Izrael je dva puta izvršio udare na Iran, priznaje bivši premijer

Naftali Bennett
25 komentara

Izraelske snage izvele su napad dronom na iransku vojnu bazu i ubile visokog iranskog komandanta, priznao je bivši premijer Naftali Benet. Bennett je pozvao SAD da prihvate sličnu taktiku protiv Teherana.

U časopisu Wall Street Journal objavljenom u četvrtak, Bennett je rekao da je naredio napad dronom na “bazu UAV na iranskom tlu” u februaru 2022. Napad je pokrenut kao odgovor na par neuspjelih iranskih dronova na Izrael, Benet je tvrdio.

Izrael rijetko preuzima odgovornost za napade ili tajne akcije na iranskom tlu i, uprkos izvještajima izraelskih medija da je napad planirala Benettova vlada, Zapadni Jerusalem nikada nije potvrdio ili porekao njegovo izvođenje.

Bennett, koji je vodio jevrejsku državu od juna 2021. do juna 2022. godine, također je priznao da Izrael stoji iza ubistva oficira Islamske revolucionarne garde Hassana Sayyada Khodaeija u Teheranu sljedećeg mjeseca, opisujući Khodaeija kao komandanta ” iranske terorističke jedinice”.

Khodaei je upucan pet puta iz neposredne blizine ispred svoje kuće, a njegove ubice su pobjegle na motociklima. Kao iu slučaju napada dronom, izraelski zvaničnici nikada nisu potvrdili umiješanost zemlje, iako su izraelski sigurnosni izvori rekli New York Timesu da su oni izvršili napad.

Iran je od samog početka tvrdio da iza oba napada stoje izraelski “cionisti” i obećao je da će se osvetiti.

“Malo se vodi direktnog rata između Irana i Izraela”, objasnio je Benet. “Umjesto toga, Iran neprestano napada Izrael preko svojih zastupnika na mjestima kao što su Liban, Sirija, Irak, Gaza i Jemen.” Iran javno priznaje naoružavanje i obuku širokog spektra anti-izraelskih snaga, uključujući šiitske milicije u Iranu i Siriji i Hezbolah u Libanu.

Bojci Hezbolaha sudjeluju u vatrenim obračunima i razmjeni projektila s izraelskim snagama duž libanonske granice od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra. S obzirom da je izraelska vlada prijetila otvaranjem drugog fronta protiv libanonskih militanata, Portparol Hezbolaha rekao je za RT ranije ovog mjeseca da je grupa “u ratu” s Izraelom.

Benet je u svom tekstu pozvao SAD da se pridruže Izraelu u “rušenju iranskog zlog režima”, navodeći udare iz 2022. kao primere kako se to može postići.

Njegov poziv na oružje vjerovatno će naći naklonost među antiiranskim tvrdolinijašima u Washingtonu. Među ovom grupom je i republikanski senator Lindzi Grejem, koji je u četvrtak pozvao na bombardovanje iranskih naftnih polja i vojnog štaba. Međutim, američki predsjednik Joe Biden do sada je ograničio svoje antiiranske napore na zračne napade na ciljeve milicija u Iraku i Siriji.

iranIZRAELUdari
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
4 mjeseci prije

Šta kaže “priznao je bivši premijer Naftali Benet”
To nije priznanje već ubadanje prstom u oko. Kao što nedavno rekoh, Iranu se neće ostaviti mogućnost da ostane uzdržan – provokacije će se podizati na sve viši nivo dok se ne umeša. Prevelike snage su pokrenuli da ne ispune sve ciljeve a osnovni cilj je uvlačenje Irana u sukob i širenje tog sukoba generalno na muslimanski svet.

Đuka Fićuka
4 mjeseci prije

Iza Irana stoji Kina, a i Rusija. Sve iranske rakete krstarece, balisticke i hipersinicne, koriste kinesko satelitsko navodjenje i ne mogu se ometati te su vrlo precizne.

Dosta
3 mjeseci prije

Iran je mrtvac koji hoda.Djaba im ratna retorika kad su bez oruzja kojim bi mogli zaprijetiti izraelu i americi.Navodno su “dobri” sa rusijom,pa ako je to tako zbog cega rusija ne isporuci jedno 50 nuklearnih bojevih projektila Iranu,pa bi onda izrael i amerika promislili prije nego posalju svoje dronove na Iran.

Sparkling
3 mjeseci prije

Nezahvalno je komentirati nešto u svezi Irana, zbog toga što je dotični u vrlo nezgodnoj poziciji. Geopolitički odnosi su više nego napeti. Tu prvenstveno govorimo o Am. RU. i Kini. Svi oni igraju igru kao oslabiti protivnika i ne se direktno zaratiti jedni s drugim. Iran u svemu tome može postati kolateralna žrtva. Ustvari proxi rat između Izraela i Irana. Koji bi uz svu potrebnu pomoć podržala Am. I možda se i direktno uključila ako ustanovi da Izrael ne može obaviti posao do kraja. A to je potpuno onesposobljavanje Irana da proizvede nuklearno oružje. A duga stvar koja bi se dogodila je zatvaranje Hormuškog tjesnaca i pritisak (neposredni) na Kinu i posrednu nekonkurentnost Kineskih roba na zapadnom tržištu. Izuzetnima treba jedan veliki sukob prije izbora kako bi koliko – toliko ublažili poraz u kongresu. Jer ako Trum dođe u ovalni ured, mnoge stvari će se promijeniti. Vratit će im za… Čitaj više »

Jozinjo
3 mjeseci prije

Ja ne znam sto misle Iranci.Vec 20g se testoko pripremaju za rat, pa sto sad cekas ,rat je neizbjezan, zasiti izraelsku PZO, rasturi ima zracne baze,luke, vojarne, ili ce cekati da Izraelci naprave prvi udar sto ce i biti na kraju. Ovako su poceli ispadati pizde i pajaci.

Anis
3 mjeseci prije

Nazalost iako sam veliki ljubitelj Rusije i Kine, slabi su oni saveznici jer nisu konkretni a ni spremni na rizik za razliku od Amerike, pa uz sva svjetska desavanja oni nece da prodaju avione Iranu a kamoli da daju nuklearno oružje, pa ni Siriju nisu završili ostavili su je ni tamo ni ovamo, Tesla srca ovo pismo ali puno pametniji a malo rade za razliku od Izraela i Amerike koji odma u glavu pucaju

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Ovi stvarno žele berbu gljiva.

Max
3 mjeseci prije

A nije valjda Djed Mraz.

tatamata
3 mjeseci prije

ovi laze ko nas hiber

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI