”Izrael se sprema za djelovanje kako bi onemogućio da Iran postane nuklearna sila.”

Izraelska bomba
38 komentara

Obećanje predizborne kampanje Joea Bidena da će vratiti SAD u iranski nuklearni sporazum još uvijek nije urodilo plodom, a Washington traži neka Teheran prvo smanji svoje aktivnosti obogaćivanja uranom. U međuvremenu, izvještaji medija sugeriraju da je Izrael, jedina država koja na Bliskom istoku posjeduje nuklearno oružje, angažiran u velikoj izgradnji svog istraživačkog pogona u Dimoni.

Izraelska vojska “trenutno radi na izgradnji” svojih snaga “i priprema se za bilo koji scenarij, uključujući onaj u kojem bismo trebali poduzeti operativnu akciju, kako bismo spriječili Iran u nabavljanju nuklearnog oružja,” rekao je ministar obrane Benny Gantz u svojoj primjedbi, koju navodi Times ofIsrael.

Gantz, koji je ujedno i zamjenski izraelski premijer, rekao je da se vojne pripreme poduzimaju usporedno s diplomatskim naporima Tel Aviva prema vršenju pritiska na Bidenovu administraciju radi izmjene ili potencijalnog ukidanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana djelovanja iranskog nuklearnog sporazuma.

“Svi moramo biti sigurni da će, ako dođe do potpisivanja bilo kakvog sporazuma s Iranom, to biti onaj sporazum koji će okončati iranski nuklearni projekt, omogućiti dugoročni učinkoviti nadzor i inspekciju i sporazum kojim će se zaustaviti iransko učvršćivanje u Siriji, Jemenu i Iraku”, rekao je ministar.

Iran tvrdi kako nema namjeru proizvoditi nuklearno oružje te je upozorio Trumpovu i Bidenovu administraciju kako neće prihvatiti nikakav napor zahvaljujući kojima bi se na bilo koji način modificirali uvjeti JCPOA-a. Prema Teheranu, SAD imaju dvije mogućnosti: prihvatiti sadašnji sporazum ili ga odbiti.

Nazvavši Iran “globalnim i regionalnim problemom” koji “sigurno prijeti i Izraelu”, Gantz je sugerirao da Tel Aviv mora “surađivati s našim saveznicima; sa SAD-om, Europom i našim novim partnerima na Bliskom Istoku, kako bi riješili ovaj problem.”

Preventivni vojni udari

Komentari ministra obrane o izgledima američkog povratka u JCPOA razlikuju se od osjećaja koje je izrazio premijer Benjamin Netanyahu, koji je pozvao Bijelu kuću pod vodstvom Bidena na ukidanje planova za potpuno pridruživanje JCPOA-u, nakon čega je upozorio kako Tel Aviv neće biti vezan uvjetima sporazuma.

„Izrael ne polaže nade u sporazum s ekstremističkim režimom kakav je iranski. Već smo vidjeli koliko vrijede ti sporazumi, kao onaj sa Sjevernom Korejom“, rekao je Netanyahu u utorak. “Sa sporazumom ili bez njega, učinit ćemo sve da Iran ne bude naoružan nuklearnim naoružanjem.”

Prošlog tjedna premijer je također upozorio da će povratak SAD-a “starom sporazumu utrti Iranu put do nuklearnog arsenala”, te naznačio da je Izrael “u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Državama o tom pitanju”.

Netanyahu je uspješno lobirao kod Trumpove administracije u pogledu povlačenja SAD-a iz JCPOA-e u 2018. godini, a diplomatsku težinu svoje zemlje u Washingtonu iskoristio je za nastavak pritiska na Teheran u godinama koje su uslijedile.

Unatoč sumnji da je Izrael jedina država Bliskog istoka s nuklearnim oružjem, što je nešto što Izrael niti potvrđuje, niti poriče, država Izrael zadržava pravo izvoditi preventivne vojne udare protiv bilo koje zemlje za koju vjeruje da može provoditi nuklearno oružje. Takvi su napadi već bili usmjereni na Irak i Siriju 1981., odnosno 2007. godine.

Netanyahu i drugi dužnosnici tvrde već gotovo desetljeće da Iran dijele samo “tjedni” ili “mjeseci” od izgradnje prve nuklearne bombe. No bez obzira na to, Izrael nije napao Iran. Umjesto toga, vjeruje se da je Mossad ubio najmanje šest iranskih nuklearnih znanstvenika. Poznato je da Iran posjeduje veliki arsenal balističkih projektila, kao i saveznike u zemljama i teritorijima koji se graniči s Izraelom. Ti su saveznici više puta upozoravali da bi svaki čin vojne agresije s izraelske strane mogao potaknuti veliki područni rat.

iranIZRAELNuklearna bomba
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
3 godine prije

“našim novim partnerima na Bliskom Istoku ” …
Ovi naivci su u stvari stvarni cilj novih epizoda bliskoistočne sapunice..

Osion
3 godine prije

Kao što sam već pisao mnogo puta dosad , Izrael će napasti Iran gotovo sigurno , samo je pitanje vremena . Ispod radara je prošla vijest da Izrael , Saudijska Arabija , Bahrein i UAE, dogovaraju navodni vojno obrambeni sporazum , a ako znamo šta je tim zemljama zajedničko , tj da ne vole Iran znamo onda šta je i svrha tog sporazuma. Jučer je napadnut tanker u izraelskom vlasnistvu, a već se optužuje Iran , a vrlo moguće da je to false flag obični . Ono što mi je zanimljivo da o ovim gore navedenim vijestima skoro da uopće nisi mogao čuti u vijestima . Malo mi je nejasna uloga SAD, odjednom prestaju slati oružje S Arabiji , i hoće da se vrate u nuklearni sporazum . Ovdje ko da Izrael i USA glume dobrog i lošeg policajca , ili je to možda samo predstava za izraelski narod kako… Čitaj više »

burt
3 godine prije

Izrael je zadnjih nekoliko godina u zračnim napadima u Siriji uništio sva postrojenja i instalacije koje imaju veze sa ispitivanjem i proizvodnjom oružja za masovno uništenje i raketnog oružja a poznato je da su u tim napadima između ostalog koristili i bombe za uništavanje podzemnih ciljeva GBU-39 i BLU-109, Saddamov program oružja za masovno uništenje je davno eliminiran a Gaddafi je kad je vidio što je bilo u Iraku dobrovoljno ugasio program oružja za masovno uništenje ali ga to nije spasilo jer je Libija bila jedna od sedam država sa Bushove liste, tako da ostaje još samo Iran a prijetnje showmana i glupaka Trumpa da će napasti 52 mete u Iranu nisu bile samo njegova prazna priča, direktiva za napad na ciljeve u Iranu je napisana, još fali potpis

3 godine prije zadnji put uredio burt
Tatanka Yotanka!
3 godine prije

Izrael je spreman, da ga do “balčaka” zabije mulama i ajatolama neka se samo zajebavaju s Izraelom! To je ko da povučeš kobru za rep!

Tatanka Yotanka!
3 godine prije

Da. to je skoro sigurno. Izrael će napasti i to je manje zlo za njega u usporedbi sa onim što bi bilo, kad bi Iran pridobio nuklearno oružje. Uopće nije pitanje, dali će se to dogoditi nego pitanje pravog trenutka, kada će se dogoditi, ali mišljenja sam, da nećemo baš predugo čekati, da se to dogodi jer ovi u Iranu planiraju bogaćenje urana sa sadašnjih 20% dignuti na 60% i to bogaćenje je već krenulo, a to Izraelci znaju! Nevjerovatno je, kakvu špijunsko diverzantsku mrežu ima Izrael u Iranu u koju su uključeni čak i pripadnici redovne iranske vojske! Problem je revolucionarna garda i ona će biti primarni cilj u nekom budućem ratu. Iranska redovna vojska će zatim napraviti državni udar i vojno politički preokret u Iranu.

3 godine prije zadnji put uredio Tatanka Yotanka!
Božidar
3 godine prije

Ovim putem molim gosp.Sotonjahua ili Biby-a kako ga zove njegova vazal anemični da se cijelom Iranskom narodu muškog roda nalila d(p)enisa.
Bliži se kraj toj sotonskoj tvorevini.
šalom Alejkum

alterego
3 godine prije

-Izrael je spreman da upotrijebi atomku kao sto je bio spreman za vrijeme prvog zaljevskog rata protiv Iraka kada je Saddam ispaljivao rakete na Izrael.
Ako nemas atomku ne igraj se sa Izraelom.

tenkić por grubera
3 godine prije

The ‘Clean Break’ Doctrine: A Modern-Day Sykes-Picot Waging War and Havoc in the Middle East
globalresearch*ca/clean-break-doctrine-war-havoc-middle-east/5713632

Weteran
3 godine prije

Iran nikako ne sme doći u posed nuklearnog naoružanja!
I malo ljudi razumeju zašto je Izrael zabrinut i životno zainteresovan za STATUS QUO!

3 godine prije zadnji put uredio Weteran
U prolazu
3 godine prije

Izrael nema veliku državu i zato se on mora braniti.

SULE
3 godine prije

Izrael je okružen sa Arapskim državama koje mu konstantno prijete uništenjem a ne smiju metak ispaliti i zato Izrael čeka povoljni trenutak za uništenje silosa u Iranu-To su trebali napraviti za vrijeme Trumpa a on je bojažljivo ekonomski papak:SAD namjerno sad provocira i čeka uzvrat sa kojim bi se uključio Izrael i eto RATA

mano
3 godine prije

Narko-teroristički iran treba zaustaviti po svaku cijenu.

dalmata
3 godine prije

USrA,izrael,EU,NATO,sami su sebe legtimirali,ološ,smrad,gnojni čir na usranoj guici čovječanstva.S.Koreja je primjer,za sve narode,koji neće bit robovi.Ili imaš atomsku bombu ili USrA i ostali ološ ti radu o glavi.Čudin se da Iran,i Sirija i Huti i Venecuela i svi,koji neće bit robovi,dokazane psihopatske bolesti,koju širu navedeni,MORAJU,hitno ili kupit A bombu ili,zvat Ruse i Kineze,da otvoru svoje baze,sa bombama.Jedini uvjet,zemlja domaćin(npr,Iran)ima pravo ispalit bombu,ako bude napadnuta.Svi,seratori koji mladu praznu slamu o demokraciji,ljudskim pravima,nevladinim org.su,peta kolona psihopata,ka Izrael i USrA.Šta bi bilo,da se ovi ološ ne boji Rusa i Kine?Je li ovi idioti(tkz,demokrate) mislu da ih ne bi proguta njihov logor?Bi;jer in više ne bi tribali,razno razni idioti mogu mislit da je njihovo puvanje u USrA šupke dovoljno da i dalje gmižu pod suncem.Jadnici,koji bi okrvavili ruke na nedužnim narodima,da bi pokazali svoju vjernost,su jadne mizerije,koje nisu vridne ni prezira.

FATIH
3 godine prije

BAS SU OVI HAZARI DJAVOLJI NAROD.
STA BI OD JAKOVLJEVIH SINOVA-PLEMENA?????? SELAM HRABROM IRANSKOM NARODU!!!!!

crodaemon1
3 godine prije

Ovo se ne briše, a kad ja napišem kritiku na kvalitetu nekog teksta onda se to …

efnvsefvwefovesfzvbs
3 godine prije

Volio bi da se obistini ona izjava kineskog generala da će braniti Iran i nuksom ako treba, dotle Nosferatu “mudro” šuti. Znam da kinezima upravljaju isti ko i Čemerikom ali eto lijepo je maštati.

Max
3 godine prije

Takva agresija Izraela izazvala bi žestoki odgovor i veliki rat Iran nije Palestina I Izhrael to zna zato giura SAD protiv Irana, Ako dođe do napada iran će uzvratiti tako da će 2 svijetski rat izgledati kao maturalna zabava.

Ришона Вилон
3 godine prije

“Military men are just dumb, stupid animals to be used as pawns in foreign policy.”

― Henry Kissinger

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI