Veritas pokazuju kako je američki establishment pretvorio medije u propagandni alat

Američka propaganda
27 komentara

Američki novinari nastavljaju izlaziti u eter s Projektom Veritas, razotkrivajući pristranost, “lažne vijesti” i dvostruke standarde na svojim radnim mjestima. Međutim, problem je puno dublji, kaže američki neovisni novinar Max Parry, komentirajući eroziju povjerenja javnosti u američke tradicionalne medije.

22. lipnja, meteorolog i multimedijski novinar CBS-a 62 Detroit April Moss javio se kako bi se požalio na “lažne vijesti”, dvostruke uredničke standarde i prevagu korporativnih interesa nad istinskim novinarstvom. Moss je postao drugi novinar u mjesec dana koji je izašao u javnost s Project Veritasom.

Ranije u lipnju, Ivory Hecker, bivši izvjestitelj Foxa 26, otkrio je da su priče povezane s COVID-om pokopane kako bi “favorizirale oglašivače i zadovoljile mišljenje generalnog direktora stanice i izvršnog direktora mreže” na račun transparentnosti i objektivnosti.

Zašto je povjerenje u medije tako nisko u SAD-u?

2017. godine Project Veritas, konzervativna aktivistička skupina koju je 2010. osnovao James O’Keefe, pokrenula je seriju pod naslovom “Američka pravda” s ciljem razotkrivanja američkih laži u glavnim medijima. Tijekom posljednje četiri godine zaposlenici i šefovi velikih medijskih kuća bili su više puta uhvaćeni u nedjelima na PV, demonstrirajući političku pristranost i priznajući da manipuliraju medijskim narativima.

Američki glavni tisak također je uhvaćen u vježbanju svojevrsnog “političkog pogođenog posla” protiv nekih američkih dužnosnika. U prosincu 2020. PV je razotkrio CNN-ovog visokog predstavnika, koji je na meti imao tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa i pogurao negativan narativ protiv njega dok je Trump dobio COVID. Istodobno, nakladnik je očito pokušao “pokopati” izvještaje vijesti New York Posta o sinu Joea Bidena, Hunteru Bidenu, navodi PV.

Sa svoje strane, CBS ’60 Minutes progurao je priču u kojoj se navodi da je guverner GOP Floride Ron De Santis pružio državna cjepiva protiv koronavirusa bogatima i instrumentalizirao COVID-ovo uvođenje cijepljenja u korist donatora. Demokratski državni dužnosnici, konzervativni stručnjaci i građani Floride kritizirali su 60 Minutes zbog selektivne montaže videozapisa, koja je učinjena kako bi sakrili činjenice i izostavljali podatke koji su razotkrili njegovu tezu. DZS je prihvatio kritiku, ali niti je povukao priču niti se ispričao guverneru.

“Skandali poput davanja otkaza April Moss ukazuju na pojačani politički sukob u zemlji, ali također objašnjavaju zašto toliko Amerikanaca, bez obzira na političku pripadnost, ne vjeruje medijima”, kaže američki nezavisni novinar Max Parry. “Ankete dosljedno pokazuju da je povjerenje u medije među građanima nikada niže. Studija [2016] koju je objavio Associated Press Media Insight Project čak je pokazala da je samo 6 posto Amerikanaca imalo veliko povjerenje u glavne vijesti.”

Stoga se čini iznenađujućim što je najnovije Izvješće o digitalnim vijestima 2021. iz Reutersova instituta za proučavanje novinarstva na Oxfordu pokazalo da su Sjedinjene Države na posljednjem mjestu u povjerenju medija među 92 000 potrošača vijesti, anketiranih u 46 zemalja. Samo 29 posto američkih ispitanika reklo je da vjeruje vijestima, u usporedbi s 54 posto u Brazilu i 39 posto u Indoneziji.

Američki establishment koristi medije kao alat

Trenutno mediji “nesumnjivo potpiruju sve veći rascjep između” crvene Amerike “i” plave Amerike “i potpiruju plamen podjela u zemlji koje su dosegle vrhunac na izborima 2020. godine”, napominje Parry, dodajući da ni grupa Project Veritas ne može se pohvaliti da je i sama potpuno nepristrana i objektivna.

Novinar tvrdi da je krivnja za situaciju koja se odvija leži na američkom establišmentu koji koristi tisak kao oružje za postizanje svojih političkih ciljeva.

“Alexandria Ocasio-Cortez, na primjer, zvijezda u usponu Demokratske stranke, otvoreno je pozvala na medijsku cenzuru nakon pobune 06. siječnja na američkom Capitolu kako bi se” obuzdale dezinformacije “što ima uistinu opasne implikacije”, kaže Parry. “Ironija je u tome što ono što AOC vjeruje da bi vlada trebala raditi već čine platforme društvenih mreža i tehnološki monopoli Silicijske doline koji snažno upravljaju onime što Amerikanci vide, čuju i čitaju u smislu konzumacije vijesti.”

Neviđena razina cenzure koja se očitovala u ušutkivanju priče o prijenosnom računalu Huntera Bidena tijekom utrke 2020. godine dostigla je svoj vrhunac nakon nereda na Capitolu: tadašnji predsjednik Trump suspendiran je s društvenih mreža, medijska platforma Parler uklonjena je s Googlea i Appleovih trgovina aplikacija, dok je Facebook uklanjao objave koje su sadržavale hashtag “Stop the Steal”, ističe američki novinar. Na kraju su Big Media i Big Tech za to nagrađeni od strane nove američke administracije, prema Parryju.

“Ako pogledate usklađivanje unutar Bidenove administracije, u osnovi je riječ o preuzimanju divova Big Techa i magnata Silicijske doline, gdje Bidenov kabinet nagrađuje izvršitelje s Facebooka, Googlea i drugih tehnoloških korporacija za njihovo suzbijanje govora”, kaže.

Ipak, politička pristranost iza široko rasprostranjene medijske cenzure zapravo nije samo protiv konzervativaca, napominje Parry, dodajući da uključuje “nepravednu diskriminaciju prema bilo kakvim stavovima protiv establišmenta”.

“Zbog toga je toliko opasno da bilo tko na stvarnoj političkoj ljevici podržava cenzuru konzervativnih glasova jer će im se to neizbježno vratiti”, upozorava.

SAD pokušavaju ušutkati alternativni narativ u inozemstvu

U međuvremenu, uz upotrebu velikih medija i Big Techa za oblikovanje naracije koja favorizira establišment kod kuće, Washington također pokušava srušiti bilo koji konkurentski narativ iz prodajnih mjesta, koja govore u ime “odmetničkih” zemalja “koje su ciljane zbog promjene režima”, tvrdi neovisni novinar.

Jedan od eklatantnih primjera je najnovije zatvaranje 33 internetska mjesta koja je koristila Iranska islamska radiotelevizijska unija (IRTVU) i tri internetska mjesta kojima upravlja iračka šiitska paravojna skupina Kata’ibHizballah (KH) zbog navodnog “zloćudnog utjecaja” i operacija širenja “dezinformacija.”

“Ministarstvo pravosuđa upravo je zaplijenilo Press TV i više od 30 prodajnih mjesta povezanih s Iranom, koja imaju vrlo mali udio na zapadnom medijskom tržištu. Kako mogu biti prijetnja kad je publika koju imaju u Americi tako malena?” Pita se Parry.

Prema neovisnom novinaru, ovaj slučaj “pokazuje trenutnu krhkost američke političke moći na međunarodnoj razini, kad se protivnički glasovi suzbijaju iznutra”. Očigledni pokušaj ušutkavanja iranskih medija, poput Press TV-a i Al-Alama, pokazao se uzaludnim, jer su se vrlo brzo vratili na mrežu koristeći druga imena domena.

“To pokazuje koliko su SAD očajne u namjeri zadržavanja kontrole nad narativom, jer je njihova geopolitička hegemonija u stanju propadanja”, zaključuje Parry.

projekt Veritas
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

U SAD-u je novac Bog, a svi znamo tko ima novac.
Svi mediji tamo ili propagiraju što se njihovim vlasnicima prohtije, a preostali se daju kupiti, ucijeniti ili zatvoriti.
Najveći cenzori su internet mediji – Facebook, Twitter i slični.

U tekstu piše da je još prije 5 godina samo 6% Amerikanaca imalo veliko povjerenje u glavne vijesti. Sada je vjerojatno i manji.

Na žalost, to je Matrix u kojem izuzetni žive.
Sve dok imaju opciju na izborima birati samo između Demokrata i Republikanaca, tj. privid da mogu nešto promijeniti imat će ovakvo Ministarstvo istine i ovakve medije.

2 godine prije

Zaista,govoriti istinu i provjeravati informacije prije njihove objave,postala je zadnja stvar cime se novinari bave.to nije slucaj samo u USA.sada samo razmisljaju o tome da ne dodju na crnu listu.istinoljubivi,istrazivacki novinari preko bare dobivaju etiketu rasiste a na nasoj prciji od kontinenta etiketu neonaciste.hvala Jahvi,jos uvijek ima svijetlih primjera.hvala.

blokirani piždro
2 godine prije

…….

2 godine prije zadnji put uredio blokirani piždro
Ante
2 godine prije

Tko zna Engleski neka proući na internetu operaciju “ptica rugalica” na našem jeziku, ili na engleski ( Operation Mockingbird ) Video koji sam stavio ukratko opisuje kako je Američka cia koristila novinare za svoje ciljeve. Na žalost nema prijevoda na jezik koji mi ovdje razumijemo.

https://www.youtube.com/watch?v=3KY0ktXAuvc

2 godine prije zadnji put uredio Ante
057
2 godine prije

Sve to je opjevano davnih dana. Green day-american idiot

Zax
2 godine prije

A kod nas je kao drugačije? Jučer u Londonu milijuni prosvjednika protiv novonormalnog a u medijima ni riječi o tome. A još nisam primjetio da je u medijima dobio prostor netko tko se kod nas protivi novonormalnog. Sinčić , Sladoljeva,Kolukusić… Inače u Čabru malenom gradiću u Hrvatskoj Gradonačelnik je ukinuo sve anticovid mjere. Uključujući i nošenje maski. Gradonačelnik je član živog zida. U medijima ni riječi o tome.

Maki
2 godine prije

ZAŠTO JE POVJERENJE U MEDIJE TAKO NISKO U SAD-U? – Klasicna zamjena teza. Povjerenje u medije u SAD-u je izuzetno visoko, da nije tako ne bi im vlasnici FED-a (judeo masonerija) godinama unazad postavljali predsjednike-lutkare i sprdali se sa narodom koristeci SAD kao udarnu pesnicu za stvaranje Novog poretka u kojem SAD-u kao nacionalnoj drzavi nece biti mjesta.
AMERIČKI ESTABLISHMENT KORISTI MEDIJE KAO ALAT – Dobro jutro! Samo da nemaju 2 “americka” establismenta, onaj vidljivi i onaj “nevidljivi” ?
SAD POKUŠAVAJU UŠUTKATI ALTERNATIVNI NARATIV U INOZEMSTVU – SAD ne pokusavaju nista; SAD su kolonija i alatka u rukama cionizma; Ne postoji tzv. alternativni narativ, sve je iluzija i hologram u koji su cionisti uvukli narode svijeta

Stara kuka
2 godine prije

Nevezano uz ovo upravo sa na TV vidio zanimljivu vijest iz Srbije. Naime Srbija se priključila sankcijama EU protiv donedavno bratske i prijatejske Bjelorusije pa tako više avioni bjeloruskih kompanije ne smiju prelijetati teritorij Srbije jednako kao ni teritorij zemalja EU.

Zanimljivo je to da ni u Srbiji i nigdje drugdje ta vijest nije objavljena od strane službenih kanala, nego se za taj korak Srbije saznalo na taj način da su ih pohvalili neki dužnosnici EU, a također je reagirala i Bjelorusija odnosno njihov ambasador u Srbiji koji je naravno prosvjedovao.

Zvrk
2 godine prije

Na trenutak sam pomislio da je riječ o poznatom Veritasu iz susjedstva.
Inače ovo i nije nešto novo za Amerikance. Ondje su manje više sve medijske kuće u rukama nekolicine najbogatijih. Svatko od njih ima željenu nišu kojoj isporučuje sadržaje.

Goldstein
2 godine prije

Kad americke novine siru Fake News onda bude otpora unutar Amerike, od strane drugih novinara i media.
Medjutim, kad americka medija siru lazi, propagandu gledu neke zemlje koju Amerika zeli pokoriti, onda su sva njihova medija ujedinjena.

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Kreiraju virtualnu stvarnost.
Digitalni heroin…

Vladimir
2 godine prije

CNN novinari su se za vrijeme izbora predsjednika javno hvalili napisanim lažima o Trumpu.Znaci Tzv ugledni CNN objavljuje te laži i to je nivinarstvo.I u Hrvatskoj po mom mišljenju mreže služe za propagandu određenih politika i usmjeravanju birača i to otvoreno po mom mišljenju .Naime Google kad idete na tu tražilicu ponudi Set vijesti po svom izboru .No po mom mišljenju tekstovi koji se nude uglavnom politički podržavaju lijeve opcije i lijevi centar sto je miješanje u politički sustav Hrvatske i mislim da će to u Vladi otepoznati

mislim
2 godine prije

Kao što je rekao A.Lincoln: Neke ljude možeš varati neko vrijeme, Neke ljude možeš varati cijelo vrijeme, Ali ne možeš sve ljude varati svo vrijeme!izgleda da neki oće da dokažu da je Abraham linkcoln pričao gluposti.

Max
2 godine prije

Zato što je to smeće . Ali s takvima živim evo me mater zlostalvjamj pojaćanim tpnom na tvu dok na Novoj tv seru o važnosti cjepljenja. Baku je spakovala u Bolnicu gdje je i umrla

Antinwo HR
2 godine prije

Evo dragi moji Hrvati sotonisti nam na Euru sjebali Perišića.Mater ti jebem Plenkoviću izdajniče.Hrvatska pod hitno van iz pedero pedofilske eu

Bosanac
2 godine prije

Drže ovi i Trumpa u rezervi ko što su čuvali i Napoleona na onom ostrvu nekad ako zatreba opet bacit ga pred narod da im uzme još malo životnog vremena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI