Island u vrijeme Covida-19 nudi svoje ”utočište” za imućne strance

Island
11 komentara

Reykjavik je izmijenio svoj program viza za rad na daljinu za građane izvan Europskog schengenskog prostora, čineći tako Island privlačnim odredištem za sve koji žele pobjeći od globalnih blokada drugog vala, ali postoji jedna ”kvaka.”

Prema uvjetima vize, bilo koji strani državljanin kojemu nije potrebna viza za ulazak na Island, moći će ostati u zemlji šest mjeseci neprekidno, usprkos tomu što su granice Islanda uglavnom zatvorene. Međutim, kako biste mogli boraviti u Zemlji vatre i leda morate biti zaposleni negdje drugdje, ne na Islandu, i morate dobivati plaću koja uključuje brojku od šest znamenki.

“Mislim da je ideja ovoga privući profesionalce s visokom zaradom, iz Silicijske doline ili San Francisca ovdje, kako bi svoj novac trošili na Islandu, a ne ondje”, rekla je Asta Gudrun Helgadottir, članica islandske pro-izravno-demokratske Gusarske stranke i bivša članica parlamenta, za Bloomberg.

Island se svojim novim programom pridružio još nekolicini zemalja, uključujući Bermude, Barbados, Kajmanske otoke i Estoniju, koje pokušavaju namamiti ljude. Međutim, Island je strogo usmjeren na bogataše. Zemlja zahtijeva dokaz o mjesečnoj plaći od milijun islandskih kruna (7.360 američkih dolara) ili oko 88.000 američkih dolara godišnje, a podnositelji zahtjeva moraju ispunjavati uvjete dopunskog zdravstvenog osiguranja. Za usporedbu, Bermudi zahtijevaju nešto više od 263 dolara naknade, za one koji svoj život u karanteni žele zamijeniti otočnom pustolovinom.

Broj posjetitelja Islanda opao je za gotovo 80 posto kao rezultat Covida-19, čak i usprkos ljetnim mogućnostima putovanja, koja su omogućena unutar europskog schengenskog područja. To je za mnoge lokalne tvrtke značilo privremenu devastaciju.

Mještani s kojima je razgovarao Bloomberg vjeruju da je vladin cilj pojačati tijek ulaganja bez gužve i bez zatezanja nacionalnog zdravstvenog sustava. Također su rekli da se nadaju kako će traženje dokaza o prihodu spriječiti privremene stanovnike u natjecanju s Islanđanima za lokalne mogućnosti zapošljavanja.

IslandSchengen zona
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mahatma
3 godine prije

Bit će ovoga sve više. Enklave za bogatune koji rade na daljinu i favele za raju. Naravno besplatni internet za sve stanovnike favela.

Istrazuj
3 godine prije

Upravo dobih ovu poruku… (Pisano prije 80 godina!) *** Младић је питао ђавола: – Како си успео да пошаљеш толико душа у пакао? Ђаво: – Уз помоћ страха! Младић: – Добро одрађено! (Y) И.? Чега су се плашили? Ратова? Глади? Ђаво: – Не… Болести! Младић: – Нису ли били болесни? Нису ли умирали? Зар није било лека? Ђаво: -… разбољевали су се. Умирали су. Било је лека … Младић: – Не разумем… Ђаво: – Случајно сам се досетио да је једино што ће чувати по сваку цену – ЖИВОТ!!! Престали су да се грле… Престали су да се поздрављају !!! Одустали су од сваког људског контакта…. напустили су све што је било људско! Остајали су без новца. Изгубили су запослења. Али, изабрали су да живе у страху, чак и кад нису имали да се хлебом нахране. Веровали су ономе што су чули, читали су новине и слепо веровали у то… Čitaj više »

nepoželjni
3 godine prije

Pitam se kome se ide u tu hladnu vukohebinu na duže vrijeme, gdje zimi dan ne traje više od 4-5 sati a “ljeti” ni nema noći, di ne raste ružmarin, lavanda, lovor … di nema Malvazije i Terana;). …eto im Istre, treba samo stožer da izvještava da kovida nema, da se tu ne umire, ne trebaju im vize a plaća i sa 5 nula je za nas dobra… 😉

(ne moraju ispunjavati ni zahtjeve niti itko treba znati da su ovdje, samo treba doći i uživati)

3 godine prije zadnji put uredio nepoželjni
Max
3 godine prije

E jesu mudraci svaka im čast.

vinko
3 godine prije

Zar morate praviti Islandu reklamu?
Uz to vas nisu ni platili.
Kakav je to kapitalizam?

glas
3 godine prije

sretan put ?

3 godine prije zadnji put uredio glas
Emiliano Zapata
3 godine prije

Kad nastupi inflacija svi ce moci zadovoljit uvijete..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI