Isporuka njemačkih tenkova za Ukrajinu zavisi od SAD

Leopard 2A7
23 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz preuzet će vodstvo američkog predsjednika Joea Bidena u vezi sa njegovom odlukom da li da podrži Kijev glavnim borbenim tenkovima Leopard 2 kako bi pomogao u njegovoj borbi protiv Rusije, izvještava Politico u srijedu, pozivajući se na izvore.

Velika Britanija je objavila da će Ukrajini obezbijediti glavne borbene tenkove, a Poljska je rekla da će prebaciti četu tenkova Leopard 2 u Kijev “kao dio izgradnje koalicije”. Berlin, međutim, tek treba da da zeleno svjetlo za ponovni izvoz hardvera iz Poljske.

Prema riječima dvojice neimenovanih njemačkih zvaničnika, Scholzov stav o tom pitanju “u velikoj mjeri ovisi” o Bidenu. U zajedničkoj izjavi prošle sedmice, oba lidera su objavila da će Washington Kijevu donirati borbena vozila pješadije Bradley, a da će Berlin poslati seriju Marder IVF-a i sistem protuzračne odbrane Patriot.

Komentarišući inicijativu Velike Britanije da Ukrajini opskrbi tenkove, glasnogovornik njemačke vlade je rekao da “sada nema promjene situacije zbog koraka koji je britanska vlada najavila”. Dodao je da nije upoznat sa zahtjevima saveznika da pošalju borbene tenkove Leopard u Ukrajinu.

Posljednjih sedmica Njemačka se suočila sa sve većim pritiskom da Ukrajini obezbijedi tenkove Leopard 2, ali je oklijevala da to učini, a Scholz je tvrdio da nijedna druga zemlja NATO-a nije poslala te tipove tenkova u Ukrajinu, a Njemačka ne bi trebala biti prva. On je dodao da ovakve poteze treba koordinirati sa saveznicima.

Rusija je više puta upozoravala zapadne zemlje da ne šalju oružje Ukrajini, tvrdeći da će to samo produžiti neprijateljstva. U utorak je pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov optužio NATO i SAD da “definitivno učestvuju u ovom sukobu, iako indirektno, putem punomoćja” , jer nastavljaju da šalju oružje.

Leopard IInjemačkarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Sta kaze Solc – poslacemo cim Bajden naredi. Eno prekljuce je Analena bila u Harkovu, gledala gdje ce se bundesver preseliti.

tihobl
1 godina prije

Sta kazu ukri:

,,Наш извор у канцеларији председника је рекао да Бајденова администрација инсистира на организовању контраофанзиве на Мелитопољ/Бердјанск, и у те сврхе биће нам додељени тенкови како бисмо на пролеће организовали велику контраофанзиву. Главни задатак је пресецање копненог коридора до Крима и враћање контроле над нуклеарном електраном Запорожје, што ће обезбедити поверење Запада у даље победе Украјине.”

Резидент

tihobl
1 godina prije

Већина западних војних аналитичара када упоређује основне борбене тенкове Леопард2А4* са руским аналозима наглашава да је једна од важнијих предности овог тенка далеко већа брзина приликом вожње у рикверц.

Eto bar u necemu je bolji leopard od ruskih tenkova.

Tone
1 godina prije

Novinari Daily maila i Guardiana, tvrde da su borbena vozila Bradley iračani uništili bez puno truda, te da su ista najveći vojno industrijski promašaj USA.
Daily mail je 2018 pisao kako Leopard 2 nije izdržao test borbe u Siriji, Kurdi i ISIS su ih totalno razvalili.

Max
1 godina prije

Znali smo da moraju pitati gazdu.

Magefun
1 godina prije

Ima tamo u američkom mediju negdi vojni izvještaj američke vojske di se navodi ( nisam 100% za koliko aviona i tenkova je sudjelovalo u nekakvim njihovim vježbama, ne mogu se sjetiti točnih brojki) da F#5 recimo njih 20, 18 ih nije završilo vježbu, radi kvara, a preostala dva du djelomično završili vježbu, dok abraham tenkovi niti jedan nije završio vježbu radi kvara! Moćna USA! 😀

Klica
1 godina prije

Koja ponizenja, pa mogu li Svabe nize?

Antonijo
1 godina prije

Njemačka je američka kuja

Vojni analitičar
1 godina prije

I tko će činiti posade tih tenkova? Jer, iako to nije nesavladivo gradivo, vojnici ipak trebaju biti dobro obučeni i izvježbani u rukovanju takvim oružjima da bi uspješno borbeno djelovali. A čisto sumnjam da su ukrajinski tenkisti prošli obuku na Leopardima. Možda su im švabure prevele na ukrajinski i na ćirilicu tutorijale kako se rukuje Leopardom 2.

I još nešto. Leopard2, kako god hvaljen i kvalitetan bio nije baš previše iskušan i potvrđen u stvarnim borbama sa koliko toliko ravnopravnim neprijateljem. Što će biti ako se ne pokaže baš tako efikasan i superioran kako Nijemci tvrde? Hoće li ga i onda moći tako dobro prodavati širom svijeta? U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti tu priču.

Medo
1 godina prije

Vi to sve krivo gledate. Schultz je, možda, svjestan da slanje tenkova jedino može Putinu olakšati mobilizaciju. Ne mogu ih poslati tisuće a ono kaj mogu samo će probuditi sjećanja na bitke drugog svjetskog rata. Tamo ima još onih koji su se borili u velikim bitkama.

Jova
1 godina prije

Njemačka odobrila Poljskoj slanje tenkova u Ukrajinu. Priča se o puno većem broju tenkova nego što je ranije spomenuto. Ista priča je i s Bradley oklopnjacima. Spominje se puno veća brojka. Prema nekim kineskim vojnim portalima Amerikanci spremaju ogromnu količinu vojne pomoći. Slično se dešava i u EU. Veliki broj Ukrajinaca je na obuci za zapadnu vojnu opremu i uskoro se vraćaju kući. Dolje je netko spominjao Guardian, e te iste novine su naznačile da Amerikanci šalju i ogroman broj HIMARS-a. Kažu da su pokrenuli proizvodnju raketa i sad nije problem povećati broj lansera. Američka vojna industrija cvijeta. Dolaze naruđbe iz cijelog svijeta. Rusima je Alžir otkazao naruđbe i pregovara s Kinezima i Amerikancima.

Boba Lazarević
1 godina prije

Još jedna konzerva za kuhanje Ukrajinaca.

Gnjida
1 godina prije

Ti Leopardi su, čini mi se, teška krama. Đe je tu oklop, uopće? Budu to Rusi zaorali u zemlju vrlo brzo. Ajmo dalje.

tuf
1 godina prije

Podsjetnik na izborni plakat tzv. tobožnjih “” Zelenih “” (prevedeno: američkih pudlica / njemačkih izdajica)
(Bez oružja i naoružavanja u ratnim zonama)

Weteran
1 godina prije

“Mi dajemo Patriot, koji košta oko Jedne Milijarde! A naši vazali daju …….”
Jedan tenak košta 4-5 milona.
Lako je zaključiti kako se završava i gde vodi fabrikovana Dilema u medijima Impotentne EUnije predvođene Končitom Vurst!
Na prostoru Zapadne Evrope danas žive Migranti i Teletabisi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI