fbpx

Dok Idaho i dalje drhti, je li erupcija super-vulkana Yellowstone na pomolu?

Vulkan lava

Nedavni potres na sjeverozapadu SAD-a bio je toliko jak da je popularna plaža uz jezero Stanley gotovo u potpunosti potonula, a posljedice su i dalje prisutne.

Čini se da se sjeverozapadna američka država Idaho nije prestala tresti otkako je potres jačine 6,5 stupnjeva prošao kroz planinski lanac Sawtooth, sjeveroistočno od Boisea. Osim toga, to je bio drugi najveći potres koji je pogodio Idaho, prema državniku Idaha, koji je slijedio nakon potresa Bora Peaka, magnitude 6,9 stupnjeva koji se dogodio 1983. godine.

Od ovog najnovijeg, područje je doživjelo niz manjih potresa, od kojih su neki dosegli čak 4,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Usputni učinci bili su toliko snažni da je popularna plaža uz jezero Stanley u Nacionalnom rekreacijskom području Sawtooth potonula u vodu.

“Najvjerojatniji uzrok” nestanka “ulazne delte je kombinacija tekućih elemenata i spajanja zasićenih sedimenata što je dovelo do klizanja i kasnijeg širenja delte prema dubljem dijelu jezera”, rekao je u izjavi 09. svibnja Claudio Berti, direktor i državni geolog iz Geološkog zavoda Idaho, dok se manji potresi i dalje nastavljaju.

Geolozi trenutno traže uzrok onoga što je točno prouzročilo potres u inače mirnom području, 16 milja sjeverno od rasjeda Sawtooth, što je dionica rasjeda dužine 40 kilometara, otkrivena prije gotovo deset godina i za koju se vjeruje da je seizmički neaktivna.

Dok neki znanstvenici sumnjaju da je oštećenje Sawtooth Faula zapravo jače nego što se pretpostavljalo, prema Popular Mechanicsu, drugi sumnjaju da je problem u postupnom otvaranju zemljine kore, koja se nakon toga postupno počela širiti prema sjeveru.

Jedna teorija sugerira da je energija, koja je nastala, mogla doprinijeti nepoznatom i nejasnom raspletu događaja, što je uzrokovalo nedavne potrese. Teorija ima znanstvene podloge, jer prema radu iz 2009. godine, objavljenom u časopisu Nature, potresi koji se događaju daleko od granica tektonskih ploča mogu, zapravo, biti trajni udari manjih intenziteta, čiji se nastanak bilježi u potresima koji su nastali u dalekoj prošlosti.

Sada kada započinju nove misije koje se odnose na prikupljanje potpunijih seizmičkih podataka i analiziranje lokalnih uzoraka tla, istraživači su spremni koristiti LIDAR, vrhunsku tehnologiju za procjenu udaljenosti osvjetljavanjem meta laserskim svjetlom i mjerenjem refleksije senzorom za traženje znakova kretanje na tom području.

Iako se Idaho još uvijek trese, a država se pokazala skupom starih, seizmičkih ostataka, to ne znači da će se Yellowstone uskoro suočiti s novom vulkanskom erupcijom. Prema američkom Geološkom zavodu, Yellowstone Caldera je posljednja erupcija nastala navodno prije 70.000 godina, a od tada je zabilježen potres na zapadnom dijelu zemlje, no bez ikakvih indikacija na to da bi super-vulkan mogao eruptirati u bliskoj ili daljoj budućnosti.

Prema USGS-u, Yellowstone je doživio tri erupcije: navodno prije 2,08, 1,3 i 0,631 milijuna godina, što znači da je prošlo otprilike oko 725.000 godina između velikih kretanja lave. U tom slučaju, preostaje nam još oko 100.000 godina, objavljeno je na internetskoj stranici USGS-a.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Yellowstone se uvijek trese i zapadna obala se uvijek trese ali to je njihov problem, nije naš i nećemo ga preljevati na ove prostore. Geološki za nas je puno opasnij Vezuv čiji je pepeo pekrivao skoro cijeli jadranski bazen, njega treba pratiti jer mu se površina digla za nekoliko metara što znači da je njegova kaldera puna magme i čeka trenutak jačeg potresa da se aktivira, o tome treba brinuti i podržati aktiviste “Evropski život vrijedi”.

Venator
Gost
Venator
3 mjeseci prije

Ne razmišljaš dovoljno široko što se tiče posljedica erupcije supervulkana.
Istraži malo pojam “vulkanska zima” ili “volcanic winter”.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije

EMI, shvaćam da netko toliko mrzi SAD i njene stanovnike, i priželjkuje erupciju super-vulkana, koji će je zbrisati, ali poštovani, treba onda nešto znati šire o tome. U jednom takvom premračnom scenariju, ne bi nestala samo, mnogima omrznuta Amerika, već bi i kompletan život na Zemlji bio ugrožen dugo godina. Vulkanska zima, pad temperature, otrovi u atmosferi, možemo biti sigurno da bi svjetska civilizacija doživjela kolaps. No, život bi se nastavio, ali možda bez nas – bez ljudi. Ili sa btino smanjenim brojem ljudi.
U vrijeme najveće hladnoratovske krize, one kubanske, iz 1962, tadašnji lider SSSR-a Hruščov rekao je: u budućem ratu, živi će zavidjeti mrtvima! To važi i za super-vulkansku erupciju, a ima tih super-vulkana……ima ih diljem planete.

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Nakon erupcije vulkana Toba prije cca 65.000 godina, zbog pomracenja izazvanog pepelom u atmosferi, uginuca zivotinja i nemogucnosti rasta biljaka, broj ljudi se smanjio na oko 10.000. Na planeti.

nessy
Gost
nessy
3 mjeseci prije

Ako proradi Yellowstone, posljedice ce se osjetiti i u Evropi.

Emi
Gost
Emi
3 mjeseci prije

Yellowstone neće proraditi, on uvijek radi od svog postanka do danas, ali katastrofičari su proradili jer im fali novca pa plaše narod da užicaju nešto za plaće.

Zgcaca
Gost
Zgcaca
3 mjeseci prije

Koliko ja znam zadnja erupcija je bila prije 680 000 godina a ne pre 70 000 godina. To je velika razlika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
7
0
()
x