Indonezija odbacuje “zajedničku izjavu” Pentagona o Kini i Rusiji

Pentagon
11 komentara

Šef vojske Indonezije porekao je da je dao bilo kakve zajedničke izjave sa svojim američkim kolegom tokom prošlonedeljne posjete Washingtonu, nakon što je Pentagon objavio “zajedničko”  saopštenje za javnost pripisano Džakarti u kojem se kritikuju Moskva i Peking.

Obraćajući se novinarima u četvrtak, ministar odbrane Prabowo Subianto rekao je da američka izjava ne odražava stavove njegove zemlje, navodeći da Indonezija teži prijateljskim odnosima i sa Rusijom i sa Kinom.

“Nema zajedničke izjave i nema konferencije za novinare. Ono što mi je važno da naglasim jeste da je naš odnos sa Kinom veoma dobar. Poštujemo jedni druge, i imamo međusobno razumevanje. To sam preneo u SAD”, ​​rekao je on , dodajući da smo bliski prijatelji sa Kinom, poštujemo Ameriku i tražimo prijateljstvo sa Rusijom.

Zvaničnik je dalje najavio planove da posjeti Peking i Moskvu u narednim mjesecima, izražavajući nadu da bi Džakarta mogla poslužiti kao “most” između rivalskih država.

Poslanica Pentagona , objavljena 24. avgusta, nazvana je ‘Zajednička izjava za štampu Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država i Indonezije’ i dobila je drugačiji ton. Tvrdi se da i SAD i Indonezija “dijele stav da su ekspanzivne pomorske pretenzije Narodne Republike Kine (NR Kine) u Južnom kineskom moru u suprotnosti s međunarodnim pravom”. Takođe je nastavio da “zajednički” osudi akcije Moskve u Ukrajini, zahtevajući “potpuno i bezuslovno povlačenje” ruskih snaga.

Iako je Ministarstvo odbrane Indonezije primijetilo Subiantove sastanke sa šefom Pentagona Lloydom Austinom, nije pominjalo bilo kakvu zajedničku izjavu s Washingtonom i nije dalo komentare o Rusiji ili Kini.

Peking je brzo skočio na američku izjavu, a kineska ambasada u Džakarti je tvrdila da indonezijski zvaničnici nisu prethodno odobrili ove primjedbe.

“Indonežanska strana nas je obavijestila da ono što je američka strana opisala nije istina. U stvari, takav sadržaj se ne može naći u saopštenju za javnost indonežanske strane na istom sastanku”, rekla je ambasada novinarima prošlog vikenda, kritikujući napore SAD-a da “posiju razdor i izazovu nevolje”.

Tokom Subiantovog putovanja u SAD, dvije zemlje su se dogovorile da pojačaju vojnu saradnju, uključujući zajedničke ratne vježbe i dodatnu prodaju američkog oružja. Pentagon je dalje rekao da će Washington pomoći u pokretanju vojne modernizacije Džakarte, predlažući “nadogradnju borbenih aviona, nove višenamjenske borbene avione i dodatne transportne avione s fiksnim i rotirajućim krilima”, između ostalog.

Ističući rastuće vojne veze, indonežanski zvaničnici najavili su sporazum o kupovini 24 transportna helikoptera Sikorsky S-70M Black Hawk od američkog giganta Lockheed Martin prošle sedmice, ubrzo nakon što su potpisali veliki ugovor s Boeingom za dva tuceta borbenih aviona F-15. Džakarta radi na obnovi svoje vazdušne flote, koja trenutno koristi sisteme iz nekoliko različitih zemalja, uključujući borbene avione američke i ruske proizvodnje.

IndonezijakinaOružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
8 mjeseci prije

Amerikanci su već odavno poznati lažovi. Zato i jesu imperija laži i zla. Medjutim, Englezi su opasniji i podmukliji lažovi od Amerikanaca. U kontekstu rata USA-NATO protiv Rusije ( u Ukrajini)  Amerikenjci su  apsolutni pobednici u medijskim lažima i propagandi. U svim ostalim elementima rata Rusi su superiorni. 

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Uh ! Puko šamar Washingtonu iz najbrojnije ,, Muslimanske zemlje na planetu 😱 ! Ovo im nije trebalo uopće 🤣 !!!

Red Dog
8 mjeseci prije

Koje je to obdaniste u Washingtonu.
Da leva ruka ne zna sta radi desna je odlika nefunkcionalne organizacije.
Oni se mrze vise medusobno nego sto mrze Rusiju i Kinu.

Max
8 mjeseci prije

Logično..Ali,ja,idalje,imam,problema,s,pisanjem,

tihobl
8 mjeseci prije

Koja.blamaza.
Ameri:nasli.smo.jos.jednog.saveznika.protiv.Rusije.i.Kine.
Indonezija:to.je.laz.
Vec.18.mjeseci.ne.mogu.da.nadju.ni.jednog.novog.saveznika.pa.se.moraju.sluziti.lazima.
Do.kraja.bijedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI