Istaknuti novinar optužuje CIA da koristi krizu COVID-19 za mirno preuzimanje sirijske nafte

CIA - Sirija
11 komentara

S obzirom da je zdravstveni sistem devastiran tokom gotovo decenije zbog građanskog sukoba koji je podržavan iz inostranstva, Sirija se sada suočava sa kritičnim nedostatkom bolničkih kreveta i respiratora, a nedostatak opreme i lijekova pogoršan je neumoljivim zapadnim sankcijama.

Američke obavještajne agencije i regionalni saveznici Washington pokušavaju da iskoriste borbu Damaska sa pandemijom COVID-19 kako bi konsolidovali svoju kontrolu nad sirijskim naftnim poljima istočno od Eufrata i planiraju da olakšaju kontinuiranu pljačku sirijskih resursa uz pomoć lokalnih plaćenika, boji se veteran novinar Abdel Bari Atwan.

U op-edu koji je u petak objavio arapski digitalni list Rai al-Ioum, Atwan objašnjava da je, prema izvještajima koji dolaze iz sirijske uprave al-Hasakah, Centralna obavještajna agencija započela kampanju za regrutovanje i obuku boraca iz kurdskih Sirijskih demokratskih milicijskih snaga, da “čuvaju” sirijsku naftu i štite američke i SDF akcije krijumčarenja nafte u regionu. Naknada za ove usluge? 350 dolara mjesečno svakom pripadniku milicije, kaže novinar. U međuvremenu, glavni dobročinitelji, navodno, uvlače u sve to zemlje i kompanije koje primaju ukradenu naftu, uključujući područja Iraka pod upravom Kurda i izvođače radova, uključujući neke od izraelskih firmi.

Atwan podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump bio neustrašiv u svojim planovima da “zadrži” sirijske naftne i gasne bušotine, navodno kako bi “zaštitili” ove resurse od pada u ruke Daesh-a (ISIS) ili njihovog zakonitog vlasnika, sirijske vlade .

Međutim,srećom za Damask, Atwan vjeruje da će Sjedinjene Države teško održati svoje položaje u regionu tokom narednih mjeseci, sa nedavnim dezerterstvom desetaka militanata iz američke baze u At-Tanfu, na jugu Sirije, što je možda samo pokazatelj stvari koje dolaze, posebno nakon što Iračani počnu prisiljavati SAD da evakuišu svoje baze u skladu sa dekretom iračkog parlamenta iz januara, a poslije američkog ubistva komandanta Kudskih snaga Kasima Soleimanija i zamjenika šefa iračkih narodnih mobilizacionih snaga Abu Mahdija al-Muhandis.

„Teritoriji istočno od Eufrata i njihovi naftni i gasni bunari neminovno će se vratiti pod sirijsku upravu“, piše Atwan, sugerišući da će američke snage na kraju pobjeći iz tog područja isto kao što su iz Kirkuka (K1) i al-Taji baze sjeverno od Bagdada . „Šteta je“, primjećuje on, „da su se pojedine kurdske grupe koje su računale na podršku SAD pretvorile u plaćenike koji čuvaju ukradenu sirijsku naftu. Oni ne uče iz prošlosti i nastavljaju da prave iste greške, pretvarajući se u municiju za američke planove. ”

Sirija se bori sa reakcijom na COVID-19

Trenutno u Siriji ima samo 38 potvrđenih slučajeva COVID-19 i 2 smrtna slučaja, mada postoji strah da bi stopa infekcije mogla biti znatno veća zbog nedostatka testiranja.

U srijedu je zajednički koordinacioni centar Rusija-Sirija za repatrijaciju izbjeglica upozorio da se Arapska republika suočava sa kritičnim nedostatkom respiratora i druge medicinske opreme, a dugi građanski rat u zemlji i neumoljive zapadne sankcije pogoršavaju zdravstvene rizike.

Aleksandar Efimov, ruski ambasador u Siriji, optužio je protivnike Damaska da pokušavaju iskoristiti pandemiju kako bi destabilizovali situaciju u zemlji i diskreditovali vladu.

CIACOVID-19Koronakrizasirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
J B TITO
3 godine prije

Amerikanci su obični lopovi ubojice i pljačkaši.a naša vlada i sve vlade koje to podržavaju još gore od njih.sramota za UN neznam zašto više i postoji.

Abu TROLOVI ajde mi popusi ....
3 godine prije

Off-toppic: Koristin ovu priliku da svim pripadnicima Pravoslavne veroispovesti cestitam najveci verski praznik VASKRS i pozdravljam Vas: Hirstos Vaskrse. Zelim svim komentatorima CELICNO ZDRAVLJE + SRCA + DUSE PUNE LJUBAVI, I BRITAK UM (jer kako je krenulo itekako ce svima nama trebati)! pozdrav iz suncanog Skoplja ;o)

hiber
3 godine prije

Sa naftom se neće baš obogatiti. Ne znam gdje će se njom. A i virus će teško opstati osim ako ga ne pojaćaju. Klima nije Wuhanska, pa ne raste tu alepski bor slučajno.

Vaso
3 godine prije

Napaćena zemlja a sad im prijeti kineski virusni geocid.

qergnwebgweorgnqergqiergqergqergqer
3 godine prije

Ah, kad god vidim Assada osjetim odmah žaljenje i istovremeno bijes što mu od države uradiše đudomeni.

dulebg
3 godine prije

To je neki sitan prihod od milijarde godišnje, pritom Amerikanci Sirijcima plaćaju struju za pumpe izvađenom naftom !! Postoji i neka šema: da Ameri valjda šalju Sirijcima naftu na preradu, a ovi zadržavaju polovinu na ime usluge.
Puno je tih postrojemja uništeno, a niko nema računicu da ih popravlja, kad ne zna da li će izvući ulaganje?

Max
3 godine prije

Novinar je u pravu. Dopustite da odem off topic i svima na portalu Logično koji slave Uskrs prema julijanskom kalendaru poželim Sretan Uskrs .

ivi.tz
3 godine prije

Usa=zlo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI