Izrael ne može da pobjedi

Ayman Safadi
13 komentara

Jordanski ministar vanjskih poslova tvrdi da Izrael ne može postići vojnu pobjedu u Gazi i da je već pretrpio strateški poraz otuđenjem cijele regije.

Govoreći u nedjelju na Forumu u Dohi – godišnjem okupljanju diplomata u glavnom gradu Katara – Ayman Safadi je rekao da je cilj izraelske operacije protiv Hamasa protjerati palestinsko stanovništvo, a ne poraziti militantnu grupu.

Uništenje u Gazi u posljednja dva mjeseca  “naznaka je izraelske politike koja izgleda odlučna da protjera stanovnike” enklave, rekao je on, dodajući da su najviši izraelski zvaničnici, uključujući ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra finansija Bezalel Smotrich, bili su prilično iskreni u vezi s tom namjerom.

Safadi je osvrnuo na glasanje u petak u Vijeću sigurnosti UN-a, u kojem su SAD stavile veto na prijedlog arapskih nacija koje pozivaju na humanitarni prekid vatre u Gazi. Bio je to jedini glas protiv, a američki saveznik Velika Britanija bila je jedini član tijela od 15 članova koji je bio uzdržan.

Visoki jordanski diplomata je napomenuo da uprkos vetu, Washington javno poziva Izrael da promijeni svoju vojnu taktiku.

„Jednostavno, Izrael prkosi svima – svojim saveznicima, međunarodnom pravu i Ujedinjenim nacijama“, rekao je. “Izrael je stvorio količinu mržnje koja će opsjedati ovaj region i koja će definirati buduće generacije. Ono šteti svom narodu koliko utiče na sve u regionu.”

Ovo je rat koji Izrael ne može dobiti. Izrael je već pretrpio strateški poraz.

Ministar je okrivio izraelsku okupaciju palestinskih teritorija i sistematsku opstrukciju stvaranja palestinske države kao osnovni uzrok neprijateljstava.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je prisustvovao događaju u Kataru putem video veze, primijetio je da su SAD blokirale nekoliko prijedloga za prekid vatre u Gazi u UN-u. On je neriješen status palestinske državnosti nazvao “jedinim najopasnijim faktorom koji izaziva ekstremizam na Bliskom istoku”.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju u Gazi nakon što su borci Hamasa 7. oktobra probili granični zid i izvršili raciju u nekoliko naselja i vojnih baza na jugu Izraela. Izraelski zvaničnici rekli su da je kao rezultat toga ubijeno preko 1.200 ljudi.

Broj smrtnih slučajeva u Gazi iznosio je više od 17.700 u nedjelju, kako je ažuriralo lokalno ministarstvo zdravlja. Oko dvije trećine ubijenih Palestinaca su žene i djeca, navodi se u izvještaju.

Ayman SafadigazaIZRAELJordan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Predugo to traje i sada više nemre pobjediti …. Sad …. Kuda će svi ti Židovi 🤔 ?! U Srbiju 🤔 – vučić ak uopće opstane i onak daje sve …..

Janko
4 mjeseci prije

@Schwarze Hunderte,opterečeni ste Srbijom pre spavanja i ujutro pred dizanja.Ovo što Židovi rade u Gazi nije za hvalu,ali na kraju dođe račun na naplatu

Max
4 mjeseci prije

Ali su zato uništili sve.

Nenad
4 mjeseci prije

Tu se postavlja PRAVO pitanje;;; KAKO STE VI (vlasti tih zemalja) JORDANCI, EGIPĆANI, BAHREINCI, MAROKANCI, EMIRAĆANI mogli povjerovati prokletoj zločinačkoj terorističkoj, sotonističkoj, monstruoznoj, MANIJAČKOJ hazarskoj gamadi pa da uopće s njima imate bilo kakav kontakt osim preko nišana?!?! SJEME I PLEME izrodsko👿

abc
4 mjeseci prije

Arapske države bi sad morale Palestincima slati tone vojne pomoči jer imaju dobar razlog i izgovor. Palestinci se bore protiv najgoreg genocidnog nacionalizma i fašizma posle hitlerovog.

Sardelino
4 mjeseci prije

Paralelno sa genocidom i etničkom čišćenjem koje cionisti tako zdušno odrađuju nad palestinski narodom, odvijaju se i ulične borbe između Izraelskih okupacionih snaga i Hamasa. O genocidu nad Palestincima uglavnom se sve zna. O borbi Hamasa sa IDF saznanja su vrlo štura. No sudeći po količini genocidnog bijesa sa kojom su se cionisti sručili po nezaštićenim palestinskim civilima, cionisti u ratu protiv Hamasa ne stoje baš dobro. Ulične borbe odvijaju se u južnom ali i u sjevernom etnički očišćenom djelu Gaze.
U tim borbama, po podatcima koji se mogu naći na internetu, cionisti trpe velike gubitke. Pune veće od onih koje su za svoj pohod ukalkulirali.

Trirex3
4 mjeseci prije

A kad je posljednji put izgubio?

Josip
4 mjeseci prije

Cijeli Izrael treba propustiti kroz dimnjak i dovrsiti posao.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI