskog izvoza u Kinu iznosio oko 100 milijardi što iznosi 1%… Dakle, Kina je Rusiji mjerljivo “pomogla” sa 0,4% BDP-a godišnje. Vjerojatno su Rusima odobrili i neke kredite, sklopljeni su dugoročni poslovi od kojih se mnogi još nisu počeli realizirati… Da li je to toliko značajno da bismo mogli nazivati Kinu spasiteljem Rusije? Pogotovo u svjetlu nedavnog članka o Rusiji kao jednom od najdiverzificiranijih i samodostatnih gospodarstava svijeta koja je krizu prevladala najvećim dijelom korištenjem vlastitih resursa… Ustvari je Rusiji vise od sankcija naškodila niska cijena nafte (a sto sa druge strane Kini ide maksimalno u prilog), no kao sto je rečeno i to je prevladano. Sto se tiče političke podrške, možda se varam, no… Pročitaj više »

wand
Gost
wand
3 godine prije

Ne znam koliko treba dobiti udaraca Rusija ili koliko treba biti zategnuta situacija da ljudi jednom recu ovdje se Rusija bori na zivot i smrt.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  wand

Ne treba zaboraviti kako su Sovjeti brutalno ostavili na cjedilu tada njima prijateljski Egipat u ratu s Izraelom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik