Izrael kritikuje ukrajinskog diplomatu

Eli Cohen
18 komentara

Ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgenij Korničuk bit će pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Izraela da mu se službeno izrekne opomena zbog svoje javne osude odnosa njegovog domaćina s Rusijom, objavio je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen na brifingu u nedjelju.

Korničuk je optužio Izrael da je stao na stranu Rusije pod krinkom „ neutralnosti “, tvrdeći „o nizu kontroverznih događaja koji su se desili od početka 2023., zajedno sa gotovo potpunim nedostatkom humanitarne pomoći Ukrajini “ .

Osuđujući ” oštre ” primjedbe ukrajinskog diplomate , Cohen je uzvratio: ” Uprkos složenosti s Rusijom, Izrael je stajao uz Ukrajinu od početka rata do danas, javno je podržavao njen teritorijalni integritet i njen suverenitet i glasao za osudu Rusije na međunarodnim forumima. ”

” Izrael je poslao humanitarnu pomoć Ukrajini na način bez presedana “, nastavio je on, napominjući da će ovogodišnja suma premašiti čak i prošlogodišnjih ukupno 80 miliona šekela (22 miliona dolara) i ističući da se Izrael trenutno “prilagođava” sistem upozoravanja na rakete Kijev bi na kraju spasio ukrajinske živote.

Osim što se žalio na nedovoljnu finansijsku pomoć, Kornichukov post tvrdi da je Cohenova posjeta Kijevu u februaru bila ” bezplodna ” i optužio premijera Benjamina Netanyahua da je smislio ” potpuno izmišljene i spekulativne pretpostavke ” kako bi opravdao odbijanje da naoruža Ukrajinu. U intervjuu prošle sedmice, Netanyahu je za Jerusalem Post rekao da ima ” zabrinutost ” da bi bilo koji sistem oružja dat Ukrajini mogao na kraju završiti u Iranu i biti upotrijebljen protiv samog Izraela.

” To nije teoretska mogućnost ,” insistirao je premijer, ističući: ” To se zapravo dogodilo sa zapadnim protivtenkovskim oružjem koje sada nalazimo na našim granicama. Tako da ovdje moramo biti veoma oprezni .” Korničuk je odbacio te zabrinutosti, negirajući da je oružje u pitanju tek stiglo sa ukrajinskog fronta.

” Nedavanje oružja Ukrajini je samo odluka da se udovolji Rusima “, rekao je on, izjavivši da je “takozvana ‘neutralnost'” Izraela također “jasan proruski stav”.

Izrael bi jedino mogao ” biti na pravoj strani istorije ” – i ” podržati slobodu i demokratski svjetski poredak ” – naoružavajući Ukrajinu, tvrdio je Korničuk, tvrdeći da je zemlja ignorirala želje ” globalne jevrejske dijaspore ” odbijanjem isporuke odbrambeni sistemi od raketa poput željene Gvozdene kupole do Kijeva. ” Ne možete dobiti rat sa zavojima i antibioticima .”

Izrael se borio da održi neutralnost u odnosu na ukrajinski sukob. Zemlja je prošlog mjeseca potpisala sporazum s Moskvom o otvaranju ogranka ruske ambasade u zapadnom Jerusalimu, što je dodatno razbjesnilo Kijev, dok je izraelskog ambasadora u Ukrajini prošle sedmice Moskva osudila zbog toga što je branio ukrajinsko štovanje svojih nacističkih kolaboracionista “heroja ” .

Eli CohenIZRAELrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CWRK
10 mjeseci prije

Evanđelje po Mateju: „Ne dajte svetinje psima; niti bacajte bisera svojih pred svinje da ih ne pogaze nogama svojim, i okrenuvši se ne rastrgnu vas.”

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Ovi stvarno misle da su im dužni svi u svijetu i da im moraju dati sve što zatraže u borbi protiv mrskih im Rusa, a pljuju i po onom što im se pošalje.

Nikada dosta, nikada na vrijeme, nezasitni, uvijek još, još, još!

Izrael ne sankcionira Rusiju – Židova je u Drugom svjetskom ratu ubijeno u Ukrajini između 850.000 i 900.000 od nacističke Njemačke uz potporu ukrajinskih kolaboracionista poput Bandere kojeg današnji Ukri veličaju kao heroja.

NOVI STARI
10 mjeseci prije

nebeska nacija si može sve dozvoliti

To je jadan,
10 mjeseci prije

blijedi pokušaj zamućivanja blagoslova ukrajinskog neonacizma od strane izraelskog ambasadora.
Gamad licemjerna!

Max
10 mjeseci prije

Hazarska posla.

Ivan
10 mjeseci prije

Polako se Ukrajina svima poprla na kurac. Pitanje je dana kada ce netko kresnuti onog majmuna Zelenskog..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI