Znanstvenici otkrivaju kako nova formacija vulkana nagovještava stotine potresa

magma
3 komentara

Potresi koje su otkrili znanstvenici bili su očito povezani s kretanjem magme koja je izlazila iz najdubljeg i najvećeg rezervoara u gornjem plaštu do danas.

Međunarodni tim istraživača pod vodstvom Simone Cesca iz njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti GFZ-a uspio je zabilježiti procese koji su doveli do stvaranja novog podvodnog vulkana kraj otoka Mayotte.

Objavljujući svoja otkrića u časopisu Nature Geoscience, znanstvenici su primijetili kako njihov rad u osnovi pokazuje kako se „takva duboka magmatska aktivnost u moru može zabilježiti bez ikakvog nadzora na licu mjesta“.

Pažnju tima privukla je problematična regija još u svibnju 2018., kada je to „seizmički mirno područje“ zadesilo više potresa nakon čega je uslijedila površinska deflacija na Majoti.

“Mi smo prepoznali krajem svibnja 2018. seizmički roj u regiji u kojoj je seizmičnost bila umjerena prethodnih godina”, Newsweek citira Cesca. “Najveći potres, magnitude 5,9, bio je najveći ikad zabilježen u regiji.”

Seizmički rojevi očito su bili povezani s magmom koja izvire iz dubokog rezervoara, “najdubljeg i najvećeg rezervoara magme u gornjem plaštu (više od 3,4 kubičnih kilometara) do sada”, kako je navela koautorica studije Eleonora Rivalta.

I nakon što se otvorio kanal između morskog dna i zemaljskog plašta, magma se proširila prema naprijed, formirajući novi podmorski vulkan, čiji je nastanak potvrdila francuska kampanja za oceanografiju.

Prema medijima, Cescin tim sada pokušava otkriti “slične, neotkrivene procese” koji bi se mogli odvijati u udaljenim dijelovima našeg planeta.

MagmaPotresVulkan
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Zemlja ravna ploca, a netko ispod podgrijava.
Odakle im toliko energije?

Lucija
4 godine prije

Mayotte…gdje je to ?
Bio bi red napisati…
Ova pomicanja magme su jako realna opasnost. Puno veća od često spominjanih asteroida…zbog mogućeg djelovanja na magnetizam zemlje.
Debljina Zemljine kore u odnosu na masu zemlje usporediva je sa tankom opnicom između ” listova” luka…onom što kliže kad režete…😌

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI