SAD blokirao donacije žrtvama potresa u Iranu

zemljotres rusevine spasavanje
15 komentara

Postoje situacije u svijetu gdje međunarodne politika, sukobi i prijepori u pravilu padaju u drugi plan. U ovom slučaju govorimo razornom potresu koji je prije tjedan dana pogodio Iran. Epicentar je bio u pokrajini Kermanshah, na samoj granici s Irakom, a osjetio se diljem bliskoistočne regije. U Iranu je poginulo više od 530 ljudi, dok je u Iraku smrtno stradalo njih sedam. Na tisuće ih je ranjeno, a neka su naselja doslovno sravnjena sa zemljom.

U ovakvim slučajevima se u svijetu ne obraća pozornost na geopolitičke sukobe i prijepore i nudi se pomoć iz cijelog svijeta.

Istina, Iran je odbio humanitarnu pomoć američkog State Departmenta, što je potvrdio čelnik Odjela za uklanjanje posljedica izvanrednih situacija pri Ministarstvu unutarnjih poslova Irana, Hasan Gadami.

“Mi ne vjerujemo da su SAD to predložile u najboljoj namjeri, jer su zbog američkih sankcija isporuke lijekova za Iran trenutno neredovne”, rekao je Gadami.

No, Iran ima veliku dijasporu u svijetu, koja je u Sjedinjenim Američkim Državama mobilizirala javnost u prikupljanju financijske pomoći i Washington je još jednom pokazao pravo lice svoje “izuzetnosti”.

Naime, američko Ministarstvo financija je blokiralo sve donacije koje su se za pogođene potresom prikupljale putem interneta, što potvrđuje da je Hasan Gadami bio u pravu.

Odjel američkog Ministarstva financija je jednostavno blokirao donacije koje su putem interneta prikupljali Amerikanci iranskog podrijetla, koji su na simboličan način htjeli pomoć žrtvama snažnog potresa koji je u nedjelju uzrokovao veliku štetu i odnio preko 530 života. Procjenjuje se da je oko 15 000 kuća uništeno, a 70 000 ljudi su postali beskućnici i suočavaju se s turobnom budućnošću.

Liječnik Tohid Nayafi, stanovnik Detroita, izjavio je za katarsku Al-Jazeeru da mu je odjel američkog Ministarstva pravosuđa blokirao Facebook stranicu koju je podigao u ponedjeljak kako bi skupio novac za obitelji žrtava i preživjele od potresa.

Najafi je napomenuo kako je sljedećeg jutra vidio da su donatori putem interneta više od 80 000 dolara, a u srijedu je uplaćeni iznos premašio 200 000 dolara.

Međutim, već prvi dan kampanje prvi dan kampanje prikupljanje sredstava je Nayafi dobio poruku Facebook s obavijesti kako sredstva neće biti isporučena, jer tvrtka mora tražiti odobrenje Ministarstva pravosuđa.

Nakon inicijative Tohida Nayafia, američka novinarka iranskog porijekla Tara Kangarlou je također pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za pomoć ljudima pogođenim potresom.

U prvih 30 minuta su donatori preko internetske platforme “You Caring” uplatili 2 000 dolara.

Međutim, “YouCaring” je ubrzo oborio stranicu Tare Kangarlou, uz poruku “da je prikupljanje sredstava obustavljeno, jer se radi o zemlji koja je pod američkim embargom”.

“Odjel američkog Ministarstva financija ne dopušta da naša platforma izravno dodjeljuje sredstva državi ili osobi koje su trenutno pod režimom embarga”, navodi se u poruci.

Internetska platforma je također je obavijestila Taru Kangarlou kako partner za prijenos novca, “WePay”, nije ovlašten za poslovanje s Iranom.

I dok je s jedne strane blokirao donacije, licemjerna politika Sjedinjenih Država je izrazila sućut iranskim građanima i ljudima pogođenim katastrofom.

Ministarstvo financija SADState DepartmentWePayYou Caringzemljotres
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
karantanac
6 godine prije

To samo mogu “izuzetni”. Sunovrat morala.

Cigo
6 godine prije

Demokratski kako to samo hameri znaju…pravo demoNkratski

dalmata
6 godine prije

Bilo bi sokantno da USrA postupa ljudski.Ovo je ruganje snazi prirode.S obzirom(samo najpoznatiji primjer)da da se budi ogromni vulkan usrid USrA(Yellow Stone),nisan siguran da i takvim siledijama nece tribat slicna(ili veca)pomoc.Sve se vraca sve se placa

Hari1
6 godine prije

Stanovnici SAD-a bi svojim ustrajnim i odlučnim angažmanom moli uvjeriti/prisiliti vodstvo SAD-a na promjenu stavova prema embargu (ukinuti embargo na hranu, lijekove i sl.), prema humanitarnoj pomoći (uključiti pomoć za zemlje protivnice), prema odnosu s Rusijom i mnogim drugim političkim temama. Ako je korumpirana vlast, onda je na stanovnicima zadatak popravljanja ili ispravljanja stanja. U tom smislu se može informirati stanovnike SAD-a da uvide smisao navedenih promjena stavova i vlastitog angažmana u podržavanju istih, inače nema pomaka na bolje kod politike SAD-a prema ostatku svijeta. To je jedna bitna komponenta na kojoj bi mogli poraditi ne samo druge države, nego i njihovi stanovnici vlastitim naporima.

Ivan1
6 godine prije

Zločinci. Izuzetni, ostvarenje nad-rase Nacističke Njemačke.

milan
6 godine prije

Koliko pamtim iz historije Iran je u drugom Svjetskom ratu bio utociste za sve ali bas sve svjetske spijune pocev od fasisticke Njemacka! Nitko nije tada postavio pitanje embarga jer je vidi vraga i njemacka spijunaza vrsljala po Teheranu. To su bile “viteske” borbe, tako swe tumaci, o smrti miliona nema niti govora! Problem nastaje onda kada se ukine profit zarada ode na neku od strana koje nisu za vlastodrsce svijeta prihvatljive jer omogucuju vecu nezavisnost od robovskog financijskog stanja. Kada se je Iran postavio na noge i rekao dosta kolonmijalizma eto EMBARGA!!! Pitam gdje je zapelo,

davor
6 godine prije

Što reći o državi koja je naredila izbacivanje ruskih paraolimpijaca iz natjecanja? Nacizam je preblaga riječ za to. Eugenika je na žalost i dan danas jako raširena znanost pogotovo na Zapadu i tamo čega god se Zapad dotakne. U institucionalnom i u moralnom smislu.

forlan
6 godine prije

Ništa čudno – Trump je pod utjecajem hard core cionista (bilo “kršćana”, bilo Hazara) i od prvog dana ide đonom na Iran, Meksiko, Sj.Koreju. Valjda i sam Iran ima dovoljno moći da koliko-toliko sanira posljedice ovog potresa. Izrael je probao kao i 2004. kada je Iran pogodio još razorniji potres pokupiti političke poene nudeći pomoć, koja je s gnušanjem, i sa potpunim pravom, odbijena od strane Iranaca.
Koliko su licemjerni zapadnjaci, prijeti se sankcijama Kambodži zbog onemogućavanja jednom kandidatu da se kandidirana izborima, a ne prijeti se sankcijama jednom Mijanmaru nakon svih gadarija koje su priredili ne samo Rohingijama nego i tamošnjim hindusima.
A btw., koliko je novca prikupljeno u zemljama “prijateljskima” Iranu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI