Izrael poziva šefa UN-a da podnese ostavku

Antonio Guterres
27 komentara

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan zatražio je u utorak od generalnog sekretara Antonija Guterresa da podnese ostavku, optužujući ga da je u govoru u Vijeću sigurnosti pokazao “saosećanje” prema teroristima i ubicama.

“Generalni sekretar UN-a, koji pokazuje razumijevanje za kampanju masovnog ubijanja djece, žena i staraca, nije sposoban da vodi UN.

Pozivam ga da odmah podnese ostavku”, rekao je Erdan na X, nekadašnjem Twitteru. “Nema opravdanja niti smisla razgovarati s onima koji pokazuju saosjećanje za najstrašnije zločine počinjene nad građanima Izraela i jevrejskim narodom.” “Šokantni” Guterresov govor je dokaz da je generalni sekretar “potpuno odvojen od stvarnosti u našem regionu i da na masakr koji su počinili teroristi nacističkog Hamasa gleda na iskrivljen i nemoralan način”, ustvrdio je Erdan. “Njegova izjava da se ‘napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu’ izražava razumijevanje za terorizam i ubistvo. Zaista je nedokučivo.

Zaista je tužno da šef organizacije koja je nastala nakon Holokausta ima tako užasne stavove. Tragedija!” on je objavio. Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen reagirao je na Guterresov govor u Vijeću sigurnosti upirući prstom i vičući na generalnog sekretara. Zatim je najavio da će odbiti da se ponovo sretne s njim. “Nakon 7. oktobra nema mjesta za uravnotežen pristup.

Hamas mora biti izbrisan iz svijeta!” Cohen je izjavio na X. Guterres je osudio “užasavajuće” i neoprostivo nasilje Hamasa, ali je istakao da je Gaza bila “podvrgnuta 56 godina zagušljive okupacije” i da je izraelski odgovor na napade 7. oktobra doveo do kolektivnog kažnjavanja Palestinaca.

“Duboko sam zabrinut zbog jasnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava kojima svjedočimo u Gazi. Da budem jasan: nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Guterres Vijeću sigurnosti. Također je pozvao na “trenutni humanitarni prekid vatre” kako bi se olakšalo oslobađanje talaca koje drži Hamas, isporučila pomoć civilima i “olakšala epske patnje” na palestinskoj teritoriji. Govoreći na istom sastanku, američki državni sekretar Antony Blinken insistirao je da UN “mora potvrditi pravo svake nacije da se brani i da spriječi da se takva šteta ponovi”, ističući da nijedna članica Vijeća sigurnosti “ne bi mogla niti bi tolerirala pokolj njenog naroda.”

Blinken je također doveo u pitanje ono što je opisao kao nedostatak međunarodnog bijesa, “odbojnost” i eksplicitnu osudu Hamasovih napada.

Anthony BlinkenAntonio GuterresIZRAELSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Uobičajena drskost.

Nekoime
6 mjeseci prije

A onih dvjestotinjak rezolucija UN na koje se Izrael ne obazire?

hiber
6 mjeseci prije

Dakle, sada smo za globalističku organizaciju pod čijim okriljem je nastao WHO, “pandemija i cijepljenje”, a protiv jedne od 4 preostale suverene države? Zapravo je pitanje je li postoji palestinski teritorij ako predstavnici spomenute teritorije ne priznaju Izraelsku državu i vrse teroristički upad na drzavu koja za njih ne postoji?

borjana
6 mjeseci prije

Tu nas do srži pokvareni Antonijo, tko zna već po koji put, smišljeno svojom izjavom dovodi u zabludu. Tu nije više samo riječ o kršenju nekog od humanitarnog prava, tu postoje sve pravne naznake da je u tijeku i da se sprovodi jedan, po mnogim indicijama, već unaprijed osmišljen i planiran genocid.
1948 Generalna skupština UN je usvojila konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida koja Antonija obvezuje ukoliko već postoje naznake i elementi genocida u nekom sukobu da mora poduzeti sve mjere da ga se spriječi u njegovom daljnjem izvršenju i o tome obavijesti javnost, kao i instituciju kojom upravlja u donošenju konkretnih mjera.

Njegova izjava kojom se pokvareni antonijok predstavlja kao da nešto čini, koja rezultira kao nekom ljutnjom izraela u negiranju svega kao i zahtjeva za njegovu smjenu, ništa drugo do obično zamagljivanje zločina i davanja izraelskim zločincima vremena da dovrše odpočeti genocid.

DDT
6 mjeseci prije

UN je postao smokvin list “globalističke korporativne kleptomanije” Kada makneš taj list ispod nema ni pimpeka ni pikice, samo LTIBIQA+ rugla čovječanstva današnjice….

Gabriel
6 mjeseci prije

Poruka za one koje bombardiraju Gazu, ruše kuće i bolnice, istjeravaju ljude iz njihovih domova, i ono čega se samo Izrael sjetio uskraćuju im vodu, struju i lijekove.

“Generali nemaju djecu, ja vas uvjeravam, jer onaj koji tuđu djecu ubija, nema djece. Jer onaj tko tuđe majke ucviljuje, nema majke. Jer onaj tko ruši tuđe domove, nema doma. Umrijet će u pustoši svog mrtvog srca. Sramit će ih se njihova djeca jer nisu im bili očevi. Sramit će ih se njihove žene jer su bili ubojice tuđe djece.”

Dux
6 mjeseci prije

Što su židovi i svijet godinama sijali, sad je sazorilo i došlo vrijeme žetve,… a židovi ko židovi, uvijek u pravu, uvijek žrtve i naravno ko drugačije misli je fašist, nacist, antisemit…i ko zna šta još ne…, e pa gospodo lagano se crta podvlači i račun dolazi na naplatu…pa kako bude…

ime
6 mjeseci prije

a globalno ključanje?
ko če to ljudima programirat u mozak?

Lima
6 mjeseci prije

Gegen Judas

Darko 7
6 mjeseci prije

“ali je istakao da je Gaza bila “podvrgnuta 56 godina zagušljive okupacije”. UN nikad nije Izraelu dao sankcije, a SAD ih je cijelo to vrijeme obilato vojno-financijski pomagao. Izrael stalno ponavlja mantru holokaust kada izvrši ili želi izvršiti nasilje nad Arapima.

Sam
6 mjeseci prije

Ovaj poziv za ostavkom GS UN samo pokazuje gdje smo dosli,odnosno hdje su mas doveli.
UN jeste za smeca,ali toliku oholost,drskost,osionost,supremacizam,nije pokazao nijedan narod i njegovi zvanicnici kroz citavu povijest ljudskog roda.
Savrseni opis one njigove krilatice,da su oni izabrani,Bogom dani da vladaju, a da su svi ostali na nivou zivotinja i njihove sluge i neljudi.
Sve ima svoj vrhunac kao i njihova nedodirljivost i vladavina,a kada vrhunac prodje,Schoah ce biti samo mali eksces iz povijesti.
Svijet se budi,ljudi dizu glavu,strah polahko popusta,istina izlazi na vidjelo,i uskoro ce neko da sakriva svoje ime i svoje porijeklo zbog zla kojeg su ucinili citavom svijetu a najvise palestincima.

Dawor
6 mjeseci prije

Antonio …… remember Dag Hammarskjold

hiber
6 mjeseci prije

UN je uspjesno u psihijatrijskoj bolnici Gaza uzgojio populacijski detonator sa psihopatskim pacijentima dovedenim na vlast. S druge strane su psihijatri sa vlastitim frustracijama i lobotomičarskim metodama. Kada pribrojimo “pandemiju” koja je svijet dovela do ruba pameti, pa ukrainski rat koji je doveo krizu hrane do ruba, a sada imamo populacijski detonator oko kojega se nalazi izgladnjela populacijska bomba Egipta, Bliskog istoka i Afrike stvarno ne znam sto bi moglo krenuti po zlu? Idioti, predstoji nam migracijski tsunami na Europu.

Jos jucer
6 mjeseci prije

1.500.000 Palestinaca je u roku 24 sata deportirano iz svojih domova.
Nakon toga je uslijedilo njihovo sustavno ubijanje u svakodnevnom izraelskom bombardiranju. Od deportiranih Palestinaca polovinu čine djeca.
Od poginulih Palestinaca u Gazi polovinu čine djeca. Onima koju prežive uskraćuje se hrana, voda i liječenje.

Gaza je postala simbol patnje i hrabrosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI