fbpx

Vjekovima staro vikinško naselje predstavlja „najbogatije kućice na Islandu“

Vikinško naselje - Vikinzi

Starija od dvije vikinške kuće (longhouse) pronađena na mjestu iskopavanja navodno je sagrađena decenijama prije nego što su Island trajno naselili ljudi.

Staro vikinško naselje koje su arheolozi na Islandu nedavno otkopali možda je najstarije takve vrste u tom regionu, prenosi Live Science.

Prema pisanju medija, drevne longhouse – vrste velike drvene hale dužine 75 metara i širine 6 metara, koje su korištene kao komunalno prebivalište tokom vikinškog doba – koje su pronađene u blizini sela Stoðvarfjorður, očigledno su bile sagrađene decenijama prije nego što su ostrvo naselili ljudi tokom 9. vijeka.

Otkrivena je stara kuća koja je bila zakopana ispod novije, koja datira oko 874. naše ere “opšteprihvaćenog datuma naseljavanja Islanda od strane ljudi”, i sadržavala je mnoštvo dragocjenosti kao što su ukrasne perle i drevni novčići.

“Mlađa dvorana najbogatija je na Islandu dosad”, rekao je Bjarni Einarsson, arheolog koji je vodio iskopavanja na tom mjestu. “Teško je ne zaključiti da se radi o kući poglavara.”

Artefakti koje je otkrio Einarsson-ov tim uključuju rimske i bliskoistočne srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje i utege, koje su stanovnici vjerovatno dobili trgovinom lokalne robe poput kože i mesa od kitova i tuljana, objasnio je arheolog.

Kao što je objasnio Einarsson, starija spavaonica je očigledno ostatak sezonskog kampa koji je sagrađen prije nego što se ostrvo trajno naselilo, a koje je bilo zauzeto samo tokom ljeta i vjerovatno do jeseni.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
MatijaVZHR
Gost
MatijaVZHR
9 mjeseci prije

točno tako.

putnik83
Gost
putnik83
9 mjeseci prije

Arijevski narodi,potomci Atlantide trebaju se odreći judeokršćanske podvale!
Narod koji spremno okreće “drugi obraz” osuđen je na propast.

Zorule
Member
Zorule
9 mjeseci prije

I nastavak, hard time create strong man, i tako stalno ukrug

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

Ah, da. Vikinzi/ skandinavski narodi provodili su, kao i Balkan (Tajget, ostavljanje ‘faličnih’ beba),- eugeniku. Kržljavci…nebi izdržali zimu…ima na YT.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije

“…rimske i bliskoistočne srebrne kovanice,…, koje su stanovnici vjerovatno dobili trgovinom lokalne robe poput kože i mesa od kitova i tuljana,…objasnio je arheolog.”
Malo jači arheolog.
– meso od tuljana i kitova…moglo je biti posoljeno…ali…u južnim krajevima…brzo bi se pokvarilo. Metal i jantar. To su nosili u trgovinu. Ako trguju😃 Onda uplove sa brodicom na kojoj je spuštena ona zmajska glava…pošteno.
Ako zmaj nije spušten…ili bježi il’ se hvataj mača.

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Vikinzi su najviše nosili krzna…Posebice je ono od hermelina bilo cjenjeno. Kitova ambra je vrijedila kao zlato.Jantar također, to je točno.
Osim toga i mirisnu smolu skandinavske jele, npr. I sve ono što bi napljačkali.

alex
Gost
alex
9 mjeseci prije

@guest_439179 , ta ista bijela rasa nastala je od crne rase iz Istočne Afrike…najbliži su Masai…koja je krenula naseljavati planet cca 120000godina prije, a u Europu su stigli prije oko 20000godina. Sami Germani, dakle i Vikinzi doselili su se sa područja sjeverno od Crnog mora i spadaju u tkz. Eurokavkasku rasu, među kojima ima sva sila tamnoputih. Po Starom Zavjetu, trebali bi biti Jafiti, potomci Noinog sina Jafeta, koji je također bio tamnoput, doseljenik iz Etiopije.
Toliko o rasama.

Lucija
Gost
Lucija
9 mjeseci prije
Reply to  alex

alex

Nešto ti ne štima s godinama + zastarjeli podaci.
Prastanovnici eu su tamnoputi + plavooki. Lovci.
Oni se miješaju sa drugom grupom bjeloputih sa tzv plodnog polumjesesca…poslije otkriveno da su im uzeli – samo žene.
To ti je osnova. Suvremeni čovjek živio u eu zajedno sa neandertalcem…40 000(?)
Inače u Kini, pustinja Gobi našli mumije – Skandinavaca. Znali su po tkanju i prije dnk analize. A jedna ženska mumija (4000 g.), – srodnici – istočno sredozemlje. 😊

POVEZANE VIJESTI

Izbornik