ISIL napao još jedan grad na Filipinima i raspiruje sukob s kršćanima

Filipini-ISIL
8 komentara

Militanti povezani s teroristima “Islamske države ” su napali školsku zgradu na jugu Filipina. To se dogodilo na južnom otoku Mindanao, gdje filipinska vojska pokušava uništiti teroriste u gradu Marawi, gdje su napade proveli militanti skupine Maute koja se zaklela na vjernost ISIL-u. Reuters je izvijestio da se napad na školu pripisuje drugoj terorističkoj skupini na Filipinima.

Prema agenciji, školu u gradu Pigkawayan su napali militanti skupine grupe “Islamskih boraca za slobodu Bangsamoro”. Prema lokalnoj policiji, militanti su učenike uzeli kao taoce, a navodi se da drže 16 učenika.

Postoje izvješća borbama filipinske vojske s ekstremistima, kojih je navodno nekoliko stotina.

Pigkawayan se nalazi oko 190 km južno od grada Marawi, koji je prošlog mjeseca bio poprište borbi protiv islamističkih militanata skupine Maute. Maskirani teroristi su s crnih zastavama ušli u grad s muslimanskom populacijom od 200 tisuća ljudi.

Napad je bio odgovor na napad vojske na skrovište jednog od lidera skupine Abu Sayyaf, Isnilona Hapilona, koji se u ime skupine zakleo na vjernost ISIL-u i uzeo “borbeno ime” Abu Abdullah Al-Filipini.

Od tada se u Marawiju vodi vojna operacija snaga sigurnosti protiv terorista. Prema Glavnom stožeru vojske Filipina, vladine snage uspjele likvidirati najmanje oko 120 boraca Maute, a njih oko 100 islamisti su trenutno u okruženju. U borbama je stradalo oko 60 vojnika i 30 civila.

Raspirivanje sektaškog rata na Filipinima

Prema izvješćima, islamistički militanti odani ISIL-u su na Filipinima, u okolici Marawija, pogubili još šest kršćana.

Militanti skupine Maute čine zlodjela protiv kršćana jer ih drže odanima vladi Filipina. Međutim, oružane snage Filipinima nemaju namjeru odgovoriti na ovu provokaciju i ne osuđuju lokalne muslimane za zločine protiv većinskog kršćanskog stanovništva zemlje. Predsjednik Duterte se odlučio na ovu strategiju kako lokalne muslimane ne bi gurnuo u ruke islamističkih terorističkih skupina.

Lokalni muslimani, koji se protive teroristima, zapanjeni su razaranjem Marawija. Ipak, zbog krize koja ulazi četvrti tjedan, islamistički militanti kao da prisiljavaju filipinsku vojsku na napade na džamije i na druga sveta mjesta, koja su teroristi pretvorili u svoja uporišta.

Teroristi se također nadaju da ubojstvima kršćana i napadima kršćanska sveta mjesta izazvati vjersku mržnju i potaknuti sektaške sukobe i vjerske podjele.

Filipinska vojska poziva lokalne sunitske muslimanske vjerske vođe da od militanata skupine Maute traže da se ne koriste i da ne manipuliraju džamijama.

The New York Times izvještava kako je filipinska vojska priopćila da teroristi pružaju puno jači otpor nego što se očekivalo.

Trenutna situacija je uznemirujuća za Filipine, jer je poznato da su lokalnim terorističkim skupinama u pomoć stigli islamistički borci iz raznih zemalja. Na primjer, izvješća ističu da su teroristi na Filipine stigli iz Čečenije, Indonezije, Malezije, Maroka, Saudijske Arabije i Jemena.

General Restituto Padilla je rekao: “Uvjeravam našu muslimansku braću i islamske vjernike da se nećemo spustiti na razinu tih terorista, koji napadaju sveta mjesta kako bi vladine sigurnosne snage privukle da na njihove nasilne aktivnosti reagiraju na sličan način”.

Međutim, snimke na kojima se prikazuju likvidacije kršćanima služe propagandnom stroju ISIL-a i na filipinsku vojsku javnost vrši ogroman pritisak. Osim toga, iako vojno inferiorniji, teroristi namjerno napadaju kršćanska sveta mjesta i kršćane uzimaju za tace, samo kako bi Filipine pretvorili u novi Irak ili Siriju.

Vlada Filipina se nada da će kriza u Marawiju uskoro završiti. Ipak, čak i ako se to dogodi, zbog novog napada se strahuje da se sukob može proširiti na druge dijelove pokrajine.

Službeni vladini izvori navode kako je ukupno u borbama na otoku Mindanao ubijeno 258 terorista i da je u sukobima stradalo 65 filipinskih vojnika.

Jučer je predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte, obećao pomoć izbjeglicama i da će nakon poraza terorista obnoviti Marawi.

ISILKršćaniNapadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Račun za to podnesite onima koji vode kauboje.

Tadmur
6 godine prije

Koja god zemlja ,vojni savez i obavještenja služba stajala iza tog hebenog ISILa on ne može opstati bez podrške bar jednog dijela lokalnog stanovništva.Latentni primjeri su Mosul i Raka.Filipini gube dragocjeno vrijeme,pretvoriti će se u Irak ili Siriju.

tuf
6 godine prije

Meni neke stvari nikako nisu jasne. Marawi je gradić. Filipini ovog trena imaju na raspolaganju između 100-200.000 vojnika. Rezerva je neusporedivo veća.
Pa *bemu, ako nisu u mogućnosti počistiti taj gradić i okolicu akcijom iz svih smjerova, što bi onda u slučaju pravog rata ?
Pigcawayan je još manji, kakav grad, pa to je selo. Ako se od ovoga stvara bauk, što bi bilo u slučaju veće agresije ?

Antonio
6 godine prije

Secate se da su ovako muslimani naparadi skole u Rusiju? Moskva je takve provokacije potpomognute od zapadne alijanse – resila snagom i brzim intercencijama. Setite se skole u Beslanu i teatru u Moskvi.
Dali ce izdrzati i Filipini? Zavisi koliko su energicni u samom startu takvih akcija.
Recimo mi u MK smo bili mlaki u 2001 g. i albanci su nam se popeli na glave – normalno uz pomoc Vasingtona.

Prolaznik
6 godine prije

Šta nije dolje posalo one koji su ubijali dilere po kratkom postupku ? navodno su ih pobili hiljade…gdje su sad te junačine koje su taj posao obavile ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI