Super vulkan u Yellowstoneu bi se mogao probuditi prije nego je predviđeno

Yellowstone - super vulkan
29 komentara

Prema analizama znanstvenika koje su trajale tjednima, super vulkan u najstarijem svjetskom nacionalnom parku Yellowstone, mogao bi se probuditi prije nego je predviđeno, te nas baciti u višemjesečnu vulkansku zimu.

Super vulkan iz Yellowstonea je otkriven 1960. godine u Sjedinjenim Državama. Zadnja erupcija ovog vulkana je zabilježena prije 630.000 godina. Analizom fosilnih minerala, znanstvenici su do danas bili uvjereni, da će od prvih znakova buđenja biti potrebno nekoliko stoljeća do finalne erupcije. Novi rezultati pokazuju da se radi o desetljećima, a ne stoljećima. Svijet dakle ima puno manje vremena da se pripremi za eventualnu super vulkansku zimu.

Treba znati da je pri zadnjoj erupciji super vulkana u atmosferu izbačeno 1000 kubičnih kilometara stijena, prašine i vulkanskog pepela. Ove krhotine raspršene su diljem Sjedinjenih Država na trokut-području, koje se proteže od kanadske granice do Louisiane i Kalifornije, a što se vidi na donjoj karti.

Trukut u kojem su raspršile krhotine prilikom zadnje erupcije
Trukut u kojem su raspršile krhotine prilikom zadnje erupcije

“Ako se ovakvo što dogodi danas, doista će biti katastrofa”, objašnjava Hannah Shamloo u izvješću Arizona State University.

Jedna druga studija iz 2013. godine realizirana na Utah University, ukazuje na pogrešne procjene vezano za veličinu magmatske komore. Nove procjene o veličini magmatske komore govore o površini od 90 x 20 km, a na dubini od 2 do 15 km.

Još jedna studija iz 2015. otkriva novu još veću magmatsku komoru ispod gore navedene, a koja je gotovo 5 puta veća od prve i nalazi se na dubiti između 19 i 45 km.

Vulkan slične veličine ne postoji na Zemlji. Buđenjem Yellowstonea, samo oko nacionalnog parka bi poginulo 90.000 osoba. Tijekom nekoliko mjeseci došlo bi do pada temperature, što bi uzrokovalo uništenje većine vegetacije. Prehrambene svjetske rezerve su dostatne za život do 74 dana, što bi stvorilo dodatni svjetski problem.

Bilo kako bilo, ako nas ne uništi super vulkan iz Yellowstonea, neće nas fulati neodgovorno ponašanje prema hrani koju sve više proizvodi industrija, a ne seljaci. S erupcijom ili bez nje, u oba slučaja smo izgubili našu prehrambenu autonomiju.


Fascinantna filmska simulacija erupcije super vulkana u Yellowstoneu (2012):

Arizona State Universityerupcijasuper vulkanUtah UniversityYellowstone
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miroslav
6 godine prije

Mirso lajk za zadnji komentar o prehrambenoj ovisnosti.

Ante
6 godine prije

Neka naprave veliki elektromagnetski štit nad vulkanom kao supresro. Morali bi prvo izgraditi posebnu elektranu za to. Pošto se ionako cijelo područje nalazi nad velikim vulkanom i tamo ima dovoljno vruće vode da mogu napraviti tu elektranu za taj magnet. 😀

loren
6 godine prije

danasnje spoznaje ukazuju nam na to da su mnoge danasnje naucne istine u stvari iskonstrirane bajke interesnih skupina tako da istina koja dolazi iz mainstream nauke iz mainstream lazljivih medija je vise nego upitna jedina konstanta je kontinuirano sirenje straha na svim poljima koji im omogucuju lakse sprovodjenje bolesnih planova raznoraznih mocnih elitnih skupina

mars
6 godine prije

Hrana? Ma kome je stalo do takve trivijalnosti kao što je hrana. Naštampat će FED dovoljno dolara, a cijelokupna svjetska bankarska INDUSTRIJA preplavit će planetu svojim bankarskim PROIZVODIMA svih mogućih vrsta, tu će se odmah uključiti turistička INDUSTRIJA organizujući posjete samom izvoru događaja što za sobom automatski povlači uspon transportne INDUSTRIJE i sve će lijepo biti uvezano internetskom INDUSTRIJOM koja će doživjeti neviđen rast, a o sigurnosti će se brinuti osiguravajuća INDUSTRIJA. Prema tome, imamo široku lepazu PROIZVODA koje će nam obezbjediti ovako snažne i njima slične INDUSTRIJE, te nam je zagarantovan opstanak i preživljavanje na jednom kvalitetnom nivou, a autor teksta diže paniku i priča nam o nekoj HRANI.

NSU
6 godine prije

Prvi put da Putin nije kriv! Bravo 🙂

Rtrtrt
6 godine prije

Opaa logicno brise komentare koji kritiziraju clanak. Znaci, ako ne razmisljas kao logicno, bolje da te nema!!!

Konj
6 godine prije

Mogao bi kapetan amerika da svojim stitom zatvori vulkan ko na filmu a antman da mu pomogne…superman bi vrsio izvidjanje a spiderman regulisao saobracaj dok bi rambo jebavo kardashianke.

Iknar
6 godine prije

JA mogu aktivirati taj vulkan i hocu ako me naljute ameri jso vise
za sada se igram Olujama ali i potrese cu koristiti samo je ptianje vremena
dakle imam MOci za to ,testirao jos nsiam,ali to je rpilicno lako aktivirati 10-tak potresa u to podrucje bi dalo AKTIVACIJU
ustvari vidjeti cemo jer Ameri su sada ponovno naredili slugama slanje HRvatskih vojnika a ja sam rekao NE,dakle uskoro bice tresnjave u AMerici kakos e cini,a morace prlatiti i DANAK za sve dos ada napravljeno,samo nece jer su glupa ljudska bica,njihov problem ionako

Iknar
6 godine prije

dakle da bude ajsno nsiam jedinis a mocima POtresa,imaju i drugi neki samo oni rulaju amerikom i nisu ljudi ajmo takor eci
ali mene bas zaboli to ja MOGU aktivirati

Sarka
6 godine prije

Nakon radona, pusenja i konacno ovoga clanka gdje se kaze
“Super vulkan iz Yellowstonea je otkriven 1960. godine u Sjedinjenim Državama. Zadnja erupcija ovog vulkana je zabilježena prije 630.000 godina. “…
ja se definitivno ogranicavam na politicke clanke.

EU dismr
6 godine prije

Yellowstone, baci nam bombone …

zlatan
6 godine prije

Ja bi preporučio urednicima da znanstvene teme ostave onima koji poznaju znanost, ili da se ne sramote. Pridavati čak i potencijalnoj erupciji super-vulkana političku dimenziju, to je jadno. Bijedno. Prvo svega, da nešto znate, znali biste da je vulkanska aktivnost dokaz da smo živi planet…….tamo gdje je vulkanska aktivnost mrtva, mrtav je i taj planet. Dalje, super-vulkanske erupcije nisu nepoznanica, ali mjereno našim ljudskim osjećajem za vrijeme, ipak se događaju jako rijetko. Poznata povijest ljudske civilizacije, ima jedva 5.000 godina, a šta je to 600.000 godina? Ili koji milijun godina? Našim ljudskim mjerilima, skoro da to ne možemo ni pojmiti. Park Yellowstone, nije jedini potencijalni super-vulkan. Ima ih još, diljem vatrenog pacifičkog prstena, posebno po indonezijskim otocima. Nama najbliži potencijalni super-vulkan je onaj koji se “krije” u zaljevu ispred Napulja. Odmah do Vezuva. Hm, ako on eruptira-:(( !? Zar autor članka zaista vjeruje da bi nam seljaci sa svojim poljoprivrednim… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI