fbpx

Islamski savez Xinjianga osudio američki zakon podrške Ujgurima

Ujuguri - Kina

Islamski savez Xinjianga, iz sjeverozapadne kineske autonomne regije u kojoj živi muslimanska ujgurska manjina, jučer je izrazilo odlučno protivljenje usvajanju zakona koji se odnosi na Xinjiang, a potvrđen je od strane Zastupničkog doma Sjedinjenih Država.

Kao udruga koja predstavlja više od 10 milijuna muslimana, uključujući etničku skupinu Uygur ana sjeverozapadu kineske autonomne regije Xinjiang, Islamski savez Xinjianga izrazio je odlučno protivljenje i oštru osudu takozvanog “Ujgurskog zakona o ljudskim pravima iz 2019.”, koji je iskrivio i diskreditirao ljudska prava muslimana u Xinjiangu.

Udruga je upozorila i one koji pod krinkom ljudskih prava i religije bijelo nazivaju crnim.

“Samo mi muslimani Xinjianga imamo pravo govoriti o nama i našim ljudskim pravima”, stoji u izjavi Islamskog saveza Xinjianga.

Podsjetimo, mjesecima zapadnim medijima kolaju izmišljene priče o „koncentracijskim logorima za muslimane Xinjianga“, iako je riječ i Centrima za edukaciju i resocijalizaciju pripadnika ekstremističkih i separatističkih skupina ETIM i ETESA, kao Islamske stranke Turkestana koja se protiv Kine bori u Siriji.

Optužbe ove vrste dolaze od Svjetskog ujgurskog kongresa koji djeluje iz Münchena i američke savezne države Virginija, koji se poziva na izjave „mreže svojih ljudi na terenu“. ETIM i ETESA godinama djeluju iz Turske, ali su u posljednje vrijeme smanjili svoje propagandne i terorističke aktivnosti, što se podudara s okretanjem Ankare Istoku i jačanjem veza Ankare sa službenim Pekingom.

U tom kontekstu vrijedi naglasiti da izvješća, koja kasnije objavljuje The new York Times i njima se služi i američki Kongres, sastavlja nekoliko desetaka disidenata s prebivalištem u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, zemljama koje u pravilu ne žele biti dom ujgurske dijaspore.

S druge strane, zemlje s najvećim brojem Ujgura, kojih najviše ima u Kazahstanu u kojem ih živi 223 000, potom Uzbekistanu (55 000), te Kirgistanu (48 500) ne kritiziraju Kinu zbog ovog pitanja. Ako ćemo i prihvatiti činjenicu da zbog ekonomskih interesa središnje vlasti ovih zemalja ne žele kritizirati Peking, kako je moguće da nikakvih svjedočanstava ili optužbi nema od brojne ujgurske zajednice iz Središnje Azije i da je u sve bolje upućena mala skupina disidenata u Münchenu i Virginiji? Već ovo bi trebali biti dovoljno da se upitamo koliko vrijede njihova „svjedočanstva“, prikupljena od anonimnih izvora iz sigurnosnih razloga.

VIDEO: Objava Islamskog saveza Xinjainga

Na sličan dokument, ali o situaciji s ljudskim pravima u Hong Kongu, Peking je prošlu put odgovorio uvođenjem sankcija najmoćnijim američkim nevladinim organizacijama. Sankcionirane organizacije su Nacionalni demokratski institut (NDI), Međunarodni republikanski institut (IRI), Nacionalna zaklada za razvoj demokracije (NED), Human Rights Watch (HRW) i Freedom House. Američkim vojnim brodovima i zrakoplovima je zabranjen ulazak u kineske pomorske i zračne luke, čak i u slučaju potrebe nadopune gorivom i osnovnim potrepštinama. Dokument o Xinjiangu još čeka odgovor Pekinga, ali će i on vjerojatno biti „recipročan“ zakonu kojeg je usvojio američki Kongres.

Novi „udarac Kini“ iz SAD-a: „Nakon Hong Konga dolazi zakon o podršci Xinjiangu“

Kina uvela sankcije najmoćnijim američkim nevladinim organizacijama

Reuters zna, ali UN ne zna ništa o optužbama protiv Kine za milijun zatočenih muslimana

Istina ili mit? – Xinjiang, „ujgursko pitanje“ i „koncentracioni logori“ u Kini

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Toni
Gost
Toni
1 godina prije

“Svjetski ujgurski kongres” koji djeluje iz Münchena i američke savezne države Virginija je isti kao i “Opservatorija za ljudska prava” sa 1 zaposlenim, smještena u Londonu, koja “sazna” šta se u Siriji desi čak i prije samog događaja. Obavješteniji su od CIA-e i GRU zajedno!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

sve muslimanske zemlje s kojma graniči xinjang I kina surađuju s kinom I od toga imaju ogromne koristi I ne znam zašto nebi ujguri bili lojalni kini. ujgurski teroristi surađuju sa amerikom I od amerike imaju koristi ali većina ujgura ima koristi od kine

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Zašto neki narod nije lojalan državi u kojoj živi? Zato što od države ne dobiva ono što mu država treba osigurati. Vrlo kratka definicija.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kinezi bi mogli donjeti zakon o podršci imigrantima u USA. Posebno o djeci koju nasilno odvajaju od roditelja.

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Alex

Aleks, ajde mi još malo piši o životu u US, baš sam znatiželjan. Vjerovatno imaš veliko iskustvo. Koliko si dugo tamo živio?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa Kina bi tribala uskladit ustav sa američkim zakonima i dat Ujgurima sve šta američki zakon propisuje . . . ali kako Kina nije demokratska zemlja, oglušit će se na primjenu američkih zakona na ustav drżave Kine.

Ručica za opalenje
Gost
Ručica za opalenje
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno da naravno i anti državne nvu elemente koji dejstvuju

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Moreno

Imamo mi dosta bravarovi ucenika,koje bi trebali spremit na GOtok.To su oni isti ko kinezi ,kad opsujes partije u logor.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Takvi kao ti i jesu bili korisnici Golog otoka, takve nije trebalo ni puštati na slobodu.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Bravar ti je naselio Slavoniju, nepismeni dobri čovječe..

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac,
nemamo mi nažalost više bravarovih učenika kojima ti nisi dostojan ni da čavao držiš. Ovi skotovi koji danas vladaju to nisu, Zato ti se i prazni Slavonija put Irske. Ali, dok je tebe i takvih poput tebe nećemo na zelenu granu

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, pokušaj sarkazma koji je ustvari istina. Kamo sreće da Kina uskladi svoje zakone s zakonima država s zrelom demokracijom.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Podsjetimo, mjesecima zapadnim medijima kolaju izmišljene priče o „koncentracijskim logorima za muslimane Xinjianga“, iako je riječ i Centrima za edukaciju i resocijalizaciju Nije govno nego se pas posra. Jedni su tako govorili da rad oslobadja. Kako mozete branit nesto ne obranjivo. Ka da je placen clanak. Ka da citam index.hr s temom migranata

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Index je odličan portal, tuče u čelo i nije procrno nasttojem pa ti možda zato i neodgovara.
Elem….dobro si ekao, nije vnogo već se cucek pokakal ali daleko je to od Zaliva svinja ili Pingvina, kako vidim nije ni slično američkim buvarama. Zašto ne dopuštaš mogućnost da se radi o ekstremnim jedinkama koje su opasne po okolinu i da ih je bolje izolovati;ovih dana se vraćaju BiH ISILovci u BiH, vjeruj mi voleo bih da imamo ovakvu ustanovu ali nemamo ni blizo potrebnu ustanovu za resocijalizaciju.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ja sam za index istaknija 1 temu. Ne mozes niko tvrdit da su objektivni

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mislis na index hrvatski koji je bijo duzan sest milijuna kuna drzavi ,pa sinovi bagre komunisticke oslobodili.Jadna ona drzava koga oni i Soros placaju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Jadna ona država kojoj si ti eksponent.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Vidim dasi popularan,i kad vredjas nebrisu te.Ima pjesma za vas takozvane pametne ,disam bijo kad se pamet djelila.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Prijatelju ja tebe ne vrijeđam niti bih ikada to uradio, samo ti na “suptilan” način skrećem pažnju na tvoje loše percepcije stvarnosti….vjeruj mi, sve iz dobre namjere.
Ima još jedna…mnogo bolja:”Dođi sebi dok još imaš kome doći.”.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

@Crodaemon
Onaj ko se ne bori protiv separatizma za nekoliko decenija dobije Kosovo na svojoj teritoriji. Sve države se bore protiv separatizma samo se razlikuju metode.
Za Kinu nismo sigurni ali verovatno primenjuju temeljno pranje mozga kako bi uklonili ono što je opasno i još verovatnije strogu kontrolu kada izađu sa terapije. Problem nije do kraja eliminisan ali se bar drži pod kontrolom sa perspektivom da nestane kada se situacija u društvu i svetu promeni

Ameri su tu mnogo praktičniji. Ubace na vreme svoje agente u takve grupe ili ih sami formiraju kako bi okupili ekstremiste, nahuškaju ih da krenu u akciju i pobiju kao stoku – problem eliminisan u korenu “i u skladu sa međunarodnim zakonom”. Da li si negde čuo o takvim dešavanjima? I ako jesi to su bile kratke vesti van udarnih termina koje su se prenosile par dana a ne mesecima kao ovo sa logorima.

Koja je bolja varijanta: na pacijentu primeniti dugotrajnu terapiju ili eliminisati zarazu zajedno sa pacijentom? Znam šta je efikasnije ali šta je humanije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Dobar komentar. Imaju Ameri još načina; kako su sredili “Crne pantere” pred 40-50 godina…’šiknuli’ su im u kvartove – heroin. Pa su se podijelili na dilere i korisnike…
Btw i Indija je spomenula Kosovo kada je ukinula članak ustava koji daje autonomiju Kašmiru, sad nedavno.
Kinezi su vrlo detaljno proučili taj problem: Čak su imali politiku preseljenja cijelih zajednica i naroda…

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

A što i tebe i zapadne medije boli kita za kineske stvari?
Koji ste vi qurac da šarafate po cijelom svijetu?

R2561
Gost
R2561
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Kina se pobrinula da ne bi sutra Ameri uvezli djihad i tamo.
Kakva je razlika izmedu toga i centara za reedukaciju i resocijalizaciju islamskih terorista i radikala u UK, Svedskoj ili drugim zapadnim drzavama?

shumadinac
Member
1 godina prije

Svašta – sad i ovi misle da znaju da li su im ljudska prava ugrožena. Zna se ko o tome odlučuje…

puf
Gost
puf
1 godina prije

Pa šta drugo da kažu? Da li imaju izbora? Ne pravimo se smiješni! Sve religijske institucije, uključujući i muslimanske su u Kini pod strogim nadzorom države. Posebno je to vidno u Xinjiangu, pokrajini koja je Kini jako bitna kao prozor u svijet na njenim zapadnim granicama. Zato ju je kolonizirala, te i dalje nastavlja da ju kolonizira sa svojim Han Kinezima. Kina ekonomski jeste napredovala jako brzo, jeste razvila i te potpuno nerazvijene pokrajine, ali ima politiku kolonizacije i asimilacije manjina. Tu se nema šta oduzeti ili dodati, to je jednostavno tako. Ujguri iz centalnoazijskih država ne progovaraju? hahaha pa kako da progovore? Pa nisu ludi! Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, sve fake demokratije, a u suštini diktature kojima upravljaju bivši članovi KGB-a i slično. Njima nije stalo ni do njihovih vlastitih sunarodnjaka, a da ne govorimo o Ujgurima ili muslimanima generalno. Te države su izrazito sekularne, i sa islamom imaju veze koliko Eskim sa sfingom. Samo bi jednog po jednog “pojela magla” kroz dogledno vrijeme. Oni to znaju. Ne podržavam ni gledište da SAD govori nešto o ljudskim pravima u drugim državama dok Indijanci u toj državi žive u teritorijama koje nisu čak imenovane kao teritorije, nego uvrjedljivo kao “rezervati”,… Pročitaj više »

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  puf

puf, imaš krivo mišljenje o rezervatima u US. Da li svaki indijanac ima pravo raditi bilo gdje u Americi i bilo koji posao koji zna. Vjeruj mi smije. Da li Ujguri imaju tu privilegiju? Nisam baš siguran. A sve ostalo što si napisao je ok, stvarno lijepo napisano.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  ad astra

Paglu si malo više….kako nastaše rezervati?

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  ad astra

@ad astra
Da, svaki Native American (Indijanac) ima pravo da radi i živi gdje god želi u državi, to je tačno. Rezervati ua određene skupine Indijanaca su napravljeni da bi kao eto oni sačuvali svoju kulturu, jezike i slično u njima. Iako se većinat tih rezervata nalazi u geografski lošim područjima za razvoj, van glavnih puteva, van željezničkih puteva, u planinama ili u pustinjama.
Npr. pet saveznih država dobijaju vodu koja dolazi sa područja indijanskih rezervata, a to su države Kalifornija, Nevada, Arizona, New Mexico i Utah, a da ti Indijanci u tim rezervatima nemaju pristup toj vodi i nemaju pitku vodu u svojim domovima. A da ne govorimo o kvalitetu obrazovanja, medicinske zaštite, socijalnoj skrbi i čemu sve ne.

Istini na volju, Ujguri u Kini žive mnogo bolje nego Indijanci u SAD-u. Jesu pod nadzorom i vjerovatno asimilacijom, ali barem ekonomski napreduju.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Islam i demokracija su nespojivi i proturječni. Gdje postoji islamska država ili zemlja, u kojoj vladaju imami na demokratički način? Nema je. Ne postoji. Niti ne može postojati, jer islam nije samo religija. Islam je društveni sistem, koji se sastoji od sudstva, školstva, policije, vojske, podpunog nadzora nad svakim pojedincem i pravilima o načinu života svakog muslimanskog vjernika. Islam temelji na šariji (prava, obaveze i način života svakog muslimana). U sistemu i životu po religijskim pravilima, nema mjesta za demokratiju, ljudska prava i jednakost žena sa muškarcima.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Zapadna demokracija je društveni sistem, koji se sastoji od sudstva, školstva, policije, vojske, potpunog nadzora nad svakim pojedincem i pravilima o načinu života svakog građanina. Zapadna demokracija se temelji na lihvi (prava, obaveze i način života svakog građana). U sistemu i životu po lihvarskim pravilima, nema mjesta za demokraciju, ljudska prava i jednakost građana sa lihvarima.

Btw, Sirija i Iran su demokratske zemlje, za slučaj da nisi znao.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

E to je to “Ono” …

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Ivo

Iran je teokracija

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Pazi komentara, nisu koncentracijski logori već centri za edukaciju i resocijalizaciju. Koji su ovo biseri smislili. Nešto mi miriše na Goli otok. Nije goli bio zatvor već centar za resocijalizaciju. Da sam zločest, kao što nisam kazao bih dao Bog autoru tog naziva da ga malo educiraju i resocijaliziraju. A ovi koji protiv Ujgura, pa probaj ti nešto kazati protiv Kine, a tamo živiš. Hoćeš malo sutra. Ne znam da li se netko sijeća vica o tipu koji ide posjetit CCCP i pisanju pisma s dvije boje. Plava kemijska, sve što pišem je istina, a crvena kemijska sve što pišem su laži. Pismo kreće plavom kemijskom, “Ovdije je sve super, standard je visok, sloboda je iznenađujuće velika, nema represije samo šteta što nigdje nema crvene kemijske za kupit.”

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik