Istup Estonije iz EU-a više nije tabu tema – rasprava postaje sve žučnija

Estonija i EU - Estexit
24 komentara

U maloj baltičkoj zemlji Estoniji, tema potencijalnog istupa iz Europske unije više nije tabu. Ova neočekivana rasprava postala je legitimna nakon što su proruske snage okupirale dijelove Ukrajine, dovodeći u pitanje buduće smjernice vanjske politike Estonije. Dok javno mnijenje ostaje podijeljeno, čelnici vlade i oporbe vode žučne rasprave o ovom osjetljivom pitanju.

Premijerka otvara vrata raspravi

U nedavnom intervjuu, estonska premijerka Kaja Kallas priznala je da se u njezinoj zemlji vode ozbiljne rasprave o potencijalnom estonskom izlasku iz EU-a. “Odvojenost od Europske unije postala je legitimna tema za raspravu”, izjavila je Kallas, iako je istaknula da ona osobno ne podržava ovaj smjer.

Oporba poziva na “Estexit”

S druge strane, vođa oporbenačke Konzervativne narodne stranke Henn Polluhuogen žestoko je kritizirao Europsku uniju, nazivajući je “nedemokratskom”. Polluhuogen smatra da su Estonci “robovi u vlastitoj zemlji” i otvoreno poziva na “Estexit” – izlazak Estonije iz EU-a po uzoru na Brexit.

Podijeljena javnost

Prema nedavnim anketama javnog mnijenja, estonsko društvo je duboko podijeljeno po ovom pitanju. Oko trećine stanovništva navodno je spremno razmotriti izlazak iz EU-a, nezadovoljno utjecajem Bruxellesa. Međutim, dvije trećine Estonaca i dalje želi ostati u Uniji, smatrajući da pripadnost EU-u donosi brojne ekonomske i sigurnosne koristi.

Dok rasprava o potencijalnom “Estexitu” neočekivano jača, budućnost Estonije u Europskoj uniji čini se neizvjesnijom nego ikad. Hoće li ova mala država na ruskoj granici odlučiti slijediti stope Britanije i okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti? Odgovor vjerojatno leži u rukama duboko podijeljenog estonskog biračkog tijela koje se nalazi na povijesnoj raskrsnici.

ESEXITestonijaeu
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dpf filter
1 mjesec prije

Znaci baba sad daje dva eura da izadje,a dala je jedan dok je ulazila.

Ali sad ce to nama Luce Hasbara da objasni.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Predlažem da ovdje komentiraju Fate koje puštaju ovakve komentare.

DZuro DZak_ovic
1 mjesec prije

Hajmo curiceee, hajmo dijecaciii ….. idemo u planine i tako dalje u sklopu SSSR-a.

Max
1 mjesec prije

Neka bježi tko god može.

Keki
1 mjesec prije

Ovo me iznenadilo.

Sara
1 mjesec prije

Kako Estonija? I ta gospođa Kallas (ex konobarica?). Pa zar se nije pričalo da Portugal prvi izlazi? Portexit?

Zvone
1 mjesec prije

Kako mogu biti ljudi toliko glupi. Žele ostati u EU da ih i dalje pljačkaju.

witchie
1 mjesec prije

I Hrvatska bi o tome trebala ozbiljno raspraviti…..

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Baba, ona estonska premijerka Kaja Kallas veli da Putina neće zvati predsjednikom Rusije…
Biće da je u Kremlju zavladala panika.

Antefašist
1 mjesec prije

To je ono što treba Hrvatskoj (i svakoj drugoj EUnuhijskoj zemlji članici treba. Nažalost i kod nas i u velikoj većini drugih država napuštenje perverzne i gnjile EUnuhijske “tamnice naroda” je tema koju se nitko uopće ne usuđuje spomenuti, a kamoli o tome otvoriti ozbiljnu raspravu.

tuf
1 mjesec prije

Ne vidim baš da se negdje zaista vode ozbiljne rasprave o Estexit-u. Ovo mi se čini kao navlakuša, umjetni proizvod histerije kako bi se još više ojačao stisak i kontrola. U Estoniji godinama cvjeta nacionalizam (kao koristan alat deep state-a) i sve struje u Talinnu ne vide alternativu EU. Kuda će? Rusiji svakako neće u zagrljaj jer su zaribali odnose za cijelo stoljeće. Statista u svojim anketama više nalazi pobornika EU izlaza među stanovnicima Poljske, Hrvatske i Slovenije nego Estonije. Ne bih držao dah očekujući bilo kakve radikalne promjene. Kallas je pokvarena fašistička gadura i njezine izjave uvijek promatrajte s velikom rezervom te upitnikom o motivaciji iznad glave.

Josip
1 mjesec prije

Europa nece dugo nastavi li ju krmaca Ursula razarati ovim tempom posebno ako joj budaletine produze mandat. Sto radi Europsko tuziteljstvo kada ne vidi trilijarde koje je unistila i debelo se pritom okoristila?

No.1
1 mjesec prije

Ovima smeta i krivi kurac…

Perun
1 mjesec prije

Hoćemo li kao ova mala država na ruskoj granici odlučiti slijediti stope Britanije i okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti….da li je Hrexit gotova stvar ili samo iluzija moje porobljene braće izgubljene u bespucima euRopske mUnije ..svjetlo na kraju ili gov..no pokraj tunela …P.S…evo jedna pjesma od Tome Zdravkovica …..Ostala je samo uspomena

Ispod palme na obali mora
rastaju se dvoje sa suzama
vec je zora pocela da rudi
ona place, on je nezno ..ubi

Ona place, on je nezno ..ubi
za njih dvoje vise srece nema
od sutra ce samo jedno leto
da ostane samo uspomena

Tu na pesku pocela je ljubav
samo more pricu zna o njima
do juce su oni srecni bili
sad su samo suze u ocima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI