Gotovo dvanaest potresa dogodilo se u blizini Yellowstone parka unutar 24 sata

Yellowstone - gejzir
13 komentara

Park Yellowstone, poznat po svojim divljim životinjama i geotermalnim značajkama, sjedi na super vulkanu, koji ako eruptira može izazvati devastacije na Zemlji i čak promijeniti klimu planeta.

Veliki broj uzastopnih potresa dogodilo se u 24 sata na području u blizini Nacionalnog parka Yellowstone, a najjači je bio 3,1 po Richterovojljestvici, prema američkom Geološkom zavodu. Ostali potresi u zapadnom Yellowstoneu u Montani kretali su se u rasponu između 1,6 i 3,1 i bili su duboki gotovo tri milje. Prema web stranici Earthquake Track, koja je pratila podrhtavanje svijeta diljem svijeta od 1990. godine, u istom su području u posljednjih 30 dana zabilježena su 34 potresa.

Takvoobilja potresa nije neobično jer je Nacionalni park Yellowstone jedno od seizmički najaktivnijih područja u Sjedinjenim Državama, a tamo se svake godine dogodi oko 700 do 3.000 potresa. Međutim, većina ih se ne osjeti.

Potresi se obično javljaju odjednom, blisko jedan drugom u vremenu i prostoru. “Ovaj fenomen povezan je s transportom vulkanskih tekućina duž mnogih malih lomova u plitkim stijenama iznad magme, obrazac koji je primijećen kod vulkana širom svijeta”, navodi park.

Nacionalni park Yellowstone također sjedi na super vulkanu, Yellowstone Calderi, za kojeg znanstvenici kažu da je posljednji put eruptirao prije otprilike 640.000 godina. Velike su šanse da će super-vulkan u skoroj budućnosti opet “progovoriti”, ali znanstvenici kažu kako bi erupcija bila pogubna za život na Zemlji. Pepeo bi se širio tisućama kilometara, što predstavlja veliki rizik za usjeve i plinove koji se oslobađaju tijekom erupcije mogu dovesti do kisele kiše i globalnog hlađenja.

SupervulkanYellowstone
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tiami
3 godine prije

Idemo miki…

Diogenes
3 godine prije

Erupcija bi mogla dovesti do kiselih kiša i globalnog hlađenja – al bi Rusi zaradili na plinu.

Iza_horizonta
3 godine prije

Ajde da pogađamo šta će ugledni “eksperti i naučnici” sledeće smisliti?
Ja bi se kladio na : “I onda će zalutali asteroid pogoditi Jelouston, izazvati veliku erupciju koja će dramatično povećati globalno zagrijavanje koje će za posljedicu imati potpuno otopljavanje Antarktika zbog čega će oživjeti drevni virusi i drevni vanzemaljci.” 😁😄

Zuppa
3 godine prije

Rekli bi – doom porn

BanOvan
3 godine prije

Krenulo ih ovih dana k’o budalu ona stvar

farre
3 godine prije

Jedno pitanjce. Kakva recenica je “gotovo 12 potresa”. Broj potresa se mjeri prirodnim brojevima i tesko moze biti gotovo 12

nessy
3 godine prije

Pri erupciji Toba vulkana prije cca 60-70.000 godina, digle su se u atmosferu ogromne kolicine pepela, izazvavsi pad temperature izmedju 5-15 C. Zbog manjka svjetlosti, nestale su biljke, posljedicno i veliki broj zivotinja, uzrokujuci glad zbog koje je ljudska populacija spala na cca 10.000 ljudi. Komentatori koji zazivaju erupciju Yellowstone-a, trebaju znati, da bi posljedice bile slicne navedenima, tj., barem par godina zime, bez sunca, glad, i smrt nevjerojatnog broja ljudi, vrlo vjerojatno, ukljucujuci i navedene komentatore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI