Indija postaje domaćin Arapskih ratnih igara, koje će se održati u Arapskom moru, zajedno s Australijom, Japanom i SAD-om, usprkos povećanih napetosti s Kinom

Vojni brodovi na moru
7 komentara

Četiri partnera započeli su dio svojih mornaričkih vježbi ratnim brodovima. Na vježbama se nalazi i jedan od najvećih svjetskih vojnih brodova. Partneri su se okupili u Sjevernom Arapskom moru, kako bi pokazali svoje sposobnosti u četverodnevnoj zajedničkoj vježbi.

U utorak su indo-pacifički saveznici Australija, Japan, Indija i SAD započeli drugi dio pomorskih vježbi pod nazivom ”Malabar” vježbanjem operacija koje su zasnovane na dva nosača zrakoplova: indijskom INS Vikramadityu i američkom USS Nimitzu.

Dva nosača zrakoplova, s ostalim brodovima, podmornicama i zrakoplovima, sudjelovat će u četverodnevnoj pomorskoj vježbi, koja uključuje operacije letenja i napredne vježbe protuzračne obrane.

Borbeni zrakoplovi MIG 29K iz INS-a Vikramaditya, s lovcima F-18 i E2C Hawkeyea s USS-a Nimitza, glavni su zrakoplovi koji će biti prisutni na vježbi.

USS Nimitz najveći je ratni nosač zrakoplova na svijetu, ali je ujedno i najstariji nosač zrakoplova koji se koristi. Nosač na nuklearni pogon lansiran je 1972. godine, ali je i dalje dio američke mornarice.

“Tim Nimitz Strike Group zahvalan je na mogućnosti pridruživanja i suradnje s našim australskim, indijskim i japanskim partnerima, jer se na ovaj način dodatno povećava naša spremnost i interoperabilnost”, rekao je kontraadmiral Jim Kirk, zapovjednik Carrier Strike grupe.

Indijska strana objavila je fotografije vježbi na svojim Twitter računima.

Prvi dio vježbe Malabar odvijao se od 03. do 06. studenog u Bengalskom zaljevu. U tom dijelu vježbi savezničke mornarice izvodile su brojne složene, vojne vježbe, uključujući protupodmorničke i protuzračne operacije.

Vježbe Malabar prvi put su se odvijale 1992. godine kao vježbe između američke i indijske mornarice. Australija do ove godine 13 proteklih godina nije sudjelovala u pomorskim vježbama, dok je Japan trajno počeo sudjelovati tek 2015. godine.

Obnova ovog indo-pacifičkog partnerstva vidi se kao odgovor na ono što partneri smatraju sve agresivnijim stavom Kine u susjedstvu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prethodno je rekao kako se nada da će vježbe “doprinijeti miru i stabilnosti tog područja.”

IndijaMalabar vježbaNimitz
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laž
3 godine prije

To su bili iranci, a oni su nevažni.

hiber
3 godine prije

Kina je već znatno reterirala sporazumom o trgovini. Ustupiti će još jedan dio dobiti USA i mirna Bosna. USA i Kina će se uvijek nagoditi, ali problem je Indija koja ima više stanovništva, mlađe je i jeftinije. Kina gubi stanovništvo, sve je starije i skuplje. Dakle, ovo su samo tendencije, daleko je značajnije ono što se dogodilo u Karabahu, a gdje je Rusija ostavila na cjedilu još jednog saveznika. Kurče se po Siriji, a pala im Armenija. I to od probisvjeta koji govori o međunarodnom pravu, a okupirao pola Cipra.

Max
3 godine prije

Vježba značajna po 2 stvari SAD pokazuju da ima saveznike i silu za rat s Kinom (Nisam siguran da bi dobro prošli) I ponovno pokazivanje Japanske vojne moći čime je njihov pacifizam otišao u povijest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI