“Iran će kazniti SAD zbog ubojstva Soleimanija čak i ako Trump odstupi s mjesta predsjednika”, rekao je čelnik pravosuđa zemlje

Qasem Soleimani
13 komentara

Početkom siječnja najviši iranski general Qasem Soleimani ubijen je tijekom američkog napada bespilotnim letjelicama, što je dodatno pogoršalo napetosti između Teherana i Washingtona, koje traju od jednostranog povlačenja Trumpove administracije iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. godine.

Iranski čelnik pravosuđa Ebrahim Raisi potvrdio je odluku Teherana u pogledu osvete zbog ubojstva najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija, bez obzira na to tko bude preuzeo dužnost nakon predsjedničkih izbora održanih 03. studenog.

Službeni rezultati glasovanja tek trebaju biti objavljeni, no glavni američki, ”mainstream” mediji već su potvrdili demokratskog kandidata Joea Bidena kao pobjednika.

Tijekom svog govora na zasjedanju Vrhovnog vijeća pravosuđa u ponedjeljak, Raisi je jasno rekao kako Iran neće odustati od napora za kažnjavanjem svih odgovornih za Soleimanijev atentat, čak i ako predsjednik Donald Trump odstupi s pozicije predsjednika.

Raisi je Trumpa osudio kao “terorista” koji na rukama ima krv iranskog generala, također prozvavši Soleimanijevo ubojstvo okrutnom akcijom ne samo protiv iranske nacije, već i protiv svih regionalnih i muslimanskih zemalja.

Govorio je nakon što je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif u rujnu naglasio kako “knjiga” o mogućnosti osvete za američki atentat na iranskog generala “nije zatvorena.”

Američko-iranske napetosti

General Soleimani, bivši čelnik elitnih snaga Qudsa iranske Islamske revolucionarne garde i stariji zapovjednik iračke milicije Abu Mahdial-Muhandisa, ubijeni sutijekom napada američkih bespilotnih letjelica na njihov automobil u međunarodnoj zračnoj luci Bagdad. Napad se dogodio 03. siječnja godine i navodno ga je odobrio sam predsjednik Donald Trump.

Ubojstva su rezultirala velikom eskalacijom napetosti između Teherana i Washingtona, a Iran je reagirao pokretanjem raketnih napada na dvije iračke vojne baze u kojima su smještene američke postrojbe.

Iako iranski napadi nisu rezultirali smrtnim slučajevima ili ozbiljnim ozljedama, Pentagon je od tada izvijestio da je najmanje 109 američkih vojnika dijagnosticirano s traumatskim ozljedama mozga.

Bilateralne napetosti tinjaju od 08. svibnja 2018., kada je Trump najavio jednostrano povlačenje Washingtona iz Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je bio poznat i kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Osim toga SAD su najavile obnavljanje oštrih ekonomskih sankcija protiv Teherana. Točno godinu dana kasnije, Teheran je izjavio da će početi smanjivati svoje ključne obveze prema JCPOA-i.

iranJCPOAQassem Suleimani
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HOUSE
3 godine prije

Suljo je zvijer koja je ubijala žene i djecu, neka gori u paklu skupa sa turbandžijama.
Iran može kazniti Usa samo nosom u guzi….

yale
3 godine prije

Nije ni cudo zasto su cionisti volili Trumpa.

sobravia
3 godine prije

Ubiše Sulju a pistacio berači se pjene.
Više i ne mogu.

Pingvin
3 godine prije

Sta ce uraditi Izrael 3?!

Max
3 godine prije

Iran Je ozbiljna i jaka Država koja strateški promišlja svoju politiku pa će tako i za ubojstvo generala Sulejmanija (koje je ustvari državni terorizam jer general nije bio legitimna vojna meta) Biti provedene mnoge ( a neke već i jesu) Vojne pravne diplomatske ekonomske itd. To nije čin koji će proći tek tako. A duboka država bi mogla ovim slučajem ucjenjivati Trumpa ali to je već druga tema.

bauštelac
3 godine prije

već se nadzire kakva će budućnost biti opet će biti oni proizvode petarde prve klase moramo ih napast

Hamer
3 godine prije

Osvetili bi se Americi a može ih pobjediti Izrael u vrlo kratkom roku hm?

Laki
3 godine prije

Iran napokon osniva Ministarstvo bacača soli na rep Izraelu i USA!!! Ako stave ženu na čelo tog ministarstva možda i bude nekog rezultata, ako ga budu vodili mlađi imami samo njihovi privatni računi se pune dolarima ipak stara garda imam ima previše milijardi na svojim privatnim računima koje dijele vojsci red je da mlađi koji dolar stave u đep!

rimtu
3 godine prije

Igrokaz, isto kao i iranski “odgovor”.
Iran je svog generala prodao, vjerojatno jer je bio “prejak”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI