Vjekovima staro vikinško naselje predstavlja „najbogatije kućice na Islandu“

Vikinško naselje - Vikinzi
8 komentara

Starija od dvije vikinške kuće (longhouse) pronađena na mjestu iskopavanja navodno je sagrađena decenijama prije nego što su Island trajno naselili ljudi.

Staro vikinško naselje koje su arheolozi na Islandu nedavno otkopali možda je najstarije takve vrste u tom regionu, prenosi Live Science.

Prema pisanju medija, drevne longhouse – vrste velike drvene hale dužine 75 metara i širine 6 metara, koje su korištene kao komunalno prebivalište tokom vikinškog doba – koje su pronađene u blizini sela Stoðvarfjorður, očigledno su bile sagrađene decenijama prije nego što su ostrvo naselili ljudi tokom 9. vijeka.

Otkrivena je stara kuća koja je bila zakopana ispod novije, koja datira oko 874. naše ere “opšteprihvaćenog datuma naseljavanja Islanda od strane ljudi”, i sadržavala je mnoštvo dragocjenosti kao što su ukrasne perle i drevni novčići.

“Mlađa dvorana najbogatija je na Islandu dosad”, rekao je Bjarni Einarsson, arheolog koji je vodio iskopavanja na tom mjestu. “Teško je ne zaključiti da se radi o kući poglavara.”

Artefakti koje je otkrio Einarsson-ov tim uključuju rimske i bliskoistočne srebrne kovanice, ukrasne staklene perle, prstenje i utege, koje su stanovnici vjerovatno dobili trgovinom lokalne robe poput kože i mesa od kitova i tuljana, objasnio je arheolog.

Kao što je objasnio Einarsson, starija spavaonica je očigledno ostatak sezonskog kampa koji je sagrađen prije nego što se ostrvo trajno naselilo, a koje je bilo zauzeto samo tokom ljeta i vjerovatno do jeseni.

arheologijaIslandVikinški ostaciVikinzi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MatijaVZHR
3 godine prije

točno tako.

putnik83
3 godine prije

Arijevski narodi,potomci Atlantide trebaju se odreći judeokršćanske podvale!
Narod koji spremno okreće “drugi obraz” osuđen je na propast.

Zorule
3 godine prije

I nastavak, hard time create strong man, i tako stalno ukrug

Lucija
3 godine prije

Ah, da. Vikinzi/ skandinavski narodi provodili su, kao i Balkan (Tajget, ostavljanje ‘faličnih’ beba),- eugeniku. Kržljavci…nebi izdržali zimu…ima na YT.

Lucija
3 godine prije

“…rimske i bliskoistočne srebrne kovanice,…, koje su stanovnici vjerovatno dobili trgovinom lokalne robe poput kože i mesa od kitova i tuljana,…objasnio je arheolog.”
Malo jači arheolog.
– meso od tuljana i kitova…moglo je biti posoljeno…ali…u južnim krajevima…brzo bi se pokvarilo. Metal i jantar. To su nosili u trgovinu. Ako trguju😃 Onda uplove sa brodicom na kojoj je spuštena ona zmajska glava…pošteno.
Ako zmaj nije spušten…ili bježi il’ se hvataj mača.

alex
3 godine prije

@guest_439179 , ta ista bijela rasa nastala je od crne rase iz Istočne Afrike…najbliži su Masai…koja je krenula naseljavati planet cca 120000godina prije, a u Europu su stigli prije oko 20000godina. Sami Germani, dakle i Vikinzi doselili su se sa područja sjeverno od Crnog mora i spadaju u tkz. Eurokavkasku rasu, među kojima ima sva sila tamnoputih. Po Starom Zavjetu, trebali bi biti Jafiti, potomci Noinog sina Jafeta, koji je također bio tamnoput, doseljenik iz Etiopije.
Toliko o rasama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI