Iran komentira izradu nuklearnog oružja

Iran - nuklearno oruzje
5 komentara

Iran ima tehničku ekspertizu potrebnu za proizvodnju nuklearnog oružja, ali neće ići tim putem, rekao je u ponedjeljak čelnik Organizacije za atomsku energiju u zemlji Mohammad Eslami. Primjedba je ponovila ono što je viši pomoćnik iranskog vrhovnog vođe rekao novinarima prošlog mjeseca.

Iran “ima tehničku sposobnost da napravi atomsku bombu, ali takav program nije na dnevnom redu”, rekao je Eslami u intervjuu za Fars News u ponedjeljak.

Izjava je potvrdila primjedbu koju je u julu dao Kamal Harrazi, savjetnik ajatolaha Alija Hameneija, koji je za Al Jazeeru rekao da bi Teheran mogao “lako” proizvoditi obogaćeni uranijum za oružje i druge elemente nuklearnog uređaja, ako to ikada odluči. Izraelski ministar odbrane Benny Gantz odgovorio je na Harrazijeve primjedbe sugerirajući da bi njegova zemlja mogla pokrenuti napad na svog regionalnog neprijatelja.

U intervjuu, Eslami je osudio Izrael zbog, kako je opisao, lažnih navoda da Iran želi da postane nuklearno naoružana nacija. Izraelska vlada godinama iznosi takve optužbe, rekao je iranski zvaničnik, dodajući da su one pokazale licemjerje suparničke nacije.

Smatra se da Izrael ima sofisticirani arsenal nuklearnog oružja, ali to službeno niti potvrđuje niti negira.

Teheran je davno izjavio da je posjedovanje nuklearnog oružja nespojivo s principima islama. Godine 2015. pristala je nametnuti ograničenja svojoj nuklearnoj industriji u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija i drugih poticaja.

Multilateralni sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), torpedovale su SAD pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, koje su se jednostrano povukle 2018. godine. Iran je postepeno smanjivao svoje obaveze prema sporazumu, kao što je nivo obogaćenog uranijuma koji proizvodi. Pokušaji američkog predsjednika Joea Bidena da spasi sporazum do sada su bili bezuspješni.

iranNuklearna bombaNuklearno oružjeSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiper
1 godina prije

Naravno da su ga vec napravili a inace da nisu ne bi ih ni bilo.

Max
1 godina prije

Kad budu htjeli imati atomsko oružje napravit će ga.

Гавран
1 godina prije

Spektakularni napad 200 helikoptera na aerodrom kod Kijeva početkom rata je bio čudan događaj. Tako se ne napadaju veliki gradovi. Objašnjenje (emisija aktuelnosti) je da su se tu nalazile tri atomske bombe. Jedna za Ukrajinu, dve za Tursku.

nessy
1 godina prije

Prije 6-7 godina sam citao, da je jedan od vrhovnih ajatolaha Irana, stavio fetvu (zabranu, kletvu), na proizvodnju nuklearnog oruzja. Da li to jos vazi, i da li se Iran toga drzi, znaju oni sami.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nadasva odmjerereno priopcenje , djece , stare civilizacije i mimo , toliko nepravdi , nanesenih tom , napacenom narodu i zemlji – eto , smogli su snage , ostat NORMALNI , djeca Zaratustre . Cestitam !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI