Iran pokazuje podzemnu bazu dronova

Iran podzemna baza dronova
14 komentara

Iranski državni mediji ponudili su svojim gledaocima rijedak pogled na jednu od podzemnih vojnih baza dronova u zemlji, sa snimkom koji prikazuje redove borbenih bespilotnih letjelica parkiranih unutar objekta.

Navodi se da je video emitovan u subotu snimljen u planinskom lancu Zagros, koji se proteže od obale Iranskog zaljeva pa sve do granice s Irakom i Turskom na sjeverozapadu. Nisu otkriveni nikakvi dalji detalji u vezi sa lokacijom baze, a dopisnik je objasnio da mu je trebalo 45 minuta da stigne do baze helikopterom iz grada Kermanšaha u zapadnom Iranu. Sve vrijeme putovanja, koje je navodno održano u četvrtak, novinar je imao povez preko očiju, a tek po dolasku mu je bilo dozvoljeno da vidi okolinu.

Na snimku su prikazani redovi borbenih dronova koji nose rakete, parkirani u tunelu dugom nekoliko stotina metara, navodi se u izvještaju. Neki od vojnih bespilotnih letelica su očigledno bili naoružani projektilima Qaem-9, iranskom kopijom aviona vazduh-zemlja Hellfire američke proizvodnje. Za jedan model koji je predstavljen u izvještaju, Kaman-22, kaže se da može preći razdaljinu od najmanje 2.000 kilometara (1.245 milja). Na snimku emitovanom na državnoj televiziji također se vidi kako načelnik generalštaba iranskih oružanih snaga general Mohammad Bagheri i komandant vojske Abdolrahim Mousavi pregledavaju podzemnu bazu. U tekstu, Mousavi je naveo da „nema sumnje da su dronovi oružanih snaga Islamske Republike Iran najmoćniji u regionu. On je dodao da je sposobnost Teherana da nadogradi dronove nezaustavljiva.”

Vojni zvaničnik je takođe otkrio da je tajni objekat bio „nekoliko stotina metara pod zemljom.”

Prema izvještaju, “više od 100 borbenih, izviđačkih i jurišnih dronova koji pripadaju vojsci čuva se za operacije u ovoj bazi.” General Bagheri je opisao flotu bespilotnih letelica kao „stratešku.”

Bagheri je, međutim, istakao da nije bilo vremena za samozadovoljstvo, rekavši da iranske oružane snage „nikada ne potcenjuju prijetnje, nikada ne pretpostavljamo da neprijatelj spava, a mi smo stalno na oprezu i na oprezu.”

Iran je prvi pokrenuo svoj program vojnih bespilotnih letjelica još 1980-ih, tokom rata s Irakom.

SAD, Izrael i Saudijska Arabija optužuju Teheran da svojim regionalnim saveznicima daje borbene bespilotne letjelice, a kao navodne primaoce navode libanonski pokret Hezbolah, sirijska vlada i jemenski pobunjenici Huti.

Washington tvrdi da iranske bespilotne letjelice stoje iza napada na saudijsku rafineriju nafte u septembru 2019. i napada u julu 2021. na komercijalni brod kod obale Omana u kojem su poginula dva člana posade.

Iran snažno poriče bilo kakvu umiješanost.

U oktobru 2021. Ministarstvo financija SAD-a uvelo je sankcije Teheranskom programu bespilotnih letjelica.

Bespilotne letiliceiranPodzemna baza
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ljudevit
1 godina prije

tako nekako, vojni zrakoplovi kao postaju suvisni, i kad se ruse i pilot je u opasnosti.

Mahatma
1 godina prije

Valjda nisu igračke kao one rakete kojima su se hvalili prije nekoliko godina.

Maliodkonobe
1 godina prije

Ako je tesla prije 100 godina mogao izvesti promjene klime pa umjetne potrese što mogu tek danas tako da sva trenutna oružja avioni dronovi nosaći avion podmornice su zapravo dječje igračke

Max
1 godina prije

Iran je usprkos sankcijama postao moderna sila koja raspolaže dronovima . Raketama vlastite proizvodnje dugog srednjeg i kratkog dometa bacačima borbenim i ratnim brodovima. Kojima opskrbljuje i svoju braću Šijite u Libanonu i Jemenu. Elektronika oružje i sve ostalo proizvod je industrije Irana. Ali je početak toga bio uz pomoć S Koreje SSSRa Rusije Ukrajine i Kine, Što se najviše odnosi na rakete. Kopije Zapadne tehmologije nastale su obaviještajnom djelatnošću i reverzibilnim inžinjeringom zarobljene tehnologije.

1 godina prije

Wau…džizs!

Kum
1 godina prije

Ovaj s crnom maskom je naj jaci!!On se bori protiv pandemije!!!

antinato
1 godina prije

USA i Izrael nemaju muda napasti Iran, jer dobro znaju, da če onaj tren biti izrael izbrisan sa lica zemlje. A USA bi izgubila vojnu kontrolu nad bliskim istokom.

Ante
1 godina prije

Previše informacija je tu otkriveno. Ja da sam na njihovom mjestu nikada ne bi rekao svijetu da nešto takvo postoji. Ako već postoji toliko dronova onda bi ih pokazao u nekom hangaru. Iran ima previše neprijatelja.

Mane
1 godina prije

Amerikanci su zabavili rusiju sa ukrainom,sada mogu na miru da napadnu iran

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI