fbpx

Znanstvenici upozoravaju da bi ove godine mogao eruptirati najaktivniji vulkan na Islandu

Grímsvötn vulkan

Znanstvenici na Islandu povećali su razinu upozorenja zbog prijetnje vulkana Grímsvötn, upozoravajući kako sada postoji više naznaka da bi se uskoro mogla dogoditi erupcija.

Ovaj vulkan doživio je neobično snažnu erupciju 2011. godine, kada je eruptirao 20 kilometara stupa pepela u zrak. Nakon njega eruptirao je vulkan Eyjafjallajökull. Ta se erupcija dogodila prošle godine, a zbog snage erupcije tog vulkana i smetnji koje je ona izazvala, moralo je biti otkazano 100.000 letova.

U posljednje vrijeme primijećeno je da se vulkan “napuhuje” i da nova magma ulazi u komore ispod njega, zbog čega a povećana toplinska aktivnost, koja je rezultat takvih aktivnosti, topi dodatne količine leda. Lokalizirana potresna aktivnost također se povećala. Sve ovo ukazuje na moguću novu erupciju.

Seizmolozi su sada u potrazi za indikatorima erupcije, čije bi pojavljivanje moglo potrajati i do 10 sati. Konačan indikator erupcije označava probijanje magme na površinu.

Iako za to postoji mala mogućnost, događaj erupcije sličnih razmjera iz 2011. pogoršao bi ionako nesigurnu situaciju za zrakoplovnu industriju, koju je omeo koronavirus.

Vulkan Grímsvötn skriven je ispod ledenog štita, čiji je samo jedan stari greben izložen na južnoj strani, s kojeg su nastale erupcije. Grímsvötn je u posljednjih 800 godina doživio najmanje 65 erupcija, što ga čini vulkanom koji najčešće eruptira u toj zemlji.

Između manjih, novijih erupcija obično postoje razmaci od četiri do 15 godina, dok se čini da se veće erupcije događaju svakih 150 do 200 godina, a glavni događaji zabilježeni su 2011., 1873. i 1619. godine.

Toplinski ispusi koji izlaze iz vulkana dramatično su se povećali u posljednjih mjeseci, što je potaknulo podizanje razine upozorenja koje je trenutno izuzetno visoko, zbog otapanja leda u okolini i stvaranja velikog, skrivenog jezera, dubokog oko 100 metara, koje se nalazi ispod ledenjaka, koji je debeo 260 metara.

To predstavlja rizik za obližnju infrastrukturu jer otopljena voda može bez upozorenja proteći podzemnim vulkanskim tunelima, prije nego što izađe, oko 45 kilometara dalje. Prolaz vode kroz ove tunele pažljivo se prati, kako bi se spriječio gubitak života u slučaju naglih poplava.

Međutim, ti iznenadni poplavni događaji također dramatično smanjuju tlak u vulkanu, a mogu uzrokovati i potpuno erupciju.

Ono što je dobro u svemu ovome jest to da će, zbog ledene kape koja se nalazi na vrhu vulkana i zbog otopljene vode koja bi se nalazila ispod njega, pepeo bi izbio iz vulkana vjerojatno bi se odmah ohladio u vodi.

Iako će doći do određenih poremećaja u zračnom prometu, nadamo se da to neće biti tako drastično kao što je bilo kod erupcije vulkana Eyjafjallajökull. Treba imati i na umu to da je vulkansku aktivnost vrlo teško predvidjeti, što dokazuje i erupcija iz 2010., koja je zatekla svijet.

4.3 7
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
iiiistina
Gost
iiiistina
13 dana prije

….Treba imati i na umu to da je vulkansku aktivnost vrlo teško predvidjeti, što dokazuje i erupcija iz 2010., koja je zatekla svijet…….
i malo se prošetajmo još vatrenim prstenom morebit i to nešto dokazuje kao i aktivnost supervulkana campiflegrei kod Rima….eeejjjjjjjja di češ sad tu…ej…pa to nam je preblizu…mi moremo tamo o onima na Havajima a ove oko Sicilije…ma to samo malo oko njih dimi a ono što je onak usput zdrmalo Albaniju,Grčku pa zalutalo i do ZG ma to se nas ne tičeeee….ma biiiižiii odtuda i ne muti ovdi ovako lipo napredne komentatore pune informacija o tome ko koga gdje i kako već im lipo pokaži kako to izgleda pokaz tektonskih ploča ove planete da i ostali imaju što izkomentirati jer ovih 1% zna što se to valja po ovome našem sunčevom sistemu jer ove vatrene kugle doleću zato što dica aliena igraju nogomet i rukomet u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera pa su slobodni udarci snažni sve do ovog plavetnila di žive “tamo oni” zatvorenici koji polude na rječ ..samodostatnost….već ih se lipo uči da kopaju i uzgajaju po torbama i vrečicama i čekaju da im netko drugi doveze kamionom….stoga pusti ih na miru i neeeeee talasaaaaaj

Rdam
Gost
Rdam
13 dana prije

To je zbog opasnog asteroida što proljeće dva puta mjesečno blzu marsa, pardon zemlje. On utječe na vulkane koji se pale dvaputa mjesečno, tako da se izmjenjuju sa asteroidima..

iiiistina
Gost
iiiistina
13 dana prije

i ovisno gdje tko traži mogu dodati prilog sa svježeg istupa:
a iz svježe objave vrlo upozoravajuće spominjanje od Fulforda koji isto zna i dozira onak u rukavicama ali u zraku se osječa očekivanje istup Trumpa koji sve zna :
……….Prije nego što se dublje udubimo u građanski rat na Zapadu, vrijeme je da istražimo neke bizarne događaje koji se događaju u Sunčevom sustavu. Da biste shvatili koliko događaji koji mijenjaju svijet mogu biti neizbježni, pokušajte istražiti web koristeći termin za pretraživanje „observatory shut down“ (isključena zvjezdarnica).Brzo ćete shvatiti da se zvjezdarnice u cijelom svijetu prisilno zatvaraju. Navodno, to je zbog „Covid-19“ ili „tehničkih kvarova“, itd., ali u stvarnosti, to je sprječavanje da ljudi shvate da se stvari kao što su planeti kreću na način koji Newtonova mehanika ne može objasniti……..
stoga….
i ne trebaš molit Boga jer je već odredio mogućnosti za ovaj kutak svemira.
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
13 dana prije

Uhapšen ruski vulkanizer Otrovaljni (bez maske) pri ugradnji (novi čok- ”put in”)
za pospiješivanje paljenja ?

iiiistina
Gost
iiiistina
13 dana prije

eto kao što se vidi uvik ima spremnih na izrugivanje i ismijavanje pa stoga otom-potom tko doživi i nastavite miiiirnoooo dalje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
13 dana prije

Misliš na Rijeku ?
Zvjezdarnice već zamijenjene šahovnicama .

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
13 dana prije

Znanstvenici upozoravaju :

Pazi vulkan Mirko !

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
13 dana prije

Vulkanizer Otrovaljni :

SVE O TIZIN VULKANIZIN

Najprin plati
pa se rugaj
tizin vulkanizin !

Mlata
Gost
Mlata
13 dana prije

Bg taksisti trljaju ruke….pre desetak godina mnogi su neplanirano sletali na bg aerodrom….uplašena lica mnogih, čuli da u Srbiji jedu ljude i ne časeći ni časa sedaju u taksi i pravac Minhen, Štokholm itd

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
13 dana prije

“Nakon njega eruptirao je vulkan Eyjafjallajökull. Ta se erupcija dogodila prošle godine, a zbog snage erupcije tog vulkana i smetnji koje je ona izazvala, moralo je biti otkazano 100.000 letova.”

Pravilno je: Prije njega eruptirao je vulkan Eyjafjallajökull. Ta se erupcija dogodila godinu ranije…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
10
0
()
x