Informacijski rat Bloomberga: "Rusija je izdala Iran i odbila mu prodati sustave S-400"

s-400
92 komentara

Gotovo svaki dan možemo uzeti neki “ekskluzivnu vijest” i za nekoliko redaka besmislica Bloomberga, Reutersa i kanala CNN, Al-Arabiya ili Al-Jazeere potrošiti sate kako bi dokazali da to ne može biti istina i da je objava dio informacijskog rata u tijeku protiv ključnih neprijatelja Washingtona, Izraela i Saudijske Arabije u ovom konkretnom slučaju.

Prodaja ruskih sustava S-400 već je dovela do problema u odnosima Washingtona i Ankare, a Turskoj se prijeti sankcijama nakon što je jasno stavila do znanja kako će nastaviti s preuzimanjem ruske sustava protuzračne obrane u skladu s ugovorom sklopljenim još 2017.
Sada je Bloomberg, pozivajući se na svoje izvore, naveo kako je Rusija odbila prodati Iranu svoje sustave protuzračne obrane S-400. Prema agenciji, Rusija je svoju odluku objasnila rekavši da bi takav potez eskalirao napetosti u regiji.
Ministarstvo obrane Rusije još nije komentiralo to pitanje, kao ni Teheran, a vjerojatno ni neće.
Zahtjev je odbijen od strane predsjednika Vladimira Putina, rekli su ljudi pod uvjetom anonimnosti, jer nisu ovlašteni davati izjave o tom pitanju, a Teheran je želju navodno izrazio 7. svibnja kada je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif posjetio je Moskvu.
“Rusija i Iran su proteklih godina imali bliske političke i vojne veze, iako postoje naznake da Moskva nastoji postupno smanjiti utjecaj Irana na Bliskom istoku jer nastoji zaštititi svoje odnose s drugim regionalnim silama kao što su Saudijska Arabija i Izrael”, piše Bloomberg.
“Svako stvarno ili imaginarno jačanje Irana može dovesti do eskalacije, a ako je Rusija zaista odbila takav zahtjev od Irana, to bi značilo da Rusija želi nastaviti raditi na odnosima sa Saudijskom Arabijom, Izraelom i zadržati priliku za pregovore s Trumpom. Ako Rusija odluči pružiti Iranu S-400, to će biti izravan izazov Saudijskoj Arabiji i Izraelu, tako da će to biti protiv ruskih nacionalnih interesa”, rekao je za Bloomberg Ruslan Puhov, voditelj Centra za analizu strategija i tehnologija u Moskvi.
Bloomberg podsjeća da je sustav S-400 napredni protuzračni raketni obrambeni sustav namijenjen za presretanje ciljeva na dometu do 400 kilometara, što treba upamtiti, jer ćemo se kasnije osvrnuti na ono što Iran već ima za zaštitu svog zračnog prostora.

Zašto bi Rusija “izdala” Iran i što bi s time dobila, a što izgubila?

Iran - Rusija
Ovdje trebamo uzeti u obzir izjavu Bijele kuće od 29. svibnja, dan prije ekskluzivne objave Bloomberga.
“U lipnju će se američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat i tajnik ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Patrušev sastati u izraelskom Jeruzalemu kako bi razgovarali o regionalnim sigurnosnim pitanjima”, priopćila je Bijela kuća.
Ovdje čak nije senzacionalizam u dodavanju riječi “izraelski” Jeruzalemu, već činjenica da će Patrušev razgovarati s Meir Ben-Shabbatom, a na sastanku će, valjda kao supervizor, biti Johnom Boltonom, čovjek čije djelovanje u vanjskoj politici vodi do svega samo ne do veće sigurnosti, ni za Sjedinjene Države, ni za ostatak svijeta.
Trojica visokih dužnosnika će, ništa manje, već razgovarati o Iranu, koji je, prema riječima premijera Benjamina Netanyahua, “zajedno sa svojim satelitima najveća prijetnja stabilnosti i sigurnosti regije”.
Međutim, do danas je bilo očigledno stavovi Moskve, s jedne strane, te Tel Aviva i Washingtona s druge, po pitanju Irana dijametralno suprotni.
Kremlj nikada nije smatrao Iran prijetnjom, nego su to tvrdili Izrael i Sjedinjene Države, koje su se povukle iz nuklearnog sporazuma s Teheranom koji je kojem temelji stabilnosti regije. Osim toga, SAD prijete ratom Islamskoj Republici, dok se predsjednici, ministri, generali i obavještajci Rusije i Irana sastaju toliko često da nije jasno jesu li “samo” susjedne zemlje ili strateški saveznici.
Saudijska Arabija i Izrael, koji guraju Sjedinjene Države u ovaj rat, također su prijetnja miru, dok su Iranci u aktivnoj obrani. Angažirani su samo u izgradnji sigurnosnih zona u svojoj sferi utjecaja, u Siriji i Iraku, te u kontranapadu na Saudijsku Arabiju preko svojih jemenskih partnera Huti boraca i možda na Izrael preko Hamasa, iako su veze s ovim pokretom prilično maglovite.
Istovremeno, Iran je spreman odreći se nuklearnog oružja, što je u stvari već učinio pod Obamom, a unatoč glasnim izjavama ipak neće uništiti Izrael, zajedno s milijunima civila. Između ostalog, cionistički entitet ima i nuklearno oružje, koje je uz američku vojnu podršku učinkovito sredstvo odvraćanja. Uostalom, kada je Iran ikada ikoga napao s namjerom da tu zemlju uništi, a populaciju iskorijeni kao da nikada nije postojala? To nisu iranske metode.
Jasno je da takva razlika u stavovima između Moskve i Washingtona pogoršana uzajamnim nepovjerenjem, ne može dovesti do postizanja kompromisa i sastanci kakvog je najavila Bijela kuća su sami po sebi beskorisni. Oni su čak i kontraproduktivni, jer se iranskim kolegama sigurno ne bi svidjelo da Rusija o njima pregovara iza leđa, a posebno u “izraelskom Jeruzalemu”. Osim toga, da je htjela, Moskva bi sudjelovala na anti-iranskom cirkusu ranije ove godine održanom u Varšavi, gdje su ipak došli brojni predstavnici zemalja EU, arapskog svijeta, američko i izraelsko visoko izaslanstvo. No, Rusi su pozivnicu glatko odbili.
Međutim, zapadni tisak proteklih dana gorljivo promiče tezu kako se stav Kremlja tijekom proteklog mjeseca dramatično promijenio. Kako i zašto, nitko ne navodi.
Bloomberg, navodeći “dva izvora”, sada  izvještava da je Rusija odbila prodati S-400 Iranu. Navodno zato što Moskva “ne želi pogoršavati situaciju u Perzijskom zaljevu”.
Čudno, unatoč činjenici da su sustavi S-400 obrambeno oružje i doprinose deeskalaciji situacije u Perzijskom zaljevu, jer povećavaju obrambeni potencijal Irana i smanjuju vjerojatnost početka rata protiv njega, “Moskva te sustave ne želi prodati Iranu da ne eskalira situaciju”. Ništa u nekoliko redaka što je objavio Bloomberg nema smisla, ali idemo dalje.
Niti u Moskvi niti u Teheranu nisu potvrdili tu informaciju. Ali ako je istina, ili čak poluistina da je Moskva možda jednostavno obustavila isporuke zato što  namjerava raspravljati o svojoj budućnosti na zloglasnim pregovorima u Jeruzalemu, onda je takva promjena stava ozbiljna pogreška.
Nemogućnost Irana da plati te sustave gotovinom može biti drugi hipotetski razlog za neuspjeh posla, a svi drugi razlozi nisu vrijedni spomena.
Propaganda ih može promicati nekoliko. Na primjer da su Rusija i Sjedinjene Države ipak napravile “veliki dogovor” prema kojem Rusija pomaže Amerikancima u rješavanju njihovog najvećeg problema, a to je zadržavanje Irana, a kao odgovor će SAD prestati stvarati probleme Rusiji u postsovjetskom prostoru, što je, ma kako nekome zvučalo, za Moskvu mnogo važnije od Bliskog istoka.
Drugo, Moskva se odlučila povući iz američko-iranskog sukoba, koji prijeti da eskalira u veliki rat. Iran službeno nije ruski saveznik, ali jeste važan partner. Točno je da kremlj nema obvezu braniti Irance kao što brani, na primjer, Abhaziju ili Bjelorusiju. Može se reći čak i da sami Iranci nisu učinili ništa kako bi pridobili naklonost Moskve, a dovoljno se sjetiti da je Teheran nakon ukidanja sankcija iz zaključio milijarde vrijednih ugovora ne s ruskim, nego s europskim tvrtkama. No, to je samo djelomično istina, jer je 2015. Rusija sve resurse uložila u reindustrijalizaciju zemlje, odbijanje negativnih učinaka sankcija i supstituciju uvoza i bilo je malo novca za inozemna ulaganja. Ali čak i u tim okolnostima su ruske energetske i druge kompanije dogovorile vrijedne poslove s Islamskom Republikom, a kako zapadne kompanije zbog američkih sankcija sada bježe iz Irana, suradnja je još veća.
Treće, Moskva bi mogla dobiti ponude iz Saudijske Arabije, koja bi ponudila poslove i ugovore za odbijanje snabdijevanja Irana sustavima S-400 i promjenu ruskog stava prema Islamskoj Republici. Za Rijad je to uobičajen način razmišljanja i nije jednom nudio Moskvi razne ugovore pod izgovorim da su međunarodni odnosi samo posao i tu nema ništa osobno. No, koliko je poznato, Rusija nije pristala ni na jednu poslovnu ponudu koja bi imala takvu “tajnu klauzulu”. Barem koliko je poznato i za vrijeme Putinove vladavine.

Cijena “izdaje”

Hasan Rohani - Iran
FOTO: iranski predsjednik Hasan Rohani

Međutim, baš zato što je to posao, Rusija vjerojatno ne bi odbila narudžbu sustava S-400 iz Irana i to iz političkih razloga. Prije svega, odbijanjem prodaje obrambenog oružja zemlji koja nije pod sankcijama Ujedinjenih naroda bi Moskva izgubila ugled kao siguran dobavljač oružja.
Rusija je već priznala da je odbijanje isporuka sustava S-300 Iranu 2010. bila velika pogreška i vjerojatno neće ponovno stati na iste grablje. Osim toga, sada kada SAD odbijaju ispuniti svoje ugovore o oružju iz političkih razloga, što je slučaj sa zrakoplovima F-35 za Tursku, potražnja za sigurnim dobavljačima koji pošteno ispunjavaju svoje ugovorne obveze raste širom svijeta. Dakle, Rusi jedva čekaju jednu sličnu narudžbu, samo da potvrde svoj status dobavljača koji ne postavlja pitanja, osim da se posao odradi u skladu s međunarodnim pravom. Ništa više.
Nakon svega, izdaja Irana, jer je nemoguće navesti sigurnosne razloge  navodnog odbijanja isporuke sustava S-400, Moskvi će ozbiljno otežati dovršenje sirijske operacije. Rusija nije bila zadovoljna samo vojnom pobjedom nad teroristima i odlučila je ostvariti i politički trijumf, to jest, pomiriti Assada s oporbom i obnoviti teritorijalni integritet Sirije. Podsjetimo da u ovo pomirenje nisu uključeni sirijska Al-Qaeda i njezini sateliti, koji će, prije ili kasnije, biti uništeni, a ostatak bi se trebao integrirati korištenjem pozitivnih iskustava iz građanskog rata u Alžiru i rata u Čečeniji.
Dividende iz takve pobjede su mnogo veće nego od vojne, a posljedice poraza su također mnogo ozbiljnije i bez učinkovite suradnje s Iranom, koji je glavni vanjski akter u Siriji, Moskva nema nikakvih šansi da u arapskoj republici ostvari političku pobjedu.
Konačno, “izdaja” Irana bi bila pogreška i ako ne postoje jamstva plaćanja. Kongres može blokirati bilo kakve ustupke Rusiji od strane Trumpa u postsovjetskom prostoru, a bilo kakvi unosni ugovori iz Saudijske Arabije se mogu “revidirati” na zahtjev Sjedinjenih Država. U takvim okolnostima, želja za sklapanjem političkog dogovora bi u najboljem slučaju bila dokaz naivnosti, koje u ruskom vodstvu dugo nije primijećeno. Zato je vrlo vjerojatno da su informacije Bloomberga ili ponovljene  glasine, ili namjerna informativna provokacija s ciljem pogoršanja situacije.
Međutim, sve to ne znači da Moskva nije spremna razgovarati o iranskoj situaciji sa samim vragom, čak i gore, s Johnom Boltonom. Rusija se zalaže za mirno i diplomatsko rješenje američko-iranskih proturječja i još uvijek se nada da će SAD odvratiti od eskalacije sukoba s Iranom. Štoviše, Moskva je spremna čak pregovarati o nekim mogućnostima za Siriju koje odgovaraju ruskim interesima. Može to činiti i mimo Teherana, ali neće biti izdaje Irana. Primjerice, Kremlj nije protiv toga da u poslijeratnoj Siriji interese imaju Turska i niz arapskih zemalja, kao što neće podržati ideju da Sirija bude isključiva sfera iranskog utjecaja.
To bi bilo kontraproduktivno za Siriju, gdje tri četvrtine stanovništva čine suniti i takva situacija bi bila tempirana bomba čija bi eksplozija označila početak novog sukoba. Međutim, pitanje je što su SAD spremne ponuditi za to? Rusija u Siriji pozdravlja sve koji žele pridonijeti miru i izgradnji razrušene zemlje, a SAD di sada ne nude ništa. Stoga je malo vjerojatno da će, čaki ako tih pregovora bude, rezultat biti dogovor između Johna Boltona, Meir Bena-Shabbata i Nikolaja Patruševa.

Treba li Iranu uopće S-400?

S-300PMU2 radar64N6E2
FOTO: S-300PMU2 radar 64N6E2

Naravno da treba, obzirom na prijetnje i trenutnu situaciju u regiji. Ali se ovdje moramo vratiti na priču sa sustavima S-300, koje je Iran dobio od Rusije.
Kajem 2000-ih, usred rastućih prijetnji SAD-a i njihovih saveznika izravnom vojnom intervencijom, iranske oružane snage naručile su ruski napredni raketni sustav S-300 da ojačaju svoju protuzračnu obranu. Shvaćajući važnost zračne nadmoći za zapadnu vojnu doktrinu, kao što su pokazali brojni sukobi, od rata u Koreji do Zaljevskog rata, iransko vojno vodstvo shvatilo je važnost ulaganja u sustave koji su sposobni zaštititi zračni prostor zemlje od zapadnih borbenih zrakoplova i bombardera. Ti sustavi bi imali i učinak odvraćanja zapadne vojne agresije, a ako bi došlo do rata, omogućili bi Iranu da se bolje zaštiti i učinkovitije vodi obrambeni rat.
Ugovor o isporuci više baterija, vrijednosti od oko 800 milijuna dolara, otkazan je 2010. godine, a isporuke raketnog sustava je blokirao tadašnji ruski predsjednik Dimitrij Medvedev. Administracija predsjednika Medvedeva, koja se razlikovala od uprave njegovog prethodnika Vladimira Putina, tražila je pomirenje sa zapadnim blokom i pokazala se mnogo spremnijom prihvatiti američke i europske zahtjeve u pogledu strateških interesa Zapada, od kojih je zamrzavanje ugovora s Iranom za isporuke sustava S-300 bio značajan primjer.
Kao odgovor na zamrzavanje ugovora od strane Rusije, Iran je nastojao pokrenuti sudski postupak protiv Moskve kako bi dobio naknadu za nezakonito kršenje ugovora. Naknada nikada nije isplaćena, ali je ugovor obnovljen nakon povratka predsjednika Putina u ured 2012. Osim toga, Rusija je također pružila Iranu pomoć u nadogradnji svih njegovih starijih sustava protuzračne obrane.
U travnju 2016. je Rusija počela isporuku sustava S-300 Iranu, a isporuka je potvrđena od obje strane i dovršena je u listopadu iste godine. Ono što je bilo značajno kod isporuke je da je Iran dobio znatno moderniziranu varijantu raketnog sustava s nepoznatim karakteristikama.
Kada su Rusija i Iran potvrdili ispunjenje ugovora o isporuci sustava S-300 nisu dali dodatne detalji o modelu kojeg je Iran stekao ili sposobnostima sustava.
Ono što je kao S-300 isporučeno Iranu moglo je imati sposobnosti usporedive s naprednijim sustavom S-400, možda u svim aspektima, osim imena. Takva isporuka bi poslužila i strateškim interesima i Irana i Rusije.

Kako se to moglo postići? Odgovor daje analiza S-400 i razlike ovog sustava u odnosu na S-300

30N6E2 radar S-300PM2
FOTO: nišanski radar 30N6E2 za S-300PM2

Od prvog uvođenja sustava u pogon 1978. godine je Rusija proizvela više od 20 njegovih varijanti. One su podijeljene u tri glavne kategorije, obitelj S-300P konvencionalnih sustava na kopnu, obitelj S-300F koja je razvijena za pomorsku uporabu i obitelj S-300V koja ima poboljšane mogućnosti protiv balističkih raketa i veću mobilnost.
Iako je poznato da je Iran nabavio raketni sustav iz obitelji S-300P, koji su gotovo jednaki u svom vanjskom izgledu, koji sustav dobio je i dalje misterija.
S-300PMU-2 je ušao u službu 1997. godine i bio je najnaprednija varijanta raketnog sustava u to vrijeme, a određeno je da ga 2007. zamijeni S-300PMU-3. Međutim, kako bi se poboljšala izvozna varijanta sustava i kako bi se razlikovao od prethodne varijante, PMU-3 varijanta S-300 je dobila oznaku S-400. Tako je S-400 zapravo napredniji član obitelji sustava S-300PMU, a ako je Rusija prodala Iranu raketni sustav nazvan “S-300PMU-2 Advanced” ili “S-300PMU-3”, njegove mogućnosti su vrlo slične onima S-400.
Rusija bi na taj način mogla pružiti iranskim oružanim snagama sustav protuzračne obrane s daleko sofisticiranijim mogućnostima od osnovnog dizajna S-300PMU-2, za kojeg se sumnja da je prebačen.
Jedan od dokaza su izvješća da su iranske obrambene protuzračne baterije opremljene površine projektilima dometa 250 kilometara 48N6DM / 48N6E3, iako je osnovna verzija S-300PMU-2 obično ograničena na 200 kilometara dometa. Naime, projektili nešto kraćeg dometa 48N6E2 i 48N6E3 su dugo bili korišteni u sustavima S-400, sve dok kasnije nisu uvedeni težih 40N6E s 400 km dometa.

S-400 raketa 48N6E3
FOTO: raketa 48N6E3 za S-400

Sama činjenica da je iranski prilagođeni sustav S-300 opremljen s tim raketama je snažan pokazatelj sposobnosti puno većih od  standardnih sustava S-300PMU-2.
Rusija se uvijek snažno protivila vojnim akcijama Zapada protiv niza svojih partnera, ali ranije nije angažirala svoje protuzračne snage za pokrivanje teritorija tih država. No, to je pravilo prekršeno u Siriji. Osim toga, najučinkovitije sredstvo za Rusiju da spriječi zapadne napade je da naoruža svoje partnere sustavima za zabranu pristupa njihovim područjima.
Naoružavanje Irana, države kojoj se vječno prijeti napadima, sa svojim najsposobnijim sustavima protuzračne obrane je u potpunosti u skladu s ruskim sigurnosnim interesima, posebice s obzirom na relativnu slabost iranskih zrakoplovnih snaga čiji zrakoplovi nisu imali moderno oružje zrak-zrak, raketu R-77.
Stoga je za Moskvu važno da Iran opremi najnovijim sustavom protuzračne obrane, ne starim sustavima S-300, ali i da poriče da je prodala takve sustave svom bliskoistočnom partneru kako bi izbjegla pogoršanje odnosa s Izraelom i Saudijskom Arabijom ili daljnji pritisak zapadnog bloka.
Činjenica da Iran nije ni tražio ime sustava S-400, unatoč potencijalu za prodaju  tih sustava u Saudijsku Arabiju , Katar i Bahrein, govori da je Teheran možda već bio opremljen sličnim sustavom naoružanja.

S-400
FOTO: S-400

Djelovanje takvog naprednog sustava zračne obrane Irana, sposobnog za ciljanje zrakoplova i raketa u ekstremnim područjima i opremljenog nekim od najnovijih i najučinkovitijih anti-stealth sustava u svijetu, ima ozbiljne posljedice za ravnotežu snaga u Perzijskom zaljevu i za potencijal Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da uspješno pokrenu bilo koji oblik vojne akcije. U konačnici, ono što je točno isporučeno 2016. ostaje nepoznato trećim stranama i može se samo nagađati, ali je i dalje najvjerojatnija opcija da su Rusija i Iran organizirali isporuku sustava s naprednim anti-stealth sposobnostima, naprednijim od oznake S-300 ili S-300PMU-2.
Američko vojno i civilno vodstvo je nakon isporuke S-300 Iranu naglasilo da bi njihova sposobnost raspoređivanja naprednih letjelica, uključujući bombardere B-2 Spirit i zrakoplove F-22 Raptor, omogućilo američkom zrakoplovstvu da neutralizira iransku protuzračnu obranu, ako je potrebno. Međutim, ako Iran ima tako sofisticirani sustav kao što je S-400 s naprednim anti-stealth sustavima, takvu bi operaciju bilo znatno teže provesti, jer s verzijom S-300 koju ima Iran učinkovito može zatvoriti svoj zračni prostor za zapadne vojne zrakoplove i prisiliti SAD na skupe napadima.
S Trumpovom administracijom i njegovim saudijskim i izraelskim partnerima je primjetan sve veći pritisak na Iran, ali će tak ako krenu u vojnu akciju saznati ima li Iran stare sustave S-300 ili nove modernizirane verzije koje su samo po imenu S-300, a imaju gotovo sve karakteristike sustava S-400.
Bloomberg / White House

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
92 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar Veliki
4 godine prije

Ma neče Rusi da se zamere svojim američkim “partnerima” pa če tako pomoč kod demoliranja Irana kao što su pre toga pomagali kod demoliranja Srbije (pasivno) i Srijie (aktivno). Sve u nadi da se američka vojska što pre nađe pred samim vratima Moskve. Pih!

Trubadur
4 godine prije

Interesantno je, da je jednake sisteme S-300 PMU-2 ( Antey-2500 ) dobila i Venezuela……Bog zna.. Možda je to največa smetnja, da Gujdek ne postane precjednik..

don aldo
4 godine prije

točno več su rekli neće im dat s400 nego s450

eu kolonija
4 godine prije

većina sirijskih sunita se borila na strani asada uz pomoć irana. neznam tko bi mogao početi rat protiv asada radi irana kada su ti poraženi u nedavnom ratu. zašto bi sada sirijskim sunitima smetao asad I iran kada su se oni borili za asada zajedno sa iranom

poewrognqiefriqbfrbqwpefzwfee
4 godine prije

Babiću, nakon ubojstva ruskom raketom (simbolika svojstvena čojzenerima) onih 15 vrhunskih znalaca nosferatu se kao naljutio i isporučio Siriji S-300 dometa raketa 50 km, tako veli Lažanski u zadnjem intervjuu sa profom Milinovićem. Veli da su mu to dojavili prijatelji iz Sirije. Zapetljao si se u objašnjavanje neobjašnjivog, Rusija ima da lupi šakom i nogom od stol i kaže nema napada na Iran a za tebe je on partner Rusiji. Samo gledaj što će biti od trbuha Rusije kad ga rasture jer se ne ulazi u rat zbog partnera. Još nisi evoluirao do toga da se Moskva brani i u Teheranu i u Karakasu i u Pjongjangu i u Damasku itd! Budeš to shvatio jednog dana. Pitam se samo kako češ ti i ostali objašnjvati kad Iran partner bude uništen a Rusija ni prstom ne mrdne da ga spasi. Dobro reće Z.A. ako bude tako i slijepci bi trebali progledati… Čitaj više »

burt
4 godine prije

u slučaju rata s Iranom prvo bi bili napadnuti iranska avijacija, vojni aerodromi i protuavionska obrana uključujući S-300, 1000 tomahawka i nevidljivi avioni uništili bi iransku protuavionsku obranu a nakon toga bi usljedio napada na podzemne silose i lansirne rampe za balističke projektile a protubrodski tomahawci bi uništili iranske vojne brodove, možda bi Iranci oborili nekoliko američkih aviona ali time nebi spriječili uništenje svojih vojnih efektiva

dane
4 godine prije

sto se mene tice i netreba da im proda.rat devedesetih ja pokazao koliko je iranska politika podla i zlocinacka.tad im suniti nisu bili problem.lepo su saradjivali .daleko im lepa kuca

joca
4 godine prije

kad se pogleda broj stanovnika,demografska slika,etnicka i religiozna raznolikost,teska i mucna istorijijska iskustva,ekonomija BDP…bozje je cudo sto je rusija i dalje tu de jeste.zar treba da se olupaju zbog irana ili ti istocne evrope ili nekih indijanaca.te price da se rusija brani u venecueli ili ti ko zna gde to je pusta besedaniko nije zasluzio da ga rusija brani

samo tako
4 godine prije

Nikoga nije Iran napao s namjerom uništenja zemlje i njenih stanovnika, istina.
Korištenjem takve retorike prema Izralu otvaraju vrata sumnji da im je to realna želja.
Zašto jednostavno ne prestanu s takvom vrstom retorike ?

Za dlaku
4 godine prije

Ovo je demokratija admine samo blokiraj haha znsm tesko van je boli istina

Max
4 godine prije

Opremit će oni partnere s bilo čim potrebnim

limun
4 godine prije

ja mislim da nema svrhe pisat o s300 i s400. kako ce amer napasti i sta ce rus uradit. nego je samo jedan kratak odgovor bitan. hoce li ili nece napasti iran. ja mislim da hoce. kad tad. a posle toga ko zna sta ce biti. kao prvo ako napanu definitivno je iran nadrljo. srusit ce oni mnogo toga u iranu. u to ne sumnjam. koliko ce udaraca zadat iran nazad to neznam. al znam da nesto hoce sigurno. ameri su izgubili u vijetnamu i ako su imali aviaciju citavo vrijeme na raspolaganje. a i ne zaboravite da rus ima u siriji i s400 i aviaciju i tuce bradonje od 2015. to je 4 godine i jos nije sirija skroz oslobodjena. tako da ni amerima nece pomoci ni patriot ni iron dome ni sva aviacija. za 5 godina nece moci iran osvojiti al hoce sigurno ga unistiti do te mjere… Čitaj više »

Dokurcilomi
4 godine prije

Normalno da neće sada prodati i isporučiti jer je već prodano i isporučeno.

Mate
4 godine prije

Ne samo Rusija, niti Kina neće dopustiti da Iran bude neadekvatno naoružan u slučaju napada od strane Zapada.
I u Rusiji i u Kini dobro znaju koliko je presudan položaj Irana. Padom Irana, otvara se veliki klin za daljnji prodor na Rusiju i Kinu.
“željezni trokut” – rekao bi William Engdahl. Ne treba biti puno pametan, dovoljno je pogledati kartu, i slijepac vidi.

Proleter
4 godine prije

Taj S400 je nešto poput Aladinove čarobne svjetiljke, malo ga protrljaš po cijevi i ispuni ti sve želje.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

” anonimni izvor”.Hahaha..pokriće za sve laži .

nije bitno tko
4 godine prije

Iran je obrambena linija Rusije, pa kako se to kome učinilo čudno i nezamislivo. A što se tiče iranskog naoružanja, njima je dosta, da jim Rusi predaju u ruke par svojih nacrta. Iranci danas kvalitetno raketno oružje mogu da izrađuju sami. Niko od nas ne zna tačno, sa čime sve je Iran naoružan. Mnogo toga se krije u tajnosti i u podzemnim vojnim fabrikama širom Irana.

Z.A.
4 godine prije

Ova prezentacija teksta od strane autora mi se dopada.Samo izlaganje o sistemima S-300 o vrstama i samoj namjeni zasta se koriste je toliko precizno objasnjena da se nema sta dodati.Dodo bih samo da razlika izmedju S-400 i S-300 je sto S-400 ima napredniji radar i moze da koristi sve rakete sistema S-300 i plus raketu dometa 400km.I samo bi napomeno da i Lazanski nekada ga zna dobro suknuti,ja dosad nisam nigdje procito da S-300 ima domet 50km ja kolko znam prve verzije su imale domet od 80 km a ove modernije od 150 do 2ookm cak postoje i verzije dometa 250km.I mogu primjetiti da ova dva sistema su velika enigma Rusi ih prodaju ko god moze da plati rusi se puno nebrinu da njihova intelektualna svojina nebude kopirana,po meni rusi kod kuce imaju sasvim nesto drugo? I nevidim nikakav razlog da ga neprodaju i Iranu.Ali u ovome ima nesto cudno… Čitaj više »

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Jedino što je sigurno a N. Babić je to odlično napisao (ko je pažljivo čitao zna) da Iran nije sam i nije ostavljen na vjetrometini. Ostalo je nebitno….

Ivo
4 godine prije

Iranu se prijeti već decenijama, ali ga još nitko nije napao. Nisu ga napali ni onda kad nije imao nikakvu PVO, odnosno prije isporuke S-300. To govori da je za obranu od nuklearnih psihopata tipa izrahell i usa bitnije nešto drugo od par baterija protuzračnih raketa, ma koliko suvremenih. To drugo je očigledno garancija Rusije da će braniti Iran od napada. Ako netko od dežurnih košer sendvičara ima drugo objašnjenje, slobodan je da ga iznese. Jedini nepobitni dokaz da je Rusija/Putin izdala iran biti će ako dođe do napada na isti, bez ruskog odgovora. Do tada, tvrditi da su rusi izdali ovoga ili onoga je pjenjenje na prazno i nečiji mokri snovi. Ako je netko trenutno žestoko izdan na BI, to su deseci tisuća hazarskih fanatika koji su poslani u bezizgledni napad na Siriju, kojom prilikom im je obećano sve, od najsuvremenijeg naoružanja do zračne podrške. Međutim, zbog izdaje od… Čitaj više »

Mateja
4 godine prije

Da Rusi so izdali Iran. Toda sitem je precej precenjen. V primeru, da v sistem pride jedrska konica je večje onesnaženje, kot če konica zadene cilj.

Mate
4 godine prije

Nije to informacijski rat Bloomegrga već spin koji je Bloomberg popu**o iz ruskih izvora.

Ja
4 godine prije

Citao sam neki dan neko prorocanstvo u kome pise da ce zapadnjaci na kvarno napasti Rusiju iz Dzordzije i Ukrajine.Rusi ce onda krenuti u totalni rat i veoma ubrzo osvojiti Dzordziju i onda Ukrajinu.U Ukrajini ce biti veoma kratkog rata sa nacistima ali ce onda narod Ukrajine docekati Ruse kao bracu i pridruziti im se.Nastavljaju dalje oslobadjajuci Poljsku,Litvaniju,Estoniju,Latviju,Norvesku,Svedsku.Onda ce Rusi unistiti Tursku uz velika razaranja gde ce prvi put koristiti oruzje koje niko do tada nije video i zavladati njome.U isto vreme ameri ce napasti Iran i osvojiti obalni deo ali ce ih iranci uz velike gubitke ipak zadrzati da ne prodru dalje od obale.Rusi ce onda uci u Iran i oterati amere.Posle toga osvajaju Izrael,Jordan i ceo bliski istok.Kina koja je bila saveznik Rusije do tada u dogovoru sa amerima jer im je obecan Sibir prelaze na stranu amera okrecu se izdaji Rusije i krecu u napad iz Kine.Rusi… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI