fbpx

Vulkanolozi izjavili da se ispod galapagoškog arhipelaga nalazi eksplozivna magma

Galapagos

Mnogi vulkani širom svijeta ispuštaju “kompozicijsku homogenu magmu” tisućama, pa čak i tijekom stotina tisuća godina. Primjeri takvih su vulkani na Havajima, Islandu i otocima Galapagos, što je pokazalo istraživanje objavljeno u časopisu ”Nature Communications”.

Skupina vulkanologa provela je istraživanje na udaljenim otocima u arhipelagu Galapagos, kako bi bolje shvatila zašto neki vulkani na Zemlji uobičajeno tijekom dužeg vremena ispuštaju kemijski jednoliku lavu. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu ”Nature Communications”.

“Ovi ‘monotoni’ vulkani nisu rijetkost, ali teško je zamisliti kako magma pohranjena u Zemljinoj kori, između 10 do 15 kilometara dubine (oko 6-9 milja) može imati identične kemijske sastave. Puno se stvari događa na putovanju magme na površinu”!, rekao je Michael Stock, vodeći autor studije iz Trinity sveučilišta iz Dublina, Irske.

Studija pokazuje da su dva vulkana Galapagosa, Wolf i Fernandina, tijekom cijelog životnog vijeka eruptirali jednoličnu bazaltnu magmu, dok sub-vulkanski sustavi sadrže “ekstremnu heterogenost, s otopljenim dijelovima koji se protežu do ritolitskih sastava”.

“Magma ima veću vjerojatnost da će eksplozivno izbiti kada u sebi sadrži veće koncentracije silicija i vode. Voda stvara plinske mjehuriće, isto kao i ugljični dioksid, ali visok sadržaj silicijeva dioksida čini magmu vrlo ljepljivom. Mjehurići plina ne mogu pobjeći što dovodi do toga da pritisak raste, stvarajući tako eksplozivnu erupciju”, rekao je Stock.

Prema znanstvenicima, vulkani na Galapagosu tisućljećima su stvarali kemijski konzistentne tokove lave zbog svog položaja, s obzirom na to da se vrlo velika količina nove bazaltne magme kreće kroz Zemljinu koru.

Pod određenim okolnostima, kemijski različita magma ispod vulkana mogla bi se izdići na površinu, rekao je vulkanolog dodajući da bi to moglo uzrokovati pomak u vezi s razdobljem neočekivane eksplozivne aktivnosti u tim vulkanima.

“Studija će nam također pomoći bolje razumijevanje rizika koje vulkani stvaraju i predstavljaju u drugim dijelovima svijeta; samo zato što su u prošlosti uvijek izbijali na određeni način ne znači da se možemo osloniti da će na isti način izbijati i do “u nedogled u budućnost”, rekao je Stock.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije

Hvala.

otpisani
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

“…samo zato što su u prošlosti uvijek izbijali na određeni način ne znači da se možemo osloniti da će na isti način izbijati i do “u nedogled u budućnost”, rekao je Stock.” Ma da! …sada će i vulkani reagirati na Beroša, Gatesa, ili Trumpa i njihovu “koronu”, pa ni erupcije… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik