fbpx

Informacijski rat Bloomberga: "Rusija je izdala Iran i odbila mu prodati sustave S-400"

s-400

Gotovo svaki dan možemo uzeti neki “ekskluzivnu vijest” i za nekoliko redaka besmislica Bloomberga, Reutersa i kanala CNN, Al-Arabiya ili Al-Jazeere potrošiti sate kako bi dokazali da to ne može biti istina i da je objava dio informacijskog rata u tijeku protiv ključnih neprijatelja Washingtona, Izraela i Saudijske Arabije u ovom konkretnom slučaju.

Prodaja ruskih sustava S-400 već je dovela do problema u odnosima Washingtona i Ankare, a Turskoj se prijeti sankcijama nakon što je jasno stavila do znanja kako će nastaviti s preuzimanjem ruske sustava protuzračne obrane u skladu s ugovorom sklopljenim još 2017.
Sada je Bloomberg, pozivajući se na svoje izvore, naveo kako je Rusija odbila prodati Iranu svoje sustave protuzračne obrane S-400. Prema agenciji, Rusija je svoju odluku objasnila rekavši da bi takav potez eskalirao napetosti u regiji.
Ministarstvo obrane Rusije još nije komentiralo to pitanje, kao ni Teheran, a vjerojatno ni neće.
Zahtjev je odbijen od strane predsjednika Vladimira Putina, rekli su ljudi pod uvjetom anonimnosti, jer nisu ovlašteni davati izjave o tom pitanju, a Teheran je želju navodno izrazio 7. svibnja kada je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif posjetio je Moskvu.
“Rusija i Iran su proteklih godina imali bliske političke i vojne veze, iako postoje naznake da Moskva nastoji postupno smanjiti utjecaj Irana na Bliskom istoku jer nastoji zaštititi svoje odnose s drugim regionalnim silama kao što su Saudijska Arabija i Izrael”, piše Bloomberg.
“Svako stvarno ili imaginarno jačanje Irana može dovesti do eskalacije, a ako je Rusija zaista odbila takav zahtjev od Irana, to bi značilo da Rusija želi nastaviti raditi na odnosima sa Saudijskom Arabijom, Izraelom i zadržati priliku za pregovore s Trumpom. Ako Rusija odluči pružiti Iranu S-400, to će biti izravan izazov Saudijskoj Arabiji i Izraelu, tako da će to biti protiv ruskih nacionalnih interesa”, rekao je za Bloomberg Ruslan Puhov, voditelj Centra za analizu strategija i tehnologija u Moskvi.
Bloomberg podsjeća da je sustav S-400 napredni protuzračni raketni obrambeni sustav namijenjen za presretanje ciljeva na dometu do 400 kilometara, što treba upamtiti, jer ćemo se kasnije osvrnuti na ono što Iran već ima za zaštitu svog zračnog prostora.

Zašto bi Rusija “izdala” Iran i što bi s time dobila, a što izgubila?

Iran - Rusija
Ovdje trebamo uzeti u obzir izjavu Bijele kuće od 29. svibnja, dan prije ekskluzivne objave Bloomberga.
“U lipnju će se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat i tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev sastati u izraelskom Jeruzalemu kako bi razgovarali o regionalnim sigurnosnim pitanjima”, priopćila je Bijela kuća.
Ovdje čak nije senzacionalizam u dodavanju riječi “izraelski” Jeruzalemu, već činjenica da će Patrušev razgovarati s Meir Ben-Shabbatom, a na sastanku će, valjda kao supervizor, biti Johnom Boltonom, čovjek čije djelovanje u vanjskoj politici vodi do svega samo ne do veće sigurnosti, ni za Sjedinjene Države, ni za ostatak svijeta.
Trojica visokih dužnosnika će, ništa manje, već razgovarati o Iranu, koji je, prema riječima premijera Benjamina Netanyahua, “zajedno sa svojim satelitima najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije”.
Međutim, do danas je bilo očigledno stavovi Moskve, s jedne strane, te Tel Aviva i Washingtona s druge, po pitanju Irana dijametralno suprotni.
Kremlj nikada nije smatrao Iran prijetnjom, nego su to tvrdili Izrael i Sjedinjene Države, koje su se povukle iz nuklearnog sporazuma s Teheranom koji je kojem temelji stabilnosti regije. Osim toga, SAD prijete ratom Islamskoj Republici, dok se predsjednici, ministri, generali i obavještajci Rusije i Irana sastaju toliko često da nije jasno jesu li “samo” susjedne zemlje ili strateški saveznici.
Saudijska Arabija i Izrael, koji guraju Sjedinjene Države u ovaj rat, također su prijetnja miru, dok su Iranci u aktivnoj obrani. Angažirani su samo u izgradnji sigurnosnih zona u svojoj sferi utjecaja, u Siriji i Iraku, te u kontranapadu na Saudijsku Arabiju preko svojih jemenskih partnera Huti boraca i možda na Izrael preko Hamasa, iako su veze s ovim pokretom prilično maglovite.
Istovremeno, Iran je spreman odreći se nuklearnog oružja, što je u stvari već učinio pod Obamom, a unatoč glasnim izjavama ipak neće uništiti Izrael, zajedno s milijunima civila. Između ostalog, cionistički entitet ima i nuklearno oružje, koje je uz američku vojnu podršku učinkovito sredstvo odvraćanja. Uostalom, kada je Iran ikada ikoga napao s namjerom da tu zemlju uništi, a populaciju iskorijeni kao da nikada nije postojala? To nisu iranske metode.
Jasno je da takva razlika u stavovima između Moskve i Washingtona pogoršana uzajamnim nepovjerenjem, ne može dovesti do postizanja kompromisa i sastanci kakvog je najavila Bijela kuća su sami po sebi beskorisni. Oni su čak i kontraproduktivni, jer se iranskim kolegama sigurno ne bi svidjelo da Rusija o njima pregovara iza leđa, a posebno u “izraelskom Jeruzalemu”. Osim toga, da je htjela, Moskva bi sudjelovala na anti-iranskom cirkusu ranije ove godine održanom u Varšavi, gdje su ipak došli brojni predstavnici zemalja EU, arapskog svijeta, američko i izraelsko visoko izaslanstvo. No, Rusi su pozivnicu glatko odbili.
Međutim, zapadni tisak proteklih dana gorljivo promiče tezu kako se stav Kremlja tijekom proteklog mjeseca dramatično promijenio. Kako i zašto, nitko ne navodi.
Bloomberg, navodeći “dva izvora”, sada  izvještava da je Rusija odbila prodati S-400 Iranu. Navodno zato što Moskva “ne želi pogoršavati situaciju u Perzijskom zaljevu”.
Čudno, unatoč činjenici da su sustavi S-400 obrambeno oružje i doprinose deeskalaciji situacije u Perzijskom zaljevu, jer povećavaju obrambeni potencijal Irana i smanjuju vjerojatnost početka rata protiv njega, “Moskva te sustave ne želi prodati Iranu da ne eskalira situaciju”. Ništa u nekoliko redaka što je objavio Bloomberg nema smisla, ali idemo dalje.
Niti u Moskvi niti u Teheranu nisu potvrdili tu informaciju. Ali ako je istina, ili čak poluistina da je Moskva možda jednostavno obustavila isporuke zato što  namjerava raspravljati o svojoj budućnosti na zloglasnim pregovorima u Jeruzalemu, onda je takva promjena stava ozbiljna pogreška.
Nemogućnost Irana da plati te sustave gotovinom može biti drugi hipotetski razlog za neuspjeh posla, a svi drugi razlozi nisu vrijedni spomena.
Propaganda ih može promicati nekoliko. Na primjer da su Rusija i Sjedinjene Države ipak napravile “veliki dogovor” prema kojem Rusija pomaže Amerikancima u rješavanju njihovog najvećeg problema, a to je zadržavanje Irana, a kao odgovor će SAD prestati stvarati probleme Rusiji u postsovjetskom prostoru, što je, ma kako nekome zvučalo, za Moskvu mnogo važnije od Bliskog istoka.
Drugo, Moskva se odlučila povući iz američko-iranskog sukoba, koji prijeti da eskalira u veliki rat. Iran službeno nije ruski saveznik, ali jeste važan partner. Točno je da kremlj nema obvezu braniti Irance kao što brani, na primjer, Abhaziju ili Bjelorusiju. Može se reći čak i da sami Iranci nisu učinili ništa kako bi pridobili naklonost Moskve, a dovoljno se sjetiti da je Teheran nakon ukidanja sankcija iz zaključio milijarde vrijednih ugovora ne s ruskim, nego s europskim tvrtkama. No, to je samo djelomično istina, jer je 2015. Rusija sve resurse uložila u reindustrijalizaciju zemlje, odbijanje negativnih učinaka sankcija i supstituciju uvoza i bilo je malo novca za inozemna ulaganja. Ali čak i u tim okolnostima su ruske energetske i druge kompanije dogovorile vrijedne poslove s Islamskom Republikom, a kako zapadne kompanije zbog američkih sankcija sada bježe iz Irana, suradnja je još veća.
Treće, Moskva bi mogla dobiti ponude iz Saudijske Arabije, koja bi ponudila poslove i ugovore za odbijanje snabdijevanja Irana sustavima S-400 i promjenu ruskog stava prema Islamskoj Republici. Za Rijad je to uobičajen način razmišljanja i nije jednom nudio Moskvi razne ugovore pod izgovorim da su međunarodni odnosi samo posao i tu nema ništa osobno. No, koliko je poznato, Rusija nije pristala ni na jednu poslovnu ponudu koja bi imala takvu “tajnu klauzulu”. Barem koliko je poznato i za vrijeme Putinove vladavine.

Cijena “izdaje”

Hasan Rohani - Iran

FOTO: iranski predsjednik Hasan Rohani

Međutim, baš zato što je to posao, Rusija vjerojatno ne bi odbila narudžbu sustava S-400 iz Irana i to iz političkih razloga. Prije svega, odbijanjem prodaje obrambenog oružja zemlji koja nije pod sankcijama Ujedinjenih naroda bi Moskva izgubila ugled kao siguran dobavljač oružja.
Rusija je već priznala da je odbijanje isporuka sustava S-300 Iranu 2010. bila velika pogreška i vjerojatno neće ponovno stati na iste grablje. Osim toga, sada kada SAD odbijaju ispuniti svoje ugovore o oružju iz političkih razloga, što je slučaj sa zrakoplovima F-35 za Tursku, potražnja za sigurnim dobavljačima koji pošteno ispunjavaju svoje ugovorne obveze raste širom svijeta. Dakle, Rusi jedva čekaju jednu sličnu narudžbu, samo da potvrde svoj status dobavljača koji ne postavlja pitanja, osim da se posao odradi u skladu s međunarodnim pravom. Ništa više.
Nakon svega, izdaja Irana, jer je nemoguće navesti sigurnosne razloge  navodnog odbijanja isporuke sustava S-400, Moskvi će ozbiljno otežati dovršenje sirijske operacije. Rusija nije bila zadovoljna samo vojnom pobjedom nad teroristima i odlučila je ostvariti i politički trijumf, to jest, pomiriti Assada s oporbom i obnoviti teritorijalni integritet Sirije. Podsjetimo da u ovo pomirenje nisu uključeni sirijska Al-Qaeda i njezini sateliti, koji će, prije ili kasnije, biti uništeni, a ostatak bi se trebao integrirati korištenjem pozitivnih iskustava iz građanskog rata u Alžiru i rata u Čečeniji.
Dividende iz takve pobjede su mnogo veće nego od vojne, a posljedice poraza su također mnogo ozbiljnije i bez učinkovite suradnje s Iranom, koji je glavni vanjski akter u Siriji, Moskva nema nikakvih šansi da u arapskoj republici ostvari političku pobjedu.
Konačno, “izdaja” Irana bi bila pogreška i ako ne postoje jamstva plaćanja. Kongres može blokirati bilo kakve ustupke Rusiji od strane Trumpa u postsovjetskom prostoru, a bilo kakvi unosni ugovori iz Saudijske Arabije se mogu “revidirati” na zahtjev Sjedinjenih Država. U takvim okolnostima, želja za sklapanjem političkog dogovora bi u najboljem slučaju bila dokaz naivnosti, koje u ruskom vodstvu dugo nije primijećeno. Zato je vrlo vjerojatno da su informacije Bloomberga ili ponovljene  glasine, ili namjerna informativna provokacija s ciljem pogoršanja situacije.
Međutim, sve to ne znači da Moskva nije spremna razgovarati o iranskoj situaciji sa samim vragom, čak i gore, s Johnom Boltonom. Rusija se zalaže za mirno i diplomatsko rješenje američko-iranskih proturječja i još uvijek se nada da će SAD odvratiti od eskalacije sukoba s Iranom. Štoviše, Moskva je spremna čak pregovarati o nekim mogućnostima za Siriju koje odgovaraju ruskim interesima. Može to činiti i mimo Teherana, ali neće biti izdaje Irana. Primjerice, Kremlj nije protiv toga da u poslijeratnoj Siriji interese imaju Turska i niz arapskih zemalja, kao što neće podržati ideju da Sirija bude isključiva sfera iranskog utjecaja.
To bi bilo kontraproduktivno za Siriju, gdje tri četvrtine stanovništva čine suniti i takva situacija bi bila tempirana bomba čija bi eksplozija označila početak novog sukoba. Međutim, pitanje je što su SAD spremne ponuditi za to? Rusija u Siriji pozdravlja sve koji žele pridonijeti miru i izgradnji razrušene zemlje, a SAD di sada ne nude ništa. Stoga je malo vjerojatno da će, čaki ako tih pregovora bude, rezultat biti dogovor između Johna Boltona, Meir Bena-Shabbata i Nikolaja Patruševa.

Treba li Iranu uopće S-400?

S-300PMU2 radar64N6E2

FOTO: S-300PMU2 radar 64N6E2

Naravno da treba, obzirom na prijetnje i trenutnu situaciju u regiji. Ali se ovdje moramo vratiti na priču sa sustavima S-300, koje je Iran dobio od Rusije.
Kajem 2000-ih, usred rastućih prijetnji SAD-a i njihovih saveznika izravnom vojnom intervencijom, iranske oružane snage naručile su ruski napredni raketni sustav S-300 da ojačaju svoju protuzračnu obranu. Shvaćajući važnost zračne nadmoći za zapadnu vojnu doktrinu, kao što su pokazali brojni sukobi, od rata u Koreji do Zaljevskog rata, iransko vojno vodstvo shvatilo je važnost ulaganja u sustave koji su sposobni zaštititi zračni prostor zemlje od zapadnih borbenih zrakoplova i bombardera. Ti sustavi bi imali i učinak odvraćanja zapadne vojne agresije, a ako bi došlo do rata, omogućili bi Iranu da se bolje zaštiti i učinkovitije vodi obrambeni rat.
Ugovor o isporuci više baterija, vrijednosti od oko 800 milijuna dolara, otkazan je 2010. godine, a isporuke raketnog sustava je blokirao tadašnji ruski predsjednik Dimitrij Medvedev. Administracija predsjednika Medvedeva, koja se razlikovala od uprave njegovog prethodnika Vladimira Putina, tražila je pomirenje sa zapadnim blokom i pokazala se mnogo spremnijom prihvatiti američke i europske zahtjeve u pogledu strateških interesa Zapada, od kojih je zamrzavanje ugovora s Iranom za isporuke sustava S-300 bio značajan primjer.
Kao odgovor na zamrzavanje ugovora od strane Rusije, Iran je nastojao pokrenuti sudski postupak protiv Moskve kako bi dobio naknadu za nezakonito kršenje ugovora. Naknada nikada nije isplaćena, ali je ugovor obnovljen nakon povratka predsjednika Putina u ured 2012. Osim toga, Rusija je također pružila Iranu pomoć u nadogradnji svih njegovih starijih sustava protuzračne obrane.
U travnju 2016. je Rusija počela isporuku sustava S-300 Iranu, a isporuka je potvrđena od obje strane i dovršena je u listopadu iste godine. Ono što je bilo značajno kod isporuke je da je Iran dobio znatno moderniziranu varijantu raketnog sustava s nepoznatim karakteristikama.
Kada su Rusija i Iran potvrdili ispunjenje ugovora o isporuci sustava S-300 nisu dali dodatne detalji o modelu kojeg je Iran stekao ili sposobnostima sustava.
Ono što je kao S-300 isporučeno Iranu moglo je imati sposobnosti usporedive s naprednijim sustavom S-400, možda u svim aspektima, osim imena. Takva isporuka bi poslužila i strateškim interesima i Irana i Rusije.

Kako se to moglo postići? Odgovor daje analiza S-400 i razlike ovog sustava u odnosu na S-300

30N6E2 radar S-300PM2

FOTO: nišanski radar 30N6E2 za S-300PM2

Od prvog uvođenja sustava u pogon 1978. godine je Rusija proizvela više od 20 njegovih varijanti. One su podijeljene u tri glavne kategorije, obitelj S-300P konvencionalnih sustava na kopnu, obitelj S-300F koja je razvijena za pomorsku uporabu i obitelj S-300V koja ima poboljšane mogućnosti protiv balističkih raketa i veću mobilnost.
Iako je poznato da je Iran nabavio raketni sustav iz obitelji S-300P, koji su gotovo jednaki u svom vanjskom izgledu, koji sustav dobio je i dalje misterija.
S-300PMU-2 je ušao u službu 1997. godine i bio je najnaprednija varijanta raketnog sustava u to vrijeme, a određeno je da ga 2007. zamijeni S-300PMU-3. Međutim, kako bi se poboljšala izvozna varijanta sustava i kako bi se razlikovao od prethodne varijante, PMU-3 varijanta S-300 je dobila oznaku S-400. Tako je S-400 zapravo napredniji član obitelji sustava S-300PMU, a ako je Rusija prodala Iranu raketni sustav nazvan “S-300PMU-2 Advanced” ili “S-300PMU-3”, njegove mogućnosti su vrlo slične onima S-400.
Rusija bi na taj način mogla pružiti iranskim oružanim snagama sustav protuzračne obrane s daleko sofisticiranijim mogućnostima od osnovnog dizajna S-300PMU-2, za kojeg se sumnja da je prebačen.
Jedan od dokaza su izvješća da su iranske obrambene protuzračne baterije opremljene površine projektilima dometa 250 kilometara 48N6DM / 48N6E3, iako je osnovna verzija S-300PMU-2 obično ograničena na 200 kilometara dometa. Naime, projektili nešto kraćeg dometa 48N6E2 i 48N6E3 su dugo bili korišteni u sustavima S-400, sve dok kasnije nisu uvedeni težih 40N6E s 400 km dometa.

S-400 raketa 48N6E3

FOTO: raketa 48N6E3 za S-400

Sama činjenica da je iranski prilagođeni sustav S-300 opremljen s tim raketama je snažan pokazatelj sposobnosti puno većih od  standardnih sustava S-300PMU-2.
Rusija se uvijek snažno protivila vojnim akcijama Zapada protiv niza svojih partnera, ali ranije nije angažirala svoje protuzračne snage za pokrivanje teritorija tih država. No, to je pravilo prekršeno u Siriji. Osim toga, najučinkovitije sredstvo za Rusiju da spriječi zapadne napade je da naoruža svoje partnere sustavima za zabranu pristupa njihovim područjima.
Naoružavanje Irana, države kojoj se vječno prijeti napadima, sa svojim najsposobnijim sustavima protuzračne obrane je u potpunosti u skladu s ruskim sigurnosnim interesima, posebice s obzirom na relativnu slabost iranskih zrakoplovnih snaga čiji zrakoplovi nisu imali moderno oružje zrak-zrak, raketu R-77.
Stoga je za Moskvu važno da Iran opremi najnovijim sustavom protuzračne obrane, ne starim sustavima S-300, ali i da poriče da je prodala takve sustave svom bliskoistočnom partneru kako bi izbjegla pogoršanje odnosa s Izraelom i Saudijskom Arabijom ili daljnji pritisak zapadnog bloka.
Činjenica da Iran nije ni tražio ime sustava S-400, unatoč potencijalu za prodaju  tih sustava u Saudijsku Arabiju , Katar i Bahrein, govori da je Teheran možda već bio opremljen sličnim sustavom naoružanja.

S-400

FOTO: S-400

Djelovanje takvog naprednog sustava zračne obrane Irana, sposobnog za ciljanje zrakoplova i raketa u ekstremnim područjima i opremljenog nekim od najnovijih i najučinkovitijih anti-stealth sustava u svijetu, ima ozbiljne posljedice za ravnotežu snaga u Perzijskom zaljevu i za potencijal Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da uspješno pokrenu bilo koji oblik vojne akcije. U konačnici, ono što je točno isporučeno 2016. ostaje nepoznato trećim stranama i može se samo nagađati, ali je i dalje najvjerojatnija opcija da su Rusija i Iran organizirali isporuku sustava s naprednim anti-stealth sposobnostima, naprednijim od oznake S-300 ili S-300PMU-2.
Američko vojno i civilno vodstvo je nakon isporuke S-300 Iranu naglasilo da bi njihova sposobnost raspoređivanja naprednih letjelica, uključujući bombardere B-2 Spirit i zrakoplove F-22 Raptor, omogućilo američkom zrakoplovstvu da neutralizira iransku protuzračnu obranu, ako je potrebno. Međutim, ako Iran ima tako sofisticirani sustav kao što je S-400 s naprednim anti-stealth sustavima, takvu bi operaciju bilo znatno teže provesti, jer s verzijom S-300 koju ima Iran učinkovito može zatvoriti svoj zračni prostor za zapadne vojne zrakoplove i prisiliti SAD na skupe napadima.
S Trumpovom administracijom i njegovim saudijskim i izraelskim partnerima je primjetan sve veći pritisak na Iran, ali će tak ako krenu u vojnu akciju saznati ima li Iran stare sustave S-300 ili nove modernizirane verzije koje su samo po imenu S-300, a imaju gotovo sve karakteristike sustava S-400.
Bloomberg / White House

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
92 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije

Ma neče Rusi da se zamere svojim američkim “partnerima” pa če tako pomoč kod demoliranja Irana kao što su pre toga pomagali kod demoliranja Srbije (pasivno) i Srijie (aktivno). Sve u nadi da se američka vojska što pre nađe pred samim vratima Moskve. Pih!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Razumio si ti klinac. Još jedan iz divizije “Čitam samo naslov, ostalo sve znam “

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Dobro da Putin nije rekao kako u ratu cionista I Irana ce stati na stranu cionista. 😀
Probudis se Laki
S 300 su cionisti vec nadigrali

Xbe
Gost
Xbe
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Situacija je pod kontrolom a velemajstor kao i uvijek do sada ima spremne jace poteze.

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije
Reply to  Xbe

Je video sam “velemajstorsku” kontrolu Putina na račun Srbije, Pakistana, Afganistana, Iraka, Libije i eto ruske najvažnije geostrateške točke u mediteranu – Sirije. Kako ide ona…gadno onom koga Rus brani….a nije da nije znao šta se sprema z obziom da je gen. Clark javno najavio demoliranje 7 država.

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Xbe

velemajstor je izdajnik prijatelja i saveznika
radije se osloni na stakleni štap

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

hoće hoće oni pomagati beogradskim antisrpskim masonima u vladi I predsjedništvu. kada se vi obračunate sa tom anglosaksonskom himerom u beogradu I potpišete strateški savez sa rusijom tek tada možeš računati na punu zaštitu rusije. inače gejevi poput vučića I brnabićke vas do tada mogu prcatti u mozak I gujicu

onaj........ Dalton
Gost
onaj........ Dalton
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Leonid Petrovič Rešetnjikov, direktor Ruskog instituta za strateška istraživanja. Zovu ga i Putinov analitičar. ”Europa ili Euroazija”, naziv njegovog predavanja 2013. g. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. ” Na Srbiji je da odabere između dva pola: ili da kupi kartu za Titanik EU ili za čamac Euroazije, a znamo da, bez obzira na to što izgleda glamuroznije, Titanik udara u ledeni brijeg, dok čamac može isploviti”. Rekao je još 2015. g. da se sa ”sigurnošću može govoriti da se vlast u Srbiji nalazi pod kontrolom SAD”. Za stanje ruske ”meke sile” na Balkanu rekao je da se praktično i ne… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@dalton jedno znam sigurno da onaj kandidat ili stranka koja bi dobila direktnu podršku iz rusije I predsjednika putina, bez obzira na medijsku diktaturu anglosaksonskih medija u srbiji, prelazi sigurno 50% a možda I 60% na izborima. kada bi rusija uložila još malo na razbijanje medijskog mraka u srbiji taj kandidat ili stranka bi dobili I do 80% na izborima. ova anglosaksonska protuha zvana vučić zlorabi putinovu duboku naklonost prema srbiji I srpskom narodu I mota mu se oko nogu. naravno mogao bi njega putin oseknuti kao slinu ali neće iz poštovanja prema srpskom narodu. međutim daleko od toga da… Pročitaj više »

onaj..... Dalton
Gost
onaj..... Dalton
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija
Ne pratim baš nešto srpsku političku scenu. Onoliko da budem u granicama neke opće informiranosti.
Ne bih želio odvući pažnju od teme članka i skrenuti priču. A ni ispasti neuljudan prema Tebi.
Ovo sam napisao jer me zanima ruski pogled na prostor Balkana.
P.S.
Koristim priliku da Ti kažem da pažljivo čitam tvoje komentare.
Lijepi pozdrav!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

@dalto prika, uzdravlje. rešetnjikov nije ništa pogriješio u zaključcima

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Lijep pozdrav ja rado čitam komentare obojice.

Ivex
Gost
Ivex
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Čekaj koga su Srbi izdali nakon 1812 god te 1878 kada su Karađorđevići došli na vlast umjesto Nemanića koji su bili Pro Ruski orijentirani tko je dao šupak Englezima tada i otisao u Balkanske ratove i Prvi po naređenju Londona.Srbi sami nitko drugi tadašnja elita je izdala Rusiju za malo Vojvodine i Kosovo.Isto su sjebali Hitlera 1941 kada su se lizali s njim pa opet po Eng direktivi. Zna Putin i Rusija s kime ima posla vraćeno je to 1999. Još će se vraćati.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Ivex

@ivex prika znaju rusi vrlo dobro rasčlaniti onaj dio što se zove elita i onaj dio što se zove narod. neće se rusija svetiti srbiji I srpskom narodu, jeljcin je samo jedno odstupanje od pravila, ali da će imati određene distance prema srpskoj eliti to sigurno da hoće. s druge strane znaju rusi da uživaju u narodu veliku podršku I s te strane mogli bi se mješati u izbore u srbiji ali oni to odbijaju jer u tome slučaju morali bi preuzeti obaveze u vođenju srbije a to nije njihov stil. za razliku od rusa amerikanci se mješaju u izbore… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
1 godina prije

….taj pojam ruski ljudi je lažan…ako si rus po nacionalnosti ili osoba koja pripada tkz. ruskom svijetu to automatski ne znači da si pronacionalno ili proruski nastrojen…postoje ljudi koji su anacionalni i jedinu vrlinu koju poznaju su dolarske novčanice…stoga ako takav čovjek nastrada on nije gubitak za ruski svijet…naprotiv …to je dobitak za ruski svijet….danas 2019….rat nije samo u donbasu,siriji,jemenu…itd…..on se vodi u svim pravcima i prema unutar država i saveza i prema vani…ovo danas je sveopći rat u kojemu je konfrotacija s rusijom samo maskirovka a pravi rat…rat za opstanak vodi se između suverenista i liberala…

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije

pametni rusi raspustili waršavski pakt
i sad im švabe došle ponovo na praćkomet od moskve
a bili su u berlinu
ali nema problema
sada će razdrljeni jahač srediti stvar
kakav pametan narod

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

nema Iran love za platit S-400 i avione Su-30, bilo je zadnjih godina takvih kombinacija da bi to Rusija prodala Iranu ali Iranci su odustali jer nemaju love za S-400 i Su-30

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
1 godina prije
Reply to  burt

Iran troši godišnje (!!) skoro 20 milijardi dolara za vojsku ili 5% gdp tako da si može brez problema priuštit dve ili tri baterije S400 ( cijena na trgu cca 400 milijona po bateriji ). Isto važi i za Su-30. Cijena za 20 njih sa opremom 800 milijona. Ali pošto američki partneri ne dozvoljavaju prodaju Rusi ne smeju prodat. Doduše Iran sve što treba od tehnologije kupi od Kine pa onda sam napravi. 🙂

Satiricno
Gost
Satiricno
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

Petar da se ne trudis nemozes to ovdje objasniti jer ovdje samo rusi mogu biti u pravu ali polako doci ce i oni na red i to izrel ce im zadati zadnji udarac…

Pero
Gost
Pero
1 godina prije
Reply to  Satiricno

Iz. ce svima pokusati zadati zadnji udarac ali ce ga zadati samom sebi

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Petar Veliki

indijci traže židovske rakete za svoje SU30 jer ruski R77 nema dometa koliko prastari usa amraam pa im piloti bježe iz borbe

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  burt

Pa sve da i dobije S 400 stvari se ne bi previše promijenile za Iran, ukoliko bi ga svom snagom i s punim kapacitetom napala jedna supersila, kava je Amerika! Već sam to više puta pisao i naglašavao na ovom portalu, da su sredstva obrane tj. razni PZO sistemi uvjek barem 1 korak iza vojnih sredstava, kojima se vrši napad, tj ofenzivnih sistema, jer su sredstva obrane(veći raketni sistemi) stacionarni i pasivni, mogu samo čekati da eventualno unište dio napadnih oružja (raketa i aviona) i to tek onda, kad su isti u punom zamahu, a ne mogu ih uništavati preventivno… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Interesantno je, da je jednake sisteme S-300 PMU-2 ( Antey-2500 ) dobila i Venezuela……Bog zna.. Možda je to največa smetnja, da Gujdek ne postane precjednik..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Koliko sam shvatio, ova verzija “S-300”, uopće nije S-300, dočim koristi projektile 48N6E3 za S-400, a specifikacije isporučenih sustava su vojna tajna. Ne vjerujem da su to S-300 s Jaruna 1995.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

To sam razumeo i ja… Ali moram da dam ime, koje je bilo službeno objavljeno… Plus da mi se čini, da su bili svi oni letovi Rusa u Venezuelu i u tu svrhu, da se i Venezuelske sisteme digne na viši nivo…

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

@Laki-ono s Jaruna su bili samo kontenjeri da bi netko iz vrha HDZ-a mogao masno zaraditi na narodu prodajući mu maglu….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ljudi moji, šta vam uopće znače ti brojevi S 300, S400, rakete48N6E3? Vi te brojeve pišete i vjerovatno izgovarate s takvim respektom, kao da sami ti brojevi predstavljaju neku magičnu formulu, a ja vam kažem to sve skupa ne vrijedi pišljivog boba, dok nešto ne obore i dokažu se u praksi, bez obzira, kakvi magični brojevi i slova stoje iza toga!

don aldo
Gost
don aldo
1 godina prije

točno več su rekli neće im dat s400 nego s450

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  don aldo

Nema S-450 ali ima po novom S-350 i S-500….

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Nije važno koji brojevi su tu u pitanju, nego, koliko su ti projektili efikasni u realnom boju a ja još nigdje nisam vidio ni pročitao, da su oborili kakav relevantan cilj. To sve je indolentno, rekao bi trubadur, hehehehe!

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Tako je Trubadur S 350 Vitjaz. zadnja modernizacija. sad čekam da netko napiše da to ne postoji Kao i za SU 57 A RF naručila 76 komada.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

većina sirijskih sunita se borila na strani asada uz pomoć irana. neznam tko bi mogao početi rat protiv asada radi irana kada su ti poraženi u nedavnom ratu. zašto bi sada sirijskim sunitima smetao asad I iran kada su se oni borili za asada zajedno sa iranom

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
Gost
poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
1 godina prije

Babiću, nakon ubojstva ruskom raketom (simbolika svojstvena čojzenerima) onih 15 vrhunskih znalaca nosferatu se kao naljutio i isporučio Siriji S-300 dometa raketa 50 km, tako veli Lažanski u zadnjem intervjuu sa profom Milinovićem. Veli da su mu to dojavili prijatelji iz Sirije. Zapetljao si se u objašnjavanje neobjašnjivog, Rusija ima da lupi šakom i nogom od stol i kaže nema napada na Iran a za tebe je on partner Rusiji. Samo gledaj što će biti od trbuha Rusije kad ga rasture jer se ne ulazi u rat zbog partnera. Još nisi evoluirao do toga da se Moskva brani i u… Pročitaj više »

Za dlaku
Gost
Za dlaku
1 godina prije

Babic ovo vise navijacki radi.

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Za dlaku

to je nemoguće

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Sve super veliko ime, ali ima jedna sitnica, ukoliko Ameri srede Iran Saudijci postaju glavni i bliski istok se stabilizira a tada nema vise tolike potrebe za Americkom i Ruskom skupom vojnom tehnikom a to nije u interesu niti Amerima niti Rusima, sto se njih tice tu vrijedi ona narodna – gdje nema reda ima blagoslova.

burt
Gost
burt
1 godina prije

u slučaju rata s Iranom prvo bi bili napadnuti iranska avijacija, vojni aerodromi i protuavionska obrana uključujući S-300, 1000 tomahawka i nevidljivi avioni uništili bi iransku protuavionsku obranu a nakon toga bi usljedio napada na podzemne silose i lansirne rampe za balističke projektile a protubrodski tomahawci bi uništili iranske vojne brodove, možda bi Iranci oborili nekoliko američkih aviona ali time nebi spriječili uništenje svojih vojnih efektiva

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  burt

Iranska doktrina je asimetrička, pa ne bi ni napadali USrA vojsku nego bi prvo udarili, po naftnim postrojenjima u KSA i ostalim đamahirijima a Hezbolah bi zasuo Izrael sa hiljadama projektila….. Inače, dragi moj burt, bi trebao, da znaš, da se Iran več veoma dugo sprema na rat, pa je zato večina bojnih sredstava ukopano duboko pod zemljom……Ili, da samo za tebe napišem jednu istinu, koju je iskusio i Izrael gdje ne može, da zaustavi ni 20 % Hamasovih projektila koji kiše na Ashkelon…..Kvantitet je kvalitet sam po sebi…. I raketna separacija je neustavljiva… A bogami ima za Iranske rakete,… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Trubadur

države u Perzijskom zaljevu i SAD baze su pokrivene THAAD-om i Patriotima tako da je veliko pitanje koliko bi iranskih balističikih projektila bilo ispaljeno a koliko pogodilo svoj cilj, ako bi sve bilo gotovo 7-10 dana nebi imalo utjecaj na svjetsku naftnu industriju ali ako bi se nastavilo i uključio i Izrael ko zna što bi nas čekalo u budućnosti

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  burt

I Patriot PAC-2, kao i THAD, su inferiorni sistemu S-300 a Iran nima samo balistilke nego i kjrstareče rakete, gdje su oba sistema potpuno bez efekta…… Izraelski Iron Dome, je bitno superiorniji tako Patriotu, pa ne može, da odbrani Izrael od Hamasa, a pogotovo ne od Hezbolaha…… Na jednoj strani precenjuješ USrA, gdje smo lepo vidjelu u Siriji, koliko su Tomahawki superiorni a na drugoj strani podcjenjuješ Iran, koji je bar što se raketnih tehnologija tiče veoma razvijen……Tako, da kad bude nafta 500 $ po barelu, čemo se pitat, ko je koga poslao u kameno doba…… Inače sve to zna… Pročitaj više »

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur
u perzijskom zaljevu iran može nešto napraviti sa torpedima i podvodnim minama na ostalo gledaj kao na kineski vatromet

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Trubadur

nešto ne razumijem! Ovdje si nadrobio toliko neumnosti a dobio si mnogo lajkova! To isto tako kao o tebi mnogo govori o onima koji ti lajkaju! Kao prvo, malo proguglaj i pogledaj kakve taktičkotehničke karakteristike imaju rakete THAAD, njegovu brzinu, domet visinu na kojoj može pogađati ciljeve i td. Samo jedan podatak. Thad može pogađati ciljeve izvan zemljine atmosfere i na većoj daljini nego to radi S 300, brzina projektila je mnogo veća nego kod s 300. S 300 djeluje do maksimalno 30 km visine i općeniti govoreći, to su dva sasvim različita sistema s različitom namjenom i uspoređivati ih… Pročitaj više »

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Čekaj malo ja sam trubaduru dao lajk jer se si njim slažem. i to je moje pravo a sad što to tebi govori o meni to me uopće ne zanima.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  burt

Burt, kada je Irak ispucavo SCUDove na Izrael, Patrioti nisu oborili ni jednu, sve je bila propaganda o uspješnom rušenju a zapravo su scudovi bili potpuno neprecizni.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Patrioti su samo jedan od sistema, koje brane Izrael. Tu su i ostali raketni sistemi, kao na pr. David”s sling, Arow I. II i Arow III i na zadnje su Ameri dovukli i svoj proturaketni sistem THAAD. toliko na znanje!!

......
Gost
......
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

Džugašvili, čekaj samo da se “Ivo nuklearac” AKA sendvič ponovo uključi u diskusiju. 😂

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  ......

Volio bih jednom pojesti sendvič sa “dimljenim Ivekom” sa mnogo hot kečapa!

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije
Reply to  burt

Ma naravno Burte, samo im ti reci.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  burt

Imalo bi bitni utjecaj na naftnu industriju, pozitivni za Amere i Ruse koji proizvode vise nego sto im treba.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Trubadur, hebe se eliti za civilne i vojne zrtve, sto se njih tice sto vise to bolje (a da ne ugrozi sustav) bolje ce prodavali oruzje.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  burt

1000 tomahawka bi se neometano ispaljivalo na Iran, pa zar ti misliš da se Iran nije za to pripremao ? A o temi, ako je ruisja i odustala od prodaje S400 to je iz čisto tehnoloških razloga, kada bi se kompletirao sistem prvo što bi iranci napravili je kopiranje. Ako imaju tehnologiju da izbace satelit u nisku orbitu, naprave isti koji je funkcionalan i još kažu da je to rad studenata u slobodno vrijeme onda sigurno znaju iskopirati S300/400. Pa nisu Iranci baš totalne neznalice kao većina u njihovoj okolini. Jedino što im zamjeram je vjerski fanatizam, što im to… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Mikojan

to je procjena iz američkih planova ako bi bio napad na Iran da bi u prvom udaru bilo potrebno 500-1000 tomahawka da se neutraliziraju predviđeni ciljevi iranske avijacije, protuavionske obrane i vojni aerodromi, to je samo teorijska procjena, ne znači da će se dogoditi

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije
Reply to  burt

1000 tomahawka je 10-12 razarača,ili 5-6 razarača i 2-3 podmornice klase ohio,ili 7-8 razarača i 5-6 b52.treba to pripremiti za djelovanje,pa i izvršiti popunu za eventualni 2. udar.to je prevelika operacija da bi prošla neprimjetno.inaće,največi raketni napad prije pustinjske oluje bio je irački napad na teheran u iračko-iranskom ratu.tada su ispalili 70-ak scudova u plotunu,ali pošto je teheran daleko od granice,bojeva glava je bila manja,pa isto tako i šteta.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije
Reply to  Mikojan

U slučaju rata između Irana i SAD, Ameri bi konačno dobili priliku, da u punoj mjeri iskoriste svoju tehnološku prednost, a Iran bi im služio kao nekakav poligon pun rentabilnih ciljeva i tu bi se tek u punoj mjeri manifestirala velika razlika između iranskih sistema oružja, koja su iskreno govoreći u donjem razredu kvalitete i efikasnosti u usporedbi s mogućnostima, koje Amerima pružaju njihova nova vojna sredstva. Tu bi u prvim satima bili upotrebljeni sistemi oružja, kojima bi se paralizirala iranska elektronika i to u vrlo velikim razmjerima i tek poslije toga bi uslijedili kinetički napadi na iransku vojnu infrastrukturu… Pročitaj više »

kalafat
Gost
kalafat
1 godina prije
Reply to  Džugašvili

usa obriše pod sa teokratskim fašističkim režimom
za jedno popodne

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  kalafat

Kalafat, da ako zele, ali zele li za pravo? I ako zele zasto to nisu vec napravili, nije da je problem naci povod za rat.

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije
Reply to  burt

De si Burte munjo!

dane
Gost
dane
1 godina prije

sto se mene tice i netreba da im proda.rat devedesetih ja pokazao koliko je iranska politika podla i zlocinacka.tad im suniti nisu bili problem.lepo su saradjivali .daleko im lepa kuca

joca
Gost
joca
1 godina prije

kad se pogleda broj stanovnika,demografska slika,etnicka i religiozna raznolikost,teska i mucna istorijijska iskustva,ekonomija BDP…bozje je cudo sto je rusija i dalje tu de jeste.zar treba da se olupaju zbog irana ili ti istocne evrope ili nekih indijanaca.te price da se rusija brani u venecueli ili ti ko zna gde to je pusta besedaniko nije zasluzio da ga rusija brani

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Nikoga nije Iran napao s namjerom uništenja zemlje i njenih stanovnika, istina.
Korištenjem takve retorike prema Izralu otvaraju vrata sumnji da im je to realna želja.
Zašto jednostavno ne prestanu s takvom vrstom retorike ?

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  samo tako

Zbog unutrasnjo politickih razloga, ne zaboravi da je u Iranu teokracija.

Za dlaku
Gost
Za dlaku
1 godina prije

Ovo je demokratija admine samo blokiraj haha znsm tesko van je boli istina

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Za dlaku

moraju blokirati kada je njih manje

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije
Reply to  Za dlaku

Pa ne misliš valjda da je ovaj portal neivisan,nego su komentatori otveronijih shvatanja ,komentari su u većini slučajeva bolji od texta portala

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Za dlaku

Mene nikad nisu blokirali osim kada sam psovao.

Max
Gost
Max
1 godina prije

Opremit će oni partnere s bilo čim potrebnim

limun
Gost
limun
1 godina prije

ja mislim da nema svrhe pisat o s300 i s400. kako ce amer napasti i sta ce rus uradit. nego je samo jedan kratak odgovor bitan. hoce li ili nece napasti iran. ja mislim da hoce. kad tad. a posle toga ko zna sta ce biti. kao prvo ako napanu definitivno je iran nadrljo. srusit ce oni mnogo toga u iranu. u to ne sumnjam. koliko ce udaraca zadat iran nazad to neznam. al znam da nesto hoce sigurno. ameri su izgubili u vijetnamu i ako su imali aviaciju citavo vrijeme na raspolaganje. a i ne zaboravite da rus ima… Pročitaj više »

Dokurcilomi
Gost
Dokurcilomi
1 godina prije

Normalno da neće sada prodati i isporučiti jer je već prodano i isporučeno.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ne samo Rusija, niti Kina neće dopustiti da Iran bude neadekvatno naoružan u slučaju napada od strane Zapada.
I u Rusiji i u Kini dobro znaju koliko je presudan položaj Irana. Padom Irana, otvara se veliki klin za daljnji prodor na Rusiju i Kinu.
“željezni trokut” – rekao bi William Engdahl. Ne treba biti puno pametan, dovoljno je pogledati kartu, i slijepac vidi.

Proleter
Gost
Proleter
1 godina prije

Taj S400 je nešto poput Aladinove čarobne svjetiljke, malo ga protrljaš po cijevi i ispuni ti sve želje.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

” anonimni izvor”.Hahaha..pokriće za sve laži .

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Iran je obrambena linija Rusije, pa kako se to kome učinilo čudno i nezamislivo. A što se tiče iranskog naoružanja, njima je dosta, da jim Rusi predaju u ruke par svojih nacrta. Iranci danas kvalitetno raketno oružje mogu da izrađuju sami. Niko od nas ne zna tačno, sa čime sve je Iran naoružan. Mnogo toga se krije u tajnosti i u podzemnim vojnim fabrikama širom Irana.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Da. Iran je ozbiljna zemlja koja nije premrežena stranom agenturom kao neke pričije.Što se manje zna o njihovom arsenalu oni su sigurniji.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ova prezentacija teksta od strane autora mi se dopada.Samo izlaganje o sistemima S-300 o vrstama i samoj namjeni zasta se koriste je toliko precizno objasnjena da se nema sta dodati.Dodo bih samo da razlika izmedju S-400 i S-300 je sto S-400 ima napredniji radar i moze da koristi sve rakete sistema S-300 i plus raketu dometa 400km.I samo bi napomeno da i Lazanski nekada ga zna dobro suknuti,ja dosad nisam nigdje procito da S-300 ima domet 50km ja kolko znam prve verzije su imale domet od 80 km a ove modernije od 150 do 2ookm cak postoje i verzije dometa… Pročitaj više »

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A. – lijepo za cuti tu pricu ali iran se gusi u sankcijama i daleko bi udobnije bilo slusati kada putin kaze da su spremni osigurati iranu svu odbrambenu tehnologiju no nazalost tu je izrael koji vedri i oblaci pa je onda i tvoja prica ostala mozda samo zelja da to bude tako..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony cini mi se da te razumijem i da smo na istom fonu.Ako neko ko zivi 40 godina pod sankcijama moze ostvariti napredak u razvoju ito ne mali kako se to nekome cinilo onda ja mislim da oni su ustanju i za mnogo vece stvari.Recimo pogledaj ovako postoji oko 50 islamskih zemalja i te zemlje tehnoloski nista ne proizvode izuzev pomeni Irana i Turske i mozda???Iran kao zemlja posjeduje ogromne kapacitete da bude super sila ali neko mu to osporava i oni IRANCI su izabrali borbu da uspiju sto ja podrzavam i cak me i veseli,a hoceli uspjeti to je… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
1 godina prije

Jedino što je sigurno a N. Babić je to odlično napisao (ko je pažljivo čitao zna) da Iran nije sam i nije ostavljen na vjetrometini. Ostalo je nebitno….

Tony
Gost
Tony
1 godina prije

Tadmur, ako ih budu branili kao siriju od izraela ne pise im se dobro a isti su im neprijatelji pa eto ti sada kontaj ako si uopste mozes…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Iranu se prijeti već decenijama, ali ga još nitko nije napao. Nisu ga napali ni onda kad nije imao nikakvu PVO, odnosno prije isporuke S-300. To govori da je za obranu od nuklearnih psihopata tipa izrahell i usa bitnije nešto drugo od par baterija protuzračnih raketa, ma koliko suvremenih. To drugo je očigledno garancija Rusije da će braniti Iran od napada. Ako netko od dežurnih košer sendvičara ima drugo objašnjenje, slobodan je da ga iznese. Jedini nepobitni dokaz da je Rusija/Putin izdala iran biti će ako dođe do napada na isti, bez ruskog odgovora. Do tada, tvrditi da su rusi… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Ivo

pogodio te komentar rogi, jeli? Smisli nešto pametnije dok žvačeš taj parizer, hajde. I javi mi kad ti gazde skupe mud@ da napadnu Iran zaprave, ne samo verbalnim proljevima kao do sada.

Mateja
Gost
Mateja
1 godina prije

Da Rusi so izdali Iran. Toda sitem je precej precenjen. V primeru, da v sistem pride jedrska konica je večje onesnaženje, kot če konica zadene cilj.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Nije to informacijski rat Bloomegrga već spin koji je Bloomberg popu**o iz ruskih izvora.

Max
Gost
Max
1 godina prije
Reply to  Mate

Rusija bi branila Iran Kina također isprva možda ne izravno ali bi pomogli obavještajnim podacima savjetnicima ometanjem.. a onda bi uključili izravno jer ako izgine Iranski narod ( a to se neće dogoditi oni bi bili slijedeći na redu . ali Iran i da ostane sam ima dovoljno snažnu vojsku i narod da se obrani. Nije to Grenada ni LIbija.

Ja
Gost
Ja
1 godina prije

Citao sam neki dan neko prorocanstvo u kome pise da ce zapadnjaci na kvarno napasti Rusiju iz Dzordzije i Ukrajine.Rusi ce onda krenuti u totalni rat i veoma ubrzo osvojiti Dzordziju i onda Ukrajinu.U Ukrajini ce biti veoma kratkog rata sa nacistima ali ce onda narod Ukrajine docekati Ruse kao bracu i pridruziti im se.Nastavljaju dalje oslobadjajuci Poljsku,Litvaniju,Estoniju,Latviju,Norvesku,Svedsku.Onda ce Rusi unistiti Tursku uz velika razaranja gde ce prvi put koristiti oruzje koje niko do tada nije video i zavladati njome.U isto vreme ameri ce napasti Iran i osvojiti obalni deo ali ce ih iranci uz velike gubitke ipak zadrzati da… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ja

To mi je neš’ poznato.
Samo što će prvi napad na Rusiju doći iz jedne skandinavske zemlje…

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  Ja

Ovoga, sto, nitko ne koristi nuklearke u tom scenariju?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik