Iran odbacuje izraelske optužbe o razvoju nuklearnog oružja usred pojačanog obogaćivanja uranijuma

Iran - nuklearno oruzje
5 komentara

Iran odbacuje izraelske navode u vezi sa njegovim nuklearnim programom i ne smatra da uran obogaćen do 20 odsto predstavlja kraj nuklearnog sporazuma, naglasio je zamjenik iranskog ministra spoljnih poslova Abbas Araghchi.

„Takve optužbe se sve vrijeme čuju od cionista, a nemaju osnova, jer su prazne“, rekao je Araghchi. „Režim koji ima nuklearno oružje ne može optužiti Iran da teži nabavci nuklearnog oružja“.

Ranije ove nedjelje, Teheran je rekao da je počeo da proizvodi 20 odsto obogaćeni uranijum u nuklearnom kompleksu Fordow. Kao odgovor, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da iranska odluka da poveća nivo obogaćivanja pokazuje namjeru Teherana da nastavi da razvija svoj vojni nuklearni program i obećao da će spriječiti Islamsku republiku da stvori nuklearnu bombu.

Dok je prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu za 2015. godinu (JCPOA) Iranu bilo dozvoljeno da obogati uranijum do 3,67 odsto, zemlja je suspendovala svoju obavezu zbog povlačenja SAD iz sporazuma u maju 2018. godine, nakon čega je Izrael optužio Teheran da laže o svojim objektima i pokušavaju u tajnosti stvoriti nuklearnu bombu.

Islamska Republika je pojačala svoje aktivnosti u tom sektoru prošlog novembra, nakon ubistva vrhunskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha, za koje je Iran optužio Izrael.

iranIZRAELNuklearno oružjeuranijum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
3 godine prije

Naravno da irancima treba atomska bomba neznam sta je tu sporno i zasto je oni ne bi imali ako je izrael ili neko drugi ima. Zaista smjesno i zalosno kada neko kaze iran nemoze imati atomsku bombu a nece da kaze izrael nesmije imati to isto pa kakvi su to standardi . Da li je neko uporebio a bombu i ako jeste treba mu je oduzeti hahaha ne to se nece desiti jer nema pravde na ovoj planeti zato iranci naprijed ako je vec nemate ta bomba vam jamci sigurnost a istorija pokazuje ko je su drzave agresivne i tako ih treba i gledati.

Z.A.
3 godine prije

Ne bih se slozio … Sjetite se pouke ” kucaj i vrata ce se otvoriti ” … Vrata nikad nisu bila zatvorena …

Weteran
3 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog oružja !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI