Iran je predstavio svoju najnoviju hipersoničnu raketu

Nova Iranska hipersonicna raketa
21 komentar

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) predstavila je najsavremeniju nacionalnu hipersoničnu raketu na ceremoniji u Teheranu kojoj je u nedjelju prisustvovao vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, izvještavaju lokalni mediji. Projektil navodno koristi rijetku tehnologiju hipersonične jedrilice.

Raketa je predstavljena na Univerzitetu za aeronauku i tehnologiju Ashura tokom izložbe na kojoj je prikazan napredak Islamske Republike u vazduhoplovnoj tehnologiji. Prema novinskoj agenciji IRNA, projektil Fattah-2 opremljen je hipersoničnom jedrilicom koja je svrstava u “HGV klasu hipersoničnog oružja”.

Iranski mediji objavili su da je Islamska Republika postala četvrta nacija u svijetu koja koristi takvu tehnologiju.

Hipersonično klizno vozilo, ili HGV, je vrsta bojeve glave koja mu omogućava manevrisanje i klizanje hipersoničnim brzinama. Obično se postavlja na balističke rakete i može značajno promijeniti putanju leta nakon lansiranja, što ga čini mnogo težim metom za otkrivanje odbrambenih raketnih sistema potencijalnog neprijatelja nego tipičnu bojevu glavu koja putuje u predvidljivijoj lučnoj putanji.

Vrlo malo zemalja ima operativne HGV do danas. Jedna od njih je Rusija, koja posjeduje jedrilice ‘Avangard’ postavljene na njene interkontinentalne balističke rakete bazirane u silosu poput ‘Sarmata’. Ruski HGV je sposoban da leti između 20 i 27 puta brže od brzine zvuka ili između 24.000 i 33.000 kilometara na sat i ima eksplozivnu snagu do dve megatone, što je više od 100 puta veće od eksplozije koju proizvodi Američka nuklearna bomba bačena na japanski grad Hirošimu.

Kina je 2019. godine zvanično pustila u upotrebu svoju raketu DF-ZF HGV. Postavljena na mobilnu balističku raketu srednjeg dometa, kineska hipersonična jedrilica može putovati do 10 puta brže od brzine zvuka brzinom od 12.360 kilometara na sat i nositi nuklearno punjenje.

Očekivalo se da će SAD svoje hipersonično oružje dugog dometa (LRHW) ‘Dark Eagle’ uvesti u upotrebu u septembru, ali je njegovo postavljanje odgođeno zbog odbačenog kritičnog testa njegovog kliznog vozila. Očekuje se da će sistem naoružanja postati operativan do kraja godine, navode mediji.

Malo se zna o iranskoj raketi Fattah-2, jer su nacionalni mediji dali vrlo malo detalja o tehničkim karakteristikama projektila. Njegov prethodnik, projektil Fattah koji je zvanično predstavljen prije manje od šest mjeseci, 6. juna, imao je domet od 1.400 kilometara i mogao je putovati između 13 i 15 puta brže od brzine zvuka.

Komandant Zrakoplovnih snaga IRGC-a, general Amir Ali Hajizadeh, rekao je kasnije u junu da bi domet projektila mogao biti povećan na 2.000 kilometara. Takav operativni domet bi potencijalno mogao omogućiti Iranu da dođe do teritorije Izraela, koji Teheran smatra svojim najvećim neprijateljem. Prema pisanju iranskih medija, projektil Fattah je također bio sposoban da prodre kroz protuzračnu odbranu potencijalnog neprijatelja i uništi je.

Fattah 2HGViran
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
5 mjeseci prije

military watch :
“Иранско добијање таквих пројектила је посебно значајно када се има у виду да су и израелски и западни извори широко закључили да та земља вероватно има способност да направи нуклеарне бојеве главе и да је то можда већ учинила. Блиско партнерство ове земље у заједничкој технологији са Северном Корејом, која је после деценија рада успела да минијатуризује своје нуклеарне бојеве главе за постављање на балистичке ракете, изазвало је забринутост да би Иран могао да примени сличну способност без потребе за спровођењем нуклеарног тестирања. “

Max
5 mjeseci prije

Napredak za Iran.

MladenSt
5 mjeseci prije

Pa nek je testiraju na Izraelu 😀

Škurija
5 mjeseci prije

Hiber na aparatima.

Mir svima dobre volje. Rog! Rog!

tihobl
5 mjeseci prije

Očekivalo se da će SAD svoje hipersonično oružje dugog dometa (LRHW) ‘Dark Eagle’ uvesti u upotrebu u septembru, ali je njegovo postavljanje odgođeno …

Svi pretekose amerikance. Jos ce i Dodik u Laktasima podici tvornicu hiperonika, a ameri ce i dalje imati neuspjesne testove. Tako je to kad na tehnickim fakultetima matematiku zamjenis inkluzivnoscu, a fiziku rodnom ravnopravmoscu.

404
5 mjeseci prije

Neka, neka….mashala…

Red Dog
5 mjeseci prije

Severna Koreja, Iran, cak i Jemen…
Na zapadu ih predstavljaju kao divljake koji maltene jos zive u pecinama, a ljudi imaju razvijeniju raketnu tehnologiju od zapada.
Zapadnu konzumenti su vecinom jos uvek uvereni da su kruna civilizacije, ali oni koji su zasli van zapada tvrde uobicajno pri povratku da je zapad treci svet sada.

engleski pirat
5 mjeseci prije

Cestitke Iranu iz Hrvatske. Drzi se Iran, ne daj se anglo-saksonskim imperijalistima

gigi pinna
5 mjeseci prije

Oh yeah, “super-duper”, “turbo”, “ultra”… sonične rakete – još kad bi znali srušiti pokoje izraelsko leteće govno koje bombardira Siriju zadniih 12 godina gotovo svakodnevno i najuriti par tisuća američkih govana iz Sirije i Iraka….,gdje bi tim Irancima bio kraj.
Ah da, Rusima baš to sve i ne smeta pretjerano…

Cukbult
5 mjeseci prije

Ovo mi me odlican naslov za onariju

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ja se dobro sjećam tko je ovdje reklamirao Dark Eagle. 😄

Nekad se zvao Legendarni Grk, a sada Biti il’ ne biti.

Mada danas to nije neka tajna. Jer sateliti sve vide.

svaus klab
5 mjeseci prije

Furundžije na aparatima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI