fbpx

Indija postaje domaćin Arapskih ratnih igara, koje će se održati u Arapskom moru, zajedno s Australijom, Japanom i SAD-om, usprkos povećanih napetosti s Kinom

Vojni brodovi na moru

Četiri partnera započeli su dio svojih mornaričkih vježbi ratnim brodovima. Na vježbama se nalazi i jedan od najvećih svjetskih vojnih brodova. Partneri su se okupili u Sjevernom Arapskom moru, kako bi pokazali svoje sposobnosti u četverodnevnoj zajedničkoj vježbi.

U utorak su indo-pacifički saveznici Australija, Japan, Indija i SAD započeli drugi dio pomorskih vježbi pod nazivom ”Malabar” vježbanjem operacija koje su zasnovane na dva nosača zrakoplova: indijskom INS Vikramadityu i američkom USS Nimitzu.

Dva nosača zrakoplova, s ostalim brodovima, podmornicama i zrakoplovima, sudjelovat će u četverodnevnoj pomorskoj vježbi, koja uključuje operacije letenja i napredne vježbe protuzračne obrane.

Borbeni zrakoplovi MIG 29K iz INS-a Vikramaditya, s lovcima F-18 i E2C Hawkeyea s USS-a Nimitza, glavni su zrakoplovi koji će biti prisutni na vježbi.

USS Nimitz najveći je ratni nosač zrakoplova na svijetu, ali je ujedno i najstariji nosač zrakoplova koji se koristi. Nosač na nuklearni pogon lansiran je 1972. godine, ali je i dalje dio američke mornarice.

“Tim Nimitz Strike Group zahvalan je na mogućnosti pridruživanja i suradnje s našim australskim, indijskim i japanskim partnerima, jer se na ovaj način dodatno povećava naša spremnost i interoperabilnost”, rekao je kontraadmiral Jim Kirk, zapovjednik Carrier Strike grupe.

Indijska strana objavila je fotografije vježbi na svojim Twitter računima.

Prvi dio vježbe Malabar odvijao se od 03. do 06. studenog u Bengalskom zaljevu. U tom dijelu vježbi savezničke mornarice izvodile su brojne složene, vojne vježbe, uključujući protupodmorničke i protuzračne operacije.

Vježbe Malabar prvi put su se odvijale 1992. godine kao vježbe između američke i indijske mornarice. Australija do ove godine 13 proteklih godina nije sudjelovala u pomorskim vježbama, dok je Japan trajno počeo sudjelovati tek 2015. godine.

Obnova ovog indo-pacifičkog partnerstva vidi se kao odgovor na ono što partneri smatraju sve agresivnijim stavom Kine u susjedstvu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prethodno je rekao kako se nada da će vježbe “doprinijeti miru i stabilnosti tog područja.”

4.5 2 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
SULE
Gost
SULE
13 dana prije

Logicno ne pišete o smrti 15 Sirijski vojnika u sinoćnjem napadu Izraela-očigledno se nije uključio S-300 Rusi se napili i zaspali

Laž
Gost
Laž
13 dana prije
Reply to  SULE

To su bili iranci, a oni su nevažni.

hiber
Gost
hiber
13 dana prije
Reply to  Laž

Zaptavo, više iranskih graničara poginulo je kada su se Azerske grupe probijala prema Karabahu. Metak u leđa i preko granice.

hiber
Gost
hiber
13 dana prije

Kina je već znatno reterirala sporazumom o trgovini. Ustupiti će još jedan dio dobiti USA i mirna Bosna. USA i Kina će se uvijek nagoditi, ali problem je Indija koja ima više stanovništva, mlađe je i jeftinije. Kina gubi stanovništvo, sve je starije i skuplje. Dakle, ovo su samo tendencije, daleko je značajnije ono što se dogodilo u Karabahu, a gdje je Rusija ostavila na cjedilu još jednog saveznika. Kurče se po Siriji, a pala im Armenija. I to od probisvjeta koji govori o međunarodnom pravu, a okupirao pola Cipra.

Laž
Gost
Laž
13 dana prije
Reply to  hiber

Najviše volim Erdya i diektora svemira. Koji će to biti zemljotres kad padnu.

usa
Gost
usa
12 dana prije
Reply to  hiber

Bitno je da su žuće podvile miroljubivi rep, sigurno spremaju novi val korone kad su ovako umiljati.

Max
Member
Famed Member
Max
13 dana prije

Vježba značajna po 2 stvari SAD pokazuju da ima saveznike i silu za rat s Kinom (Nisam siguran da bi dobro prošli) I ponovno pokazivanje Japanske vojne moći čime je njihov pacifizam otišao u povijest.

tuf
Member
tuf
13 dana prije
Reply to  Max

Japan je američka kolonija. Da im nisu bitni zbog geostrateškog položaja – ameri bi ih već pustili niz vodu jer imaju tako enorman vanjski dug da ih se ne bi umjetno održavalo na životu. Najbolji dokaz koliko su u milosti zbog ‘savezništva’ je činjenica da u ocean izbacuju milijune litara radioaktivne vode bez ikakvih posljedica, pa čak ni osvrta u MSM novinama. To si ne može svatko priuštiti. Samo najvjernije podguzne muhe.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik