Panika u SAD zbog moguće erupcije vulkana Yellowstone

Yellowstone vulkan
19 komentara

Neuobičajeno snažan zemljotres jačine, 7,1 rihtera, potresao je južnu Kaliforniju 5. jula – samo jedan dan nakon što je zemljotres jačine 6,4 rihtera pogodio područje udaljeno 200 kilometara od Los Angelesa. Zemljotres je izazvao strah da bi to mogao biti samo početak mnogo veće katastrofe.

Američki geološki pregled (USGS) pokušao je da ublaži zabrinutost koja se pojavila na društvenim mrežama gdje korisnici sumnjaju da su nedavni potresi uvod u megaerupciju Yellowstonea.

Naučnik u američkoj opservatoriji Yellowstone Volcano, Michael Poland napisao je u svojoj kolumni u časopisu Caldera Chronicles da iako takvi potresi mogu izazvati mikro-potrese u nekim vulkanima malo je vjerovatno da će to izazvati erupciju vulkana.

USGS je istakao da takvi snažni zemljotresi nisu toliko rijetki na zapadnoj obali SAD, ukazujući na više od 100 potresa magnitude i desetak magnitude 7 u poslednjih 100 godina. Iako je većina njih pogodila Kaliforniju, ni jedan od njih do sada nije izazvao erupciju Yellowstonea.

Godine 1992. došlo je do potresa magnitude 7,3 u Landersu – oko 40 kilometara sjeverno od Palm Springsa u južnoj Kaliforniji i 1999. godine zemljotres magnitude 7,1 je pogodio Hector Mine na oko 90 kilometara od Palm Springsai, ni jedan od tih zemljotresa nije izazvao nikakvu erupciju vulkana.

Poland je takođe primjetio da čak i ako se desi zemljotres u blizini vulkana to nije bitno, ističući da supervulkan Yellowstone nije eruptirao uprkos zemljotresu jačine 7,3 stepeni prije nekoliko decenija.

Kao što je istraživač USGS-a primjetio, postojalo je “povećanje u Google pretragama” pojmova koji povezuju Yellowstone i zemljotrese.

Kalifornija je prošle sedmice bila pogođena sa dva zemljotresa jačine 6,4 stepena u četvrtak i 7,1 stepen u petak. Za drugi potres se kaže da je najjači potres koji je pogodio južnu Kaliforniju u poslednjih 20  godina.

Najmanje 159 naknadnih zemljotresa jačine do 2,5 rihtera je zabilježeno nakon prvog zemljotresa koji se desio 4. jula. Potresi su doveli do curenja gasnih instalacija i curenja gasa i izbijanja požara u južnoj Kaliforniji.

USGSYellowstonezemljotres
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Damir
4 godine prije

Zato što su mržnja i ljudska glupost neuništivi.

Ivi.tz
4 godine prije

Budi se što prije.

Ana
4 godine prije

Kad bi barem Yellowstone mogao eruptirati selektivno, samo ondje gdje treba.

Pera
4 godine prije

Ma, pijance i budale i Bog cuva .

mnc
4 godine prije

Nemam komentar. Dajem priloge a vi zakljucujte sami.
http://www.whatdoesitmean.com/index2918.htm
https://ktla.com/2019/07/06/naval-air-weapons-station-china-lake-in-ridgecrest-evacuated-deemed-not-mission-capable-after-quake/
http://www.thetruthdenied.com/news/2014/12/01/weather-mod-china-lake-connection-part-1-the-secret-city/
ПОЧИЊЕ: Епстеин је оптужен, Блацк-Опс Мега-Басе Дестроиед! Постед би Давид Вилцоцк | Јул 7, 2019 | То је истина: Јеффреи Епстеин је заправо ухапшен. Оптужнице су отпечаћене. То је случај који ће срушити Кућу карата.
Земљотреси на дан независности Калифорније су можда били штрајкови који су намеравали да извуку последње, најбоље објекте за напад на хемијске трагове државе Дееп, као што ћемо видети.

Дееп Стате је можда намеравала да користи објекте у коначном покушају да уништи Америку непосредно пре него што се оптужнице отпече.

Annabella
4 godine prije

U slučaju ozbiljnije erupcije vulkana u Yellowstone parku, posljedice bi osjetio cijeli svijet.
Jedna je stvar raspravljati o američkoj politici i predviđati im neugodne posljedice njihovih djela, dok erupcija vulkana tih razmjera može biti pogubna za cijelu zemlju. Treba se ipak malo informirati prije pisanja takvih želja (pazite što želite, moglo bi vam se ostvariti….)

nessy
4 godine prije

Odlicna ilustracija! Ne moze biti ‘ilustrativnija’.

denis
4 godine prije

Zbog miliona žrtava koje su oni uzrokovali u 220 godina ratovanja od 240 godina svog postojanja.

FATIH
4 godine prije

BOSNO MOJA,DIVNA MILA………

.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Panika na sve strane, samo zato da se uvede 5g mreza …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI