Indonežanski vulkani trebaju dobru PR agenciju

Vulkan erupcija
6 komentara

Iako se vulkanima u zapadnom svijetu posvećuje velika pažnja, malo značajnih istraživanja poklanja se onima u Indoneziji, zemlji sa impresivnim brojem stvarno aktivnih vulkana.

Visoko aktivni „supervulkani“, sa najvećim evidencijama o erupcijama, promakli su pažnji svjetskih vulkanologa, navodi se u obnovljenoj verziji članka objavljenog na web stranici VolcanoCafe.

“Otkrivanje da ste eruptivni supervulkan ogroman je PR promašaj. Jedan jedini potres u Yellowstoneu nadmašuje vas u publicitetu”, kaže autor članka.

Kao primjer, on imenuje kalderu Tondano u Indoneziji, zajedno sa vulkanima Lokon-Empung, Mahawu, Sempu i Soputan, od kojih je Soputan najmlađi i najeruptivniji. Lokon-Empung i Soputan često imaju tandemske erupcije, a od 2000. godine, dodaje, eksplozivne erupcije postale su česte za Soputan, a najnovija je bila u aprilu 2020. godine.

Međutim, uprkos velikom magmatskom prilivu i aktivnom vulkanizmu, velike vjerovatno destruktivne erupcije u Tondanu nisu očekivane, jer je formiran poput „boce šampanjca sa 5 uskih grla“. Nedostaje mu voda neophodna za pokretanje takve erupcije i „veoma je dobro provjetren“.

Autor kaže da je Tondanu, uprkos visokoj vulkanskoj aktivnosti i “u najboljem slučaju srednjem riziku od smrtnih slučajeva”, potrebno više istraživanja i proučavanja, dok bi “loše praćenje” moglo rezultirati neočekivanim katastrofama sa rizikom od smrtnih slučajeva.

„Dok sjedimo i kukamo da nema zanimljivih erupcija, nismo ni razmišljali dok smo čitali da su još dva vulkana u Indoneziji istovremeno izbila 30 km jedan od drugog“, kaže on, zaključujući da bi „indonežanski vulkani morali da rade sa dobrom PR agencijom”.

Posljednja vulkanska erupcija u Indoneziji dogodila se prije samo mjesec dana, kada je vulkan Mount Sinabung poslao ogroman stub pepela i dima u vazduh.

Indonezija je među zemljama koje se nalaze na takozvanom „Vatrenom prstenu“ – području u Tihom okeanu koje je izuzetno „bogato“ aktivnim vulkanima i čestim zemljotresima. Vatreni prsten čini oko 75 procenata svjetskih vulkana.

Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
2 godine prije

Postoji neka nepisana skala vrednovanja života, na prvom mestu su Amerikanci a na dnu skale su arapi crnci latino-amerikanci itd…
Tako su ih globalni “slobodni” mediji rangirali, zato ovaj vulkan nema publicitet i nikakav PR tu ne pomaže.

2 godine prije zadnji put uredio Riddick
crodaemon1
2 godine prije

Pa da im pošalju računa za co2

Max
2 godine prije

Neka dođu u Hrvatsku mi imamo PR prodavača magle koliko hoćeš.

nessy
2 godine prije

Inace, za kvalitetu zivota ostatka covjecanstva, jako je vazan tvoj stav sto je bitno, a sto ne. Ako te tema clanka ne zanima zasto ga citas? I komentiras?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI