fbpx

Uzrok erupcija drevnog vulkana koje traju desetine miliona godina identifikovan novom studijom

Vulkan

Očekuje se da će otkriće istraživača, između ostalih koristi nauci, pomoći da se utvrdi „koji faktori mogu da kontrolišu početak i kraj vulkanske aktivnosti“.

Dugačak niz erupcija supervulkana koje su se dogodile u davnoj prošlosti, počevši prije oko 122 miliona godina do prije 90 miliona godina, rezultat je „podzemnog ’transportnog pojasa’ magme, koja se milionima godina potiskivala na Zemljinu površinu“ , objavio je Science Alert, pozivajući se na nova međunarodna istraživanja koja su vodili naučnici sa Univerziteta Curtin u Australiji.

Prema medijima, ovaj proces se odvijao na platou Kerguelen, koji sada počiva ispod talasa Indijskog okeana, a istraživači su primijetili da rezultirajuća „akumulacija magme i lave“ predstavlja priliku za „praćenje vulkanske aktivnosti kroz vrijeme”.

„Izuzetno velike nakupine vulkanskih stijena – poznate kao velike vulkanske provincije – veoma su zanimljive naučnicima zbog njihove povezanosti sa masovnim izumiranjima, brzim klimatskim poremećajima i stvaranjem ležišta rude“, rekao je Qiang Jiang, geolog sa Univerziteta Curtin i jedan od autora studije.

Istraživanje sugeriše da je ovu dugotrajnu vulkansku aktivnost omogućila „jedinstvena konfiguracija“ visoravni Kerguelen u obliku „raširenog plašta u kombinaciji sa sporo prostirućim grebenima srednjeg okeana koji kanališu magmu prema gore“.

„Vulkanizam je trajao toliko dugo jer su magme izazvane širenjem plašta neprekidno isticale kroz srednjookeanske grebene, koji su sukcesivno djelovali kao kanal ili kao„ pokretna traka magme “više od 30 miliona godina“, rekao je geolog Hugo Olierook, geolog sa Univerziteta Curtin i koautor studije.

I kao što je dodao geokronolog Fred Jourdan sa Univerziteta Curtin, koji je takođe bio uključen u studiju, otkrivanje ove „duge, kontinuirane erupcijske aktivnosti“ pomaže „razumjevanju koji faktori mogu da kontrolišu početak i kraj vulkanske aktivnosti“.

„To stvara implikacije kako razumijemo magmatizam na Zemlji, kao i na drugim planetama“, pretpostavio je.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
iiiistina
Gost
iiiistina
3 mjeseci prije

pozdrav uredniku i evo prilog-nadam se koristan jer Barbara je vrijedan tragalac i iz ovoga bi mnogi mogli progledati…….
https://matrixworldhr.com/2012/06/11/intervju-s-james-m-mccanneyem/

HOUSE
Gost
HOUSE
3 mjeseci prije

Volim članke o vulkanima ali bi bilo dobro napisati koju riječ o ruskom najvećem vulkanu u povjesti ravne ploče tzv. siberian traps koji je zaustavio život na zemlji, može još malo priče o indijskoj dekanskoj ploči. Usput nestrpljivo očekuujem članak o kometu Vesti ili Ceresu iduuće sedmice.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik