Američki zrakoplov ”sudnjeg dana” dolazi u Europu

E-6B Mercury
36 komentara

Zračno zapovjedno mjesto E-6B Mercury sletjelo je na Island kako bi izvelo operacije u Washingtonskoj zoni europskog zapovjedništva

Ključni zrakoplov američke mornarice u slučaju nuklearnog rata sletio je na Island, izvijestilo je u utorak Europsko zapovjedništvo SAD-a (EUCOM), nedugo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon o suspenziji Novog nuklearnog sporazuma START od strane Moskve. Prema objavi na Twitter računu zapovjedništva, posada E-6B Mercuryja, dodijeljena Wing One američkog Strateškog zapovjedništva, sastala se s američkim veleposlanikom na Islandu, kao i s drugim diplomatskim i vojnim čelnicima. Zrakoplov izvodi operacije u zoni odgovornosti EUCOM-a, navodi se u priopćenju. Zrakoplov E-6B Mercury obično se naziva “zrakoplovom sudnjeg dana” jer je dizajniran da služi kao zračno zapovjedno mjesto u slučaju sveopćeg nuklearnog rata, katastrofe ili drugog sukoba velikih razmjera. Prema Pentagonu, avion omogućuje američkom zapovjedništvu komunikaciju sa strateškim i ne-strateškim sustavima naoružanja, omogućujući lansiranje balističkih projektila s kopna i podmornica koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Vijest je stigla netom nakon što je Moskva poslala Washingtonu službenu notu o obustavi sudjelovanja Rusije u Novom START sporazumu; posljednjem preostalom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja između SAD-a i Rusije. Ugovor je trebao ograničiti nuklearne zalihe obiju država i dopustiti svakoj da nadzire protivnički arsenal kako bi potvrdila usklađenost. Međutim, i Moskva i Washington su se međusobno optužili da se ne pridržavaju sporazuma o dopuštanju takvih inspekcija.

Putin je prošlog tjedna najavio privremenu suspenziju sporazuma, optužujući SAD za pokušavanje “preoblikovanja međunarodnog poretka”, kako bi odgovarao njihovim “sebičnim interesima” te da zahtijeva od Rusije pridržavanje ugovora “dok oni rade što žele”. Putin je također ukazao na izjave zapadnih čelnika , koje govore kako oni žele “nanijeti strateški poraz” Rusiji, dok otvoreno pomažu pokušaje ukrajinskih napada bespilotnim letjelicama na baze ruskog strateškog zrakoplovstva.

Prije nego što Moskva može nastaviti poštivati ugovor, Putin je rekao da mora imati “jasnu predodžbu” o NATO-ovom nuklearnom arsenalu, uključujući oružje koje drže Velika Britanija i Francuska, za koje je rekao da su dobrodošle u pogledu pridruživanja partnerstvu.

E-6B MercuryIslandSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
darijoman
1 godina prije

Bilo je i vrijeme da Rusija stegne omče

Tvrtko
1 godina prije

Sovjetski Savez se vise bojao da Amerika prva upotrijebi atomsko oruzje nego obrnuto. Danas je isto tako. Amerika ce biti prva koja ce baciti nuklearke na Rusiju.

Tupko Glupko
1 godina prije

Da nabrojimo samo najpoznatije i najsvježije izuzetne okupacije tuđih država:

Vijetnam (1955. do 1975.)
Irak (1990. do 1991.)
Afganistan (2001. do 2021.)
Irak (2003. do 2011.)
Libija (2011. do 2020.)
Sirija (2011. do danas) (proxy rat preko ISIL-a)
Jemen (2014. do danas) (proxy rat preko ISIL-a i Saudijaca)

Jbg, sa Rusijom i Kinom neće ići, ali psihopate nikako da se pomire sa tom činjenicom.

FATIH
1 godina prije

SAMO ALLAH DZ.S.-BOG NAGOVIJESTAVA SUDNJI DAN.

Ivan
1 godina prije

Krajnje je vrijeme da se EU otrijezni i istjera americku fasisticku stoku skupa s NATO bagrom iz cijele EU. Glupa EU na celu s onom ukrajinskom kurvom Ursulom ne vidi da ju Amerika opet vodi u rat protiv Rusije kao i prvi puta kada je instalirala i financirala Hitlera a sada Zelenskog po istom scenariju..

Ziv je Geza
1 godina prije

Sta kazu natovci, gdje ce sletiti avion sudnjeg dana nakon sudnjeg dana?
Odnosno koliki mu je rezervar goriva:))))

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Čemu li to služi ???? Ta prvo će to gadjati – sad barem znaju i gdje je 🤣🤣🤣

Max
1 godina prije

Vrlo ozbiljna vijest koja može značiti rat.

Karma
1 godina prije

NATO postaje mentalno vrlo bolesna skupina ludjaka. Nije mi jasno jesmo li mi duzni njima nesto ili amerika samo okupira EU?

bilmez
1 godina prije

Igre koje traju u većem ili manjem intenzitetu još prije kubanske krize pa naovamo. Nuklearnog rata neće biti, nekog 3. svjetskog u bližoj ili daljnjoj budućnosti možda.

AZBEST
1 godina prije

Ovaj airoplan će nas sigurno zaštititi od radijacije.

držnedaj
1 godina prije

Evo šta asia times piše prije dva dana: Treći svjetski rat je već tu Povjesničari će, gledajući unatrag, biti zbunjeni kad otkriju koliko su vođe tog vremena bili idiotski. Prošli tjedan će većina povjesničara pamtiti – ako budu dovoljno sretni da prežive ovo doba samouništenja – kao točku s koje nema povratka u rusko-ukrajinskom ratu. Svijet su zasuli (ili bolje rečeno mučili) dva predsjednička govora, jedan od sklerotičnog američkog predsjednika Joea Bidena, koji je otputovao u Kijev kako bi potvrdio svoju beskrajnu potporu Ukrajini, drugi od turobnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. Niti jedan govor nije bio posebno umirujući. Biden je obećao svojim ukrajinskim štićenicima dodatnih 500 milijuna dolara potpore američkih poreznih obveznika za opkoljene Ukrajince. Ubrzo nakon njegovog govora, Pentagon je dao do znanja da više ne može gurnuti obećani (ali još neisporučeni) glavni borbeni tenk M1A2 Abrams u ruke očajnih ukrajinskih branitelja, već jednostavno predati glavne borbene tenkove koji… Čitaj više »

Jomla
1 godina prije

“Zrakoplov sudnjeg dana”… (USA / RU…). Molim dozvolu za povraćanje!

tuf
1 godina prije

Folklor.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. jesu li ovi ljudi stvarno toliko imbecilni da pokazuju nešto što bi moralo biti sakriveno i još da odaju poziciju gdje se to nalazi?.. 🤔.. ili je to samo krinka za sakrivanje pravog zapovijednog središta?..

TerraMarique
1 godina prije

Tu ce i da zavrsi karijeru .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI