fbpx

Neviđena erupcija vulkana Yellowstone uzrokovana veličanstvenim eksplozijama magme

Vulkanska lava

Čini se da super vulkan u najpoznatijem prirodnom nalazištu u državi Wyoming krije svoje tajne, čak i duboko u kalderi, koja je nastavila da raste dvije godine zaredom – 2013. i 2014. godine.

Naučnici vjeruju da je nevjerovatan dvogodišnji prekid deformacije tla na ikoničnom vulkanu Yellowstone, koji je postao upadljiv u 2013., posljedica ulijevanja magme u prizemne slojeve područja sliva Norris Geyser.

Povećanje magme, koje su naučnici opisali kao “nestabilni uspon i akumulacija”, dostiglo je vrhunac u 2013. godini, a zatim naglo stalo, što su zabilježili GPS radari koji vode evidenciju o seizmičkim aktivnostima u tom području.

“Česte erupcije gejzira Parobrod od marta 2018. vjerovatno su površinska manifestacija ovog tekućeg procesa,” napisali su dodajući karakteristike hidrotermalne eksplozije u području sliva Norris Geyser, tako da prividna plitka priroda isparavajućih akumulacija “podrazumijeva povećan rizik hidrotermalnih eksplozija “.

Ulijevanje magme prije dvije decenije mora da je pripremilo teren za sve zabilježene deformacije, pripisujući to tekućim procesima ispod gejzira Parobrod, najvišeg aktivnog gejzira na svijetu do sada.

Modeliranje sugeriše da je porast u periodu 1996–2004. uzrokovan ulijevanjem magme oko 14 km ispod Norrisa. Kada se magma ulije u koru ona se hladi, kristalizuje i oslobađa gasove koji su rastvoreni u otopini, a kako se gasi gas, smanjuje pritisak u magmi i površina se “smanjuje”.

Nadalje, plinovi koji se podižu mogu biti zarobljeni „ispod nepropusnog sloja stijene, uzrokujući brzorastuće podizanje“ – kao što je viđeno u Norrisu od kraja 2013. do potresa jačine 4.9 sljedeće godine.

Uslijedilo je još jedno značajno podizanje – od 2016. do 2018. godine, što sugeriše da se gasovi ponovo zaključavaju pod zemljom, ali „na malo manjoj dubini“.

Međutim, istraživači smiruju čitaoce, tvrdeći da koliko god zapanjujuće ovo bilo, ne predstavlja prijetnju za čovječanstvo:
“Prvi put smo uspjeli da pratimo čitavu epizodu ulijevanja magme, oslobađanja gasova i uspona gasova ka bliskoj površini. Za one koji su upućeni to je sjajno – nije alarmantno”.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Ništa vulkan, čeka se meteor ☺

Sardelino
Gost
Sardelino
6 mjeseci prije

Svejedno, vulkan ili meteor.
Po posljedicama dođe ti na isto.
I u jedno ili drugom slučaju atmosfera bi bila nepropusna za zrake sunca I to desetljećima.
Stradao bi poprilično sav biljni I životinjski svijet.
Stradali bi amerikanci ali nebi lišo prošli ni rusi, kinezi, iranci, turci …..

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
6 mjeseci prije

Neznamo da li je svejedno. Evo vulkan nije ni okrznuo koronu. Treba pričekati meteor, možda meteor bude učinkovitiji ☺

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Evo ja vasceli dan gledam veličanstvenie eksplozije Yellowstone magme, fantastičan prizor.

Hash
Gost
Hash
6 mjeseci prije

Ajde Žućo, vrijeme je, budi se

Abraham
Gost
Abraham
6 mjeseci prije

To bi bila pravedna kazna da eruptita i sravni usa sa zemljom jednom za svagda, to bi im bila kazna za sva zla i ratove koji su vodili diljem zemaljske kugle. Bog vidi sve i vraća…….

Faust
Gost
Faust
6 mjeseci prije

Dva svjetska rata su otpočeli vrli Europljani a završena su jedino i isključivo zahvaljujući USA.Da nema USA Europa bi davno samu sebe uništila.

jbg
Gost
jbg
6 mjeseci prije

Da nisi zaboravio ruse?

Slavko
Gost
Slavko
6 mjeseci prije

Tak je. Tisućama godina ne možemo ništa bez njih. “Vrli Europljani” ne bi iz Srednjeg vijeka izašli Amera. I Renesansu nam donijeli. A o Svj. ratovima je nepotrebno uopće pričati, Jack i Joe se iskrcali na obalu Francuske I potaracali sve do Staljingrada, gdje su Ruse iz okruženja vadili. I znamo da je SAD bio razrušen i od svega nikakve koristi nisu imali, tako da, budimo realni, mora da su sve organizirali pokvareni Rusi. Moguće da je i Alen u pravu, oba Svj. rata mi smrde na podle Irance.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Da, da Iranci prokleti. A ni Bugari nisu nevini u svemu tome. Pogotovo, Bugarke.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Faust, mozak ti je na razini mozga umno retardiranog majmuna

neznanje
Gost
neznanje
6 mjeseci prije

Ima tu puno “retardiranih majmuna” Eksplozija Yellowstone-a vjerovatno znaći kraj civilizacije ukoliko ne i ljudskog roda. Neki se vesele. Pazi što želiš. Može ti se ostvariti ne baš onako kako si zamislio.

nessy
Gost
nessy
6 mjeseci prije

Faust
Da si procitao dvije knjige, znao bi koliko su USA elite utjecale na pocetak oba svijetska rata, i kako su financirale obje strane, moleci Boga da rat potraje.

Mlata
Gost
Mlata
6 mjeseci prije

Neka se Meksiko sprema polako, migracije sa severa budu ogromne

jbg
Gost
jbg
6 mjeseci prije

I neka meksikanci postave zid!

Kaj ti
Gost
Kaj ti
6 mjeseci prije

Nemoze, ima zid tamo.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
6 mjeseci prije

Vi znate da ne znate ništa. I to je već nešto.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
17
0
()
x