Islamski savez Xinjianga osudio američki zakon podrške Ujgurima

Ujuguri - Kina
33 komentara

Islamski savez Xinjianga, iz sjeverozapadne kineske autonomne regije u kojoj živi muslimanska ujgurska manjina, jučer je izrazilo odlučno protivljenje usvajanju zakona koji se odnosi na Xinjiang, a potvrđen je od strane Zastupničkog doma Sjedinjenih Država.

Kao udruga koja predstavlja više od 10 milijuna muslimana, uključujući etničku skupinu Uygur ana sjeverozapadu kineske autonomne regije Xinjiang, Islamski savez Xinjianga izrazio je odlučno protivljenje i oštru osudu takozvanog “Ujgurskog zakona o ljudskim pravima iz 2019.”, koji je iskrivio i diskreditirao ljudska prava muslimana u Xinjiangu.

Udruga je upozorila i one koji pod krinkom ljudskih prava i religije bijelo nazivaju crnim.

“Samo mi muslimani Xinjianga imamo pravo govoriti o nama i našim ljudskim pravima”, stoji u izjavi Islamskog saveza Xinjianga.

Podsjetimo, mjesecima zapadnim medijima kolaju izmišljene priče o „koncentracijskim logorima za muslimane Xinjianga“, iako je riječ i Centrima za edukaciju i resocijalizaciju pripadnika ekstremističkih i separatističkih skupina ETIM i ETESA, kao Islamske stranke Turkestana koja se protiv Kine bori u Siriji.

Optužbe ove vrste dolaze od Svjetskog ujgurskog kongresa koji djeluje iz Münchena i američke savezne države Virginija, koji se poziva na izjave „mreže svojih ljudi na terenu“. ETIM i ETESA godinama djeluju iz Turske, ali su u posljednje vrijeme smanjili svoje propagandne i terorističke aktivnosti, što se podudara s okretanjem Ankare Istoku i jačanjem veza Ankare sa službenim Pekingom.

U tom kontekstu vrijedi naglasiti da izvješća, koja kasnije objavljuje The new York Times i njima se služi i američki Kongres, sastavlja nekoliko desetaka disidenata s prebivalištem u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, zemljama koje u pravilu ne žele biti dom ujgurske dijaspore.

S druge strane, zemlje s najvećim brojem Ujgura, kojih najviše ima u Kazahstanu u kojem ih živi 223 000, potom Uzbekistanu (55 000), te Kirgistanu (48 500) ne kritiziraju Kinu zbog ovog pitanja. Ako ćemo i prihvatiti činjenicu da zbog ekonomskih interesa središnje vlasti ovih zemalja ne žele kritizirati Peking, kako je moguće da nikakvih svjedočanstava ili optužbi nema od brojne ujgurske zajednice iz Središnje Azije i da je u sve bolje upućena mala skupina disidenata u Münchenu i Virginiji? Već ovo bi trebali biti dovoljno da se upitamo koliko vrijede njihova „svjedočanstva“, prikupljena od anonimnih izvora iz sigurnosnih razloga.

VIDEO: Objava Islamskog saveza Xinjainga

Na sličan dokument, ali o situaciji s ljudskim pravima u Hong Kongu, Peking je prošlu put odgovorio uvođenjem sankcija najmoćnijim američkim nevladinim organizacijama. Sankcionirane organizacije su Nacionalni demokratski institut (NDI), Međunarodni republikanski institut (IRI), Nacionalna zaklada za razvoj demokracije (NED), Human Rights Watch (HRW) i Freedom House. Američkim vojnim brodovima i zrakoplovima je zabranjen ulazak u kineske pomorske i zračne luke, čak i u slučaju potrebe nadopune gorivom i osnovnim potrepštinama. Dokument o Xinjiangu još čeka odgovor Pekinga, ali će i on vjerojatno biti „recipročan“ zakonu kojeg je usvojio američki Kongres.

Novi „udarac Kini“ iz SAD-a: „Nakon Hong Konga dolazi zakon o podršci Xinjiangu“

Kina uvela sankcije najmoćnijim američkim nevladinim organizacijama

Reuters zna, ali UN ne zna ništa o optužbama protiv Kine za milijun zatočenih muslimana

Istina ili mit? – Xinjiang, „ujgursko pitanje“ i „koncentracioni logori“ u Kini

ETESAETIM
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Toni
4 godine prije

“Svjetski ujgurski kongres” koji djeluje iz Münchena i američke savezne države Virginija je isti kao i “Opservatorija za ljudska prava” sa 1 zaposlenim, smještena u Londonu, koja “sazna” šta se u Siriji desi čak i prije samog događaja. Obavješteniji su od CIA-e i GRU zajedno!

eu kolonija
4 godine prije

sve muslimanske zemlje s kojma graniči xinjang I kina surađuju s kinom I od toga imaju ogromne koristi I ne znam zašto nebi ujguri bili lojalni kini. ujgurski teroristi surađuju sa amerikom I od amerike imaju koristi ali većina ujgura ima koristi od kine

Alex
4 godine prije

Kinezi bi mogli donjeti zakon o podršci imigrantima u USA. Posebno o djeci koju nasilno odvajaju od roditelja.

Moreno
4 godine prije

Pa Kina bi tribala uskladit ustav sa američkim zakonima i dat Ujgurima sve šta američki zakon propisuje . . . ali kako Kina nije demokratska zemlja, oglušit će se na primjenu američkih zakona na ustav drżave Kine.

Crodaemon
4 godine prije

Podsjetimo, mjesecima zapadnim medijima kolaju izmišljene priče o „koncentracijskim logorima za muslimane Xinjianga“, iako je riječ i Centrima za edukaciju i resocijalizaciju Nije govno nego se pas posra. Jedni su tako govorili da rad oslobadja. Kako mozete branit nesto ne obranjivo. Ka da je placen clanak. Ka da citam index.hr s temom migranata

shumadinac
4 godine prije

Svašta – sad i ovi misle da znaju da li su im ljudska prava ugrožena. Zna se ko o tome odlučuje…

puf
4 godine prije

Pa šta drugo da kažu? Da li imaju izbora? Ne pravimo se smiješni! Sve religijske institucije, uključujući i muslimanske su u Kini pod strogim nadzorom države. Posebno je to vidno u Xinjiangu, pokrajini koja je Kini jako bitna kao prozor u svijet na njenim zapadnim granicama. Zato ju je kolonizirala, te i dalje nastavlja da ju kolonizira sa svojim Han Kinezima. Kina ekonomski jeste napredovala jako brzo, jeste razvila i te potpuno nerazvijene pokrajine, ali ima politiku kolonizacije i asimilacije manjina. Tu se nema šta oduzeti ili dodati, to je jednostavno tako. Ujguri iz centalnoazijskih država ne progovaraju? hahaha pa kako da progovore? Pa nisu ludi! Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, sve fake demokratije, a u suštini diktature kojima upravljaju bivši članovi KGB-a i slično. Njima nije stalo ni do njihovih vlastitih sunarodnjaka, a da ne govorimo o Ujgurima ili muslimanima generalno. Te države su izrazito sekularne, i sa islamom imaju… Čitaj više »

nije bitno tko
4 godine prije

Islam i demokracija su nespojivi i proturječni. Gdje postoji islamska država ili zemlja, u kojoj vladaju imami na demokratički način? Nema je. Ne postoji. Niti ne može postojati, jer islam nije samo religija. Islam je društveni sistem, koji se sastoji od sudstva, školstva, policije, vojske, podpunog nadzora nad svakim pojedincem i pravilima o načinu života svakog muslimanskog vjernika. Islam temelji na šariji (prava, obaveze i način života svakog muslimana). U sistemu i životu po religijskim pravilima, nema mjesta za demokratiju, ljudska prava i jednakost žena sa muškarcima.

ad astra
4 godine prije

Pazi komentara, nisu koncentracijski logori već centri za edukaciju i resocijalizaciju. Koji su ovo biseri smislili. Nešto mi miriše na Goli otok. Nije goli bio zatvor već centar za resocijalizaciju. Da sam zločest, kao što nisam kazao bih dao Bog autoru tog naziva da ga malo educiraju i resocijaliziraju. A ovi koji protiv Ujgura, pa probaj ti nešto kazati protiv Kine, a tamo živiš. Hoćeš malo sutra. Ne znam da li se netko sijeća vica o tipu koji ide posjetit CCCP i pisanju pisma s dvije boje. Plava kemijska, sve što pišem je istina, a crvena kemijska sve što pišem su laži. Pismo kreće plavom kemijskom, “Ovdije je sve super, standard je visok, sloboda je iznenađujuće velika, nema represije samo šteta što nigdje nema crvene kemijske za kupit.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI