Izlazi najnovija ruska podmornica s nuklearnim pogonom – Borei-A 

Knyaz Vladimir
20 komentara

U svom radu Brodogradilište je izgradilo 132 plovila s nuklearnom energijom ili više od polovice flote Sovjetskog Saveza i Rusije s nuklearnim pogonom, izvijestio je izvršni direktor.

Ruska novinska agencija TASS objavila je prvi video najnovije podmornice Knyaz Vladimir, podmornica četvrte generacije projekta 955A (Borei-A) izgrađenog u brodogradilištu Sevmash.

TASS je objavio materijal o 80-godišnjici brodogradilišta Sevmash, koje će se proslaviti 21. prosinca. Sadrži video dopisnika TASS-a koji prikazuje zračne snimke najnovije nuklearne podmornice, koju brodogradilište ove godine namjerava isporučiti mornarici.

Na snimci se također vidi teritorij Sevmash-a, područje oko njega, a također i Belomorska pomorska baza Sjeverne flote, matična stanica najvećeg svjetskog strateškog teškog nuklearnog projektila Akula klase 941 Akula, koju nosi podvodni kruzer Dmitrij Donskoi.

Uoči jubileja, osoblje brodogradilištaje ispričalo povijest uspostave divovskog sjevernog brodogradilišta čiji je teritorij šest puta veći od Vatikana, rekordnu gradnju brodova i zlatno doba brodogradnje.

Isporuka vrhunske strateške nuklearne  podmornice klase Borei-A Knyaz Vladimir mornarici bit će glavni događaj za Brodogradilište u jubilarnoj godini. Podmornica je uspješno testirala morsku balističku raketu Bulava tijekom državnih testiranja u listopadu.

Kako je za TASS rekao predsjednik uprave Sevmasha, Mihail Budničenko, Brodogradilište je izgradilo 132 plovila s nuklearnim pogonom ili više od polovine flote,  s nuklearnim pogonom, Sovjetskog Saveza i Rusije.

“Danas je Brodogradilište jedno od najnaprednijih i najambicioznijih brodograditeljskih poduzeća. Bili smo pioniri u razvoju nekih područja u izgradnji plovila s nuklearnim pogonom. Sevmash, koji je dom prve domaće podmornice na nuklearni pogon, čak i danas ima nema suparnika u ovoj sferi među ruskim poduzećima. To je mjesto na kojem je stvorena snažna brodograđevna škola, što nam omogućava da se bavimo zadacima s kojima se nijedno drugo rusko brodogradilište ne može nositi”, rekao je.

Knyaz Vladimir je poboljšani podvodni kruzer Projekta 955A i predstavlja četvrtu generaciju podvodnih nuklearnih motora izgrađenih za rusku mornaricu.

U odnosu na prve tri podmornice klase Borei – Jurija Dolgorukyja, Aleksandra Nevskog i Vladimira Monomakha – Knyaz Vladimir je manje bučan i odlikuje se poboljšanim sustavima upravljanja, upravljanja dubinom i naoružanjem.

Knyaz VladimirRuska mornaricaSevmash
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamajev Kurgan
4 godine prije

Ono sto ruski mozgovi rade za vojsku …ljudi moji to je zaista sokantno…Borei su samo 1 djelic tih cuda.Cesto mislim da je to Bozija volja da tako bude….da ima neko ko je jaci od onih sto su se umislili da su ,,izabrani,, .

nessy
4 godine prije

Prekrasno nesto, sto je ovaj portal postao. Od devet komentara, sedam je prepucavanje bez veze sa temom. Super. Kako ono; “Jucer smo bili na rubu ponora. Danas smo korak naprijed”

Emiliano Zapata
4 godine prije

E super…Kad tocno izlazi i gdje se moze kupit?

Max
4 godine prije

Ruska tehnologija je stvarno vrhunska.

mladen3x
4 godine prije

“Uoči jubileja, osoblje brodogradilištaje ispričalo povijest uspostave divovskog sjevernog brodogradilišta čiji je teritorij šest puta veći od Vatikana”-kaj ste se spustili na nivo 24sata?Znamo mi što je to brodogradilište.Pohvala Rusima,samo neka napreduju i neka je još ovakvih u njihovim rukama.Inače,podmornice klase “Typhoon” ili Projekt 941 Akula su podmornice kakve svijet do tada nije vidio a i više neće vidjeti,vrh vrhova,najjače podmornice na kugli zemaljskoj i strah i trepet za,ma neču reći državu,strah i trepet za svaki kontinent….vrh vrhova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI