ICT izvještava da su svjetske ekonomije zbog Covida-19 izgubile najmanje 126 milijardi USD

Luka kontejneri transport
18 komentara

Novo istraživanje Međunarodnog trgovačkog centra (ITC) pokazalo je da se međunarodna trgovina smanjila u sva četiri tromjesečja 2019. godine, a pad se intenzivirao početkom 2020. u „domino efektu, koji je započeo u Kini“.

Prema izvještaju, kineski izvoz potonuo je oko 21 posto u veljači, u odnosu na godinu ranije. Iako se u ožujku malo oporavio, pandemija je počela pogađati izvoz iz drugih zemalja.

Statistički podaci pokazali su da se izvoz iz europskih zemalja i Sjedinjenih Država svake godine smanjio za osam, odnosno sedam posto.

“Potpuni učinci krize još nisu vidljivi, jer je većina zemalja završila u blokadi krajem ožujka i travnja 2020.”, navodi se u izvješću, a podaci za te mjesece nisu bili dostupni u trenutku objavljivanja.

Istraživanje je naglasilo da se mnoge zemlje u razvoju suočavaju s daljnjim fluktuacijama zbog aprecijacije američkog dolara. To “vrši daljnji pritisak na međunarodnu trgovinu”.

Nestanak poslova u Kini, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama imao je najveći utjecaj na međunarodnu trgovinu, jer su ta tri gospodarstva „glavni igrači u globalnim lancima opskrbe, pa su stoga važni uvoznici sirovina, dijelova i komponenata“.

Kao rezultat toga, afrički izvoznici izgubit će više od 2,4 milijarde dolara globalnog izvoza lanca vrijednosti, s više od 70 posto tih gubitaka povezanih s privremenim prekidom lanca opskrbe s Europskom unijom.

Prema ITC-u, tri glavna čvorišta (Kina, SAD, EU) čine 63 posto uvoza svjetskog lanca opskrbe i 64 posto izvoza lanca opskrbe. Projektira se da će “globalni prekid proizvodnih inputa iznositi 126 milijardi USD”.

U izvještaju se navodi da je pandemija ozbiljno pogodila preko 55 posto svih malih i srednjih poduzeća. Dvije trećine njih izvijestilo je da je kriza imala ogroman utjecaj na njihove poslovne aktivnosti.

COVID-19ekonomska krizaITC
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
3 godine prije

” ICT izvještava da su svjetske ekonomije zbog Covida-19 izgubile najmanje 126 milijardi USD ”

Nisu NIŠTA izgubili, jer nisu ništa NIKOME besplatno dali ili poklonili !

Son of Alerik
3 godine prije

Ako je šteta u Hrvatskoj zbog zaključavanja oko 10 milijarda eura na samo 3,5 milijuna stanovnika, kolika će onda šteta biti za ostatak od jedva 7 milijarda i 496,5 milijuna stanovnika?
Ako idemo drugačije – 208 zemalja i svaka bilježi štetu…od? Znam da je teško generalizirati i da bi svaka operacija množenja, bez poznavanja gomile podataka donijela krivi rezultat, ali šteta zbog Covida (točnije zaključavanja) je vjerojatno bliža brojkama koje se mjere u tisućama milijarda dolara/eura.

RENE
3 godine prije

Kar tako naprej. Več brezposelnih bo dvignilo družbeni konflikt med bogatimi in revnimi. Več brezposelnih bo dvignilo družbeni konflikt med delavcem in delodajalcem. Posledično bo prišlo do revolucije. Upam, da se ZDA spremeni v novi Zimbave. To pomeni črni diktator, ki dotiskuje denar. Zaslužili bi si, če ne za drugo, zaradi nasilja nad Iraškimi, Afganistanskimi, Libijskimi, Srbskimi, Vietnamskimi itd otroki in odraslimi. Zaslužili bi si, če ne za drugo za Iranske, Iraške, Sirske in Venezuelske otroke, ki zaradi njihovih sakncij umirajo od lakote medtem, ko se oblastniki nemoteno mastijo s čemer se želijo.

RENEW
3 godine prije

Novak Djoković je zdaj na MSM medijskem seznamu za zmerjanje. Toda ali oni mislijo, da ga to kaj boli? Prav nič ga ne, ker če bi bil tak, ki bi ga takšne stvari prizadele ne bi bil tam kjer je, ampak bi končal tako kot je končal Nikola Gnjatović. Raje je še enkrat prebral Gandija. Predvsem tisti del, da se je bolje okužiti, kot se dati cepit.

Weteran
3 godine prije

Nakon Globalnog pada ekonomije sledi Cunama migranata!
I društveno prekomponovanje mnogih Geografskih prostora.

Hamer
3 godine prije

Italiji i Španjolska su bili u recesiji od 2018 zato se vode polemike dali da se daju milijarde eura tim zemljama jer su nesposobne voditi gospodarstvo i jer su rupa bez dna male zemlje nisu problem

Davor drugi
3 godine prije

Ekonomske posljedice gripe zvane Korona još zapravo nisu istinski ni odpočele, i ovo izvješće od strane ICT za prvo tromjesečje 2020 u usporedbi sa prošlom godinom nije ni približna slika stvarnog. ekonomskog stanja USA, EU, Kina. Prvo tromjesečje 2020, ma kakvo god ono bilo, još uvijek je u inerciji ekonomskog stanja iz fiskalne 2019 godine. Kad se tome još pridoda zbog medijski ciljanog, smišljenog i namjernog izazivanja panike, stihijska kupovina i pustošenje trgovina u svijetu, od toalet papira pa do streljiva, može se reći da je sva trgovina odreda i te kako dobro poslovala. Pozitivan učinak na ekonomsku sliku stanja prvog tromjesečja 2020 akođer ima i prijenos dijela nerealiziranih ugovora isporuke i nabave iz 2019. U međuvremenu je primjetan “oporavak” trgovina, popunjavanja regala robom svih vrsta i namjena i povratka u normalno stanje. Kako budu tromjesečja i vrijeme odmicalo tako će biti sve očitije da je povrat na normalno, odnosno… Čitaj više »

burt
3 godine prije

pandemija svinjske gripe tip A, H1N1/09
SAD, travanj 2009/travanj 2010, smrtni slucajevi 12469
Brazil, 19.srpanj 2009/2. sijecanj 2010, smrtni slucajevi 2051
Meksiko, ozujak 2009/24. veljace 2010, smrtni slucajevi 1076

pandemija SARS/ Covid 19
SAD, ozujak/27.lipanj 2020, smrtni slucajevi 128152
Brazil, ozujak/27. lipanj 2020, smrtni slucajevi 57103
Meksiko ozujak/27.lipanj 2020, smrtni slucajevi 25779

ovo su konkretni podaci koji pokazuju razliku izmedu pandemije A/H1N1 i pandemije Covid 19

putnik83
3 godine prije

Hrvatska ekonomija sama je izgubila više od 10 milijardi eura.Samo turizam je na gubitku od min.70% što je oko 7 milijardi.Pale je robna razmjena,maloprodaja,naplata PDV-a,potrošnja,devizne doznake itd.
Ne znam kakve budale sjede u tom ITC-u ? – ili se netko “izgubio u prijevodu”? Možda su mislili na 126 bilijuna dolara.
Što ima smisla,a i to je malo.

Max
3 godine prije

Ništa novo bit će još gubitaka..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI