fbpx

Naučnici rješavaju misteriju deformacije područja veličine Čikaga u parku Yellowstone

Nacionalni park Yellowstone

Park od 5.588 kvadratna kilometra poznat po svojim divljim životinjama i geotermalnim predjelima nalazi se u zapadnim Sjedinjenim Državama, sa dijelovima u državama Wyoming, Montana i Idaho. Međutim, geološka aktivnost u jednom području godinama zbunjuje stručnjake.

Područje veličine Čikaga u Nacionalnom parku Yellowstone, već decenijama “diše” i udara zbog ulijevanja magme. Tim naučnika iz američkog Geološkog zavoda godinama pokušava da razriješi misteriju koja stoji iza deformacije Norris Geyser bazena, najtoplijeg u parku.

Između 1996. i 2004. tamošnja površina rasla je 10,6 centimetara godišnje, da bi se između 2005. i 2013. smanjila za 7,10cm. Nakon kraće pauze, područje se ponovo počelo povećavati, ovaj put sa znatno većom stopom od 15cm godišnje. Proces je zaustavljen nakon što je potres magnitude 4,9 stepeni Rihtera pogodio to područje.

Ispod Nacionalnog parka Yellowstone nalazi se super vulkan, za koji naučnici kažu da je zadnji put eruptirao prije oko 640.000 godina. Međutim, analiza satelitskih radara i GPS podataka navela je istraživače da vjeruju kako magma još uvijek teče ispod površine i odgovorna je za ove događaje „podizanja i spuštanja“.

„Modeliranje sugeriše da je podizanje 1996–2004. godine prouzrokovano ulijevanjem magme oko 14 km ispod Norris Geyser bazena. Kada se magma ulije u koru ona se hladi, kristalizira i oslobađa gasove koji su rastvoreni u talini. Oslobađanje gasa snižava pritisak u magmi, uzrokujući da se površina slegne. Ali rastući gasovi mogu biti zarobljeni ispod nepropusnog sloja stijene, što izaziva brzo podizanje viđeno u Norrisu od kraja 2013. do potresa jačine 4.9 u martu 2014.

Istraživači kažu da je nakon pauze u 2014. područje ponovo počelo da se povećava 2016. godine i to sve do 2018. Rezultati studije naveli su naučnike da vjeruju da je ulijevanje magme krivac za aktivnosti gejzira. Prošlog avgusta oboren je rekord kada je eruptirao 33. put.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Dok oni riješe misterij,super vulkan će erumpirat 😱😱😂😂

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
5 mjeseci prije

Što pre to bolje.Da oslobodimo mjesto za neku drugu vrstu.

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Halo Bing,kako brat?…Išao u Yellowstone za vrijeme erupcije?!?😱😂

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Kad im pocnu dijamanti izlazit sami iz zemlje 🙂

Lumbrak
Gost
Lumbrak
5 mjeseci prije

Za to su krivi magneti I RR Nis.

Lucija
Gost
Lucija
5 mjeseci prije

Ma da se samo 20% onoga što se davalo za vojsku davalo za proučavanje vulkana, tektonskih ploča itd…i još netko sumnja da ljudi i majmuni imaju zajedničkog pretka.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
5 mjeseci prije

Će da grune?

Bosanac
Gost
Bosanac
5 mjeseci prije

Kod nas pada snijeg i pojavljuju se deformacije tipa – utjecaj vlage na bosansko-hercegovacku poeziju

Dundić
Gost
Dundić
5 mjeseci prije

To je veliki, spekatakularan park prirode…toliko životinjskog svijeta tamo…držim palčeve da će sve ostati u redu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x