Iran: “Nakon isteka sporazuma, fotografije naših nuklearnih lokacija nećete više dobiti”

Iran-UN
3 komentara

Iran neće predati slike sa nekih svojih nuklearnih lokacija Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), pošto je istekao sporazum o monitoringu Teherana sa agencijom UN, izjavio je predsjednik iranskog parlamenta.

“Sporazum je istekao, bilo koja od zabilježenih informacija nikada neće biti predata IAEA, a podaci i slike ostat će u posjedu Irana”, rekao je Mohammad Baker Kalibaf tokom zasjedanja parlamenta u nedelju.

Ti snimci su napravljeni u oflajn formatu i čuvat će se u Iranu u potpunosti u skladu sa zakonima zemlje, rekao je on, kako ga citira iranska poluzvanična novinska agencija Tasnim.

Očekuje se da će iranski Vrhovni savjet za nacionalnu bezbjednost na svojoj prvoj sjednici nakon isteka sporazuma odlučiti da li će produžiti sporazum o monitoringu, rekao je Mahmoud Vaezi, šef kabineta odlazećeg iranskog predsjednika Hasana Rouhanija.

Dogovor, koji su IAEA i Iran potpisali nakon što je Teheran u februaru odlučio da smanji saradnju sa agencijom, omogućio je supervizoru da i dalje prima bar neke podatke o iranskim nuklearnim aktivnostima. Dogovoren je tromjesečni period, a kasnije produžen za još mjesec dana.

Ali ranije prethodne nedelje sporazum o monitoringu je istekao, pošto je Teheran pismo IAEA sa ponudom da ga ponovo produži ili potpiše novi ostavio bez odgovora.

Šef IAEA Rafael Grossi pozvao je Iran da pruži “trenutni odgovor” na ključno pitanje, ali iranski izaslanik u IAEA Kazem Gharibabadi odbio je, insistirajući da njegova zemlja “nije dužna da udovolji” zahtjevu.

Gharibabadi je kasnije na Twitteru rekao da je bilježenje podataka u prošlosti „politička odluka“ Teherana s ciljem da se olakšaju pregovori o povratku SAD u iranski nuklearni sporazum i „ne treba to smatrati obavezom“.

U petak je američki državni sekretar Antony Blinken upozorio da bi oklijevanje Irana da sarađuje sa IAEA moglo negativno uticati na ishod tekućih pregovora o oživljavanju takozvanog Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA).

U JCPOA, koji su Teheran i šest svjetskih sila potpisali nakon višegodišnjih diplomatskih napora 2015. godine, Iran je obuzdao svoj vojni nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Ali 2018. godine, tadašnji predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz ključnog sporazuma i uveo nove sankcije protiv Irana, na veliki šok drugih potpisnika – Kine, Francuske, Rusije, Velike Britanije, Njemačke i EU. Potez Washingtona podstakao je Teheran da se odrekne nekih svojih obaveza prema JCPOA, uključujući intenziviranje obogaćivanja uranijuma.

Indirektni razgovori između Washingtona i Teherana vode se u austrijskoj prestonici Beču od aprila, pošto je Joe Biden, koji je zamijenio Trumpa u Bijeloj kući, izrazio želju za ponovnim uspostavljanjem sporazuma.

Pregovori su trenutno pauzirani, vjerovatno do početka jula, s tim da razlike između strana još uvijek nisu riješene. Washington kaže da će dogovor biti postignut tek nakon što se Iran vrati u potpunosti u sklad sa JCPOA, ali Teheran insistira na tome da prvo moraju biti ukinute američke sankcije.

irannuklearne lokacijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
2 godine prije

Teheran ne sme posedovati nuklearno naoružanje!

Max
2 godine prije

Očekivan potez….

sajt
2 godine prije

Iran samo dolijeva ulje na vatru jer ovakav razvoj događaja odgovara Izraelu da uvede još sankcija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI