fbpx

Tajanstvene sile Zemlje mogu aktivirati potrese i vulkanske erupcije

erupcija vulkana -magma

Opisivanje i razumijevanje složenog ponašanja prirodnih procesa kao što je vulkanska aktivnost istovremeno je i izazovno i fascinantno istraživanje, ali ono što je najvažnije, akumulirano znanje je ključno za prognozu svake erupcije koja je u tijeku.

Nova revolucionarna studija sugerira da gibanje polarnih elemenata i kasniji pomaci u Zemljinoj kori mogu povećati vulkansku aktivnost i potaknuti potrese.

Istraživanje pod naslovom „Postoji li utjecaj plime polova na vulkanizam? Uvidi s nedavne aktivnosti brda Etne ”ispitali su moguću vezu između gibanja polarnih sila – sila koje se povlače na Zemljinu površinu kako se planet vrti – i seizmičke aktivnosti kod kultnog talijanskog vulkana Etne.

Rezultati studije, objavljene u AGU časopisu Geophysical Research Letters, pokazuju da su seizmička aktivnost i pragovi magme u blizini talijanske planine Etne porasli kada je Zemljina rotacijska os bila najudaljenija od njezine geografske osi.

“Smatram da je uzbudljivo znati da, iako klima pokreće Zemljinu rotaciju, njezina rotacija također može potaknuti vulkane i seizmičnost”, rekao je Sebastien Lambert, geofizičar iz Pariškog opservatorija u Francuskoj i vodeći autor studije.

Zašto Etna?

Lambert i njegov kolega, Gianluca Sottili, vulkanolog sa Sveučilišta u Sapienzi u Rimu u Italiji, usredotočili su se na Etnu jer je vulkan dobro proučen, što znači da ima puno podataka, a sjedi južno od 45 stupnjeva zemljopisne širine.

Zemljin zavoj se ne podudara uvijek savršeno s njegovim sjevernim i južnim polovima, pri čemu se zemljopisni polovi često okreću po rotacijskoj osi našeg planeta kada se gledaju iz svemira.

Ovaj fenomen, nazvan polarnim gibanjem, pokreće klimatske promjene zbog događaja poput promjene godišnjih doba, topljenja ledenih ploča ili pomicanja s tektonskih ploča.

 

Tijekom dužeg razdoblja, sezona ili godina, plima zbog polarnog gibanja uzrokuje deformiranje kore, pri čemu je izobličenje najjače na zemljopisnoj širini od 45 stupnjeva, gdje se kora kreće za oko 1 centimetar godišnje.
Također, nije bilo nikakvih neobičnih vulkanskih kriza na Etni.

Lambert i Sottili koristili su seizmičke zapise iz 11.263 potresa koji su se dogodili unutar 43 kilometra od vrha planine Etna između 1999. i 2019. godine.

Tim je također koristio zapise o tome koliko je magme izbačeno iz vulkana od 1900. godine.

Zatim su usporedili udaljenost između zemljopisnih i rotacijskih polova u vrijeme kada se dogodio svaki događaj kako bi utvrdili je li vulkanska aktivnost povezana sa Zemljinom rotacijom.

Lambert i Sottili otkrili su da je bilo više potresa kada je Zemljin rotacijski pol bio najudaljeniji od zemljopisne osi. Između 1999. i 2019. ti su vrhunci bili u 2002. i 2009. godini.

Praktične implikacije

Iako studija sugerira da su potresi mogli biti češći ili da su vulkanske erupcije mogle izbaciti više lave kada je udaljenost između zemljopisne i rotacijske osi na vrhuncu, novi nalazi ne omogućavaju znanstvenicima predviđanje vulkanske aktivnosti.

Vremenski raspon prevelik je za smislene kratkoročne prognoze, tvrde autori.

Unatoč tome, tim je bio oduševljen rezultatima.

“To je prvi put da smo pronašli ovaj odnos u ovom smjeru od rotacije Zemlje do vulkana … To je mali proces ali može dovesti do mjerljivih posljedica”, rekao je Lambert.

Gledajući prema budućnosti, stariji autor studije, Gianluca Sottili, dodao je da će ispitivanje vulkana u Vatrenom prstenu vidjeti utječe li Zemljina rotacija na njihovu aktivnost što će zasigurno biti zanimljivo.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Ma koje tajanstvene sile?!?Kakve su to bajke?!?U prirodi vladaju 4sile i to je to… gravitacija, elektromagnetska,jaka nuklearna i slaba nuklearna.Krajpriče!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Plus HAARP Koji sve te tajanstvene sile može pokrenuti po želji nekoga, na svakoj točki globusa!

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Ma to Putin ljulja zemljinu osu.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

😂🤣😂🤣😂🤣

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

hahah…dobro de đeki, ohladi malo. Da čujemo, što je to haarp,čuo si a pojma nemaš.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

“… iako klima pokreče zemljinu rotaciju…”
Autor ovog članka i Jack dijele Nobela sljedeče godine 😆

jbg
Gost
jbg
8 mjeseci prije

Jakih li istraživanja! Jesu li ti znanstvenici u stanju prognozirati zemljotres ili erupciju? Nisu.

Pazi ti to!
Istraživanje pod naslovom „Postoji li utjecaj plime polova na vulkanizam?

Pa na prvom satu/času fizike u osnovnoj školi smo znali šta znači gravitacija.

A ovi plačani ko bogovi

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Sotilli i Lambert su napravili naučni rad, objavili u stručnom časopisu o korelaciji precesije polova i aktivnosti vulkana Etne. Vrlo kvalitetan rad, u cilju mogučeg prognoziranja erupcija vulkana u budučnosti. Zasad ne postoje metode prognoze ni zemljotresa ni erupcije vulkana.
Ne daj se zbunjavati prevodilačkim vještinama Zorana M., koji očito nije ni shvatio o čemu je pisao

pitiah
Gost
pitiah
8 mjeseci prije

Aaaaa, Zorane, crni Zorane, izludih dok sam čitao ovo, ovo…u biti ne znam što je ovo i što sam upravo pročitao.
Niti znam da li je uputno da Vam dijelim savjete.
Ali ne mogu odoljeti…ako pišete o nečemu što ne poznajete, onda bar napravite korektan prijevod. Da bi posao bio odrađen kako spada, prijevod bi trebao dati na uvid nekome tko zna bar osnove geofizike.
Ovdje ste toliko toga pobrkali, nazvali krivim imenom da me glava počela boljeti od pokušaja da shvatim bit znanstvenog rada.
Da li je riječ o pomaku magnetskih polova ili o precesiji (odnosno odstupanju vrtnje Zemlje od njene osi)?
Magnetski polovi se stalno pomiču, i trenutno je sjeverni na putu ka Rusiji, a u mom djetinjstvu učili smo da je u Kanadi, na poluotoku Boothia Felix.
Os vrtnje koja odstupa od centralne osi zemlje ima ciklus od 25.722 godine i uzrok je promjenama klime, pomicanju početaka godišnjih doba i slično…
Dakle na što se mislilo?
Klima sigurno ne pokreće Zemljinu rotaciju, bilo me sram i pročitati. Klima je po Vama postojala prije Zemlje i onda kad je Zemlja nastala onda ju je zarotirala?!
Ajme jao, munje i gromovi, svih mu bubnjeva Darkvuda, karamba i karambita, puksa vida, ni stripovski junaci nemaju dovoljno izraza za ovo.
Nemojte se sramotiti više. Samo si treba dati malo truda, nije toliko teško. Ako je i za clickbait, žalosno je.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x