Izdan poziv kako bi se Doug Ford prisilio da svjedoči u istrazi Zakona o hitnim slučajevima

Doug Ford poziv na svjedocenje
15 komentara

Prethodni zahtjevi za intervju s premijerom Ontarija i bivšom glavnom odvjetnicom Sylviom Jones su odbijeni.

Javna istraga koja istražuje korištenje Zakona o izvanrednim situacijama od strane Trudeauove vlade službeno je pozvala premijera Ontarija Douga Forda i ministricu Sylviju Jones da svjedoče nakon što su više puta odbili razgovarati s odvjetnicima Komisije.

Ali u priopćenju je Fordova vlada rekla da će se protiviti pozivu na sud.

“Vlada će tražiti sudsku reviziju kako bi se poziv poništio i dobio prekid zbog toga što poziv nije u skladu s parlamentarnom privilegijom članova”, rekao je glasnogovornik Ministarstva državnog odvjetništva Ontarija Andrew Kennedy u izjavi.

U ponedjeljak su odvjetnici Komisije za hitne slučajeve javnog reda poslali pismo nekim sudionicima otkrivajući da su izdali zakonski poziv Fordu i Jonesu, koji je bio glavni odvjetnik Ontarija u vrijeme prosvjeda Konvoja slobode, da svjedoče nakon što su opetovano tražili da to učine “dobrovoljno”.

“Nadali smo se da će premijer Ford i ministrica Jones pristati dobrovoljno se pojaviti pred Komisijom. Međutim, s obzirom na to da su svi ponovljeni pozivi odbijeni, Komisija je danas uputila pozive premijeru Fordu i ministrici Jones,” napisali su u pismu u ponedjeljak koglavni savjetnici Komisije Shantona Chaudhury i Jeffrey S. Leon.

Pismo je bilo upućeno odvjetnicima Ottawske koalicije stanovnika i poduzeća, Kanadske ustavne zaklade i Kanadske udruge za građanske slobode, koji su prošlog tjedna pozvali komisiju da izda pravni poziv Fordu i Jonesu. U svom pismu, Chaudhury i Leon otkrivaju da su više puta pokušali intervjuirati Forda i Jonesa “dobrovoljno” jer vjeruju da imaju saznanja relevantna za rad komisije.

“Dana 19. rujna 2022. savjetnik Komisije zatražio je razgovor s njima. Ovaj zahtjev je odbijen. Zastupnik Komisije obnovio je ovaj zahtjev nekoliko puta; svi zahtjevi su odbijeni”, stoji u pismu.

Tada su odvjetnici komisije zatražili da Ford i Jones javno svjedoče pred komisijom “dobrovoljno”.

“Od prošlog tjedna, poziv za svjedočenje pred Komisijom je ‘trenutačno’ odbijen”, stoji u pismu.

Tijekom konferencije za novinare prošlog ponedjeljka, Ford je ustvrdio da nikada nije bio pozvan da svjedoči u POEC-u. Zamoljena da pojasni svoju izjavu u svjetlu pisma komisije, zamjenica Fordova šefa kabineta Ivana Yelich precizirala je da premijer “nije zamoljen da svjedoči sve do njegovih komentara prošlog ponedjeljka”.

U pismu se navodi da se komisija prvi put obratila premijerovom uredu kako bi dostavila dokumente 27. srpnja. U sljedećim tjednima Vlada Ontarija prihvatila je zahtjev i dostavila otprilike 800 dokumenata.

Tada je postalo jasno da su Ford i Jones vjerojatno znali stvari koje su bile relevantne za mandat komisije, ali nisu sadržane u dokumentima, prema savjetniku POEC-a.

Odvjetnik Kanadske ustavne zaklade (CCF) Sujit Choudhry rekao je u izjavi da je “vrlo razočaran” što Ford i Jones vuku komisiju na sud kako bi izbjegli svjedočenje.

Također je rekao da je Ford mogao učiniti više da raščisti prosvjed Konvoja slobode prije nego što se savezna vlada pozvala na Zakon o izvanrednim situacijama 14. veljače.

“Savezni zakon o izvanrednim situacijama posljednje je sredstvo koje se može upotrijebiti samo kada sva druga zakonska ovlaštenja zataje. Premijer Ford je mogao stvoriti Crvenu zonu oko Parlament Hilla i centra Ottawe,” rekao je.

Prošlotjedno svjedočenje pred komisijom, gradonačelnika Ottawe Jima Watsona, otkrilo je rastuću frustraciju općinskih i federalnih vlasti prema percipiranom nedjelovanju Fordove vlade na početku prosvjeda.

Čitanje privatnog razgovora između Watsona i premijera Justina Trudeaua 8. veljače otkrilo je da je Trudeau optužio Forda za skrivanje od svojih odgovornosti tijekom Konvoja slobode.

Fordova vlada preskakala je redovite sastanke Watsona i saveznih ministara. Watson je izrazio svoju frustraciju u razgovoru s Trudeauom jer resursi RCMP-a također nisu predani.

“Doug Ford se skrivao od svoje odgovornosti za to iz političkih razloga kao što ste naglasili”, rekao je Trudeau prema čitanju, koje nije doslovni prijepis, već parafraza poziva.

Izvor: nationalpost.com

Doug FordkanadaKonvoj slobodeOntariopozivsudTrudeau
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 godina prije

Pa, još jedan debeli gad u politici.

Niti poznaje zakone, niti ih poštuje, niti hoće raditi.
Idealan za korporacije.
Za “suradnju” s korporacijama.

nonwo
1 godina prije

Za Doug-a vrijede druga pravila.Da je”obični smrtnik” već bi ga zatvorili za “krivo prelaženje ceste”..Ovako je mogao divljački terorizirati truckere,zatvarati im račune i njih same….Bez kazne.
Ali,kako raste otvorena netrpeljivost Kanađana prema premijeru/vlastima,nadrljati će Doug jer će Trudeau uvaliti Pedra da visi umjesto njega…

tedi
1 godina prije

I to je svcetska elitisticka politicka vlast. Dokazali su se, svi ko jedan, l0CKDOWN.

Mat
1 godina prije

Demokratske vrline, koje svakim danom,uvecavaju nostalgiju za SFRJ.Mozda zbog prohujale mladosti ili….???

DEDA
1 godina prije

OVCE POKREĆU RAT.

Max
1 godina prije

Forda onda privedite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI