Izrael preuzima bezbjednost u Gazi

Benjamin Netanyahu
14 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja morati upravljati “ukupnom sigurnošću” u Gazi “neograničeno” vrijeme nakon što se sadašnji rat s Hamasom završi.

Govoreći za ABC News u intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Netanyahu je upitan o dugoročnim planovima Izraela za teritoriju ako uspije da demontira Hamas, što ukazuje na potrebu za dugotrajnim raspoređivanjem.

“Mislim da će Izrael na neodređeno vrijeme imati cjelokupnu sigurnosnu odgovornost u Gazi jer smo vidjeli šta se dešava kada je nemamo”, rekao je on.

“Kada nemamo tu sigurnosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmjerima koje nismo mogli zamisliti.” Čini se da su komentari u suprotnosti s ranijim izjavama visokih izraelskih zvaničnika.

Najavljujući veliki kopneni napad na palestinsku enklavu prošlog mjeseca, ministar odbrane Yoav Gallant naglasio je da izraelske trupe ne smiju biti odgovorne za “svakodnevni život u Pojasu Gaze”.

Iako je zvaničnik rekao da će Izrael uspostaviti novu “sigurnosnu stvarnost” na tom području nakon trenutnog rata, on je sugerirao da će nastojati da se upravljanje nakon sukoba prepusti trećoj strani.

Čak i dok glasno podržava izraelsku vojnu operaciju protiv Hamasa, Washington je upozorio na opasnosti od još jedne okupacije Gaze. Tokom nedavnog intervjua za CBS, predsjednik Joe Biden rekao je da bi taj potez bio “velika greška”.

“Bila bi greška da Izrael ponovo okupira Gazu”, rekao je on. “Ali ulazak i uklanjanje ekstremista, Hezbolaha na sjeveru i Hamasa na jugu, je neophodan zahtjev.”

Izrael je prvi put okupirao Gazu tokom Šestodnevnog rata 1967. s Egiptom, Jordanom i Sirijom, a povukao je svoje trupe i naseljenike tek skoro 40 godina kasnije. Održavao je čvrstu blokadu nad enklavom u godinama nakon toga i pokretao periodične kampanje bombardovanja Hamasa otkako je grupa preuzela kontrolu nad Gazom 2006. godine.

Najnovija runda borbi izbila je prošlog mjeseca nakon terorističkog napada Hamasa u kojem je poginulo oko 1.400 Izraelaca. IDF je pokrenuo sedmične uzvratne zračne napade i postepeno eskalirao kopneni napad na Gazu, ostavivši više od 10.000 Palestinaca mrtvih, prema lokalnim zvaničnicima.

Benjamin NetanyahugazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Hajd mudonjo … Probaj pa završi rat 😁 ?! Što … Ne ide , ne ide – pa stane 🤣 ?! Jooooj hvalite me usta , kad već nitko drugi neće , Židovske mi mudrosti 🙄 …Od takovih , jedino – krmeći sapun 🤷

borjana
5 mjeseci prije

Zamišljenu izraelsku “siguronosnu odgovornost” u pojasu Gaze o kojoj ovaj osvjedočeni zločinac govori, nikada u zbilji neće moći biti sprovedena dokle god se na tom malom prostoru nalazi 2,5 milijuna apsolutno neprijateljskih ljudi prema tom zločinačkom režimu. Za takav plan prijenosa “siguronosne odgovornosti na neograničeno vrijeme” u pojasu Gaze na izrael, koji se zasigurno nije sponatano desio tijekom genocida koji je u punom tijeku, nego sve ozbiljno ukazuje na to da je pomno unaprijed planiran i i sa očitim predumišljajem krenulo se u njegovo izvršenje. Tome u prilog ide činjenica da za jedan ovakav masivan teroristički napad koji je pokrenuo hamas čitav izraelski siguronosni i obavještajni sustav nije imao pojma i time omogućio počinjenje u do sada nezabilježenom terorističkom zločinu sa više stotina nevinih žrtava. Po hamasu cilj dugogodišnje pripremane “akcije” bio je hvatanje par izraelca za razmjenu?!? U to ime lansiraju par tisuća raketa na izrael?!? Sve to ukazuje… Čitaj više »

Karma
5 mjeseci prije

Cionisticki banditizam

Nekoime
5 mjeseci prije

Prije će Turci, Iranci i Egipćani upravljati sigurnošću u Izraelu.

Max
5 mjeseci prije

To je Izraelska okupacija Gaze.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Izraelski premijer Netanyahu izjavio za američki ABC News da bi Izrael bi mogao upravljati Gazom na “neodređeno vrijeme” nakon završetka rata.
Znači unedogled – njihovo tipično etničko čišćenje teritorija koje 75 godina prolazi bez ikakvih sankcija.
Malo se zajebao – rat tamo nikada neće završiti bez stvaranja Palestinske države sa definiranim granicama.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Jevreji su banditi

Upravo tako
5 mjeseci prije

Jevreji su okupatori.

Upravo tako
5 mjeseci prije

Jevreji su teroristi

Upravo tako
5 mjeseci prije

Dolazi kraj jevrejskoj bandi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI