fbpx

ICT izvještava da su svjetske ekonomije zbog Covida-19 izgubile najmanje 126 milijardi USD

Luka kontejneri transport

Novo istraživanje Međunarodnog trgovačkog centra (ITC) pokazalo je da se međunarodna trgovina smanjila u sva četiri tromjesečja 2019. godine, a pad se intenzivirao početkom 2020. u „domino efektu, koji je započeo u Kini“.

Prema izvještaju, kineski izvoz potonuo je oko 21 posto u veljači, u odnosu na godinu ranije. Iako se u ožujku malo oporavio, pandemija je počela pogađati izvoz iz drugih zemalja.

Statistički podaci pokazali su da se izvoz iz europskih zemalja i Sjedinjenih Država svake godine smanjio za osam, odnosno sedam posto.

“Potpuni učinci krize još nisu vidljivi, jer je većina zemalja završila u blokadi krajem ožujka i travnja 2020.”, navodi se u izvješću, a podaci za te mjesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja.

Istraživanje je naglasilo da se mnoge zemlje u razvoju suočavaju s daljnjim fluktuacijama zbog aprecijacije američkog dolara. To “vrši daljnji pritisak na međunarodnu trgovinu”.

Nestanak poslova u Kini, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama imao je najveći utjecaj na međunarodnu trgovinu, jer su ta tri gospodarstva „glavni igrači u globalnim lancima opskrbe, pa su stoga važni uvoznici sirovina, dijelova i komponenata“.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici izgubit će više od 2,4 milijarde dolara globalnog izvoza lanca vrijednosti, s više od 70 posto tih gubitaka povezanih s privremenim prekidom lanca opskrbe s Europskom unijom.

Prema ITC-u, tri glavna čvorišta (Kina, SAD, EU) čine 63 posto uvoza svjetskog lanca opskrbe i 64 posto izvoza lanca opskrbe. Projektira se da će “globalni prekid proizvodnih inputa iznositi 126 milijardi USD”.

U izvještaju se navodi da je pandemija ozbiljno pogodila preko 55 posto svih malih i srednjih poduzeća. Dvije trećine njih izvijestilo je da je kriza imala ogroman utjecaj na njihove poslovne aktivnosti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
18 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Venom
Gost
Venom
9 mjeseci prije

” ICT izvještava da su svjetske ekonomije zbog Covida-19 izgubile najmanje 126 milijardi USD ”

Nisu NIŠTA izgubili, jer nisu ništa NIKOME besplatno dali ili poklonili !

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije
Reply to  Venom

Kovid je isplanirani izgovor koji ce okrivit za svoje spekulacije…

Venom
Gost
Venom
9 mjeseci prije

@Emiliano Zapata
Bravo, tako je !

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
9 mjeseci prije

Ako je šteta u Hrvatskoj zbog zaključavanja oko 10 milijarda eura na samo 3,5 milijuna stanovnika, kolika će onda šteta biti za ostatak od jedva 7 milijarda i 496,5 milijuna stanovnika?
Ako idemo drugačije – 208 zemalja i svaka bilježi štetu…od? Znam da je teško generalizirati i da bi svaka operacija množenja, bez poznavanja gomile podataka donijela krivi rezultat, ali šteta zbog Covida (točnije zaključavanja) je vjerojatno bliža brojkama koje se mjere u tisućama milijarda dolara/eura.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

soa
world gdp google

nonwo
Gost
nonwo
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Ako je šteta koja se mjeri u tisućama milijarda dolara/eura nastala zbog zaključavanja radi nepostojeće “strašne bolesti”?
Ako su zaključavši “dede i bake” u domove umirovljenika s 30 minuta zraka dnevno bez posjeta najmilijih i u bolnice na diskutabilne respiratore i agresivnu antivirusnu terapiju opet bez kontakta s najbližima zapravo pridonijeli njihovom umiranju?
I još namjeravaju ubrati od osiromašenog puka bilione na diskutabilna/opasna cjepiva.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije
Reply to  nonwo

nonwo
Teorije zavjere (?). Maskiranje svijetske ekonomske krize?
Realnost (?). Prvi put se susrećemo s ovakvim problemom i nemamo odgovor na mnoga pitanja pa se kolebamo?
Realnost(?). Moć medija. Mediji su od bolesti napravili tragediju i pritiskom na javno mijenje i političare doveli do proturječnih ponašanja i ekonomske krize.
Sve prije navedeno zbrojeno, umnoženo ili potencirano?

Nekdo.
Gost
Nekdo.
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

ICT piše samo za opskrbne lance u industriji. Toliko smatraju da je pao obujam opskrbe industrije sa proizvodnim dobrima (inputima) u međunarodnim lancima (uvoz/izvoz). Ukupna šteta je naravno puno veća.

http://www.intracen.org/publication/smeco2020/

Mrčikola
Gost
Mrčikola
9 mjeseci prije
Reply to  Son of Alerik

Soa, ova cifra je smiješna, vjerojatno se radi o pogrešci.
U pitanju je valjda 126 tisuća milijardi kešovine, a psihološke posljedice će biti ogromne.

RENE
Gost
RENE
9 mjeseci prije

Kar tako naprej. Več brezposelnih bo dvignilo družbeni konflikt med bogatimi in revnimi. Več brezposelnih bo dvignilo družbeni konflikt med delavcem in delodajalcem. Posledično bo prišlo do revolucije. Upam, da se ZDA spremeni v novi Zimbave. To pomeni črni diktator, ki dotiskuje denar. Zaslužili bi si, če ne za drugo, zaradi nasilja nad Iraškimi, Afganistanskimi, Libijskimi, Srbskimi, Vietnamskimi itd otroki in odraslimi. Zaslužili bi si, če ne za drugo za Iranske, Iraške, Sirske in Venezuelske otroke, ki zaradi njihovih sakncij umirajo od lakote medtem, ko se oblastniki nemoteno mastijo s čemer se želijo.

RENEW
Gost
RENEW
9 mjeseci prije

Novak Djoković je zdaj na MSM medijskem seznamu za zmerjanje. Toda ali oni mislijo, da ga to kaj boli? Prav nič ga ne, ker če bi bil tak, ki bi ga takšne stvari prizadele ne bi bil tam kjer je, ampak bi končal tako kot je končal Nikola Gnjatović. Raje je še enkrat prebral Gandija. Predvsem tisti del, da se je bolje okužiti, kot se dati cepit.

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Nakon Globalnog pada ekonomije sledi Cunama migranata!
I društveno prekomponovanje mnogih Geografskih prostora.

Hamer
Gost
Hamer
9 mjeseci prije

Italiji i Španjolska su bili u recesiji od 2018 zato se vode polemike dali da se daju milijarde eura tim zemljama jer su nesposobne voditi gospodarstvo i jer su rupa bez dna male zemlje nisu problem

Davor drugi
Gost
Davor drugi
9 mjeseci prije

Ekonomske posljedice gripe zvane Korona još zapravo nisu istinski ni odpočele, i ovo izvješće od strane ICT za prvo tromjesečje 2020 u usporedbi sa prošlom godinom nije ni približna slika stvarnog. ekonomskog stanja USA, EU, Kina. Prvo tromjesečje 2020, ma kakvo god ono bilo, još uvijek je u inerciji ekonomskog stanja iz fiskalne 2019 godine. Kad se tome još pridoda zbog medijski ciljanog, smišljenog i namjernog izazivanja panike, stihijska kupovina i pustošenje trgovina u svijetu, od toalet papira pa do streljiva, može se reći da je sva trgovina odreda i te kako dobro poslovala. Pozitivan učinak na ekonomsku sliku stanja prvog tromjesečja 2020 akođer ima i prijenos dijela nerealiziranih ugovora isporuke i nabave iz 2019. U međuvremenu je primjetan “oporavak” trgovina, popunjavanja regala robom svih vrsta i namjena i povratka u normalno stanje. Kako budu tromjesečja i vrijeme odmicalo tako će biti sve očitije da je povrat na normalno, odnosno stanje prije pojave te “smrtonosne” gripe, sve teže i da će zahtjevati poprilično vremena, truda i nadasve odricanja. Nije uopće istina da je najviše krizom pogođen mali i srednji sektor. Krizom su teško pogođeni turistički svjetski plovidbeni i zračni operateri koji su već proglasili stečaj, zatim jedna od svjetskih najvećih… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije

pandemija svinjske gripe tip A, H1N1/09
SAD, travanj 2009/travanj 2010, smrtni slucajevi 12469
Brazil, 19.srpanj 2009/2. sijecanj 2010, smrtni slucajevi 2051
Meksiko, ozujak 2009/24. veljace 2010, smrtni slucajevi 1076

pandemija SARS/ Covid 19
SAD, ozujak/27.lipanj 2020, smrtni slucajevi 128152
Brazil, ozujak/27. lipanj 2020, smrtni slucajevi 57103
Meksiko ozujak/27.lipanj 2020, smrtni slucajevi 25779

ovo su konkretni podaci koji pokazuju razliku izmedu pandemije A/H1N1 i pandemije Covid 19

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije

Hrvatska ekonomija sama je izgubila više od 10 milijardi eura.Samo turizam je na gubitku od min.70% što je oko 7 milijardi.Pale je robna razmjena,maloprodaja,naplata PDV-a,potrošnja,devizne doznake itd.
Ne znam kakve budale sjede u tom ITC-u ? – ili se netko “izgubio u prijevodu”? Možda su mislili na 126 bilijuna dolara.
Što ima smisla,a i to je malo.

tihobl
Gost
tihobl
9 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Kako 10 milijardi?
Jedino ako racunas ocekivanu zaradu od turizma.
Volio bi da vidim stvarne gubitke.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Ništa novo bit će još gubitaka..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik