fbpx

Znanstvenici su možda otkrili super-vulkan Yellowstonea na Aljasci

NASA slika super-vulkana

Geolozi se sada boje da bi arhipelag vulkanskih otoka u blizini Aljaske u stvari mogao biti jedan divovski, neotkriveni super-vulkan sličan Yellowstoneu, koji bi mogao imati potencijalno dramatične i globalne posljedice u slučaju erupcije.

Diana Roman s Instituta za znanost Carnegie iz Washingtona i njezini kolege trebali bi predstaviti svoja istraživanja na jesenskom sastanku Američke geofizičke unije (AGU) 2020.

Njihove analize seizmičnosti, lokalizirane geologije, strukture i toplinskih i plinskih emisija planine Cleveland i pet vulkana slične veličine u blizini, sugeriraju da se nešto mračno i podzemno možda krije u zabačenim vodama Aleutskog luka na Aljasci.

Preliminarni podaci ukazuju na potencijalnu prisutnost masivne kaldere ili urušenog dijela Zemljine kore, koji pada u ispražnjenu komoru magme, dok se ispod šest strato-vulkana nalaze Carlisle, Cleveland, Herbert, Kagamil, Tana i Uliaga.

Ovakva urušavanja mogu stvoriti svojevrsni učinak ”lonca pod pritiskom,” jer se komora magme s vremenom postupno dopunjava, dok se s vremenom sveukupan volumen komore smanjuje.

Geolozi također sumnjaju da poravnanje i orijentacija planina mogu ukazivati na kalderu.

“Tražili smo sve moguće podatke”, kaže Roman, “ali sve što smo vidjeli poravnava se s kalderom u ovome području.”

Ako se sumnja i istraživanje njezina tima pokažu točnim, to bi značilo da Aljaska također ima i vulkansku tempiranu bombu sličnog razmjera kao i Wyomingov super-vulkan Yellowstone, koji je sam po sebi predmet mnogih apokaliptičnih rasprava.

Lanac otoka aleutskog luka na Aljasci sadrži otprilike 80 vulkana različite veličine, od kojih su deseci u posljednje vrijeme više puta eruptirali, a među njima i planina Cleveland, koja je u posljednjih 200 godina čak 20 puta eruptirala.

Sam je redovito stvarao oblake pepela koji se uzdižu na oko 4,5 do 9 km (15.000-30.000 stopa) nadmorske visine, ali ako se dogodi super-vulkanska erupcija, to bi vjerojatno utjecalo na globalni zračni promet do neviđene mjere.

Erupcija planine 1944. godine klasificirana je kao “katastrofalni” događaj treće razine, prema indeksu vulkanske eksplozivnosti (VEI).

U međuvremenu, veći događaji na ljestvici VEI mogu imati globalne posljedice, a za erupciju vulkana Okmok u Aleutskom luku se pretpostavlja da je pridonijela konačnom padu Rimskog carstva prije više od 2.000 godina.

Znanstvenici imaju za cilj provesti detaljniju analizu područja oko otoka s četiri planine, uključujući morsko dno i geološke studije, kao i prikupljanje seizmičkih i gravitacijskih podataka, kako bi stekli bolje razumijevanje potencijalne prijetnje za Sjevernu Ameriku, ali i svijet u cjelini.

“Ovo nam pomaže u razumijevanju onoga što Cleveland čini tako aktivnim,”govori vodeći autor John Power, istraživač američkog Geološkog zavoda na aljaškom opservatoriju vulkana.

“Također nam može pomoći u shvaćanju koju vrstu erupcija možemo očekivati u budućnosti, kao i to kako da se bolje pripremimo za opasnosti koje prijete od njih.”

3.9 13 votes
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Zabrinutost ”naučnika” usporediva
sa kovidiranjem na 19 ?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije

Moja susjeda je neotkrivena Lidija Bačić, makaršta, da ju neki vizažist uzme u ruke bila bi i veća bomba od Lille, e moji stručnjaci.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije
Reply to  Mikojan

Ovo je nekada, ne tako davno bio ozbiljan portal, gdje su komentari znali biti informativni i zanimljivi kao i sami clanci. Idiotskih komentara je uvijek bilo, ali, ovo cesto predje sve granice dobrog ukusa.
Ti, prijatelju, uzmes sebi za pravo da potcjenjivacki i sarkasticno komentras temu o kojoj nemas pojma. Sto je tvoj motiv? Ocito je tvoj domet Lidija Bacic. Prati njen blog, ako ga ima i oslobodi nas stupidnih komentara, tuzni su tvoji komentari, na naucnu temu.

nessy
Gost
nessy
1 mjesec prije
Reply to  nessy

Ako imas reci nesto pametno na zadanu temu, super, ako nemas, daj mi objasni vezu glupe nekulturne magarice sa supervulkanima.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 mjesec prije
Reply to  nessy

Imam, “naučnici” pojma nemaju i sve je to jedno veliko MOŽDA !
Veza, za te “naučnike-znanstvenike” ona je vulkan, a ja tvrdim da takvih vulkana ima u svakom selu a kako nam je trenutno možemo zahvaliti velikim znanstvenicima.

Sirius
Gost
Sirius
1 mjesec prije

Sve je vise cudnih stvari , pa me ne bi zacudilo otkrice novog supervulkana. Permafrost se topi sve vise , svako malo se pojavi novost da se pojavila nova rupa na aljasci i sibiru. Postavlja se logicno pitanje kakve se mikro organizme koji su bili zaleđeni jako dugo to otapanje moze osloboditi u atmosferu.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 mjesec prije

Opet ih nasankali rusi.
Prodali im vulkan 🙂

Zezam se. Znam.
Prodata je u bescenje zbog Krimskog Rata.
Englezi su imali najjacu flotu. Da su napali Aljasku bi rusi morali ici da je brane, a nisu imali sanse. I oslabili bi na Krimskom frontu. Amerikanci nisu tada bili prijatelji sa englezima.
A i nije bilo neke vece koristi od nje jer su guverneri bili korumpirani.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik