Izgledi za dogovor o žitaricama ‘nisu dobri’

Dmitry Peskov
14 komentara

Budućnost sporazuma o obnavljanju isporuke žitarica iz Ukrajine uz međunarodno posredovanje izgleda mračno jer nisu sve strane ispoštovale svoju stranu dogovora, izjavio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Inicijativa za crnomorsko žito pokrenuta je u julu s ciljem omogućavanja brodovima žitarica da napuste ukrajinske crnomorske luke nakon što su se tamo zaglavili zbog sukoba u Ukrajini. Sporazum je takođe imao za cilj da „olakša neograničen pristup“ izvozu žitarica i đubriva iz Rusije.

Moskva je od tada insistirala da se, iako se izvoz pšenice, kukuruza i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine nastavlja, ruske kompanije i dalje bore sa preprekama koje postavljaju sankcije.

„Znamo da predstavnici UN-a ulažu određene napore da održe sporazum, ali druga polovina sporazuma i dalje ne funkcioniše i njegovi uslovi se ne sprovode“, rekao je Peskov . “Nijedan dogovor ne može stajati na jednoj nozi – potrebne su mu dvije noge da bi stajao. U tom smislu, sudeći po tome kako stvari stoje danas, izgledi nisu baš dobri.”

Sankcije SAD i EU ne sadrže potpunu zabranu ruskog izvoza đubriva u treće zemlje. Međutim, stvarali su probleme u smislu logistike, plaćanja za transakcije i osiguranja otpreme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je ranije tvrdio da se samo mali dio ukrajinskog žita isporučuje u siromašnije zemlje svijeta. Prema UN-u, u septembru je samo 28% tereta otišlo u države sa niskim i srednjim prihodima, dok je ostatak otišao u države sa višim srednjim i visokim prihodima. Organizacija je, međutim, rekla da navedene destinacije možda nisu sve konačne.

U martu je Rusija pristala da produži sporazum za 60 dana. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je tada da će organizacija “učiniti sve što je moguće da očuva integritet” sporazuma i pobrinuti se da on nastavi da funkcioniše.

Dimitrij PeskovrusijaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Više o svemu na oficijelnim stranicama BRICS Info ——>>> infobrics.org . Tu uvijek imate — SVE 😉🍸

R M
1 godina prije

Meni je krajnje interesantno kako zemlja koja je u ratu i nije imala žetvu neku prošle godine, upravo zbog rata, sada i dalje izvozi žito. Doduše već se više od pola stanovništva iselilo iz Ukrajine, možda im i neće trebati to žito, samo da zeleni uzme neke pare

Mrčikola
1 godina prije

Španjolski i talijanski “prajci”, u niskom startu, čekaju ukrajinske “afričke” žitarice, a posredno i naši domaći, hrvatski i, naročito, dalmatinski pršutari…nažalost.

Drljo
1 godina prije

Rusija je u vrlo lošoj poziciji. Prekinuti su odnosi s bogatim zapadom i jedino što im ostaje su zemlje u razvoju. No međutim tu nema ni novaca ni sreće. Ukratko rečeno Rusi se bore protiv cijelog svijeta. Dušebrižnici odmah spominju broj stanovnika koji nisu protiv Rusije. Da, Kina i Indija su gotovo 3 milijarde stanovnika. Ali ne treba smetnuti s uma da oni ne podržavaju već iskorištavaju Rusiju.

Ivan Bgd
1 godina prije

Teska kriza zbog zitarica iz Ukrajine… Bili su 0.5% svetske proizvodnje, i sad eto krah, bice gladi!
U Aziji skoro i ne koriste zitarice, 99% su na pirincu, i cine 75% svetske populacije, ali eto zbog zitarica iz Ukrajine bice propast sveta!
Kad smo debili mogu da nam uvale sve sto hoce!

Max
1 godina prije

Ukrajinci su pšenicu za afričku sirotinju preprodali u Europi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI