Uspješno testiranje raketa Bulava

Podmornica Borei
24 komentara

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije juče je izvršeno uspješno lansiranje četiri interkontinentalne balističke rakete RSM-56 Bulava iz Bijelog mora na ciljeve  koji se nalaze na testnom poligonu Kura na ruskom Dalekom istoku.

Lansiranje salve Bulava raketa je izvedeno sa podmornice Projekta 955 Borei koja nosi naziv “Yury Dolgorukiy”.

Radi se o prvom lansiranju salve Bulava raketa koje su lansirane dok je podmornica bila u podvodnoj vožnji.

Svi projektili si pogodili svoje mete na testnom poligonu Kura na Kamčatki.

Lansiranje je provedeno u svrhu provjere i potvrde borbene spremnosti ruske Sjeverne flote.

Raketa RSM-56 Bulava je projektovana u Moskovskom institutu za termalnu tehnologiju (MIT) i dolazi kao zamjena za raketu R-39M koja je bazirala na najvećim ikada napravljenim podmornicama klace Typhoon.

Raketa RSM-56 Bulava se sastoji od tri stepena, ima težinu veću od 36 tona, pored mamaca nosi 6 bojevih glava (MIRV) snage po 150 kt. Maksimalni domet ove rakete je veći od 10 000 kilometara. Preciznost rakete na krajnjem dometu je 350 metara.

Podmornica klase Borei je konstruisana s ciljem da zamjeni ruske podmornice klase: Delta III, Delta IV i Typhoon. Podmornicu je dizajnirao biro Rubin a napravljena je u brodogradilištu Sevmash u Severodvinsku.

Deplasman zaronjene podmornice je 24 000 tona ima posadu od 130 mornara koji mogu ostati pod vodom duže od jedne godine (opstanak je prvenstveno ograničen zalihama hrane).

Podmornica nosi 16 raketa tipa RSM-56 Bulava i posjeduje 6 torpednih cijevi od 533 mm iz kojih može lansirati krstareće projektile RPK-2 Vyuga koji mogu da nose nuklearnu bojevu glavu od 5 kilotona

Lansiranje četiri rakete Bulava 22.05.2018. godine VIDEO:

icbmMIRVNATORPK-2 VyugaRSM-56 Bulavaruske podmorniceSevmashYury Dolgorukiy
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

ovo je najvažniji argument u diplomaciji i zato me uvijek obraduje kada čitam da rusi testiraju neko novo i moćnije naoružanje

Goran Bare
5 godine prije

Svi mogu testirati koliko hoće i šta hoće ali Amerikancima u oružju niko ne može da parira,samo u 2014 godini su potrošili 540 Milijardi dollara,imaju baze u 74 države širom svijeta,europa ima jedan nosač aviona i to ja mislim Englezi imaju (ispravite me ako griješim ) dok oni imaju 19 Kina 1 Rusija 1 i tako dalje i tako dalje….

krivA
5 godine prije

…mozda Rusima i ne bi bio na odmet jos poneki nosac, a tko nam garantira da sva ta teeitorija i morske povrsine koje posjeduju i koje je okruzuju te balistika koju testiraju i posjeduju, ne uvjetuju mogucnost da citavo to podrucje nije jedan veliki nosac..ne samo aviona i zrakomlata. E bas ce mama svima pisat o tome i udarat na sva zvona..! ..IQ..

Nagard
5 godine prije

Nema potrebe da se sad prepucavamo kio ima vise aviona raketa skuzili smo sve dva velika igrača imamo ostalo su podanici jasno ko dan ko ima vise ovog onog jasno je dva teskasa ostalo promatrači robovi vazali i oni sto su prodali svoje nacije eto ne treba doktor nauka biti da se to skuzi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI