SAD otkriva o čemu je Biden razgovarao sa Xijem

Sastanak-Biden-Xi-SAD-Kina
11 komentara

Tokom sastanka u Indoneziji u ponedjeljak, američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping rekli su da bi dvije zemlje trebale bolje sarađivati ​​kako bi ispunile očekivanja svijeta i složili se da se nuklearni rat nikada ne smije voditi, navodi Bijela kuća.

U kratkim napomenama prije bilateralne rasprave, Biden je rekao da dvije zemlje moraju pokazati svijetu da mogu upravljati svojim razlikama i “naći načine da zajedno rade na hitnim globalnim pitanjima”, uključujući klimatske promjene i “nesigurnost hrane”.

„Istorija je najbolji udžbenik. Trebali bismo to uzeti kao ogledalo i pustiti ga da vodi budućnost”, rekao  je Xi, dodajući da trenutni odnosi između SAD-a i Kine “nisu u fundamentalnom interesu naše dvije zemlje i naroda” i da međunarodna zajednica očekuje od oba lidera da to poboljšamo.

“Državnik treba da razmišlja i zna kuda da vodi svoju zemlju. On takođe treba da razmišlja i zna kako da se slaže sa drugim zemljama i širom svijeta”, rekao  je Xi.

Sastanak u ponedjeljak popodne, koji je održan na marginama samita G20 na Baliju, bio je prvi za oba lidera otkako je Biden postao predsjednik SAD 2021. Biden je podsjetio Xija da su se sastajali mnogo puta dok je on bio potpredsjednik, dok je kineski lider napomenuo da je njihov posljednji lični susret bio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2017. godine.

Tokom njihovog razgovora koji je uslijedio, Biden je rekao Xiju da SAD namjeravaju “nastaviti energično da se takmiče” s Kinom, ali ne namjeravaju da to “upadne u sukob”, prema očitovanju Bijele kuće. Dvije zemlje “moraju raditi zajedno” na rješavanju transnacionalnih pitanja “jer to očekuje međunarodna zajednica”, dodao je Biden.

Američki predsjednik je “izrazio zabrinutost” o ljudskim pravima u Kini i rekao Xiju da se američka politika prema Tajvanu nije promijenila. Međutim, usprotivio se “prisilnim i sve agresivnijim akcijama” Pekinga i naveo kinesku “netržišnu ekonomsku praksu”. Biden se pozabavio i pitanjem “pogrešno pritvorenih” Amerikanaca, navodi se. Osudio je Sjevernu Koreju i ponovio svoju “gvozdenu posvećenost” odbrani saveznika u “Indo-Pacifiku”.

Upravo je Biden pokrenuo sukob u Ukrajini, osudivši Rusiju i navodeći da je uputila “neodgovorne prijetnje” upotrebom atomskog oružja – nešto što je Moskva više puta negirala, optužujući zapadne medije za pogrešno tumačenje.

Američki i kineski lideri “ponovili su svoj dogovor da se nuklearni rat nikada ne smije voditi i nikada se ne može pobijediti, i naglasili svoje protivljenje upotrebi ili prijetnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini”, saopćila je Bijela kuća.

BidenIndonezijakinaSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Take
1 godina prije

Vise se ne sopimnju koncentracioni logori po provinciji Xinjiang, ne spominju se vise ni demokrati u Hong Kong, suti se o kineskim umjetnim otocima. Zar Americi vise nije prijetnja Put Svile i ekonomsko jacanje Kine koje ce biti pogubije za zapad od ruskog kapitalizma koji je prije ovog rata bio naklonjen Europi i Americi. Europa je imala najvise koristi od toga da se Rusija ne dira a nisu htijeli.

Osam Šezdeset
1 godina prije

E blago ovom svijetu s ovom dvojicom!

Pero
1 godina prije

Biden nezna ni kako se zove a ne da tu nešto razgovara.Ovo je dvojnik isprogramiran da pričašto mu je zadano.Pravi Biden bi nekontrolirano prdio a možda se i usrao kao kod pape pa da se ne blamiraju nisu to riskirali.

Lucija, prva
1 godina prije

Bitno:

“Biden je podsjetio Xija da su se sastajali mnogo puta dok je on bio potpredsjednik, dok je kineski lider napomenuo da je njihov posljednji lični susret bio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 2017. godine.”

Znači, ako te koji Kinez korumpirani, to nisam bio ja.
I nisam ti ništa dužan.

Mrčikola
1 godina prije

Ma, bogati, nuklearni rat se ne smije voditi…vidi ti dobrica kako vode računa o svijetu (čitaj; svojim guzicama…op.Mrč.). 😁

Max
1 godina prije

Amerika je stvorila Kinu mislim elita ne građani) Kakva je danas ali pitanje je kad će doći do raskola.

NOME
1 godina prije

…..o podjeli Rusije, naravno….

anik bučko
1 godina prije

Drug Ši samo kaže, da za Tajvan još nisu spremni. Ali bit če za koju godinu, tamo negdje 2025-2027.

NOME
1 godina prije

Razgovarali su o podjeli Rusije. Specijalna operacija deslavenizacije se uspješno provodi, pa treba dogovoriti slijedeće poteze…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI