fbpx

Niz zemljotresa sličan rafalima ispod uspavanog vulkana Oregon pokreće strahove zbog „ubrzanja“ aktivnosti

Mount Hood

Sukcesija manjih zemljotresa registrovana je u 12:13 sati prvog marta oko tri do četiri milje ispod vrha Mount Hood, Oregon, koji je trenutno uspavani vulkan. Tihookeanska sjeverozapadna seizmička mreža izmjerila je osam zemljotresa maksimalne jačine 1,3.

„Vrh“ manjih zemljotresa dogodio se ispod vrha Oregonske planine Hood ove nedjelje, s tim što neki nagađaju da li bi ovo mogao biti signal upozorenja za veće koji dolaze.

Manji zemljotresi – svi su bili premali da bi se osjetili na površini – započeli su u 12:13 sati 1. marta, oko tri do četiri milje ispod vrha uspavanog vulkana, u trajanju od oko 45 minuta.

Osam zemljotresa mjerilo je maksimalnu jačinu od 1,3, prema sjeverozapadnoj pacifičkoj seizmičkoj mreži, sa desetinama drugih podrhtavanja premalih da bi se locirali.

Da bi ublažili zabrinutost, američka Geološka služba napisala je na Facebooku 3. marta da, iako niz zemljotresa „nije česta pojava“, ne mora nužno biti uzet kao pokazatelj da će „vulkan uskoro eruptirati“.

„Ubrzavanje aktivnosti“

Ranije u godini, još jedan niz od više od 100 zemljotresa nalik na rafal dogodio se južno od vrha Mount Hood.

Bilježeći maksimalne magnitude od 2,7 i usredsređene na oko tri milje u budinu, potresi registrovani 17. januara izazvali su zabrinutost zbog statusa vulkana.

Geolozi su priznali da se niz smatra „preokretom“ aktivnosti pozadinske seizmičnosti Mount Hood, ali ipak su isključili mogućnost erupcije.

Istraživači su takođe ukazali na slične nizove koji se povremeno viđaju na drugim planinskim vrhovima Kaskada, kao što su Mount Rainier, Mount St. Helens i Lassen Peak u Kaliforniji.

Što se tiče uzroka zemljotresnih nizova, USGS je izjavio da ih možda uzrokuje kretanje pregrijane vode pod pritiskom duž postojećih procjepa, a ne magma.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
11 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
pits
Gost
pits
1 mjesec prije

Nema vatrometa? Šteta.

Miki Maus
Gost
Miki Maus
1 mjesec prije

Zna netko sto se dogadja sa razinom mora u Grckoj i Veneciji? More se povuklo dosta, u Veneciji camci nasukani

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
1 mjesec prije
Reply to  Miki Maus

Prema slikama iz Venecije izgleda ko da su kanali neočiščeni – puni blata. Gledam stepenice i završavaju u blatu, umjesto na razini vode. Razine oseke su u normalama. Po danu nešto niža ali još uvijek par centimetara u plusu. Evo za danas: Low tide 0,58m High tide 0,71m Low tide 0,15m High tide 0,75m Ništa neobično, ali izgleda da nemaju o čemu pisati. Normalna razlika u razini između plime i oseke u Veneciji je oko 0,5m. https://www.tide-forecast.com/locations/Venezia-Italy/tides/latest Što se tiče Grčke, ne pratim vrijeme, pa ne znam točan uzrok visokih valova (plime) u istočnom Mediteranu, ali na mapama se vidi,… Pročitaj više »

bokan
Gost
bokan
1 mjesec prije
Reply to  Miki Maus
... ....
Gost
... ....
1 mjesec prije

Miki, otčepilo sredozemni sifon.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije

Ja ne znam za ovakvu frekvenciju zemljotresa koji se javljaju širom planete. U svakom slučaju – ne sviđa mi se.

Trondhjemite
Member
Trondhjemite
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

earthquake.usgs.gov/earthquakes/search

Ovo je katalog zabilježenih potresa u svijetu. Ako imate volje i želje, lako se poigrate s magnitudama, datumima potresa i lokacijama. Dobra stvar!

Postoji još godina i perioda u nedavnoj (ljudskoj) prošlosti kada je seizmička aktivnost bila jača. Meni nije ništa čudno, ali je svakako zanimljivo!

shumadinac
Gost
shumadinac
1 mjesec prije
Reply to  Trondhjemite

Baš si partibrejker – a tako dobra teorija zavere 😉

Dalibor
Gost
Dalibor
1 mjesec prije
Reply to  shumadinac

A jesi gnjida

mislim
Gost
mislim
1 mjesec prije

svi znamo da će biti smak svjeta.
ali kakav i kad, ee… to niko nezna.

pirat sa kariba
Gost
pirat sa kariba
1 mjesec prije

neko puca kalasnjikovom ispod

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik